2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpilī no janvāra pieaug maksa sabiedriskajā transportā, par siltumu un sadzīves atkritumu apsaimniekošanu

Jēkabpilī no janvāra pieaug maksa sabiedriskajā transportā, par siltumu un sadzīves atkritumu apsaimniekošanu

Jēkabpilī no 1.janvāra pieaug maksa par braukšanu pilsētas sabiedriskajā transportā, siltumenerģijas tarifiem un sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Jēkabpilī no janvāra pilsētas autobusos biļete vienam braucienam maksās 80 centi līdzšinējo 50 centu vietā. Jau ziņots, ka biļešu cenas palielinātas minimālās algas pieauguma, inflācijas un energoresursu cenu kāpuma dēļ. No janvāra maksa par braucienu pilsētas autobusā ir 80 centi, ārpus pilsētas robežas - 1 eiro. Maksa par braucienu pilsētas robežās Jēkabpilī deklarētajiem pensionāriem būs 0,30 eiro. Jēkabpils novada izglītības iestāžu audzēkņiem vecumā līdz 24 gadiem braukšana būs bez maksas. Tāpat atlaides braukšanai pilsētas transportā ir valsts normatīvajos aktos noteiktajām personu grupām - bērniem bāreņiem, represētajiem, I un II grupas invalīdiem. Tāpat atlaides braukšanai pilsētas transportā ir valsts normatīvajos aktos noteiktajām personu grupām - bērniem bāreņiem, represētajiem, I un II grupas invalīdiem. Iegādājoties elektronisko braucienu skaita AB karti braukšanai pilsētas autobusos, tiek piemērotas šādas atlaides: 10-19 braucieniem 10% atlaide, 20-34 braucieniem 15% atlaide, 35 un vairāk braucieniem - 20% atlaide. AB karte derīga tikai pilsētas robežās, tās derīguma termiņš ir 60 dienas.

Janvārī zemāki siltumenerģijas tarifi spēkā stājas astoņiem komersantiem, bet deviņiem komersantiem, kuriem iepriekšējos mēnešos tarifs samazinājies, nedaudz palielināsies. Kopumā siltumenerģijas tarifi 2024.gada janvārī būs būtiski zemāki nekā 2023.gada janvārī, informē regulators. No 1.janvāra neliels tarifu pieaugums būs Jēkabpilī, kur tarifs no 63,61 eiro pieaugs līdz 65 eiro par megavatstundu, kā arī Preiļos, kur tarifs būs 70,05 eiro par megavatstundu, Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā, kur tarifs būs 76,31 eiro par megavatstundu. 

No šī gada būtiski pieaug dabas resursu nodokļa likme sadzīves un ražošanas atkritumiem, paredz Saeimas pieņemtie grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā. Likums paredz pakāpeniski no 95 uz 130 eiro par tonnu paaugstināt dabas resursu nodokļa likmi sadzīves un ražošanas atkritumiem, kas nav uzskatāmi par bīstamiem atkritumiem. No šī gada likme plānota 110 eiro par tonnu, 2025.gadā - 120 eiro par tonnu, bet 2026.gadā - 130 eiro par tonnu. Līdz ar to trīs gadu laikā dabas resursu nodokļa likme par sadzīves atkritumiem tiks paaugstināta par nepilniem 37%. Tiks paaugstinātas dabas resursu nodokļa likmes arī par bīstamo atkritumu apglabāšanu. Šo likmi no 100 eiro par tonnu plānots paaugstināt līdz 115 eiro par tonnu nākamgad, 125 eiro par tonnu 2025.gadā un 135 eiro par tonnu 2026.gadā.

Pieaugot Dabas resursu nodoklim, no janvāra SIA “Jēkabpils pakalpojumi” noteiktā maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ir lielāka. Par viena kubikmetra sadzīves atkritumu izvešanu no jaunā gada jāmaksā 21,42 eiro bez  PVN. Tarifs par atkritumu apglabāšanu ir pieaudzis arī poligonā “Dziļā vāda”. No janvāra tas ir 110 eiro par tonnu, no 2025.gada tie būs 120 eiro par tonnu, bet no 2026.gada tie būs 130 eiro par tonnu.

Komentāri (0-1/1)

  • Paldies deputātiem
    02.01.2024 09:04
    Paldies Jēkabpils novada domes deputātiem par tik labu ziņu Jaunajā gadā.
    Tiešām prieks būs par Jums nebalsot

Atstājiet komentāru