2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 30.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 30.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija parakstījusi sadarbības memorandu ar biedrības “Sēlijas asociācija” priekšsēdētāju Eviju Vectirāni, lai stiprinātu ideju, informācijas un pieredzes apmaiņu; īpaši digitālo tehnoloģiju jomā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un “Sēlijas asociācija” apņemas attīstīt un stiprināt sadarbību reģionālās un digitālās attīstības jomās, lai ar digitālo tehnoloģiju palīdzību saglabātu nacionālā kultūras mantojuma vērtības un nodrošinātu sēļu valodas dialekta ilgtspēju mūsdienu digitālajā telpā.

Zemkopības ministrijas konkursā “Sējējs 2022” nominācijā “Zinātne praksē un inovācijas” veicināšanas balvu saņēmusi Zemkopības zinātniskā institūta agronomijas doktore Sarmīte Rancāne no Skrīveriem. Balva viņai pasniegta par promocijas darbu “Augu barības elementu reciklācijas iespējas enerģētisko zālaugu plantācijās”. Šogad konkurss “Sējējs” notika 29. reizi. Konkursa “Sējējs” apbalvojumu pasniegšana kļuvusi par Latvijas labāko lauksaimnieku nozīmīgāko godināšanas pasākumu, bet laureāta nosaukums “Sējējs” — par priekšzīmīga darba apliecinājuma zīmi.

Izsludināta pieteikšanās 24. Starptautiskajam ledus skulptūru festivālam, kas pasaules klases tēlniekus Jelgavā pulcēs no 2023. gada 28. janvāra līdz 4. februārim. Šoreiz ledus mākslā atklāsies mākslinieku skatījums uz senajām dievībām –  to nozīmi dažādās kultūrās. Pieteikties festivālam, aizpildot oficiālo pieteikuma formu vietnē festivali.jelgava.lv, tēlnieki aicināti līdz 20. novembrim.  Dalībai festivālā žūrijas komisija izvēlēsies 30 tēlniekus, kuriem būs iespēja savas skices realizēt ledū. Izvēlētie mākslinieki darbus Jelgavas pilsētvidē veidos no 30. janvāra līdz 3. februārim, kad notiks festivāla atklāšana, bet tēlnieku veikumu ikviens varēs novērtēt līdz 5. februārim.
Turpinām ziņas

Aizkraukles novada dome finansiāli atbalstījusi divu biedrību iesniegtos projektus, to aktivitātēm piešķirot katrai 600 eiro. Ar pašvaldības atbalstu tiks atvērta Imanta Auziņa piemiņas istaba Lielzalves muižā un biedrība “Ērberģietes” svinēs savus pilngadības svētkus. Pašvaldībā saņemts biedrības “Sēļu klubs” projekta pieteikums “Dzejnieka Imanta Auziņa piemiņas istabas atklāšana Lielzalves muižā” finansiālam atbalstam, lūdzot piešķirt maksimālo pieejamo atbalstu – 600 eiro. Projektā paredzēts saglabāt Latvijā pazīstama un ievērojama dzejnieka Imanta Auziņa piemiņu viņa dzimtajā Zalves ciemā un skolā.

Saņemts arī biedrības “Ērberģietes” projekta pieteikums “Biedrības “Ērberģietes” pilngadības svētki” finansiālam atbalstam, pretendējot uz 600 eiro lielu atbalstu. Projektā paredzēts popularizēt brīvprātīgo darbu, biedrības “Ērberģietes” veikumu, piesaistīt organizācijai jaunas dalībnieces. Projektā iecerēts rīkot arī radošo darbnīcu “Cementa pārvērtības” un talku, sakārtojot vienu no pagastā esošajām pamestajām ēkām, ko kopiena izmantos kā tējas namiņu vasaras periodā. To atvērs šī gada oktobrī ar publisku pasākumu “Svinam pilngadību”.

Liepājā nogādāts pēc skaita jau trīspadsmitais jaunais tramvaja vagons, kurš šobrīd tiek sagatavots kursēšanai pilsētas ielās. Noslēdzoties Eiropā lielākajai transporta un dzelzceļa nozares izstādei ”InnoTrans2022”, kas pagājušajā nedēļā norisinājās Vācijā, Berlīnē, un kurā tika izstādīts Horvātijas rūpnīcā ”Končar” speciāli Liepājai izgatavotais jaunais zemās grīdas tramvajs, vakar tas nogādāts Liepājā. Līdz gada beigām paredzēts piegādāt pēdējo, četrpadsmito, jauno zemās grīdas tramvaja vagonu. Kā rāda uzņēmuma ”Liepājas tramvajs” apkopotā statistika, šobrīd jau gandrīz pilnībā visi pasažieru pārvadājumi tramvajos tiek izpildīti ar jaunajiem vagoniem.

Un vēl

Sestdien, 1. oktobrī, Bauskas pilī notiks alvas rotu izgatavošanas darbnīca, kurā būs iespēja iepazīties ar alvas rotu darināšanas tehniku, gūt nelielu ieskatu par alvas liešanu, kā arī iemēģināt roku un pašam izveidot savu alvas rotu. Darbnīca paredzēta ikvienam interesentam, bez iepriekšējām zināšanām un pieredzes. Darbnīca Bauskas pilī notiks mākslinieku Lindas Šikures-Važas un Māra Važas vadībā. Dalība pasākumā bezmaksas.

Atstājiet komentāru