2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Vērtēs "Latvijas dzelzceļa" elektrifikācijas projekta ietekmi uz vidi

Vērtēs "Latvijas dzelzceļa" elektrifikācijas projekta ietekmi uz vidi

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) iecerētajam publisko dzelzceļa līniju elektrifikācijas projektam sākts ietekmes uz vidi novērtējums, liecina presē publicētais paziņojums. Paredzēts, ka pēc projekta noslēguma elektrovilcieni kursēs arī no Krustpils uz Rīgu, Daugavpili, Jelgavu un Rēzekni.
 

Kopumā par šo projektu paredzētas 30 ietekmes uz vidi sākotnējās sabiedriskās apspriešanas sanāksmes dažādos Latvijas novados.
 
 
Ar informatīvo materiālu par dzelzceļa elektrifikāciju laika posmā no 28.oktobra līdz 28.novembrim varēs iepazīties arī LDz interneta vietnē "www.ldz.lv", sadaļā "Jaunumi".
 
 
Rakstiskus priekšlikumus par elektrifikācijas projektu var iesniegt Vides pārraudzības valsts birojam līdz 28.novembrim.
 
 
Projekts paredz esošo publisko, stratēģiskas nozīmes dzelzceļa līniju elektrifikāciju. Plānots nodrošināt 25,0 kilovoltu (kV) maiņstrāvas elektrifikācijas sistēmu dzelzceļa līnijās Ventspils - Tukums 2, Tukums 2 - Jelgava, Jelgava - Krustpils, Rīga - Jelgava, Rīga - Sloka - Tukums 2, Krustpils - Daugavpils, Krustpils - Rēzekne 2, Rīga - Skulte, Rīga - Krustpils un Rēzekne 2 - Daugavpils.
 
 
Projekta ietvaros plānots rekonstruēt esošo vai izbūvēt jaunu dzelzceļa elektrifikācijas sistēmu ar spriegumu 1x25 kV vai 2x25 kV, kā arī uzbūvēt LDz elektrifikācijai nepieciešamās vilces jaudas apakšstacijas (VJA). Darbību paredzēts veikts tikai dzelzceļa zemes nodalījuma joslā.
 
 
Elektrifikācija turpmākajos gados būs lielākais investīciju projekts dzelzceļa nozarē. Aplēses rāda, ka projekts varētu izmaksāt ap 450 miljoniem eiro. LDz gatavos projekta pieteikumu, lai saņemtu Eiropas Savienības fondu finansējumu šī projekta īstenošanai.
 
 
Kā ziņots, LDz pērn nodokļos samaksājis 107,7 miljonus eiro un LDz peļņa pēc nodokļiem bija 79,8 miljoni eiro. Valdība nolēma, ka no šīs peļņas netiks ieturētas dividendes, lai uzņēmums tās varētu novirzīt publiskās dzelzceļa infrastruktūras investīciju projektiem.
 
 
Šogad LDz infrastruktūrā investēs 220,15 miljonus eiro, nākamgad - 166,73 miljonus eiro.
 
 
LDz kravu pārvadājumi rādītāji šogad pirmajā pusgadā par 4,7% pārsniedz pagājušā gadā atbilstošā laika periodā pārvadāto - šogad pārvadāti 30,8 miljoni tonnu kravu. Pagājušajā gadā kopumā LDz pārvadāja 55,8 miljonus tonnu kravu.

Atstājiet komentāru