2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 4.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 4.oktobrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada domē priekšsēdētāja vietnieces Anitas Brakovskas vietā stāsies skolotājs Mindaugas Bitinas. Preiļu novada domes deputāte Brakovska no Zaļo un Zemnieku savienības Latgales saraksta ievēlēta 14. Saeimā. Pēc CVK datiem, ZZS 14. Saeimā ieguvusi 16 vietas, tai skaitā trīs deputāti ievēlēti no Latgales saraksta, kurā Brakovska startēja ar trešo kārtas numuru. Preiļu novada domē Brakovska bija ievēlēta no Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas. Viņas vietu ieņems Bitinas, kurš LSDSP sarakstā ir nākamais. Viņš ir Aglonas un Vārkavas vidusskolu skolotājs, pirms reģionālās reformas, tāpat kā Brakovska, bijis arī Vārkavas novada domes deputāts. Bitinas ieguvis izglītību Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā un Daugavpils Universitātē.

Līvānu novadā Saeimas vēlēšanās piedalījās 5 tūkstoši 355 iedzīvotāji, kas ir 61 procents no visiem novada balsstiesīgajiem. Vislielāko atbalstu no Līvānu novada saņēmusi “Attīstībai/Par!” - 14,6 procentus balsu. Otrajā vietā līvānieši ierindojuši Jauno Vienotību ar 11,26 procentiem balsu, bet trešajā vietā – Zaļo un zemnieku savienību ar 10,4 procentiem balsu. Neviens no Līvānu novada deputāta kandidātiem netika ievēlēts Saeimā.

Balvos vakar jau pirmajās stundās saņemti vairāk nekā 100 apkures kompensāciju pieteikumu. Balvu novada pašvaldības izpilddirektora vietniece administratīvajos un finanšu jautājumos Tamāra Locāne informē, ka vakar  līdz pulksten 15 bija saņemti 159 Balvu novada iedzīvotāju iesniegumi par atbalstu siltumenerģijas izmaksu segšanai.
Pašvaldībai ir skaidra kārtība par kompensēšanas izmaksāšanu, kā arī ir izveidota komisija, kura izskatīs šos iesniegumus. Plānojot paredzamo iedzīvotāju interesi, pašvaldība piesaistījusi vairākus darbiniekus tieši iesniegumu pieņemšanai. Balvu novada pašvaldībā pieteikumus iedzīvotāji var iesniegt pavisam 51 vietā novadā.

Turpinām ziņas

Latvijā ir pašvaldības, kurās tarifu kāpumu regulators vēl nav paspējis palielināt un cena vēl ir iepriekšējā. Viena no šādām pašvaldībām ir Saldus novads. Šeit siltuma tarifa projekts apstiprināšanā ir no aprīļa, bet dažādu iemeslu dēļ tā apstiprināšana ievilkusies. Uzņēmumā lēš, ka jaunais tarifs varētu būt apstiprināts tikai no decembra. No nepilniem 57 eiro par megavatstundu tas pieaugs līdz  140. Uzņēmumā bažījas par lielajiem zaudējumiem, novēloti paaugstinot tarifu. Vasarā tie bija ap 100 tūkstoši eiro, tagad, sākoties apkures sezonai tie pieaugs vēl vairāk.  

Arī Preiļos tarifs nestāsies spēkā laikus. Uzņēmuma "Preiļu saimnieks" valdes priekšsēdētājs Ivars Indriksons informē, ka jaunais tarifs konceptuāli izstrādāts, bet vēl nav iesniegts regulatorā. Tā izskatīšana noteikti arī paņems vismaz divus mēnešus. Indriksons atzīst, ja situāciju vērtē īstermiņā, var teikt, ka uzņēmums strādās ar zaudējumiem, bet, ņemot vērā, ka iepriekšējās valdes laikā ilgtermiņā šis tarifs ir bijis mākslīgi augstāks, nekā tam bija jābūt, tad kopsummā uzņēmumam vajadzētu strādāt bez ilgtermiņa zaudējumiem.

Un vēl

No oktobra Latvijas ūdeņos sācies lašu un taimiņu ieguves lieguma periods, kas iekšējos ūdeņos ilgs līdz 31. decembrim, bet Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastē –  līdz 15.novembrim.  Nārsta laiks ir sevišķi jutīgs periods lašveidīgajiem – tie kļūst vieglāk pieejami to ikru un gaļas kārotājiem. Valsts vides dienests uzsver: no viena lašu pāra pēc gadiem upē atgriežas ap 50 jaunu lašu, tāpēc nelikumīga lašu iegūšana šajā laikā nav tikai vienas zivs zaudējums. Vides inspektori lieguma periodā veiks pastiprinātu kontroli lašu un taimiņu nārsta upēs.

Atstājiet komentāru