2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Iepērkamies humpalās! Lietoto apģērbu ceļojums uz Jēkabpili

Iepērkamies humpalās! Lietoto apģērbu ceļojums uz Jēkabpili

Pieturoties karstam laikam ne tikai ūdenskrātuves un vasarīgi pasākumi piesaista cilvēku uzmanību. Tas pats notiek apģērbu veikalos. Ik dienas cilvēki nododas stundām ilgos vasaras drēbju meklējumus. Īpaši daudz klientu vērojami lietoto apģērbu veikalos.

Jēkabpils ir pilsēta, kurā var atrast pietiekami daudz tā saukto ''humpalu''. Kā izsakās dažas regulāras veikalu revidētājas: "Šeit ir labākās humpalas!" Salīdzinājumā noliekot Rīgas lietoto apģērbu veikalus. Protams, tas gan ir tikai viens viedoklis. Sīkāk par savu iepirkšanos Jēkabpils izplatītākajos lietoto apgērbu veikalos ''DGS Apģērbi'' un ''Humana Latvia'' stāsta Līga un Ilze.

Līga ir ''DGS apģērbi'' un ''Humana Latvia'' apmeklētāja. Viņa skaidro, ka šos apģērbu veikalus apmeklē no vienas līdz divām reizēm mēnesī. Pavisam nesen viņa iegādājās t-kreklu un vasarīgu kleitiņu. Meitenei patīkamas šķiet zemās cenas, arī tas, ka otru tādu apģērbu citas mugurā neatradīsi! Turklāt, vienmēr var atrast ko "kičīgu" un dažādām gaumēm. Viņa uzskata, ka šos veikalus apmeklē ar vien biežāk.

Ilze ir veikala "DGS apģērbi'' apmeklētāja. Taču tur ierodas tikai tad, kad ir vajadzība. Arī nesen viņa pabija ''humpalās'' un iegādājās bērnu apģērbu. Ilze ar kvalitāti ir ļoti apmierināta. Kopumā šī iepirkšanās vieta šķiet patīkama, jo viņasprāt cena, kvalitāte un sortiments ir apmierinoši. Viņa min, ka pastāv noteiktas cilvēku kategorijas. Vieni, kuri šādus veikalus vispār neapmeklē, un otri, kas ''saslimst'' ar lietoto drēbju medīšanu.

Līgai šķiet, ka lielākoties lietoto apģērbu veikalos redzamas sievietes. Taču pēdējā laikā viņa ir ievērojusi, ka veikalā ar vien biežāk sastopami vīrieši. Līdzīgi izsakās Ilze. Viņa visvairāk starp apmeklētājiem ievērojusi sievietes un ģimenes ar bērniem. Taču veikalos redzēti arī kungi.
 
Vīriešu viedoklis apstiprina domu, ka viņi ''humpalās'' redzami reti. Piemēram, Aleksandrs nekad nav dzirdējis par šādiem veikaliem. Bet Mārtiņš, lai gan lietoto apģērbu tirdzniecības vietas ievēro, tomēr stāsta, ka lapbrātāk izvēlas savu garderobi iegādāties Rīgas lielveikalos.

Abas ''DGS Apģērbi'' un "Humana" apmeklētājas nezina, no kurienes atvesti apģērbi. Līga saka, ka neiedziļinās pārdomās par drēbju izcelsmi. Galvenais tās pārmazgāt un "nēsāt veselam''! Arī Ilze atzīst, ka nav pievērsusi uzmanību, kā lietotās preces nonāk viņas rokas.

Pieejamā informācija, ko publicējis ziņu portāls KasJauns, stāsta, ka lietoto apģērbu veikalu ķēde „Humana Latvia" savu preci iepērk no vairumtirdzniecības šķirošanas centriem Igaunijā, Lietuvā, Turcijā un Omānā. Tur tie nonāk no drēbju konteineriem, kas ir pierasta prakse Eiropā un ārzemēs. Cilvēki tajos atstāj nevajadzīgos apģērbus.

Latvijas Avīzes ziņu portāls vēsta, ka ''Humana Latvia'' ietilpst starptautiskā organizācijā '"Humana People to People". Tā nodarbojas ar labdarības, vides izglītības projektiem. Viena no organizācijas specializācijām ir lietoto apģērbu vākšana un tirgošana. Peļņa tiek novirzīta organizācijas projektos.

Bet Dienas Bizness publicējis "DGS Apģērbi" valdes locekles Katrīnas Trafimovas teikto, ka viņu bizness ''darbojas uz franšīzes pamata - uzņēmums iepērk ārzemēs preci, Latvijā to sašķiro un piegādā veikaliem, ar kuriem noslēgts franšīzes līgums.'' ''DGS Apģērbi'', kā vēsta sniegtā informācija, tiek iepirkti Lielbritānijā, taču maisos, kur prece vēl nav sašķirota.

Komentāri (0-1/1)

  • Adida2010
    02.07.2018 18:35
    Atradu ļoti ,,fifīgu" somiņu! Draugiem un ģimenei ļoti patīk!!! 8)

Atstājiet komentāru