2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

FOTOREPORTĀŽA: Lāčplēša dienas gājiens Pļaviņu novadā

FOTOREPORTĀŽA: Lāčplēša dienas gājiens Pļaviņu novadā

Pļaviņu novadā Lāčplēša dienas lāpu gājiens notika no Pļaviņu novada ģimnāzijas līdz Bārukalna kapsētai, kur norisinājās piemiņas brīdis, piedaloties jaunsardzei, iedzīvotājiem un vairākiem Pļaviņu novada domes deputātiem.

 

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad vairāk vai mazāk piemiņas brīdī dziedāja Pļaviņu kultūras centra sieviešu kora “Loreleja” dāmas, šogad par muzikālo pusi atbildīgi bija deputāti Juris Ikaunieks, Imants Siliņš un Ainārs Arnītis, dzeju lasīja deputāte Silga Stučka un domes priekšsēdētāja Gunta Žilde. Pasākumā ar vēsturi klātesošos iepazīstināja Iveta Krastiņa, vēstures skolotāja un Pļaviņu novada ģimnāzijas direktores vietniece. Jaunsargus pie ģimnāzijas pulcināja deputāts, ģimnāzijas Jaunsardzes kustības vadītājs Imants Kravalis.

 

Šogad Pļaviņās aizsākās laba tradīcija, kas varētu turpināties arī citus gadus – uz Pļaviņu aizsargdambja visā tā garumā bija izvietotas svecītes. Paldies kultūras centra darbiniecēm un labiekārtošanas speciālistei par palīdzību svecīšu izvietošanā. Arī iedzīvotājiem bija iespēja svecītes novietot uz dambja gar Daugavu vai nodot iepriekšējā dienā kultūras centrā un tad tās izvietoja darbinieces.

 

Bārukalnā, godinot kritušo piemiņu, tika lasīta Ojāra Vācieša un Jāņa Jaunsudrabiņa dzeja. Šajā atdusas vietā apbedīti pārsvarā nezināmi tautas varoņi, tomēr atsevišķu kritušo vārdi ir zināmi. Pasākumā skolēni uzzināja, ka tagadējā izglītības funkcijām nodotajā centrā Daugavas ielā 50 un pieguļošajās teritorijās savulaik bija koncentrācijas nometnes - "zvēru dārzi". Tāpat tika runāts par to, kāda tieši karadarbība risinājās Pļaviņu teritorijā.

 

Foto un teksts Jānis Peņģerots, Pļaviņu novada domes sabiedrisko attiecību speciālists

Atstājiet komentāru