2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Piketē pie Krustpils novada domes un atgādina: “Nezāģējiet SAVĒJO zaru”

Piketē pie Krustpils novada domes un atgādina: “Nezāģējiet SAVĒJO zaru”

Šodien jau no agra rīta pie Krustpils novada domes administrācijas ēkas Rīgas ielā 150a notika līdz šim nepieredzēts gadījums – pikets.

 

Ģērbusies tautas tērpā, ar vairākiem plakātiem un biedrības “Mežābele” karogu pie pašvaldības ēkas piketēja bijusī Kūku pagasta Novada izpētes centra vadītāja Vizma Lejiņa. Viņa domes darbiniekus sagaidīja ne vien ar plakātiem, bet arī ar dziesmām, pievēršot diezgan plašu uzmanību.

 

Vizma Lejiņa stāstīja, ka pie viņas pienācis arī policists, bet pārliecinājies, ka atļauja piketa rīkošanai ir saņemta, un nav iejaucies šās miermīlīgās akcijas norisē. Uz plakātiem bija izteiktas vairākas prasības, piemēram, palielināt algas un radīt drošus darba apstākļus, kā arī neatstādināt darbiniekus, bet dot viņiem darbu, aizpildot brīvās vietas, piemēram, Kūku pagasta Novada izpētes

centrā.

 

Jūs nenodrošināt cilvēktiesības”

 

“Krustpils novadā netiek nodrošinātas cilvēktiesības, droša darba vide, netiek nodrošināta cilvēka cieņa, pret mani tika veikts mobings un bosings. Krustpils novadā, cik man zināms, patlaban atstādināti ir četri darbinieki, viena no tiem esmu es. Gribētu zināt, kāpēc tas darīts un cik tas ir likumīgi. Kad sūdzējos Tiesībsarga birojā, man atbildēja, lai es tiesājoties. Ir jāpalielina algas. Kad es strādāju Novada izpētes centrā, man alga bija 87 lati, bet bezdarbnieki, kuri strādā sabiedriskos darbus un lielākoties slaistās, nopelna 100 latu. Darba drošības noteikumi netika ievēroti: es, noņemot izstādes eksponātus, kritu un izmežģīju roku, kā arī sasitu ceļgalus – tā nebūtu noticis, ja man būtu kāpnītes. Tikai pēc tam man deva parakstīt darba drošības instruktāžas papīrus,” sacīja V.Lejiņa.

 

Viņa arī atzina, ka joprojām jūtas morāli un psiholoģiski pazemota, sagrauta un izjutusi nepamatoti nelabvēlīgu attieksmi pret sevi. Šobrīd viņa vēlētos vien atgūt savas personiskās mantas, kas palikušas Novada izpētes centrā tajā laikā, kad viņa tika atstādināta no darba (2012.gada aprīlī) – radioaparātu un dažas citas lietas. Diemžēl viena no telpām bijusi aizslēgta, tādēļ nav varējusi paņemt visu nepieciešamo.

 

Biedrība “Mežābele”, kas jau ir likvidēta, telpas vairs neizmantojusi un Krustpils novada pašvaldība, viņasprāt, varētu samaksāt uzkrājušos telpu īres parādu 10,50 latu apmērā. Vizma Lejiņa izteica arī sarūgtinājumu par to, ka tiem, kuri uzdrīkstējušies protestēt vai vienkārši izteikt savas domas, agri vai vēlu Krustpils novadā parādītas durvis.

 

Kārlis Pabērzs: es neko daudz komentēt nevaru

 

Krustpils novada domes priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs sarunā ar radio1.lv sacīja, ka neko daudz nevarot komentēt par to, vai Vizmai Lejiņai Novada izpētes centrā vēl palikušas kādas mantas, taču solīja to noskaidrot un tad Vizmai Lejiņai būtu iespēja tās saņemt atpakaļ.

 

“Mēs ar Vizmu runājām par viņas sasāpējušām problēmām. Viena no tām ir par īres maksu, kas biedrībai “Mežābele” tika noteikta 5 lati gadā un patlaban parāds ir 10.50 lati. Mēs noskaidrosim, cik korekti ir aprēķināta šī summa, un tad droši vien arī veiksim pārrēķinu. Kas attiecas uz Novada izpētes centru, es neko daudz nevaru komentēt, bet jāatzīst, ka eksponāti tur nav reģistrēti, kā tas pienāktos, nav pierakstīts ne dāvinātājs, ne tas, kas saņēmis, tas viss notika iedvesmoti, arī pašplūsmā. Visu to, ko Vizma Lejiņa vēlējās, mēs atdevām, jo sapratām, ka tas ir viņas veikums – visi šie savāktie vēstures materiāli. Tas, ko viņa nevēlējās ņemt, tagad ir daļa Zīlānu bibliotēkā, daļa – Sūnu pamatskolā. Mēs, protams, esam ieinteresēti saglabāt visus tos uzkrājumus, kas ir savākti Novada izpētes centrā, tur ir daudz labu materiālu,” sacīja K.Pabērzs.

 

Viņš arī atzina, ka pašvaldībai nav bijis nekādu pretenziju par Vizmas Lejiņas darbu Novada izpētes centrā, viņa strādājusi ar lielu degsmi un interesi.

 

Tagad Kūku pagasta Novada izpētes centra telpas ir tukšas un pagaidām nav domāts, ko ar tām iesākt, bet pats centrs ir likvidēts, tādēļ V.Lejiņai, pat ja viņa izteiktu tādu vēlēšanos, nebūtu iespējas tur atgriezties un darīt to darbu, kas pašai patīk vislabāk, proti, vākt un apkopot novada vēsturi.

 

Skolotāji piketā piedalīties neuzdrīkstējās”

 

Piketa laikā V.Lejiņa arī ar lielu rūgtumu stāstīja par to, kā pret viņu izturējušies apkārtējie cilvēki Kūku pagastā, par to, ka nav saņēmusi ikvienam cilvēkam tik nepieciešamo atzinību par savu veikumu. Jo īpaši tas viņu apbēdina tāpēc, ka Krustpils novadā aizvadījusi lielāko daļu sava darba mūža – 27 gadus, tomēr apaļās jubilejās vairākkārt esot nācies iet un prasīt pienākošos pabalstus. Kaut arī pašvaldības neesot skopojušās ar Goda rakstiem, to nevar sacīt par naudas balvām – prēmijas viņai allaž esot gājušas secen, neskatoties uz to, ka gūti panākumi valsts mērogā. Tā, piemēram, 2011.gadā - Zelta grābeklis par veikto Lielajā talkā, ko saņēma tikai pieci talkotāji, un 2012. gadā.- 3. vieta dabas taku konkursā.

 

Taču, kā sacīja Vizma Lejiņa, viņa nav nākusi piketēt tikai, aizstāvot savas personiskās intereses un izteikt savu aizvainojumu: “Šodien es esmu šeit arī, lai izteiktu protestu divu izglītības iestāžu vārdā – Liepenes pamatskolas un Krustpils pamatskolas vārdā. Man zvanīja skolotāji un teica: mēs baidāmies nākt uz šo piketu, jo mūs arī var atlaist no darba. Es domāju, ka Krustpils novadam ir tāda nostāja, ka izglītība un kultūra nav vajadzīga. Un vēl vēlos nodot sveicienus no Krustpils pamatskolas, kur arī neviens nevarēja būt piketā, jo visi aizņemti darbos, bet arī vēlējās izteikt savu sašutumu par šeit notiekošo.”

 

Tādējādi viņai nepiebiedrojās neviens no abām minētajām skolām, lai gan pikets bija atļauts trim cilvēkiem.

 

Viņa atgādina Krustpils novada domei: “Nezāģējiet savējo zaru!, kas ir ne tikai šā piketa lozungs, bet arī atstumta cilvēka izmisuma kliedziens un dziesmas, kas bija domātas mundruma uzturēšanai, patiesībā it bieži skanēja caur asarām.

 

Māra Grīnberga

 

 

Komentāri (0-8/8)

  • raksta autore
    02.07.2018 18:15
    Atbildu Ievai G.Portāla administrācija dzēš komentārus, kuri personiski aizvaino cilvēku un neattiecas konkrēti uz tēmu. Šajā gadījumā Vizma Lejiņa pārmeta Krustpils novadam vairākas konkrētas lietas, ne tikai saistībā ar sevi. Arī turpmāk tiks dzēsti komentāri, kas saturēs cilvēka cieņu aizskarošu, personisku informāciju.
  • Ieva G
    02.07.2018 18:15
    Kāpec dzešam ara komentarus?! Tas ir noslepums, kā pēc viņju atlaida no visiem darbiem? Ta pēc ka viņja ir nevaldam un psihiatrs aizliedza viņjaj tuvinaties pie bērniem. Ko Jus darat ? popularizejat slimo cilveku neadekvato uzvedibu ka normu?
  • Siga
    02.07.2018 18:15
    Guest. Nezin kas tad ko izmanto? Vai pikets būtu kas anomāls?
  • Guest
    02.07.2018 18:15
    attaisnojas... traapiiju desmitniekaa! (kaut gan tas jau visiem skaidrs)
  • viņš
    02.07.2018 18:15
    kas gan nezin Krustpils pamatskolas sāpi...visi cilvēki sekoja , kas būs ar skolu!Jūs esat pārliecināti, ka kāds no skolas to lūdza darīt, ka esat tik pārliecināti....
  • zemene
    02.07.2018 18:15
    "vēlos nodot sveicienus no Krustpils pamatskolas" .... jauks sveiciens! Piekrītu Guest - tas jau pārkāpj jebkādas ētikas normas.
  • ES
    02.07.2018 18:15
    Pāŗbaudiet info pirms izdariet secinājumus...neviens šo cilvēku nav aicinājis to darīt!Tas ir viņas izmisuma sauciens un vēl skumjāk, ka neviens nepievienojās....un neizprot ....tādi mēs latvieši esam....
  • Guest
    02.07.2018 18:15
    zemiski! Izmantot slimu cilveeku veeleesanu rezultaatiem....

Atstājiet komentāru