2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vakar maksāt ar latiem mēģinājuši divi cilvēki

Vakar maksāt ar latiem mēģinājuši divi cilvēki

Vakar, pirmajā dienā, kad iedzīvotāji Latvijā par precēm un pakalpojumiem var norēķināties tikai eiro, ir aizvadīta, kā ierasts, biznesa portālam "Nozare.lv" atzīst aptaujātie tirgotāji.

Piemēram, SIA "Rimi Latvia" pārstāve norāda, ka "Rimi" un "Supernetto" veikalos tirdzniecība noritējusi, kā ierasts, un nav bijuši gadījumi, kad pircēji norēķiniem par pirkumiem vēlētos izmantot nu jau bijušo Latvijas oficiālo maksāšanas līdzekli - latus.

Līdzšinējie novērojumi arī "Iki" veikalos liecina, ka pircēji ir informēti par to, ka no šodienas var norēķināties tikai ar eiro, atzīmē "Iki" pārstāvis Raimonds Janševskis.

"Aptaujājot lielāko daļu "Iki" veikalu, varam teikt, ka nav bijušas situācijas, kad pircēji vēlas norēķināties ar latiem vai pauž neapmierinātību par to, ka tas vairs nav iespējams," stāsta Janševskis.

Bet SIA "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine piebilst, ka l neesot saņemta informācija par gadījumiem, kad pircēji "Elvi" veikalos par pirkumu vēlētos norēķināties ar latiem.

Iepriekš jau vēstīts, ka arī "Maxima" veikalos darbs noritēja mierīgi un bez vērā ņemamiem starpgadījumiem, apstiprināja SIA "Maxima Latvija" pārstāvis Jānis Beseris.

Viņš gan norādīja, ka pirmajā dienā, kad iedzīvotāji Latvijā par precēm un pakalpojumiem var norēķināties tikai eiro, divos "Maxima" veikalos pircēji bija mēģinājuši par pirkumu norēķināties ar latiem.

Pircēji atzina, ka bija aizmirsuši, no kura datuma lats vairs nav maksāšanas līdzeklis, situāciju uztvēruši ar izpratni un samaksājuši ar eiro, vien pajautāja, kur var samainīt latus.

Jau ziņots, ka no 15.janvāra lats vairs nav likumīgs maksāšanas līdzeklis, tādējādi turpmāk iedzīvotāji Latvijā par precēm un pakalpojumiem varēs norēķināties tikai eiro.

Iedzīvotāji iekrātos latus gan varēs apmainīt pret eiro arī turpmāk. Latus pret eiro mainīs Latvijas Pasta reģionālajās nodaļās līdz marta beigām, komercbankās - līdz jūnija beigām, bet Latvijas Bankā - bez laika ierobežojuma.

Ārpus Latvijas eirozonas nacionālās centrālās bankas bez maksas mainīs lata banknotes pret eiro pēc oficiālā kursa līdz šā gada februāra beigām. Maiņai noteikts ierobežojums - 1000 eiro katrai personai/darījumam vienā dienā.

Pāreja no latiem uz eiro notika saskaņā ar oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

Atstājiet komentāru