2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Fotostāsts: Jēkabpils Mežaparka ķiršu dārzā prezentē “Seno rotaļlietu skvēra” skulptūras

Sestdien, 25.septembrī Jēkabpils Mežaparkā notika projektā ENI-LLB-1-108 “Nemateriālās kultūras un vietējās vēstures mantojuma saglabāšanas, pieejamības un attīstības veicināšana, uzlabojot kultūras tūrisma konkurētspēju Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā” tapušo koka skulptūru jeb rotaļlietu prezentācija.

Pasākumā piedalījās Jēkabpils domes vadība – mērs Aivars Kraps un mēra vietniece Kristīne Ozola, projekta vadītāja Inese Vītola, vietējo masu mediju pārstāvji un jēkabpilieši.

Covid-19 ierobežojumu dēļ pasākumā nepiedalījās projekta partneri no Lietuvas un Baltkrievijas. Lietuviešu koka skulptūras, piemēram, sols un tā tapšana bija vērojamas attēlos un šobrīd ir zināms, ka līdz šī gada beigām koka skulptūras no Lietuvas atgādās uz Jēkabpili. Arī projekta partneri no Baltkrievijas Polockas meklē iespējas kā nogādāt savus kokgriezumus – putnus uz Latviju.

Pasākumā prezentēja Latvijas mākslinieku koka skulptūras-rotaļļietas – “Vējdzirnavas”, ”Zirdziņu”, ”Ugunsdzēsējus” un ”Modinātāju”.

No 15 projektā iesaistītajiem māksliniekiem pasākumā piedalījās Gints Rudzītis. Viņa koka skulptūra, kas apvieno visu triju projektā iesaistīto valstu simbolus, būs stacionāra un pēc tās pilnīgas pabeigšanas tiks iebetonēta Mežaparka ķiršu dārza teritorijā. Ginta Rudzīša koka skulpturas pamatā ir Baltkrieviju raksturojošā dzīvnieka sumbra galva, virs tā Lietuvai raksturīgais putns dzērve un skulptūras augšgalā - Latvijas putns – cielaviņa.

Paredzēts, ka noslēdzoties projektam koka skulptūras rotaļlietas varēs izmantot mazie Jēkabpils mežaparka apmeklētāji.

Jau ziņots, ka šonedēļ projektā ENI-LLB-1-108 “Nemateriālās kultūras un vietējās vēstures mantojuma saglabāšanas, pieejamības un attīstības veicināšana, uzlabojot kultūras tūrisma konkurētspēju Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā”, Jēkabpilī norisinājās projekta aktivitāte - Starptautiskais koktēlniecības plenērs, kur Covid-19 ierobežojumu dēļ, lielākā daļa mākslinieku strādāja attālināti, sazinoties virtuāli. Plenēra rezultātā paredzēts Jēkabpils Mežaparkā uzstādīt sešas koka skulptūras, kas tematiski ir saistītas ar pagājušā gadsimta senajām rotaļlietām.

Projekta mērķis ir veicināt nemateriālās kultūras un vietējās vēstures mantojuma saglabāšanu, pieejamību un attīstību, uzlabojot ilgtspējīgu kultūras tūrisma konkurētspēju Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā.

Atstājiet komentāru