2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Mēneša ārste Jēkabpilī – Sigita Vīksne: Šis ir mans sirds darbs

Mēneša ārste Jēkabpilī – Sigita Vīksne: Šis ir mans sirds darbs

Pēc Jēkabpils iedzīvotāju ieteikumiem par marta mēneša ārsti atzīta kardioloģe Sigita Vīksne. Sigita atceras, ka bijusi viena no retajiem topošajiem ārstiem, kura jau rezidentūrā zinājusi, kur turpmāk strādās. Kardiologa vakance viņu gaidīja tieši Jēkabpils Reģionālajā slimnīcā. Laikraksts “Ceturtdiena” jauno speciālisti aicināja uz sarunu.

“Ceturtdiena”: Kāpēc vairums topošo ārstu arī rezidentūras laikā īsti nezina, kur pēc tam strādās?

S.Vīksne: Iemesli ir dažādi – vakanču pieejamība, ģimenes apstākļi, sadzīves jautājumu salāgošana ar darbu, varbūt arī kas cits. Mana izvēle krita uz Jēkabpili, jo Jēkabpils ir mana dzimtā puse un nebija domu meklēt laimi citur. Turklāt Jēkabpils Reģionālajā slimnīcā bija brīva kardiologa vakance, un pašvaldība man sniedza finansiālu atbalstu ārstes kvalifikācijas iegūšanā.

“Ceturtdiena”: Pastāstiet, lūdzu, vairāk par pašvaldības sniegto atbalstu?

S.Vīksne: Ņemot vērā, ka kvalificētu mediķu trūkst visā Latvijā, Jēkabpils pašvaldība jau pirms vairākiem gadiem bija pieņēmusi lēmumu par šādu speciālistu piesaisti. Kļuvu, kā mēdz sacīt, par pirmo bezdelīgu pašvaldības atbalsta programmā. Tā sauktās budžeta vietas, kur mācību maksu finansē valsts, kardioloģijas rezidentūrā man nebija pieejamas un pirmo pusgadu mācījos par saviem līdzekļiem. Pēc iesaistīšanās pašvaldības atbalsta programmā, visus studiju izdevumus sedza Jēkabpils pašvaldība. Turklāt es vēl saņēmu arī pašvaldības stipendiju, kas palīdzēja nodrošināt iztikšanu.

“Ceturtdiena”: Kur aizvadījāt savas rezidentes gaitas un vai izjutāt lielu atšķirību, sākot strādāt Jēkabpilī?

S.Vīksne: Mācoties rezidentūrā, stažējos Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcā. Darba vide tur tomēr bija krasi atšķirīga no tās, ar ko vēlāk sastapos Jēkabpils Reģionālajā slimnīcā. Pabeidzot rezidentūru, kuras laikā strādāju ļoti garas darba stundas, domāju, ka Jēkabpilī jau būs mazāk darba, jo pilsēta salīdzinājumā ar Rīgu taču ir neliela. Taču tā gluži nav. Arī Jēkabpilī pietiek darāmā, un man ir īpašs gandarījums, ka varu palīdzēt tieši savas dzimtās puses cilvēkiem.



“Ceturtdiena”: Vai iekļauties Jēkabpils mediķu saimē bija viegli vai grūti?

S.Vīksne: Atzīšos, uzsākot patstāvīgas darba gaitas, bija zināma nedrošība un pat tādas kā nelielas bailes. Taču slimnīcas kolektīvs mani uzņēma labi, un arī pacienti kopumā bija negaidīti jauki. Amizanti, ka ambulatoro pieņemšanu laikā iesākumā pacienti ar savām sūdzībām nereti vispirms vērsās pie mana ārsta palīga, jo, nonākot kabinetā, laikam negaidīja, ka daktere var būt gados tik jauna. Taču tā nebija neuzticēšanās, drīzāk izbrīns vai apjukums. Sajūtot kolēģu atbalstu un pacientu uzticēšanos, iedzīvoties nebija grūti. Žēloties par kaut ko man nav iemeslu. Mans darbs man patīk, un pati šo profesiju izvēlējos, lai palīdzētu cilvēkiem. Šis ir mans sirds darbs.

“Ceturtdiena”: Kā vērtējat mediķu darba un sadzīves apstākļus Jēkabpilī?

S.Vīksne: Diagnozes noteikšanai un attiecīgi veiksmīgai ārstēšanai svarīga ir moderna diagnostikas aparatūra. Veicu sirds muskuļa un vārstuļu izmeklēšanu, izmantojot ultraskaņu, un Jēkabpils Reģionālajā slimnīcā to varu darīt, strādājot ar pilnīgi jaunu ultraskaņas aprātu EHO kardiogrammu veikšanai. Pašvaldības atbalsta programma, ko izmantoju, ļāva iegūt dienesta dzīvokli patstāvīgai dzīvei. Lai arī mani vecāki dzīvo Jēkabpilī, uzsākot patstāvīgu dzīvi un darba gaitas, man bija būtiski iegūt arī savu dzīves telpu. Tā ka droši varu ieteikt topošajiem kolēģiem, lai nāk strādāt uz Jēkabpili.

Redakcijas piebilde: Jēkabpils pašvaldība nu jau ik gadu piešķir finansējumu piesaistāmo speciālistu rezidentūras finansēšanai. Arī šogad Jēkabpils pašvaldība aktīvi piedalās šajā atbalsta programmā un kopā ar Jēkabpils reģionālo slimnīcu, aicina darbā jaunos speciālistus. Pašlaik ir noslēgti līgumi ar 15 rezidentiem, kuri pēc studiju beigšanas nāks strādāt uz Jēkabpili. Taču mediķu visā valstī joprojām nepietiek. Arī Jēkabpils slimnīcā joprojām trūkst vairāku specialitāšu pārstāvju, tai skaitā anesteziologu, traumatologu, oftalmologu, internistu.

Aprīļa mēneša ārsts tāpāt kā iepriekš tiks izvēlēts, pamatojoties uz iedzīvotāju balsošanas rezultātiem. Nobalsot var, rakstot uz Jēkabpils Reģionālās slimnīcas e-pastu (info@jrslimnica.lv) ar norādi “Mēneša ārsts” vai arī sūtot ziņu slimnīcas Facebook lapā.

Komentāri (0-2/2)

  • Lilija
    22.03.2019 10:34
    Daktere no Dieva! Visu cieņu!
  • jekabpiliete
    22.03.2019 09:38
    Labs raksts par labu cilvēku.

Atstājiet komentāru