2024.gada 19. marts

Jāzeps

Jēkabpilī darbu sākusi jauna Centrālās laboratorijas filiāle

No trešdienas, 10. jūnija, Jēkabpilī darbu sākusi jauna Centrālās laboratorijas filiāle – Vienības ielā 7 (T/C Sēlija).  Laikraksts “Ceturtdiena” uz sarunu aicināja SIA "Centrālā laboratorija" valdes priekšsēdētāju Stellu Lapiņu.

- Kāpēc nolemts Jēkabpilī atvērt vēl vienu filiāli?

- Jēkabpilī otro filiāli atvērt tika izlemts tikai viena iemesla dēļ, lai cilvēkiem būtu ērtāka pieejamība laboratorijas pakalpojumiem. Mēs ilgi meklējām telpas centrā. T/C “Sēlija” izvēlējāmies, jo tas atrodas centrā, šeit ir bezmaksas autostāvvieta, cilvēkiem ir ļoti ērti nokļūt. Te līdzās ir autoosta un laboratorijas pakalpojumus ērti būs izmantot arī cilvēkiem, kas pilsētā iebrauc no novadiem vai kaimiņpilsētām. Laboratorija, kas atrodas Rīgas ielā, ir vairāk domāta pilsētas labā krasta iedzīvotājiem. Klienti no centra ne vienmēr izvēlas doties uz laboratorijas filiāli Rīgas ielā.

- Ar ko šī filiāle atšķirsies no jau esošās Jēkabpilī?

- Šī būs jaunā koncepta laboratorija, te ir izveidots bērnu kabinets ar televīziju, ar multfilmām. Ļoti domājam par mūsu mazajiem pacientiem – bērniem, jo jau pieaugušajam nereti ir stress dodoties uz analīzēm. Tāpēc cenšamies radīt bērniem īpašus apstākļus, novērst uzmanību, lai tā sāpīte nav tik liela. Arī vizuāli šī filiāle būs citādāka. Te ir iespēja pierakstīties elektroniski un atnākt uz konkrēto laiku, lai nav jāgaida rindā. Filiālē ir ieviesta rindu sistēma.

- Kādus pakalpojumus sniedz jaunatvērtā laboratorija?

- Laboratorijā varēs nodot analīzēm visu bioloģisko materiālu. Nododod analīzes līdz pulksten 16.00, atbilde jau būs nākamajā dienā, ko pacients varēs saņemt e-pastā, vai pats izdrukāt filiālē, tāpat arī šīs analīzes būs pieejamas ģimenes ārstam.

Savukārt šeit netiks pieņemtas analīzes koronavīrusa Covid-19 diagnosticēšanai. Tam nolūkam Centrālajai laboratorijai ir plaši analīžu punkti visā Latvijā. Jēkabpilī līdz šim tāds bija izveidots Sporta nama telpās, bet turpmāk būs pārvietojamā vagoniņā pie Sociālā dienesta ēkas Brīvības ielā 45.

- Kas ir laboratorijas klienti?

- Pamatklienti ir topošās māmiņas un cilvēki pēc 40 gadiem. Taču pēdējos gados vērojama pozitīva tendence, ka arvien vairāk laboratorijas pakalpojumus izmanto jaunieši, lai profilaktiski pārliecinātos par savu veselību. Ir izaugusi jauna paaudze, kas īpaši rūpējas par savu veselību – mazāk smēķē, mazāk lieto alkoholu, nodarbojas ar sportu un rūpējas par savu veselību un reizi gadā nodod analīzes. Ja jūs reizi gadā nododat analīzes, kas nav dārgi, pat, ja nākat bez ģimenes ārsta nosūtījuma, tad cilvēkam tas izmaksā ap 30 eiro, tā ir iespēja monitorēt savu veselības stāvokli, gadu no gada salīdzinot analīžu rezultātus. Ja redzat, ka daži no rādītājiem ir paaugstināti, lai arī vēl nepārsniedz augšējo  robežu, tas ir signāls, ka nepieciešami plašāki izmeklējumi.

- Kādi ir centrālās laboratorijas jaunumi analīžu veikšanā?

-  SIA “Centrālā laboratorija” piedāvā jaunu izmeklējumu Anti–SARS-CoV-2 (COVID-19) kopēju IgM/IgG antivielu noteikšanai. Anti–SARS-CoV-2 ir imunoloģiskais tests in vitro kvalitatīvai antivielu noteikšanai cilvēka serumā.

Centrālā laboratorija arī kalprotektīna noteikšanu veic ar jaunu diagnostikas metodi, kas ļauj jau 15 minūšu laikā iegūt rezultātu. Diagnostikas metode ir inovatīva, neinvazīva, ar augstu specifiskumu un jutīgumu. Kalprotektīna testu ir ieteicams veikt pirms radioloģijas vai endoskopijas izmeklējuma.

Centrālā laboratorija arī piedāvā jaunu un unikālu laboratorisko izmeklējumu Laima slimības diagnostikai – Tickplex. Izmeklējumā ir iekļauti visi biežāk sastopamie ērču pārnēsātie patogēni un to dažādās formas (spirohetas un persistentā (hroniskā) forma Borrelia spp.), kas bieži netiek diagnosticētas ar standarta laboratoriskiem izmeklējumiem. SIA "Centrālā laboratorija" piedāvā divu tipa laboratoriskos izmeklējumus: Tickplex Basic un Tickplex Plus, kur abos testos ir nosakāmas IgM un IgG antivielas pret 3 borēliju sugu (Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii un Borrelia garinii) spirohetas un persistējošo formu. Tickplex Plus izmeklējumā papildus ir nosakāmi vēl papildus ērču pārnēsāti patogēni un slimību ierosinātāji, kas var pievienoties pacientiem ar pazeminātu imūnsistēmu (piemēram, Epšteina-Barra vīruss, Mycoplasma pneumoniae).

Centrālā laboratorija piedāvā veikt arī zarnu vēža skrīninga testu. Resnās un taisnās zarnas vēzis ir trešā biežākā onkoloģiskā saslimšana Latvijā, un tikai 32% gadījumu slimība tiek diagnosticēta agrīni. Tests sniedz iespēju diagnosticēt zarnu slimības, tai skaitā zarnu vēzi agrīnā stadijā – pirms simptomu parādīšanās. Jaunā testa metode ne vien būtiski atvieglos testa veikšanu pacientam mājās apstākļos, bet arī ir krietni precīzāka par iepriekš pieejamajiem testiem. Tā veicama no vienas vēdera izejas un pirms tās veikšanas pacientam nav jāievēro diētas ierobežojumi.

Plašāk par visiem izmeklējumiem, ko veic Centrālā laboratorija lasiet mūsu mājaslapā – www.laboratorija.lv.

- Cik darbinieku strādās jaunajā filiālē?

- Filiālē strādās trīs medicīnas māsas. Pirmo nedēļu strādāsim no pulksten 8.00 - 16.00, bet turpmāk plānots strādāt līdz pulksten 19.00. Laboratorija strādās arī sestdienās, par svētdienu vēl tiks lemts saistībā ar to, kāds būs pieprasījums.

- Paldies par sarunu!

Laikraksts “Ceturtdiena” sazinājās ar vienu no medmāsām, kas strādā jaunatklātajā Centrālās laboratorijas filiālē – Ilzi Malnaču un jautāja, kādas ir viņas pirmās darba dienas sajūtas?

“ Jaunas filiāles atvēršana ir kā pirmā skolas dienas diena. Sākums ir satraucošs, jo es nekad neesmu strādājusi labarotarijā. Mana līdzšinējā pieredze ir darbs pie ģimenes ārsta un ātrajā palīdzībā. Šī ir jauna pieredze, jauns izaicinājums.  Patīkami, ka Jēkabpilī ir vēl viena filiāle, kas atrodas tirdzniecības centrā. Manuprāt, tā ir daudz pieejamāka cilvēkiem, jo, ejot uz veikalu, pa ceļam ir iespēja vajadzības gadījumā nodot analīzes. Man tas ir kaut kas jauns – strādāt katru dienu laboratorijā, tikties ar cilvēkiem. Es ticu, ka mums viss izdosies,” saka Ilze Malnača.

Laboratorijas darba laiks – darba dienās no pulksten 8.00 līdz 16.00, sestdien un svētdien pagaidām slēgta. Laboratorija piedāvā iespēju pierakstīties apmeklējumam sev vēlamajā laikā http://booking-lv.in-out.io – vai izņemt numuriņu attālināti – InOut aplikācijā. Analīžu rezultātus var saņemt jebkurā Centrālās laboratorijas filiālē, uz e-pastu vai mājas lapā: www.laboratorija.lv.

Atstājiet komentāru