2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Fotostāsts: Lieliskā atmosfērā aizvadītas Mājas kafejnīcu dienas Jēkabpilī un Krustpils pusē

“Mājas kafejnīcu dienas” ir kļuvušas par neatņemamu Latvijas vasaru sastāvdaļu, un šis gads nebūt nav izņēmums. Šovasar līdz pat septembra vidum vairāk kā 400 Latvijas saimnieces un saimnieki brīvdienās aicinās viesos, informē Jēkabpils novada tūrisma informācijas centra vadītāja Laura Trukšāne. 

“Mājas kafejnīcu dienas 2022” ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” organizēta akcija ar mērķi popularizēt Latvijas reģionu tūrisma piedāvājumu. 

27. un 28. augustā pie gardi klātiem galdiem viesus sagaidīja Jēkabpils pilsētas un Jēkabpils novada Krustpils puses čaklākie pavāri. Mājas kafejnīca nozīmē to, ka šajās dienās pie galda aicina sētas, kuru ikdienas nodarbošanās nav tieši saistīta ar ēdināšanu un ēst gatavošanu. 

Mājas kafejnīcās gardēži varēja nobaudīt gan smeķīgas receptes no vecmāmiņu un grāfu mielasta galda, gan – oriģinālus mājražojumus, dzirdēt iedvesmojošus stāstus, baudīt muzikālus un izklaidējošus priekšnesumus, kā arī iesaistīties radošās nodarbēs, par ko bija parūpējušies Mājas kafejnīcu saimnieki.

Kopumā šajā nedēļas nogalē viesus gaidīja septiņas mājas kafejnīcas:

Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta” bija iespēja aplūkot rosīgo bišu ikdienu un nobaudīt gardos produktus, pagatavot savu šokolādi ar bišu produktiem un žāvētiem augļiem/ogām, mini zefīriem, kā arī pagatavot savu vaska svecīti.

Vīpes amatniecības centrs “Māzers” ir vieta, kur tradīcijas dzīvo līdzi laikam. Mājas kafejnīca ,,Pie godu saimniecēm” aicināja gardēžus nobaudīt Mežmuižas, kā reiz saukuši Vīpi, smeķīgākās receptes, piedalīties radošajās darbnīcās un ielūkoties amatniecības centra krājumos. 

Prižu avēnijā Mājas kafejnīcu dienās spēkus apvienoja vairāki uzņēmēji – brīnišķīgo gardumu radītāja “Lii konditoreja”, lauksaimniecības uzņēmums un linsēklu eļļas ražotājs Z/S Vīnklani, keramiķe Daiga Reiņikova, kombučas brūvētāji “Botanical Shaman” un citi Prižu avēnijas aktīvie saimniekotāji.

Kūku pagasta “Saules alpakās” viesus mīļi sveica draudzīgās alpakas un ģimene, kurai tuva ir dabas klātbūtne un dzīvnieki. Te tika piedāvāta no vietējiem produktiem gatavota sātīga trīs kārtu maltīte. 

Brīvdienu māja “Spilves” ir unikāla vieta meža ielokā atpūtai no pilsētas kņadas, kur šogad tika uzburta Itālijas noskaņa. Ēdienkarti papildināja dzīvā mūzika Alises Kļaviņas izpildījumā un labs vīns no pašu audzētām vīnogām.

Atpūtas vieta “Daugmales” saimnieki bija īpaši padomājuši par gardu un aktīvu nedēļas nogali visai ģimenei pirms jaunā mācību gada. Papildus garšu baudījumam, apmeklētājus priecēja “Lustīgie pavāri” ar atraktīviem priekšnesumiem, iluzionists Nauris Pinne un citi.

Savukārt, Variešu pagastā, piemājas saimniecībā “Duciņi”, kur notiek kaltētu garšaugu maisiņu “ieDillo” ražošana, ēdienkartē dominēja dilles. Viesi varēja nobaudīt uz ugunskura vārītu kartupeļu zupu pēc omītes Bertas īpašās receptes, uzināt kā garšo melongurķis, spēlēt spēles un pagatavot garšvielu maisiņu pēc savas gaumes. 

Mājas kafejnīcu dienu atmosfēru vēl var pagūt izbaudīt arī 10. un 11.septembrī, kad savas durvis vērs vēsturiskās Sēlijas zemes saimniecības Jēkabpils, Aizkraukles un Augšdaugavas novados! Vairāk www.majaskafejnicas.lv

Foto:   DiviKadri un Jēkabpils novada Tūrisma informācijas centrs

Komentāri (0-1/1)

  • priži
    30.08.2022 17:53
    Prižos īpaši lieliska atmosfēra ka maz bija ko baudīt, kāpēc jāsauc par kafejnīcu ja piedāvā pirkt eļļu? , labi ka citiem līdzi bija savas maizītes

Atstājiet komentāru