2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Aicina nesteigties ar ceļmalu pļaušanu un saglabāt dabas daudzveidību

Lai saglabātu dabas daudzveidību un samazinātu pļaušanas izmaksas, biedrība "Zemnieku saeima" aicina zemniekus, pašvaldības un valsts ceļu apsaimniekotājus ceļmalas un grāvjus pļaut ne biežāk kā 2 reizes sezonā - pēc vasaras Saulgriežiem jūlija sākumā un septembrī. Vēlā pļaušana ļauj augiem noziedēt un  pavairoties. Ceļmalas ir dzīvotne dabīgajiem apputeksnētājiem un ligzdošanas vieta mazajiem putniem.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre: "Jau pagājušā gadā lauksaimniekus, pašvaldības darbiniekus un ceļu apsaimniekotājus aicinājām nesteigties ar ceļmalu pļaušanu pirms Saulgriežiem.  Arī šogad atgādinām, ka sakopts  ne vienmēr ir gludi  nopļauts, bet aicinām saglabāt augu daudzveidību un priecāties par ziedošajiem augiem. Intensīvā ceļmalu un grāvju pļaušana ir “padomju laiku” mantojums, jo tādi bija skaistuma un saimnieciskuma standarti. Šobrīd būtu laiks apskatīties, kas notiek ārpus Latvijas robežām rietumu un Skandināvijas virzienā. Tur pēdējā desmitgadē ceļmalas ir pārvērtušās par ziedošu  augu joslām, kas priecē autobraucējus ar savu krāšņumu un dod būtisku pienesumu biodaudzveidības saglabāšanā. Nepārdomāti un pāragri apļaujot grāvmalas, iet bojā putnu ligzdas un galvenais - būtiski samazinās augu daudzveidība - augiem neļauj noziedēt, un tie neierieš sēklas. Nepārspīlēsim – grāvmalas pļausim tikai pēc Jāņiem, lai tiek pa kādai Jāņu zālei līgotājiem un  par pļaušanu ietaupītos līdzekļus izmantosim citiem ceļu kopšanas darbiem. Iespējams, ir pienācis laiks pārskatīt pašvaldību izdotos saistošos noteikumus par “pareizo” zāles garumu apdzīvotās vietās."

Par biedrību „Zemnieku saeima”
Biedrība „Zemnieku saeima” ir ietekmīgākā lauksaimnieku organizācija Latvijā, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. Mūsu biedri ir gandrīz 900 mazas un lielas saimniecības no visas Latvijas. Valdi veido 9 kongresā vēlēti zemnieki, kuri pārstāv visus reģionus un lauksaimniecības nozares. Biedri kopā apsaimnieko  vairāk kā 500 tūkst. ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes (augkopība 54%, piena lopkopība 38%, citas nozares 8%) un savās saimniecībās nodrošina darbu vairāk kā 4000 darbiniekiem.

Informāciju sagatavoja
ZSA sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Norkārkle

Komentāri (0-1/1)

  • Anna
    11.06.2019 08:07
    Lauku ceļos, kur zāle saaugusi gara, ja neizpļauj ceļmalas līkumos - avārijas situācija, jo ceļš nav pārredzams.

Atstājiet komentāru