2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Valsts kontrole revīzijā SIA “JK namu pārvalde” konstatējusi būtiskus pārkāpumus

Valsts kontrole revīzijā SIA “JK namu pārvalde” konstatējusi būtiskus pārkāpumus

Valsts kontrole veikusi revīzijas astoņās pašvaldību kapitālsabiedrībās, tajā skaitā arī privatizējamajā SIA "JK Namu pārvalde". Ir konstatēti būtiski apsaimniekošanas un pārvaldīšanas pārkāpumi.

Revīzijas ziņojumā teikts, ka pārbaudes mērķis bija pārliecināties, vai SIA “JK Namu pārvalde” daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšana tiek veikta efektīvi un atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Pārbaudot efektivitāti, tika vērtēts, vai dzīvojamo māju pārvaldnieku rīcība ar iedzīvotāju maksājumiem ir lietderīga.

Revīzijā, izlases veidā veicot darījumu pārbaudes, netika konstatēta neefektīva un neatbilstoša SIA “JK Namu pārvalde” rīcība debitoru parādu atgūšanā. Arī iedzīvotāju veiktās aptaujas rezultāti liecināja, ka šajā jomā apsaimniekotāja darbības vērtējamas labi, tāpat iedzīvotāju vērtējumā pozitīvi ir vērtējamas apsaimniekotāja darbības tādās māju apsaimniekošanas jomās kā apkures un karstā ūdens nodrošināšana.

Neraugoties uz to, revidenti konstatēja, ka SIA “JK namu pārvalde” darbība daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanā nav vērtējama kā pilnībā atbilstoša normatīvo aktu prasībām, jo revīzijā ir konstatētas neatbilstības: apsaimniekošanas maksas aprēķināšanā; izdevumu pamatotībā un attiecināšanā uz māju pārskatiem un atkritumu apsaimniekošanas maksas un siltumenerģijas maksas sadalē.

SIA “JK Namu pārvalde” darbība daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanā nav vērtējama kā atbilstoša normatīvo aktu prasībām, jo:

- apsaimniekošanas maksa tika noteikta vienādā apmērā visām viena līmeņa labiekārtotības mājām, nevis atbilstoši normatīvā akta7 prasībām un faktiskajiem izdevumiem, tādējādi vieniem dzīvokļu īpašniekiem apsaimniekošanas maksa ir noteikta nepamatoti augstākā, citiem - nepamatoti zemākā apmērā;

- lai pamatotu apsaimniekošanas maksu vienādā apmērā, dzīvojamo māju tāmēs tiek koriģēta izdevumu pozīcija “plānotie nākamo periodu izdevumi kārtējiem remonta darbiem”, iekļaujot tajā izdevumus 606 746 euro apmērā, kuri pretēji normatīvajā aktā noteiktajam nav pamatoti ar mājai nepieciešamo remonta darbu apkopojumu;

- daudzdzīvokļu māju pārskatos nepamatoti ir iekļauti:

tehniskās apkopes un remonta izdevumi 37 058 euro apmērā, kas bija jāapmaksā pašvaldībai un atsevišķu dzīvokļu īpašniekiem;

izdevumi par valsts karoga pacelšanu 38 058 euro, kas jau ir iekļauti citā tāmes pozīcijā, un izdevumi 4099 euro apmērā par dabā neesošu teritoriju kopšanu;

ieņēmumi un izdevumi par iedzīvotājiem sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem, tādējādi 2014.gada māju pārskatos samazinot līdzekļu atlikumu gada beigās par 44 800 euro;

izdevumi 17 608 euro apmērā par bezcerīgo parādu dzēšanu un par atlaidēm pilnvarotajām personām;

daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārskatos nav uzrādīti ieņēmumi par atgūtajām valsts un kancelejas nodevām 15 381 euro apmērā, savukārt mājām, kurām ir atgūtie parādi kopā 17 883 euro, tie ir norādīti dubultā apmērā;

SIA “JK Namu pārvalde” pretēji normatīvajos aktos noteiktajam bez dzīvokļu īpašnieku pilnvarojuma ir aprēķinājusi maksu par atkritumu apsaimniekošanu dzīvokļos, kuros nav deklarēta neviena persona, kā rezultātā dzīvokļu īpašnieki ir nepamatoti samaksājuši 9642 euro.

Valsts kontrole secinājusi, ka SIA “JK Namu pārvalde” ar daudzdzīvokļu dzīvojamo māju uzturēšanu un apsaimniekošanu saistīto ieņēmumu un izdevumu uzskaite nav caurskatāma un nenodrošina iespēju gūt pārliecību par izdevumu pamatotību, kas ir attiecināti uz konkrētām mājām:

- avārijas dienesta, mājas konstruktīvo elementu un sistēmas darbības nodrošināšanas izdevumu aprēķini nav izsekojami, jo netika iesniegti aprēķinu pamatojumi, kā rezultātā nav iespējams pārliecināties par faktisko izdevumu pamatotību 516 588 euro apmērā;

- tehniskās apkopes un remonta darbu pamatojošajos dokumentos ir norādīta būtiski pretrunīga informācija par māju pārskatos uzrādītajiem izdevumiem, piemēram, pamatojošajos dokumentos atšķiras dati par mājās veiktajiem darbiem, darbu ilgumu un izlietotajiem materiāliem;

- tehniskās apkopes un remonta darbu nodrošināšanai izmantotā transporta izdevumu aprēķins netika iesniegts, arī ceļazīmēs norādītā informācija neapstiprina izdevumu pamatotību, tādējādi nav iespējams pārliecināties par transporta izdevumu 156 978 euro apmērā pamatotību.

Revīzija arī secinājusi, ka SIA “JK Namu pārvalde” nav nodrošinājusi apsaimniekošanas maksas noteikšanu atbilstoši normatīvajā aktā20 noteiktajam, jo apsaimniekošanas maksa tiek noteikta atbilstoši mājas labiekārtotības pakāpei, neņemot vērā katrai mājai objektīvi nepieciešamos uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumus.

SIA “JK Namu pārvalde” izmanto normatīvajiem aktiem neatbilstošu dzīvojamo māju apsaimniekošanas izdevumu tāmes formu, tāpēc pakalpojumu veidi un izdevumi netiek plānoti atbilstošā detalizācijas pakāpē un iedzīvotājiem netiek sniegts patiess priekšstats par plānoto izdevumu sadalījumu.

SIA “JK Namu pārvalde” nav izstrādājusi arī kārtību, kas noteiktu, kādā veidā namu pārvaldnieks aprēķina apsaimniekošanas maksu un mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumus attiecina uz dzīvojamo māju pārskatiem.

Revīzijā konstatētais liecina, ka SIA "JK namu pārvalde" ir radīta nevienlīdzīga attieksme pret iedzīvotājiem mājās, kurās ir Jēkabpils pilsētas pašvaldībai piederoši dzīvokļi, kas tiek izīrēti, jo 2015.gadam noteiktā apsaimniekošanas maksa neprivatizēto dzīvokļu īpašniekiem tika aprēķināta tikai no 2015.gada vidus, līdz ar to ieņēmumi par apsaimniekošanas maksu netiks gūti plānotajā apmērā, tādējādi arī negatīvi ietekmējot māju finanšu līdzekļu atlikumus.

Plašāk par Valsts kontroles revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem SIA "JK namu pārvalde" lasiet revīzijas Ziņojumā.

Komentāri (0-9/9)

  • armands dudek
    02.07.2018 18:32
    38058euro par Valsts karoga pacelsanu.Tad jajauta tas ir par cik GADIEM.Ja atbildam uz jautajumu ka parkapumus noverst-tad neka,jo ne jau vini Valsts kasei naudu atdos par Karoga pachelsanu.
  • īrnieks
    02.07.2018 18:32
    Izlasiet *** plašāku rakstu par šo pašu tēmu-"bezpriģels" ir tajā kantorī-vēl piedevām dzer un ēd uz īres maksātāju rēķina. Gribu sagaidīt vadības atbildes (arī domes vadības) uz Valsts kontroles konstatētajiem pārkāpumiem - gan jau tik vien varēs kā citēt dažādus MK noteikumus.
    Es tikai brīnos, kāpēc pēc namu pārvaldē atklātajiem trūkumiem V.Ždanoka vadīšanas laikā, no darba joprojām nav atbrīvota galvenā grāmatvede? Laikam pārāk daudz zina?
  • Kolegis
    02.07.2018 18:32
    Ari darbinieki zog. Smagas masinas soferis regulari nolej degvielu, auto izmanto savam saimnieciskajam vajadzibam. Ar to pat lielo automasinu regulari redzams braucot pusdienas uz savu lauku maju.
  • Zinītis
    02.07.2018 18:32
    Ko var cepties ? Nepatīk- mainiet apsaimniekotāju. Mana māja no NP apsaimniekošanas atteicās gadu atpakaļ.nu mājai izveidojies uzkrājums un nebūt ne mazs.Atliek vien domāt ko darīt ar uzkrāto.
  • Ilze
    02.07.2018 18:32
    Tāpat arī kanalizācijas caurules mainīja, bet ne līdz galam.Un, kad mēs konstatējama vēl vienu bojājumu, tad viņi paziņoja, kā, lai sagaidītu caurules, kas iet caur dzīvokļiem, vajag nosaukt daļu mūsu dzīvokļa sienas.Normāli santehniķi? mainījām paši un nekur nekā vairs netek un smaka nav.
    Ārdurvju kodu izdicu.Bet KODS daudzām mājām ir vienāds.. Un tas ir normāli? Iekasē naudu, bet efekts nulle.Pirms divām nedēļām aizvāca daļu pastkastīšu no kāpņu telpas.Vietā nav.. Bet reklāmas un bukleti tiek mesti atlikušajās pastkartēs.Ir daudz, ko rakstīt. Jā, sanāk tāda kā sūdzēšanās u idesana, bet tā ir dzīves patiesība. Jo tiešām mēs, tie, kuri godprātīgi maksā visus rēķinus.
    Mājas vecākais pat nav kursā pat to, kā katram dzīvoklim PIENĀKAS pagrabs.Kur kas tāds ir dzirdēts? Pagrabus te sagrābuši cilvēki no blakus kāpņu telpām un attiecīgi nav pagraba tiem, kam pienākas.Un viņš vēl saņem atvieglojumus par to, kā ir mājas vecākais.. Trīs gadu laikā ir bijusi tikai viena mājas sapulce.
  • aaa.
    02.07.2018 18:32
    Apsaimniekošanas maksa ir liela,taja daudzīvokļu mājā kur es dzīvoju jau kā 6 gadus.. Un pa tiem 6 gadiem,ko es redzēju no tā par ko maksāju,ka pamainija ārdurviss un viss..pat lampiņu kāpņutelpā nodegušo jāgaida pāris mēnešu,lai apmainītu..cerams, ka SIA "JK namu pārvalde" dabūs maksāt soda naudu par neievērošanu normatīvajiem aktiem, un,lai tas nebūtu no iedzīvotāju daudzīvokļu mitušos kabatas..
  • seskis
    02.07.2018 18:32
    Godīgi būtu, ja novāktu to Kozuliņu no priekšnieka krēsla, velti vietu aizņem. Nevar pielūgties nevienu pakalpojumu, pat ventilācijas šahtu iztīrīt nevar, par nopietnākām lietām nemaz nerunājot.Vienmēr atrunas, ka naudas nav. Gadiem ilgi viens un tas pats.
  • vai
    02.07.2018 18:32
    vairāk gan interesē pašas NP skaidrojums un plāns, kā pārkāpumus novērst. jeb arī viņiem viss vienalga
  • mmmm
    02.07.2018 18:32
    Tač jau sen zināms ka tur ir zagļu kantoris.

Atstājiet komentāru