2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

SIA “Ošukalns” viedoklis par pašvaldības vēršanos policijā saistībā ar veiktajiem būvdarbiem Bebru ielas mikrorajonā

SIA “Ošukalns” viedoklis par pašvaldības vēršanos policijā saistībā ar veiktajiem būvdarbiem Bebru ielas mikrorajonā

Radio1.lv saņēma uzņēmuma SIA “Ošukalns” viedokli par Jēkabpils domes lēmumu vērsties policijā par iespējamu pašvaldības līdzekļu izkrāpšanu projektā “Dūmu ielas, Atmodas ielas un Kadiķu ielas pārbūve Jēkabpilī”. 

Publicējam SIA “Ošukalns” viedokli:

“Uzskatām, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldības rīcība konkrētajā gadījumā klaji pārkāpj pašu sastādītā iepirkuma līguma nosacījumus un būvniecības normatīvos aktus, un uzņēmumam izvirzītās apsūdzības ir prettiesiskas un aplamas,  balstītas vienpersoniskā Jēkabpils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieces Kristīnes Ozolas lēmumā ar mērķi celt neslavu uzņēmumam un šīs darbības veicot, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli un administratīvos resursus pirmsvēlēšanu laikā. 

 “Ceļu specifikācija 2015”, pēc kuras vadās būvprojekts, nosaka, ka asfaltbetona seguma kārtas vidējais biezums nedrīkst būt plānāks par paredzēto. 2018. gadā, izskanot pirmajām aizdomām par asfalta seguma neatbilstību  „Ošukalns”, piesaistot VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) skenētāju, ir veicis izbūvētā asfalta skenēšanu. Skenēšana parādījusi atsevišķas vietas, kur asfalta biezums bija nedaudz mazāks nekā astoņi centimetri, tāpat ir vairākas vietas, kur asfalta biezums sasniedzis arī 12 vai 13 centimetrus, un kopējais asfalta apjoms ir atbilstošs, līdz ar to apgalvojums par 20% asfalta trūkumu objektā ir nepatiess un apmelojošs. Šie mērījumu rezultāti 2018. gadā iesniegti pašvaldībai, bet nekāda tālāka rīcība trīs gadu ilgumā netika sekojusi.  Tāpat trīs gadu ekspluatācijas laikā uzņēmums no pašvaldības puses nav saņēmis nevienu norādi uz defektiem vai aicinājumu sastādīt defektu aktu. Problēma aktualizēta tuvojoties pašvaldību vēlēšanām 2021. gada jūnijā, apzināti veicot trīs urbumus pēc skenera datiem norādītajās plānākajās asfalta vietās.  

Papildinot augstāk minēto, Līgums par Dūmu, Atmodas un Kadiķu ielu pārbūvi starp SIA “Ošukalns” un Jēkabpils pilsētas pašvaldību tika noslēgts 2016.gada, 17. jūnijā. Tajā tika paredzēts, ka darbi veicami atbilstoši spēkā esošiem normatīviem aktiem un būvprojektam, kurā norādīts, ka būvdarbi jāveic atbilstoši “Ceļu specifikācijai 2015”.  Specifikācijā norādīts kā tiek veiktas asfalta seguma pārbaudes un kādai ir jābūt asfalta kvalitātei. Veicot pārbaudes nav tikušas ievērota ne līgumā atrunātā kārtība, ne arī kārtība kā tiek veiktas attiecīgās pārbaudes.  

Pašvaldība, veicot urbumus, ir rīkojusies neatbilstoši būvniecības procesa regulējumam, kādu attiecībā uz ekspluatācijā nodotu būvi paredz Latvijas būvnormatīvi. Proti,  veiktās darbības un paziņojumi nenodrošina ekspluatācijā nodotas būves kontroles procesa tiesiskumu, ir pretrunā ar procedūru, kādu paredz Būvniecības likums, Vispārīgie būvnoteikumi un noslēgtais iepirkuma līgums, kura uzraudzību veica Būvniecības valsts kontroles birojs. 

Tāpat, Jēkabpils pilsētas pašvaldības nolikums neparedz ne Domes priekšsēdētāja, ne Domes priekšsēdētāja vietnieka, ne Pašvaldības izpilddirektora tiesības pieņemt lēmumu par detalizētu būves, tās daļas vai iebūvēto būvizstrādājumu tehnisko izpēti, kā šajā gadījumā to veikusi Kristīne Ozola.

Rezumējot,  uzskatām, ka izvirzītās apsūdzības uzņēmumam ir prettiesiskas un aplamas, apzināti veicot asfalta urbumus jau iepriekš norādītās plānākajās asfalta vietās, tādā veidā falsificējot datus par 20% asfalta nepietiekamību objektā. Uzskatām, ka šīs darbības balstītas Aivara Krapa pirmsvēlēšanu kampaņas veidošanā un vienpersoniskā K.Ozolas lēmumā ar nolūku nomelnot uzņēmumu un ar to saistītās personas.

SIA “Ošukalns””

Foto: Ilustratīvs attēls

Saistīta ziņa: Jēkabpils dome vēršas policijā par iespējamu līdzekļu izkrāpšanu Bebru ielas mikrorajona izbūvē

Komentāri (0-9/9)

  • Janka
    20.06.2021 07:37
    Par to ir jāatbild Ošukalnam. 20 % no 3 miljoniem!
  • Viedoklis
    19.06.2021 20:11
    Prettiesiski iegūti pierādījumi nevar tikt izmantoti tiesā.
    P.S.
    Par asfaltu: Ja kāds ir tās ielas pieņēmis - tad tas arī atbild! Pašlaik tas izskatās kā švaks mēģinājums kādai partijai nepalikt opozīcijā, un kādam domniekam noturēties domes krēslā pēc neveiksmīgām vēlēšanām!
  • Don
    19.06.2021 07:25
    Jocīgi, ka ziņu portāls publicē kaut kādu asfaltnieku viedokli... man vairāk liekas, ka prokuratūrā var izteikt viedokli liecības un tml.
  • Jēkabpilietis
    18.06.2021 18:29
    Ierosinu pārbaudīt arī citus Ošukalna objektus! Nitišs būdams deputāts, domāja, ja viņu neviens nebaudīs. Un tā jau arī bija. Partijas koriš vēl piesedza zagšanu.
  • Binders
    18.06.2021 16:55
    Vietām 7cm vietām 12cm. 5 cm starpība.
    Jautājums Nitišam, ja mājās jums tā sienas nošpaktelētu, jūs būtu apmierināts?
  • Imigrants
    18.06.2021 16:22
    Publiska plēšanās un kašķošanās godu nedara ne vieniem, ne otriem, sevišķi starp vienas pašavaldības teritorijas subjektiem. Bet atbilde, ka vienā vietā uzklāts vairāk, bet citā mazāk un tad vidējais itkā labs rādītājs ir absurdi. :)
  • Fui
    18.06.2021 15:09
    Nitišs lokās kā zutis. Visi vainīgi ,viņš balts un pūkains.
  • Ikurāt!
    18.06.2021 14:18
    Bērnudārza līmenī tagad viss galvgalē notiek!
  • Klājējs
    18.06.2021 13:46
    Kā tad tur klāja asfaltu, ka vietām ir biezāks, kur plānāks?

Atstājiet komentāru