2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Mīkstina cietumsodus par Jēkabpilī atrastajām vairāk nekā pusmiljonu eiro vērtajām narkotikām apsūdzētajiem

Mīkstina cietumsodus par Jēkabpilī atrastajām vairāk nekā pusmiljonu eiro vērtajām narkotikām apsūdzētajiem

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta šodien mīkstinājusi cietumsodus apsūdzētajiem vīriešiem krimināllietā par 2008.gadā Jēkabpilī atrastajām 400 000 latu (569 148 eiro) vērtajām narkotikām, kā arī kādas personas nolaupīšanu un slepkavības mēģinājumu.
 
 
Kā paskaidroja AT preses sekretāre Baiba Kataja, apsūdzētajam Dainim Baufalam AT kā galīgo sodu noteica reālu brīvības atņemšanu uz 12 gadiem un sešiem mēnešiem bez mantas konfiskācijas, bet ar policijas kontroli uz trim gadiem.
 
 
Savukārt apsūdzētajam Aleksandram Barhatovam AT kā galīgo sodu piesprieda sešu gadu un viena mēneša cietumsodu bez mantas konfiskācijas, bet ar policijas kontroli uz trim gadiem. Arī apsūdzētajam Vitālijam Tavkinam kā galīgais sods piespriesta brīvības atņemšana uz sešiem gadiem un vienu mēnesi bez mantas konfiskācijas, bet ar policijas kontroli uz trim gadiem.
 
 
Pārējā daļā pirmās instances tiesas spriedums atstāts negrozīts.
 
 
Tāpat AT noteica piedzīt no Tavkina procesuālos izdevumus 122,36 eiro valsts budžeta labā par zvērinātas advokātes sniegto juridisko palīdzību kriminālprocesā.
 
 
Spriedumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā kasācijas kārtībā AT Krimināllietu departamentā. Pilns spriedums būs pieejams 19.novembrī.
 
 
Jau ziņots, ka, izskatot lietu pirmajā instancē, Zemgales apgabaltiesa 2009.gada 15.jūnijā 1982.gadā dzimušajam Baufalam piesprieda 14 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem, bet 1982.gadā dzimušais Barhatovs un Tavkins tika sodīti ar reālu brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.
 
 
AT Krimināllietu tiesu palāta 2012.gada 7.decembrī pirmās instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu. Kasācijas sūdzību bija iesniedzis Baufals. Kasācijas instance 2013.gada 18.jūnijā atzina, ka ir pārkāptas apsūdzēto tiesības, pirmās un otrās instances tiesā nenopratinot cietušo un lieciniekus. AT Krimināllietu departaments atcēla apelācijas instances tiesas spriedumu un nodeva lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.
 
 
Izskatot šo lietu kasācijas kārtībā mutvārdu procesā, AT atzina, ka ir pārkāptas apsūdzēto tiesības uz taisnīgu tiesu, jo cietušais un apsūdzības liecinieki netika nopratināti ne pirmās, ne otrās instances tiesā.
 
 
Baufalam apsūdzība celta pēc Krimināllikuma (KL) 153.panta 1.daļas par personas nolaupīšanu, KL 183.panta 2.daļas par izspiešanu, kas saistīta ar vardarbību, KL 253.panta 3.daļas par narkotisko un psihotropo vielu glabāšanu, realizāciju un iegādi lielā apmērā, kā arī pēc KL 233.panta 2.daļas par neatļautu šaujamieroča glabāšanu. Savukārt Barhatovs un Tavkins apsūdzēti pēc KL 153.panta 1.daļas un 183.panta 2.daļas - par izspiešanu, kas saistīta ar vardarbību.
 
 
Kā ziņots, 2008.gada oktobra vidū, izmeklējot krimināllietu par slepkavības mēģinājumu, Jēkabpils policijas darbinieki uzgāja un atsavināja lielu daudzumu narkotisko vielu. Sākotnēji tika lēsts, ka to vērtība varētu pārsniegt 150 000 latu. Saskaņā ar ekspertīzes slēdzienu pie aizturētajiem, kuri ar tiesas lēmumu jau bija apcietināti aizdomās par slepkavības mēģinājumu, tikuši atrasti 5,543 kilogrami marihuānas 100 000 latu vērtībā, 12,371 kilograms metamfetamīna 250 000 latu vērtībā un 3,892 kilogrami MDMA 50 000 latu vērtībā.
 
 
Jēkabpilī atsavinātās narkotiskās vielas tolaik bija pēdējos gados lielākais vienā reizē konfiscēto aizliegto vielu daudzums.
 
 
LETA jau ziņoja, ka 2008.gada 17.oktobrī Jēkabpils rajona slimnīcā tika nogādāts kāds 1980.gadā dzimis vīrietis, kuram mediķi konstatēja dažādus miesas bojājumus. Par notikušo tika sākts kriminālprocess pēc KL 117.panta 2.daļas par slepkavības mēģinājumu personu grupā. Aizdomās par minēto noziegumu policija aizturēja trīs vīriešus. Veicot kratīšanas, viena no aizturētajiem dzīvesvietā tika izņemts liels daudzums psihotropo un narkotisko vielu, kā arī šaujamierocis un munīcija.
 
 
Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka savu upuri vīrieši situši ar beisbola nūju, žņauguši un slīcinājuši. Divi no incidentā iesaistītajiem vīriešiem jau iepriekš nonākuši policijas redzeslokā. Narkotikas kratīšanā dzīvoklī pie viena aizdomās turamā atrastas nejauši, meklējot pierādījumus vīrieša saistībai ar slepkavības mēģinājumu - beisbola nūju un cietušā mantas.
 
 
Noskaidrots, ka izņemtās narkotiskās vielas bijis plānots izplatīt četros Latvijas rajonos.
 
 
Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru