2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpilī, Daugavpilī un Rēzeknē vēl nejūt ārkārtējās situācijas ietekmi uz budžetiem

Jēkabpilī, Daugavpilī un Rēzeknē vēl nejūt ārkārtējās situācijas ietekmi uz budžetiem

Lielo pilsētu - Jēkabpils, Daugavpils un Rēzeknes - pašvaldības vēl nejūt ārkārtējās situācijas ietekmi uz budžetiem, liecina vietvaru sniegtā informācija.

Jēkabpils Finanšu ekonomikas nodaļas vadītāja Gita Kalniete aģentūrai LETA skaidroja, ka ir budžeta pozīcijas, kur samazinājusies marta plānotā izpilde, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), azartspēļu nodoklis, pašvaldības budžetā saņemtā dotācija no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda, atsevišķas pašvaldību nodevas, kā arī iestāžu ieņēmumi. Taču plānotā IIN izpilde par janvāri un februāri tika pārpildīta, tāpēc vidēji pirmajā ceturksnī pašvaldības budžetā IIN ir ienācis nedaudz virs plānotā. Tas pats attiecas uz pašvaldības budžetā saņemto dotāciju no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda. 

Azartspēļu nodokļa, atsevišķu pašvaldības nodevu un iestāžu ieņēmumu faktiskā izpilde Jēkabpilī martā ir samazinājusies, taču šajās pozīcijās gada ieņēmumi tiek plānoti ar nelielu rezervi, un parasti budžeta grozījumos gada otrajā pusē plāns tiek precizēts jau atbilstoši faktiskajai izpildei, sacīja Kalniete.

Viņa arī skaidroja, ka daudzi nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksātāji līdz ārkārtējās situācijas ieviešanai valstī jau bija samaksājuši NĪN par visu gadu. Pašlaik pilsētā nav jūtams, ka iedzīvotājiem ir grūtības nomaksāt NĪN, taču, iespējams, būs maksātāji, kas izmantos NĪN nomaksas termiņa pagarinājumu.

"Kopumā par 2020.gada pirmo ceturksni plānotie budžeta ieņēmumi ir izpildījušies, taču ir bažas par izpildi nākamajos periodos," komentēja Kalniete.

Arī Rēzeknes pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Kārlis Pozņakovs aģentūrai LETA pauda, ka budžets pildās atbilstoši plānotajam.

Gada pirmajos trijos mēnešos IIN prognoze ir izpildīta, līdz ar to arī dotācija no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ir saņemta. Taču aprīlī IIN ieņēmumi būtiski krītas, ko var skaidrot ar uzņēmumu dīkstāvēm un IIN atmaksu iedzīvotājiem, skaidroja Pozņakovs. 

Savukārt NĪN lielākā daļa iedzīvotāju jau samaksāja avansā par visu gadu līdz pirmajam samaksas termiņam. No uzņēmumiem pašvaldībā saņemti tikai divi iesniegumi ar lūgumu pārcelt NĪN samaksas termiņu. 

Iepriekš arī Daugavpils domes Finanšu nodaļā norādīja, ka gada pirmie divi mēneši budžeta izpildes ziņā bijuši sekmīgi. Esošajos apstākļos dažas pozīcijas "sākušas bremzēties", taču pagaidām nekas neliecinot, ka būtu sākušās problēmas budžeta izpildē. Nekas neliecinot arī par to, ka būtu prognozējams finansējuma samazinājums, uzskata pašvaldība.

Pašlaik jautājums par budžeta pārdali nav skatīts, taču, ja ārkārtējās situācijas apstākļos būs nepieciešams papildu finansējums kādā no pozīcijām, pēc nodaļas paustā, "pašvaldības budžetā ir diezgan liels rezerves fonds, no kura būtu sedzami šie izdevumi".

"Protams, notiekošo zināmā mērā var ietekmēt situācijas turpmāka attīstība valstī, taču pagaidām darbs rit pēc plāna," apgalvoja domē.

Ministru kabinets otrdien lēma pagarināt Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 12.maijam.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA
Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru