2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Jēkabpils Radio 1 Pļaviņu novada ziņas 2015.gada 18. maijā

Jēkabpils Radio 1 Pļaviņu novada ziņas 2015.gada 18. maijā

Maijs ir mēnesis, kad tradicionāli tiek atklāta tūrisma sezona. Arī Pļaviņu novada Tūrisma informācijas centrā apmeklētāju statistika pieaug un telefons iezvanās ar katru dienu arvien biežāk, tomēr vairākums par tūrisma iespējām interesējas elektroniski. Aktuāla ir informācija par atpūtas iespējām ģimenēm ar bērniem, pensionāru grupām, individuālajiem ceļotājiem. Balstoties uz katra ceļotāja vēlmēm un interesēm tiek sastādīts individuāls maršruts Pļaviņu novadā. Cilvēki interesējas gan par sakrālo tūrismu, gan iespēju apskatīt unikālās dolomīta celtnes, gan nesteidzīgām pastaigām gar Daugavu, apskatot plosta modeli un pastaigājoties pa Pļaviņu aizsargdambi. Joprojām TOP objekti ir ekskursijas ceptuvē „Liepkalni”(+371 28301838) un „Latvju Spīķeris” ar plašo tūrisma piedāvājuma klāstu - sākot ar liellaivu „Lāčplēsis” un beidzot ar Mežmalu takām, kas ļauj nesteidzīgi baudīt pastaigas Stukmaņu apkaimē, apskatot Stukmaņu muižu un tās parku, Buļļu ceļu un Stukmaņu muižas īpašnieku dzimtas kapenes Vīnakalna pilskalnā. Vīnakalna pilskalnā atklātie bedrīšakmeņi (kas šobrīd ir Latvijas Petroglifu centra īpašums un atrodas Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā), tāpat kā Ubadzes ozols, Draudavu krustakmens, Jurģīšu akmens, Pļaviņu Velnakmens un Stukmaņu Pētera akmens, interesē senvietu un mitoloģisko vietu pētniekus. Starpcitu, pie Stukmaņu Pētera akmens šobrīd zemi rotā ziedošas Meža Anemones (Anemone sylvestris).

Odzienas muiža (+371 20533333) vilina ar ekskursijām, alu un naktsmājām. Cilvēki interesējas par multimediālo pasākumu, Pļaviņu novada svētkiem - „Pļaviņu novada stāsts”, kas norisināsies Odzienas muižas parkā 3. jūlijā.

Bet jau 23. maijā „Kalsnavas arborētumā”(+ 371 27841099), ceriņu un rododendru ziedēšanas laikā,(starpcitu, tieši rododendru apstādījumi atrodas Pļaviņu novada, Aiviekstes pagasta teritorijā) notiks brīvdabas koncerts „Serenāde ceriņos”. Aiviekstes pagastā atrodas arī daiļdārzs „Dzeņi”. Tūrisma statistikas tendences liecina, ka strauji aug apmeklētāju skaits apskates saimniecībās, kas piedāvā apskatīt, nogaršot un iegādāties saražotos labumus. Pļaviņu novadā ekskursantus gaida mājas vīna darītavā „Dzidris”(+371 29186953), kur tiek piedāvātas vīna prezentācijas un degustācijas, kā arī alus darītavā „BURSH”(+371 29252115), kas ir viena no mazākajām alus darītavām Latvijā, kur tiek piedāvāts izzināt un izgaršot alus tapšanas stāstu. Gatavojoties vasaras sezonai, tiek paplašināta zālāja teritorija, tādejādi piedāvājot vēl vairākas telšu vietas atpūtniekiem.Tūrisma centrā, Daugavas ielā 49, pieejamas dažādas tūrisma kartes gan par tuvākiem, gan tālākiem novadiem, Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales reģioniem, Latvijas tūrisma dižvietām, īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kā arī tūrisma maršrutiem. Iespējams pieteikt ekskursijas, rezervēt naktsmītnes, ceļojumus.

Katru gadu Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere organizē Latvijas iedzīvotāju vizīti,
lai iepazītu Eiropas Parlamentu (EP). Šogad, maija sākumā ilggadējais Pļaviņu kultūras
nama vadītājs Vilis Stakle, kopā ar citiem Latvijas delegācijas dalībniekiem, divu dienu
braucienā viesojās Briselē un iepazina EP darbību, apmeklēja Latvijas neatkarības
atjaunošanas gadadienai veltītus pasākumus: fotoizstādi un 4. Maija koncertu, tikās ar
deputāti Vaideri, apskatīja viņas darba kabinetu un plenārsēžu zāli. Inese Vaidere
pastāstīja par savu darbu EP, par paveikto un iecerēto un atbildēja uz grupas dalībnieku
jautājumiem. Vakarā I. Vaidere aicināja uz kopīgām vakariņām, kur brīvā atmosfērā
turpinājās sarunas ar deputāti. Pēcpusdienā notika Briseles vecpilsētas apskate, kur varēja
izbaudīt pavasari ar +23, visapkārt ziedošiem ķiršiem, tulpēm un narcisēm. Otrā dienā
grupa apmeklēja Briģi - viduslaiku pilsētu Beļģijas rietumos Flandrijā, kura tiek uzskatīta
par vienu no skaistākajām Eiropā.

Iesākot atzīmēt Gostiņu ev. lut. baznīcas 185 jubilejas gadu 17. maijā ikviens interesents bija aicināts uz biedrības „Mūsu ceļš” sadarbībā ar Pļaviņu mūzikas skolu un Gostiņu ev. lut. draudzi (atbalstīja arī Pļaviņu novada dome) pasākumu, kur koncertu sniedza Pļaviņu mūzikas skolas audzēkņi un noslēgumā ar priekšnesumu Gostiņos viesojās Smilšu Kino aizsācēja Latvijā, māksliniece Zane Pumpure – Prāmniece.

Ar 15. maiju ir uzsāktas 18. Pļaviņu pilsētas atklātā čempionāta spēles futbolā. Pirmajā spēlē komanda POILA ar rezultātu 9:0 uzvarēja VARIEŠU komandu. Čempionātā piedalīsies 8 komandas: Varieši, Poila, ZS, DM 2002, Karjers, P.Ug., Latgrans un Jubergs. Viss iespējams par devītās komandas dalību, bet tas būtiski neko neizmainīs. Veiksmīgu šo 2015. gada sezonu komandām vēl čempionāta galvenais tiesnesis Imants Siliņš.

Atstājiet komentāru