2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Latvijas Banka laiž apgrozībā ES karoga jubilejai veltītu 2 eiro piemiņas monētu

Latvijas Banka laiž apgrozībā ES karoga jubilejai veltītu 2 eiro piemiņas monētu

Latvijas Banka rīt, 2015. gada 3. novembrī, laidīs apgrozībā 2 eiro piemiņas monētu "Eiropas Savienības karogam 30". Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā un citās eiro zonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā monēta būs pieejama apmaiņai no otrdienas, 3. novembra. 10 000 monētu būs iespējams iegādāties arī Brilliant Uncirculated kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā (cena Latvijas Bankas kasēs – 7.30 eiro).

 

Šī ir eiro zonas valstu kopīgā 2 eiro piemiņas monēta, kuras dizains tika noskaidrots konkursā un tam sekojošā eiropiešu balsojumā, kurā piedalījās aptuveni 100 000 cilvēku. Monēta veltīta 30 gadu jubilejai, kopš Eiropas Savienības (ES) līderi apstiprināja Eiropas karogu par oficiālu ES simbolu.

 

Piemiņas monētas grafisko dizainu veidojis Georgijs Stamatopuls (Georgios Stamatopoulos) no Grieķijas Bankas. Latvijas Bankas izlaistajām monētām reversā ir uzraksts "LATVIJA", un monētas jostā tāpat kā visām Latvijas Republikas 2 eiro apgrozības monētām ir uzraksts "DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU". Piemiņas jeb īpaša dizaina apgrozības monētu Eiropas puse ar nominālvērtības norādi (mākslinieks ir Luks Luikss(Luc Luycx)), materiāls un izmērs neatšķiras no citām 2 eiro apgrozības monētām.

 

Jaunās 2 eiro monētas kaltas Bādenes-Virtembergas valsts kaltuvē (Die Staatlichen Münzen Baden-Württemberg) Vācijā.

 

Monētas dizaina autors G. Stamatopuls uzsver, ka monētā redzamais karogs ir simbols, kas vieno tautas un kultūras, kurām ir kopīgs nākotnes redzējums un ideāli. Dizainā redzamas 12 zvaigznes, kuras pārvēršas cilvēku figūrās, kas ieskauj jaunas Eiropas dzimšanu.

 

Latvijā izlaistās monētas "Eiropas Savienības karogam 30" tirāža ir 1 milj. eksemplāru. Latvijas Bankas pieredze liecina, ka šāda tirāža ir pietiekama, lai monētas apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas.

 

Latvijas Banka turpina īpaša dizaina apgrozības monētu kalšanas tradīciju Latvijā. Ikvienai eiro zonas valstij ir tiesības katru gadu emitēt divas šādas īpašas apgrozības monētas jeb piemiņas monētas, kā arī vēl vienu kalt vairāku valstu kopīgas programmas ietvaros, ja tāda tiek organizēta. Šogad Latvijas Banka emitējusi 2 eiro piemiņas monētu, kas veltīta Latvijas Republikas prezidentūrai ES, un gada nogalē plāno izlaist 2 eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu.

 

Pielikumā – monētas apraksts (2. lpp.) un informācija par Latvijas eiro kolekcijas un piemiņas monētām (3. lpp.).

 

Latvijas Bankas preses dienests

Tālr. 67022594; 67022384

presesdienests@bank.lv

bank.lv | makroekonomika.lv | naudasskola.lv

      

Monētas apraksts

Diametrs: 25.75 mm, biezums: 2.20 mm, svars: 8.50 g

Forma: apaļa; krāsa: ārējā daļa – sudraba, iekšējā daļa – zelta

Sastāvs: ārējā daļa – vara un niķeļa sakausējums; iekšējā daļa – trīs slāņi: niķeļa un misiņa sakausējums, niķelis, niķeļa un misiņa sakausējums

Kalta 2015. g. Staatliche Münzen Baden-Württemberg (Vācija)

Mākslinieki: kopējā puse – Luks Luikss (Luc Luycx), nacionālā puse – Georgijs Stamatopuls (Georgios Stamatopoulos)

Monētas kopējā puse

Attēlota Eiropas ģeogrāfiskā karte, skaitlis "2" un uzraksts EURO.

Monētas nacionālā puse

Eiropas Savienības karogs, ko ietver bērna zīmējumu stilā veidotas aplī dejojošu cilvēku figūriņas, virs attēla uzraksts LATVIJA, pa labi no attēla gadskaitļi 1985–2015.

Monētas josta

Uzraksts DIEVS SVĒTĪ LATVIJU, vārdi atdalīti ar zvaigznēm; smalks rievojums.

Latvijas Bankas darbība kolekcijas un 2 eiro piemiņas monētu jomā

 

Latvijas Banka kopš 1995. gada izlaidusi 98 lata jubilejas un piemiņas monētas un 10 eiro monētas, ko saskaņā ar vienoto Eiropas metodoloģiju saucam par kolekcijas monētām. To veidošanā piedalījušies vairāk nekā 40 Latvijas mākslinieku. Latvijas monētas ir augstu novērtētas visā pasaulē, saņemtas daudzas prestižas godalgas, turklāt "Latvijas monēta" 2010. gadā saņēma galveno balvu nominācijā "Gada monēta" ASV numismātikas publikāciju izdevniecības Krause un tās izdotā žurnāla World Coin News organizētajā konkursā "Gada monēta" (Coin of the Year).

 

Naudas zīmju tapšanā nozīmīga loma ir Latvijas Bankas izveidotajai Monētu dizaina komisijai (sākotnēji – Latvijas Bankas monētu sižetiskā risinājuma komisija), kas darbojas kopš 1993. gada 12. novembra. Kopā ar Latvijas Bankas darbiniekiem šajā komisijā strādā Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti, mākslinieki un zinātnieki.

 

Pēc eiro ieviešanas top kolekcijas monētas ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas.

 

Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības (piemēram, 5 vai 10 eiro). Kolekcijas monētu specifikācijas (krāsa, diametrs, svars, materiāls u.c.) būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

 

Informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām sk. https://monetas.bank.lv/iegade.

 

Vēl viena monētu mākslas joma ir 2 eiro piemiņas monētas (īpaša dizaina 2 eiro apgrozības monētas). Katru gadu ikviena eiro zonas valsts var izlaist divas šādas monētas (Latvijā agrāk tika emitētas īpaša dizaina 1 lata apgrozības monētas, un pašlaik jau izlaistas pirmās divas īpaša dizaina 2 eiro apgrozības monētas), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu 2 eiro monētu kādas kopējas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros.

 

Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse kā parastajām 2 eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs.

 

Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eiro zonā – tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro apgrozības monētas. 

Atstājiet komentāru