2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Pašvaldības iepirkumos turpmāk varēs izvēlēties vietējo ražotāju pārtiku

Pašvaldības iepirkumos turpmāk varēs izvēlēties vietējo ražotāju pārtiku

Lai pašvaldības varētu atbalstīt Latvijas ražotājus un iepirkumos dot priekšroku vietējiem ražotājiem, ir jāgroza likums, tā uzskata Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.
 
Līdz šim, iepērkot pārtikas produktus skolām un bērnudārziem, pašvaldībām likums liedza dot priekšroku Latvijas precei, ja vien tas nebija lētākais piedāvājums. Rezultātā bērni bērnudārzos un skolās bieži vien bija jābaro ar ārzemēs audzētiem kartupeļiem un burkāniem.
 
2014.gada 20.augustā laikraksts „Latvijas avīze" publicējis Līvānu, Saldus, Ērgļu un Ventspils novadu pašvaldību vadītāju viedokļus par to, kā pašvaldības raugās uz iespēju veicināt vietējo produktu noieta tirgu pēc Krievijas noteiktā embargo Eiropas Savienības piena, liellopu, cūku un putnu gaļas, kā arī augļu, dārzeņu, siera un zivju produktiem.

Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods: „Acīmredzot tuvo Saeimas vēlēšanu iespaidā tagad daudzi gudri runā, ka vajag izmantot visas iespējas pašmāju ražotāju atbalstam. Atskan balsis, ka Krievijas embargo dēļ pieļaujama pat iepirkuma likuma apiešana. Pēkšņi attapušies, ka Latvijas produkti ir vislabākie un veselīgākie. Īpaši tiek izceltas rūpes par veselīgu uzturu bērniem izglītības iestādēs. Bet mūsu novadā ir centralizēta grāmatvedība, piemēram, dārzeņu iepirkums ir viens uz visām skolām. Es esmu pašvaldības vadītājs, man ir jāievēro likums. Ja viņi patiešām grib būt īsti patrioti, tad vajadzētu saprast, ka vietējo ražotāju atbalstam ir jāmaina likums. Vai tiešām politiķi ir tie labiņie, bet pašvaldības – tā sliktās? Vismaz sabiedrība, bērnu vecākus ieskaitot, tā tiek noskaņota. Tas ir netaisni attiecībā pret pašvaldību rūpēm. Tikai vienu piemēru. Līvānu novads ir parūpējies, lai Līvānu 1.vidusskolā ar 1.septembri varētu sākt strādāt no jauna uzbūvēts ēdināšanas komplekss."
 
Pavisam drīz pašvaldību reakciju uztvēra arī parlaments un jau 21.augustā koalīcijas partijas ārkārtas sēdē vienojās izstrādāt iepirkumu procedūras noteikumus un Saeimā pieņemt likuma grozījumus, kas ļautu valsts un pašvaldību iepirkumos izvēlēties Latvijas ražotāju produkciju.
 
Arī Iepirkumu uzraudzības birojs solījies vēl plašāk informēs, kā pārtiku iepirkt pareizi, lai nerastos problēmas, pērkot reizēm dārgāku, bet vietējo produkciju.
 
Foto: Kasjauns

Atstājiet komentāru