2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Dalās pieredzē ar biznesa uzsācējiem

Dalās pieredzē ar biznesa uzsācējiem

Pirmo reizi Jēkabpilī šonedēļ notika biznesa uzsācēju gadatirgus. Pasākuma dalībnieki varēja uzzināt koncentrētus piedāvājumus par visdažādākajiem atbalsta mehānismiem, ko sniedz ne tikai valsts, bet arī pašvaldības, bankas un nevalstiskās organizācijas.

Ar pieredzes stāstiem šajā pasākumā dalījās SIA „Ošukalns” vadītājs, uzņēmējs Aigars Nitišs, ģimenes uzņēmuma „Ar Gaumi” vadītāja Marika Rudzīte – Griķe un medicīnas centra „Saule” izpilddirektors Valdis Labinskis.


Aigars Nitišs dalījās atmiņās,kā 20 gadu laikā „Ošukalns” no nelielas mežistrādes firmas , kļuva par daudznozaru kompāniju ar vairāk nekā 300 darbiniekiem.


„Kad tu sāc kaut ko darīt, tad dzīve pati nes klāt un piedāvā iespējas, jo visi jau grib nopelnīt, sasniegt un strādāt, tāpēc pašlaik ir grūtāk ,jo konkurence tradicionālajā biznesā tikai pieaug. Ir grūti uzsākt biznesu, ja sēdi un domā ,ko varētu darīt, ir jārīkojas. Sākumā ļoti svarīgi atrast atbalstu un domubiedrus. Atbalsts dod lielākas iespējas iet uz priekšu. Mums bija jāiegulda liels darbs, lai atrastu iespēju iegādāties nepieciešamo tehniku - iekrāvējus, traktorus, zāģus un visu pārējo, jo naudas nebija. Mums palīdzēja kredītfirma, kas iedeva naudu pirmajam traktoram, pēctam otrajam, bet tas mežā nodega un tāpēc likās, ka jāveras ciet, bet kredītfirma iedeva naudu arī trešajam traktoram. Tagad jau ir vieglāk - samaksā un priekš tevis visu izdara,” stāsta A.Nitišs un ar smaidu atceras biznesa sākumu mežizstrādē.


„Sākumā es mācēju atšķirt tikai 3-4 kokus,” smejas Aigars Nitišs. „Jaunajiem uzņēmējiem iesaku prasīt padomu pašvaldībās un biznesa inkubatoros. Novēlu būt aktīviem, nepadoties un tad jau dzīve tālāk pati palīdzēs.”


Savukārt Valdis Labinskis stāstīja, kā sākumā bija nodibinājis „Latgales radio”, bet krīzes laikā nācās to pārdot, tāpēc viņš tagad palīdz savai sievai medicīnas centrā „Saule”, pildot izpilddirektora amatu.


„Uzņēmums pieder sievai, bet mēs abi strādājam kopā kā komanda. Sievietes māk pārsteigt vīriešu,” stāsta Labinskis. „ Ir būtiski, kā Tu iesāc – vai uz līdzenas vietas no nulles, vai Tev ir kādas iestrādes. Mums bija iestrādes, jo sieva jau iepriekš strādāja par ārsti. Kad sākām, bijām tikai trīs cilvēki, bet tagad esam septiņi. Lielākā daļa ārstu strādā pašvaldības piedāvātās telpās, kuras ir ierobežotas, un kurās nav izaugsmes, tāpēc paņēmām kredītu lielākām telpām - savām telpām. Mēs priecājamies, ka pārņemot ārsta praksi, atteicāmies no bijušās ārstes telpām, jo tas bija pusdzīvoklis un cilvēkiem nācās savu rindu gaidīt ārā. Nenožēlojam to, ka uzsākot darbu savās telpās, pelnam mazāk naudas nekā, strādājot poliklīnikā, saspiestās telpās,” pieredzē dalās Valdis Labinskis.


Uz jautājumu :” Kādi ir Jūsu nākotnes mērķi,” Valdis Labinskis atbildēja tā: „ Ir divas iespējas. Izaugsme vai biznesa sašaurināšana. Svarīgi izvērtēt, kurš variants rentablāks.”


Jau ziņots, ka pasākuma mērķis bija informēt un iedvesmot jaunos un topošos uzņēmējus. Pasākumu rīkoja Attīstības finanšu institūcija ALTUM, sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību, kā arī piedaloties reģiona iedvesmojošākajiem uzņēmējiem un institūcijām, kuras uzņēmējiem var sniegt būtisku atbalstu, sperot pirmos soļus biznesā.

Teksts un foto: Laura Briņķe

Atstājiet komentāru