2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpilī  energoefektivitātes paaugstināšanas programmā iesaistījušās 12 daudzdzīvokļu mājas

Jēkabpilī energoefektivitātes paaugstināšanas programmā iesaistījušās 12 daudzdzīvokļu mājas

Lai gan daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes paaugstināšanas programma noslēgsies tikai 2021. gada nogalē, projekta pieteikumu pieņemšana jau tuvojas finiša taisnei. Līdz šim saņemti jau vairāk nekā 700 pieteikumi, un rezervēti vairāk nekā 155 miljoni eiro jeb 95% no kopējās grantu summas. Tas nozīmē, ka beidzas daudzdzīvokļu māju siltināšanai paredzētā nauda, liecina Attīstības finanšu institūcijas ALTUM janvārī publiskotā informācija.

Radio1.lv, tiekoties ar domes vadību un speciālistiem preses konferencē, jautāja kāda ir situācija un, cik daudzdzīvokļu māju no šīs programmas tiks siltinātas Jēkabpilī? 

SIA “JK Namu pārvalde” valdes priekšsēdētājs Ainars Vasilis informēja, ka deviņas mājas ir saņēmušas numurus “ALTUM”. Tas nozīmē, ka šajā summā, kas rezervēta, šīs mājas jau ir iekšā. Tās ir ierēķinātas. Trīs mājām šobrīd ir izstrādāti projekti, kas atrodas Būvvaldē saskaņošanai un tiklīdz būs saskaņojums, arī šo trīs māju projekti tiks iesniegti. 

Ainars Vasilis arī atzina, ka process ir garš un ar vairākiem posmiem, tāpēc pastāv iespēja, ka kādai no daudzdzīvokļu mājām netiks īstenots energoefektivitātes paaugstināšanas projekts. 

"Šī brīža stadijā mēs esam izgājuši pirmos trīs iepirkumus un nonākuši līdz “ALTUM” numuram," skaidro Ainars Vasilis. "Nākamajā solī mēs izsludinām būvniecību, būvuzraudzību un projekta vadību. Tad, kad visas šīs darbības ir veiktas, tad izsludinām iepirkumu uz finansējumu. Un kad šīs darbības ir izdarītas, tad sanāk kopā atkal mājas iedzīvotāji, kuri pasaka gala vārdu – jā vai nē. Tāpēc ir variācijas, ka kaut kur, kādā mājā, kaut kādā procesā kaut kas apstājas.”

Viņš piebilst, ka process netika steidzināts, jo būtu darījuši to jau šogad, tad tas būtu daudz dārgāk nekā nākamgad. Tas esot tāpēc, ka jauniem ES projektiem finansējums šajā periodā vairs nebūs pieejams. Savukārt tas nozīmē, ka celtniecības izmaksas būs pieejamākas, jo būs noslēdzies viens plānošanas periods, kur darbi jāpabeidz 2020. gadā. 

Tāpat arī viņš norāda, ka Jēkabpilī uz finansējumu energoefektivitātes paaugstināšanai valsts atbalsta programmā pretendē 12 daudzdzīvokļu mājas: Bebru 33, Liepu 22, Draudzības aleja 14, Mežrūpnieku 10, Celtnieku 15, Dārzu 7, Bebru 2, Bebru 16, Bebru 1, Brīvības 5a, Viestura 41 un Bebru 12. No tām deviņām ir lielākās izredzes, jo tām jau piešķirts “ALTUM” numurs. Tās ir: Bebru 33, Liepu 22, Draudzības aleja 14, Mežrūpnieku 10, Celtnieku 15, Dārzu 7, Bebru 2, Bebru 16, Bebru 1.

Ja viss ritēs pēc plāna, Jēkabpilī daudzdzīvokļu māju siltināšanas būvdarbi varētu sākties 2021. un 2022.gadā, bet būvdarbiem jānoslēdzas 2023.gadā. Tikmēr tiem, kuri vēl tikai gatavojas iesniegt projektus dalībai programmā, “ALTUM” atgādina, ka jāpievērš uzmanība projektu kvalitātei. Tuvojoties programmas finiša taisnei, “ALTUM” ik nedēļu saņem vidēji 10 jaunus pieteikumus dalībai programmā, bet steiga negatīvi ietekmē projektu kvalitāti.

Atstājiet komentāru