2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Par 2,2 miljoniem eiro Jēkabpilī uzbūvēta jauna šķeldas katlu māja (PAPILDINĀTS AR FOTO)

Jēkabpilī par 2,2 miljoniem eiro uzbūvēta jauna šķeldas katlu māja, kurā uzstādīts apkures katls ar kopējo jaudu 1,5 megavati (MW) un pilnībā automatizētu attālināu vadības sistēmu, tiekoties ar vietējo masu mediju pārstāvjiem informēja SIA "Jēkabpils siltums" valdes priekšsēdētājs Raits Sirmovičs.

Projekta mērķis ir veicināt vietējo atjaunojamo energoresursu izmantošanu centralizētajā siltumapgādē, aizstājot fosilos energoresursus. Tādejādi iecerēts nodrošināt siltumenerģijas tarifa prognozējamību un stabilitāti ilgtermiņā.

Jaunajā pašvaldības SIA "Jēkabpils siltums" katlu mājā šķelda no kurināmā noliktavas ar kustīgo grīdu palīdzību nonāk uz transportieriem, kuri to nogādā biomasas tvertnē pirms kurtuves, tālāk hidrauliski darbināms mehānisms to nogādā kurtuvē, kurā notiek šķeldas sadedzināšana, iegūstot maksimāli iespējamo enerģiju, informē pašvaldība.

Pateicoties attīrīšanas ierīcēm, atmosfērā tiek izvadītas maksimāli attīrītas, apkārtējo vidi saudzējošas dūmgāzes, kuru sastāvs atbilstot normatīvos paredzētajām vērtībām. Šķelda katlu mājai tiek piegādāta ar slēgtas kravas kastes autotransportu, kas transportēšanas un šķeldas izkraušanas procesā nepieļaujot vides piesārņojumu ar putekļiem un gružiem.

Pelnu izlādes un siltumnesēja sistēmu papildināšanas procesi ir pilnīgi automatizēti. Katla agregātā iebūvēta automātiskā pelnu savākšanas sistēma, kura ar transportieri novada pelnus uz slēgtu konteineri.

Projekts tika realizēts, izmantojot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Projekta kopējās izmaksas ir 2 218 259 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), no kuriem 427 067 eiro ir Kohēzijas fonda finansējums.

Jēkabpils novada pašvaldība nepieciešamajam līdzfinansējumam sniedza galvojumu "Jēkabpils siltumam" aizņēmuma saņemšanai. Uzņēmums noslēdzis aizdevuma līgumu ar Valsts kasi uz 20 gadiem.

Katlumājas projektēšanu, būvniecību un autoruzraudzību veica SIA "Jēkabpils PMK". Būvuzraudzību objektā veica SIA "Marčuks".

"Jēkabpils siltums" ir Jēkabpils novada pašvaldības uzņēmums. Tā apgrozījums 2022.gadā bija 6,59 miljoni eiro, bet peļņa - 0,69 miljoni eiro, liecina "firmas.lv" informācija.

Foto: jekabpils.lv
Attēlos: Tvaika ielas katlumāja; Apkures katls; Ķieģeļu ielas katlumāja.

Atstājiet komentāru