2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpilī sarucis bezdarba līmenis

Jēkabpilī sarucis bezdarba līmenis

Pēc vairāku mēnešu pieauguma reģistrētā bezdarba līmenis martā Latvijā sarucis par 0,1 procentpunktu un bija 9,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati.


Jēkabpilī bezdarba līmenis no februāra līdz aprīļa sākumam sarucis par 0,3 procentpunktiem.


“Jēkabpils ir pilsēta, kur bezdarba līmeni ietekmē sezonālie darbi. Sākoties pavasarim bezdarbs samazinās, savukārt, sākoties ziemai palielinās un sezonas strādnieki nāk uz mūsu filiāli, reģistrējas bezdarbniekos, lai “pārziemotu”,” tā situāciju Jēkabpilī raksturo Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Jēkabpils filiāles vadītāja Svetlana Zujeva.


Viņa stāsta, ka jau no februāra un marta vērojams bezdarba līmeņa samazinājums, kas aprīlī un maijā vēl vairāk samazināsies. Svetlana Zujeva salīdzinājumam min vairākus skaitļus: “Ja 22.februārī bezdarba līmenis Jēkabpilī bija 11,9% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, tad jau mēneša beigās – 28.februārī tas bija 11,7%, savukārt aprīļa sākumā – 11,6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.


NVA Jēkabpils filiālē februāra beigās bija reģistrēti 2342 bezdarbnieki, savukārt patlaban ir reģistrēts 2291 bezdarbnieks.


NVA Jēkabpils filiālē tāpat ir reģistrētas vairākas vakances, darbiniekus meklē vietējie uzņēmumi – SIA “Ošukalns”, SIA “Gaujas koks”, Jēkabpils PMK un citi. Tiek meklēti kokapstrādes iekārtu speciālisti, bruģētāji, asfaltētāji, ražošanas maiņas vadītāji, elektriķi, mūrnieki, finanšu speciālisti, palīgstrādnieki un citi. Visas vakances ir publicētas NVA Jēkabpils filiāles mājaslapā.


2016.gada marta beigās NVA bija reģistrēti 85 414 bezdarbnieki, kas ir par 1167 cilvēkiem mazāk nekā mēnesi iepriekš, ka aģentūrā bija reģistrēti 86 581 bezdarbnieks.


Statistikas dati liecina, ka zemākais reģistrētā bezdarba līmenis marta beigās bija Rīgas reģionā - 5,7%, bet augstākais Latgales reģionā - 19,1%. Rīgā reģistrētā bezdarba līmenis, salīdzinot ar februāri, palicis nemainīgs, bet Latgalē tas sarucis par 0,2 procentpunktiem.


Savukārt Kurzemes reģionā reģistrētā bezdarba līmenis martā bija 11,6%, Vidzemē - 10,1% un Zemgalē - 9,4%. Salīdzinot ar februāri, bezdarba līmenis Kurzemē un Vidzemē pieaudzis par 0,1 procentpunktu, bet Zemgalē tas sarucis par 0,3 procentpunktiem.


Marta beigās NVA datubāzē bija reģistrētas 5819 aktuālās brīvās darbvietas. Savukārt martā pastāvīgā darbā iekārtojušies 5217 NVA reģistrētie bezdarbnieki.

Atstājiet komentāru