2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

FOTOSTĀSTS: Novadpētniecības istabas atklāšana Valdemāra Ancīša Aknīstes bibliotēkā (PAPILDINĀTS AR TEKSTU)

30.jūnijā tika atklāta V.Ancīša Aknīstes bibliotēkas novadpētniecības nodaļa – ekspozīcijas un izstāžu telpa, darba kabineta un novadpētniecības krājuma telpa. Tagad ikviens, kas dosies apmainīt grāmatas bibliotēkā, varēs aplūkot Aknīstes vēstures ekspozīciju vai mākslas izstādes, kā arī iegūt nepieciešamo vēstures informāciju. Bibliotēkas novadpētniecības nodaļa nodarbosies ar Aknīstes, Asares, Gārsenes un tuvāko apkaimju vēstures apkopošanu, dosies ekspedīcijās, vāks vēstures liecības un, protams, gan vietējiem, gan viesiem tiks piedāvātas ekskursijas pa Aknīsti. Tā kā šī jaunā bibliotēkas nodaļa ir radusies, Aknīstes muzejam apvienojoties ar bibliotēku, tad visas funkcijas, ko veica muzejs, tagad tiks veiktas bibliotēkā.

Jaunajā novadpētniecības ekspozīcijā skatāmi Aknīstes, Asares un Gārsenes teritorijai nozīmīgi priekšmeti – gan trauki, gan grāmatas, darbarīki, dažādi instrumenti un fotogrāfijas. Plānots, ka ekspozīcija nebūs statiska, bet ik pa laikam tiks mainīts tās sastāvs, lai apmeklētāji varētu iepazīties ar pēc iespējas plašāku vēstures liecību klāstu.

Apmeklētājiem tiks piedāvāts aplūkot arī dažāda veida mākslas izstādes – jau 4.jūlijā būs atvērta linu tekstila izstāde un notiks aušanas meistarklase kopā ar Lietuvas daiļamata meistari, audēju Geni Šimenieni.

Novadpētniecības un mākslas izstāžu ekspozīcija ir skatāma bibliotēkas darba laikā – no plkst.10.00 līdz 18.00.

Bibliotēka sniedz arī gida pakalpojumus ekskursijām pa Aknīsti. Ekskursijas iepriekš jāpiesaka pa tālruni: 26436978 vai e-pastu: liga.jaujeniece@inbox.lv. Ekskursijas laikā iepazīstam Aknīstes reljefa šarmu, izbaudām vietējo arhitektūru, apmeklējam dabas objektus un noslēgumā ieejam vecākajā ēkā, kāda Aknīstē ir saglabājusies – Aknīstes luterāņu baznīcā… tālāk ekskursantu ceļi ved vai nu uz kafejnīcu “Kalniņā”, vai Gārsenes dabas takām, vai Asares vēsturisko muižas laika apbūvi.

Līga Jaujeniece, Aknīstes bibliotēkas bibliogrāfe

Foto: Jēkabpils novada Galvenā bibliotēka

Atstājiet komentāru