2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Ilgstoša sausuma dēļ grants autoceļi pastiprināti put;  šķīdoņa masas ierobežojumi atcelti

Ilgstoša sausuma dēļ grants autoceļi pastiprināti put; šķīdoņa masas ierobežojumi atcelti

Ilgstošais sausuma periods ir ietekmējis grants autoceļu stāvokli un tie pastiprināti put. Šādos apstākļos redzamība var būt pasliktināta, tāpēc aicinām autovadītājus izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu.

Lai iespēju robežās uzlabotu dzīves apstākļus tiem, kas dzīvo grants autoceļu tuvumā, valsts ceļu uzturētāji VAS Latvijas autoceļu uzturētājs (LAU) atsevišķās vietās veic atputekļošanu ar kalcija hlorīdu – ceļa posmu greiderē un tad CaCl₂ pārslas tiek vienmērīgi izkaisītas uz ceļa virsmas. Ja mitrums grants segumā ir nepietiekams, tad pirms kaisīšanas ceļš tiek arī laistīts. Tomēr, ņemot vērā nepietiekamo finansējumu, šāda atputekļošana tiek veikta tikai atsevišķās vietās, šogad to ir paredzēts veikt uz 137 km grants autoceļu. Salīdzinājumam pērn atputekļošana ar kalcija hloridu tika veikta uz 133 km, bet 2017. un 2016. gados attiecīgi uz 87 km un 72 km grants autoceļu. 

Vienlaicīgi, sausā laika ietekmē uz grants autoceļiem ir beidzies šķīdoņa periods, un ceļi ir atguvuši nestspēju. Praktiski visi transporta masas ierobežojumi, kas tika ieviesti uz šķīdoņa laiku, ir atcelti. 

Informāciju sagatavoja VAS Latvijas Valsts ceļi Komunikācijas daļa.

Atstājiet komentāru