2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpilī atklāts jauns graudu elevators (FOTO)

Jēkabpilī atklāts jauns graudu elevators (FOTO)

Ceturtdien, 16.jūlijā, notika svinīga graudu pieņemšanas, pirmapstrādes un uzglabāšanas kompleksa SIA “Linas agro graudu centrs” atklāšana, ko Jēkabpilī uzbūvējis lietuviešu uzņēmums "Linas Agro Group".

 

Svinīgajā pasākumā piedalījās "Linas Agro" vadība, Jēkabpils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs un vietnieks Aivars Kraps, Krustpils novada pašvaldības pārstāvis Mārtiņš Felss, kā arī reģiona lauksaimniecības uzņēmumu pārstāvji.

 

SIA “Linas agro” valdes priekšsēdētājs Armands Raguckis svētku brīdī sacīja, ka viņam ir lepnums un prieks par jauno elevatoru, ka laba ideja realizējusies praksē. Viņš sacīja, ka Latvijas zelts ir graudi un vēlēja, lai zemniekiem ir labas ražas, savukārt uzņēmumam lai ir laba sadarbība ar lauksaimniekiem.

 

Uzņēmums ar elevatoriem nodarbojas jau 20 gadus un Lietuvā ir uzbūvēti astoņi elevatori. Jēkabpilī tapušais kopskaitā ir devītais, bet Latvijā pirmais.

 

SIA “Linas Agro” vadība Jēkabpils elevatora kolektīvam dāvāja kafijas automātu, lai laba kafija būtu gan elevartora darbiniekiem, gan viesiem.

 

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, sveicot SIA “Linas agro” kolektīvu ar jauno elevatoru, sacīja, ka, viņaprāt, Latvijas zelts ir bērni un tikai pēc tam graudi. Viņš uzsvēra, ka ir priecīgs, jo uzņēmums jaunajam elevatoram izvēlējies Jēkabpili, jo tā ir stratēģiski svarīga vieta. Kā zināms, Jēkabpils ir krustpunkts starp Zemgali, Latgali un Vidzemi, turklāt šajā reģionā aptuveni 70 % audzētāju pašiem nav iespēju graudus uzglabāt un kaltēt.

 

Salcevičs arī atzīmēja, ka pozitīvi ir tas, ka ir radītas jaunas darba vietas, tiks sniegti pakalpojumi apkārtējo novadu zemniekiem un vietā, kur tapusi ražotne ir sakopta vide. Viņš vēlēja, lai pēc kāda laika elevators paplašinātos vēl lielāks un līdzās taptu arī graudu pārstrādes ražotne, dodot vēl vairāk darba vietu.

 

Krustpils novada pašvaldības vārdā SIA “Linas agro” kolektīvu sveica deputāts Mārtiņš Felss un vēlēja, lai izdodas visiem kopā īstenot plānotos mērķus. Uzņēmumam viņš dāvāja Krustpils novada karogu, vēlot, lai tas plīvo elevatora teritorijā.

 

Pēc svētku uzrunām uzņēmuma vadība pārgrieza atklāšanas lentu un tika sagaidīta pirmā simboliskā graudu krava jeb divi jātnieki latviešu tautas tērpos ar graudu maisiem. Šo kravu saņēma SIA “Agro Linas” vadība.

 

SIA “Agro Linas graudu cenrtra” valdes loceklis un Jēkabpils elavatora vadītājs Petras Kūras sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka elevatorā uzbūvēti astoņi graudu torņi, kur katra ietilpība ir tūkstots tonnas. Tas nozīmē, ka vienlaicīgi var tikt apstrādāti astoņi tūkstoši tonnas graudu, bet sezonas jeb gada apgrozījums plānosts 25 līdz 30 tūkstoši tonnas graudu. Graudus plānots galvenokārt eksportēt. No elevatora tie tiks vesti uz Latvijas ostām, savukārt no turienes – uz ārzemēm. Plānots, ka pirmās graudu kravas elevators saņems jūlija nogalē vai augusta sākumā. Graudu transportēšanai līdz elevatoram izbūvēts dzelzceļa pievedceļš.

 

SIA “Linas agro” Jēkabpils elavatora laboratorijas vadītāja Solvita Muceniece stāsta, ka laboratorijā tiks veikta pilna graudu analīze, nosakot visus nepieciešamos parametrus un izvērtējot graudu atbilstību pārtikai vai lopbarībai. Labaratorijai ir moderna Dānijā iegādātas iekārtas, ar tām iespējams, neizejot no labarotorijas, noņemt graudu paraugus no katras ievestās kravas.

 

Elevators ir pilnībā aprīkots ar jaunākajām graudu un citu graudaugu kultūru pieņemšanas, žāvēšanas un tīrīšanas iekārtām un tehnoloģijām. Diennaktī elevators spēs pieņemt 1000 tonnas. Vienas mašīnas apkalpošanas laiks tiek plānots 30 minūtes no iebraukšanas līdz izbraukšanai. Plānotā īstermiņa graudu glabāšanas jauda ir 8–10 tūkstoši tonnu. Galvenie pakalpojumi, ko elvators sniegs ir graudu pirmapstrāde: kaltēšana, attīrīšana un laboratorijas pakalpojumi. Elevators orientēsies uz īstermiņa uzglabāšanu un ātru pārkraušanu – graudus ieved, izkaltē un aizved. Jau rudens sezonā šeit taps arī klientu apkalpošanas centrs ar noliktavām minerālmēsliem un augu aizsardzības līdzekļiem. Domājot par mazajām saimniecībām, ir iecerēts izveidot karšu norēķinu terminālu, lai par minerālmēsliem vai augu aizsardzības līdzekļiem nelielos apjomos varētu samaksāt uzreiz. Tiek domāts arī par šoferiem – graudu nodošanas sezonas laikā teritorijā paredzēts izvietot dzērienu un uzkodu automātus, ja cilvēkam tomēr sanāk uzkavēties ilgāk.

 

Jaunais elevators atrodas Jēkabpilī, Zvaigžņu ielā. Kompleksa būvniecību veica vietējais uzņēmums SIA "Jēkabpils PMK". Elevatorā tiks nodarbināti 15 darbinieki – labaratorijā, operatori un datoriķi, kas uzraudzīs graudu apriti unveiks uzskaiti.

 

Atklāšanā koncertu sniedza deju kolektīvi "Pastalnieki", "Kreicburga" un "Zīlānietis".

 

Informācijai: Agrobiznesa uzņēmumu holdinga „Linas Agro Group” pirmais uzņēmums tika dibināts 1991.gadā, bet pašlaik holdings apvieno 39 uzņēmumus, kuri atrodas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Dānijā. „Linas Agro Group” meitas uzņēmums SIA „Linas Agro” savu darbību sāka 2003.gadā. Uzņēmums sadarbojas ar Latvijas graudu audzētājiem – iepērk no viņiem produkciju, kā arī pārdod un eksportē graudaugus. Tāpat uzņēmums pārdod minerālmēslus, augu aizsardzības līdzekļus un sēklas. Uzņēmumam kopumā, ieskaitot Jēkabpili, ir deviņi graudu elevatori.

 

Atstājiet komentāru