2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Aizkrauklieši protestē pret būvniecību pie vasarnīcām un atpūtas zonas

Aizkrauklieši protestē pret būvniecību pie vasarnīcām un atpūtas zonas

Aizkraukles novada pašvaldība saņēmusi Aizkraukles novada iedzīvotāju iesniegumu, kuru parakstījuši 289 iedzīvotāji, kuri iesniegumā lūdz Aizkraukles novada pašvaldību neatbalstīt būvniecības ieceri tiešā Aizkraukles novada teritorijas tuvumā, kas robežojas ar vasarnīcu teritoriju un atpūtas zonu būvēt Otrreizējā gumijas riepu pārstrādi ar pirolīzes iekārtu bezskābekļa vidē. Iesniegumā norādīts:
1) paredzētā rūpnīcas būvniecības teritorija atrodas pārāk tuvu dzīvojamai un atpūtas zonai – Aizkraukles pilsētas teritorijā esošajai mazdārziņu un vasarnīcu rajonam „Ziedi”, kas ir patstāvīgā dzīvesvieta daudziem iedzīvotajiem, kā arī atpūtas un pārtikas kultūraugu audzēšanas vieta;
2) ir bažas par iespējamu vides kvalitātes pasliktināšanos apkārtnē pēc rūpnīcas izbūvēšanas;
3) nevēlamies piesārņotu gaisu, putekļus, smakas, troksni, kas rastos rūpnīcas ekspluatācijas rezultātā;
4) nepieļausim Lauces upes, un tam sekojošu Daugavas un apkārtējo vides, tostarp, Daugavas ielejas dabas parka piesārņojumu ar notekūdeņiem un kaitīgiem izmešiem, kas varētu rasties riepu uzglabāšanas un rūpnīcas ekspluatācijas laikā;
5) nevēlamies ceļu kvalitātes pasliktināšanos un transporta plūsmas intensitātes pieaugumu garām braucošu kravas automašīnu dēļ, kas būs saistīts ar riepu piegādi un ražotās produkcijas izvešanu un rūpnīcas teritorijas.
Iesaka būvniecības ierosinātājam meklēt citu teritoriju.

Kokneses apvienotā Būvvalde būvniecības ieceres publisko apspriešanu noteikusi Jaunjelgavas novada teritorijā, kas nav atbilstoši LR Ministru Kabineta 28.10.2014. noteikumiem Nr.671 “Būvniecības ieceres publiskas apspriešanas kārtība” 19.pantam. Minētais pants nosaka: “19. Ja iecerētā būvniecība ietekmē vairāku pašvaldību administratīvās teritorijas, publisku apspriešanu būvniecības ierosinātājs organizē attiecīgi katrā pašvaldībā.” Līdzīgi no regulē Būvniecības likuma 14.pants.

Saskaņā ar Aizkraukles novada teritorijas plānojumu būvniecības iecere skar novada vasarnīcu un atpūtas zonas teritoriju.

Kokneses apvienotā Būvvalde nav ievērojusi normatīvo aktu prasības un nav ierosinājusi un nav informējusi Aizkraukles novada Būvvaldi izsludināt būvniecības ieceres publisko apspriešanu, kaut gan būvniecības iecere ir tiešā novada teritorijas robežai un iedzīvotāju atpūtas zonai, kas būtiski skar iedzīvotāju intereses.
Ievērojot esošos apstākļus, pamatojoties uz LR Ministru Kabineta 28.10.2014. noteikumiem Nr.671 “Būvniecības ieceres publiskas apspriešanas kārtība” 19.pantu, Būvniecības likuma 14.pantu, Aizkraukles novada dome nolemj:

1. Atbalstīt Aizkraukles novada iedzīvotāju viedokli pret būvniecības ieceri būvēt “Otreizējā gumijas riepu pārstrādi ar pirolīzes iekārtu bezskābekļa vidē” Sērenes pagastā tiešā tuvumā Aizkraukles novada vasarnīcu un atpūtas zonai.
2. Ieteikt Jaunjelgavas novada pašvaldībai un būvniecības ierosinātājam meklēt citu teritoriju būvniecības ieceres realizācijai.
3. Sakarā ar to, ka būvniecības ieceres publiskā apspriešana nav notikusi atbilstoši normatīvo aktu prasībām Aizkraukles novadā, ieteikt Kokneses apvienotai Būvvaldei neakceptēt būvniecības ieceri.
4. Lēmumu nosūtīt iedzīvotāju iesniedzējiem, Kokneses apvienotajai Būvvaldei un Jaunjelgavas novada pašvaldībai.

Atstājiet komentāru