2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpilī nomainīs visu ielu apgaismojuma sistēmu pret LED lampām

Jēkabpilī nomainīs visu ielu apgaismojuma sistēmu pret LED lampām

Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis, tiekoties ar vietējo mediju žurnālistiem preses konferencē informēja, ka pašvaldība šogad plāno īstenot projektu, kas paredz pašreizējā ielu apgaismojuma nomaiņu visā pilsētā pret LED lampām. 

Šobrīd pilsētas lielākā daļa ielu apgaismojuma gaismekļu ir novecojusi. Ielas tiek apgaismotas galvenokārt ar nātrija spuldzēm, tāpat ir diezgan daudz dzīvsudraba spuldžu un metālhalīda spuldžu, savukārt sešām lampām ir kvēldiega spuldzes. Šāda tipa apgaismojums ir neefektīvs, jo patērē daudz elektroenerģijas.

 “5. maijā ir pieņemts lēmums par uzvarētāju konkursā. Ceru, ka nebūs pārsūdzību, un mēs otrajā pusgadā varēsim ar pilnu sparu mainīt lampas uz energoefektīvākām. Bijām plānojuši to paveikt jau janvārī, jo iepirkumu izsludinājām pērnā gada 29. oktobrī, bet ir sīva cīņa starp tirgus dalībniekiem, tāpēc iepirkums ievilkās ilgāk nekā paredzēts. Nu uzvarētājs ir zināms - SIA “RCG Lighthous”. Iepirkuma būtība ir tāda, ka uzņēmums, kas uzstāda efektīvākas LED lampas, no summas, kas ieekonomēta uz lampu efektivitātes rēķina, saņems 298 669 eiro. Nākamais piedāvājums, kas cīnījās par šo iepirkumu, bija 511 747 eiro,” saka Guntars Gogulis.

Iepirkums paredz nomainīt pret energoefektīviem LED gaismekļiem aptuveni 95 procentus pilsētas esošo ielu apgaismes spuldžu, jo apmēram piecos procentos pilsētas ielu apgaismojumā jau ir LED lampas. Tās ir galvenokārt jaunajos ielu remontdarbu objektos. Plānotais ietaupījums naudas izteiksmē 10 gadu periodā ir vairāk nekā 799,4 tūkstoši eiro. Projekts Jēkabpilī tiks ieviests, izmantojot ESCO modeli. Tas nozīmē, ka pašvaldība darbu veicējam nemaksās par uzstādīto infrastruktūru, bet gan maksās komersantam no līdzekļiem par ietaupīto elektroenerģiju.
  
Guntars Gogulis skaidro, ka princips ir tāds, ka uzņēmējs uzstāda lampas un saņem maksu par lampām no ekonomijas, bet 15% no tās vēl paliek pašvaldībai. Tā pašvaldība, netērējot vairāk kā līdz šim un papildus neko neieguldot, var iegūt visā pilsētā ekonomisku un modernu apgaismojumu. Kopumā paredzēts nomainīt  1 903 gaismekļus. Guntars Gogulis uzsver, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir vieni no pirmajiem Latvijā, kas uzreiz nomainīs gaismekļus tik lielā apjomā. Ja nebūs pārsūdzību un izdosies jau maijā noslēgt līgumus, visas lampas nomainīs jau šī gada laikā.  
  
Jaunais ielu apgaismojums nebūs aprīkots ar kustību sensoriem, tas nozīmē, ka tie nereaģēs uz garāmgājējiem un automašīnām, bet degs ar noteiktu intensitāti. Taču spuldzēm būs iebūvēta dimmēšanas funkcija, līdz ar to pašvaldība varēs uzstādīt konkrētas diennakts stundas, kurās gaismas intensitāte būs samazināta, lai vēl vairāk ietaupītu elektroenerģiju. 

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru