2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Nākamajos gados inovācijām un uzņēmējdarbības sekmēšanai būs pieejami 463 miljoni eiro

Nākamajos gados inovācijām un uzņēmējdarbības sekmēšanai būs pieejami 463 miljoni eiro

Jaunajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā Ekonomikas ministrija (EM) veidos atbalsta programmas kopumā 764 miljonu eiro apmērā, tai skaitā plānotais investīciju apjoms inovācijas un uzņēmējdarbības sekmēšanai būs 463 miljoni eiro, arī jēkabpiliesiem,  informē EM valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis.
 
 
Viņš stāstīja, ka šajā plānošanas periodā Latvijas prioritāte būs atbalsts komersantiem, kas ievieš ražošanā jaunus inovatīvus produktus, kur biznesa riski ir augstāki un atbalsts daudzkārt nepieciešamāks.
 
 
"Tikai attīstot inovatīvus un kvalitatīvus nišas produktus ar augstu pievienoto vērtību, uzņēmumu konkurētspējas kāpums būs straujāks, nodrošinot stabilu un ilgtspējīgu Latvijas ekonomikas izaugsmi," uzsver Lazdovskis.
 
 
Turpmākajos septiņos gados plānotais ES fondu investīciju apjoms inovācijas un uzņēmējdarbības sekmēšanai EM kompetencē esošajās jomās būs 463,15 miljoni eiro, tajā skaitā 193,5 miljoni eiro būs inovācijas attīstībai, 237,1 miljons eiro - mazo un vidējo komersantu attīstībai un tālākai izaugsmei, bet 32,55 miljoni eiro - energoefektivitātes paaugstināšanai industriālajos objektos.
 
 
Ja Eiropas Komisijā tiks savlaicīgi apstiprināti Latvijas nacionāla līmeņa plānošanas dokumenti, reģionālo biznesa inkubatoru atbalsta programmā EM plāno paātrināti uzsākt inkubatoru operatoru atlasi.
 
 
Lai sekmētu inovācijas attīstību Latvijā, kopējās investīcijas EM programmās plānotas 193,5 miljonu eiro apmērā. Ministrija arī plāno turpināt kompetences centru un inovācijas vaučeru atbalsta programmas, lai veicinātu jaunu produktu attīstību un ieviešanu ražošanā, kā arī nodarbināto apmācību. Inovācijas motivācijas programma veicinās un pilnveidos prasmes inovatīvas uzņēmējdarbības uzsākšanai. Ievērojams finansējuma palielinājums plānots tehnoloģiju pārneses programmai, paplašinot piedāvāto pakalpojumu loku un fokusējoties uz ieņēmumu radīšanu no intelektuālā īpašuma licencēšanas un kontraktpētījumu veikšanas.
 
 
Nolūkā sekmēt Latvijas konkurētspēju ārējos tirgos, atbalsts mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspējas un eksportspējas stiprināšanai plānots 237,1 miljons eiro. Atbalstam mazajiem un vidējiem uzņēmumiem konkurētspējas veicināšanai tiek strādāts pie biznesa inkubatoru, klasteru, ārējo tirgu apgūšanas, industriālo zonu attīstības atbalsta programmām, kā arī aizdevumu un garantiju programmām, īpašu vērību pievēršot uzņēmējdarbības uzsācēju atbalstam.
 
 
Plānota arī atsevišķa programma Latvijas kā tūrisma galamērķa atpazīstamības veicināšanai. Tāpat plānota programma jaunu tehnoloģiski intensīvu iesācējuzņēmumu atbalstam tehnoloģiju akseleratoros un plānots turpināt arī riska kapitāla investīciju programmu, lai veicinātu ātrāku uzņēmumu izaugsmi un attīstību.
 
 
Lai efektīvāk izmantotu publisko finansējumu un to koncentrētu uz uzņēmējdarbības attīstību visvairāk ierobežojošo šķēršļu mazināšanu, atbalsts ražošanas iekārtu un tehnoloģiju nomaiņai komersantiem turpmāk būs pieejams, izmantojot finanšu instrumentus - garantijas un aizdevumus. Atbalsts uzņēmumiem jaunu iekārtu iegādei grantu veidā vairs netiek plānots.
 
 
Šā gada pirmajā pusē EM kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Latvijas Garantiju aģentūru un ''Latvijas attīstības finanšu institūciju "Altum"'' kopumā organizēja desmit biznesa forumus "Atbalsts uzņēmējiem", kopā pulcējot aptuveni 800 komersantus, pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvjus no Jēkabpils, Kuldīgas, Liepājas, Limbažiem, Madonas, Saldus, Smiltenes, Balviem, Talsiem un Rīgas.
 
 
Forumos komersanti tika informēti par plānoto atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai 2014.-2020.gada ES fondu plānošanas periodā, kā arī tika sniegta informācija par patlaban pieejamajām atbalsta programmām uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai, inovāciju attīstībai un pētniecībai.
 
materiāls btapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru