2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

IeVP vajadzībām pārdalīs finansējumu vairāk nekā 300 000 eiro apmērā

IeVP vajadzībām pārdalīs finansējumu vairāk nekā 300 000 eiro apmērā

Valdība atbalstījusi līdzekļu pārdali 342 383 eiro apmērā no Tieslietu ministrijas budžeta līdzekļiem īstenojamajiem pasākumiem Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP).


Šogad papildu finansējums nepieciešams izdevumiem atlīdzībai 224 500 eiro apmērā, tajā skaitā atalgojumam 181 649 eiro, lai nodrošinātu IeVP darbinieku mēnešalgas palielināšanu. Tāpat finansējums paredzēts izdevumiem precēm un pakalpojumiem 117 883 eiro apmērā - tas ir nepieciešams, lai nodrošinātu finansējumu ieslodzījuma vietu infrastruktūras neatliekamajiem remontiem, proti, Jēkabpils cietuma 7.vienības remontam un aprīkošanai.


Ministrijā skaidro, ka lielai daļai IeVP darbinieku ienākumu līmenis būtiski atpaliek no šāda atalgojuma minimuma. Līdz ar to ierobežotā finanšu resursu pieejamība paaugstina korupcijas risku, jo personīgo ieņēmumu palielināšanai var tikt lietoti jebkuri, tostarp prettiesiski, līdzekļi: kukuļošana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana un citas pretlikumīgas darbības. Tāpat tiek norādīts, ka jauno funkciju noteikšana kopumā nav palielinājusi pārvaldes vidējo nodarbināto skaitu, saglabājot augstu vakanto amatu īpatsvaru, kas saistīts ar to, ka darbinieku atalgojums joprojām ir zemāks, salīdzinot ar sabiedrisko sektoru, un tas kavē iespēju piesaistīt kvalificētus speciālistus darbam ieslodzījuma vietās.


Turklāt pēdējos gados piešķirtā finansējuma ieslodzījuma vietām pietiek tikai kārtējo izdevumu - notiesāto ēdināšanai un citām sadzīves vajadzībām, personāla atalgojumam, kārtējiem remontdarbiem, avāriju novēršanai - segšanai. Tāpēc nav bijis iespējams veikt cietumu inženiertehnisko objektu un komunikāciju kapitālos remontus, un tie jau ir ļoti sliktā stāvoklī. Kopumā 85% ieslodzījuma vietās esošo ēku nav renovētas un ir ļoti sliktā stāvoklī, norāda ministrijā.


Ieslodzījuma vietu infrastruktūras pašreizējais stāvoklis ļauj notiesātajiem telpu sienās, ventilācijas sistēmās, zem koka grīdām un citās vietās veidot slēptuves aizliegto priekšmetu glabāšanai, tādējādi apdraudot ieslodzījuma vietu un sabiedrības vispārēju drošību. Par to, ka katru gadu aizliegtās vielas un priekšmeti ieslodzījuma vietās tiek izņemti lielos apjomos, liecina IeVP ikgadējie publiskie pārskati.


Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru