2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Šodien - Mātes diena

Šodien - Mātes diena

abele22No saknītes lazda zied

Sarkaniem ziediņiem,

No sirsniņas es mīlēju

Savu baltu māmuliņ'!

Šodien, Mātes dienā, visas māmiņas saņems bučas no saviem mīluļiem. Arī Ceturtdiena.lv pievienojas sveicēju pulkam un novēl mīlestības pilnu šo dienu visām māmiņām un vecmāmiņām!

Pirmo reizi Mātes diena maija otrajā svētdienā tika svinēta 1908.gadā Amerikā, kad svētdienas skolas skolotāja Anna Rīsa Džārvisa no Rietumvirdžīnijas, godinot savu māti, rīkoja baznīcu dievkalpojumus.

Mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras «TNS Latvia» veiktais pētījums liecina, ka lielākā daļa jeb 86% Latvijas iedzīvotāju svin Mātes dienu. Vairāk nekā puse jeb 54% Latvijas iedzīvotāju Mātes dienu uzskata par ļoti nozīmīgu dienu, kuru svin vienmēr, savukārt 32% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 59 gadiem to uzskata par maznozīmīgu dienu, ko reizēm svin.

Kopumā 86% Latvijas iedzīvotāju Mātes dienu atzīst par svinamu dienu un to svin, savukārt vairāk nekā desmitā daļa jeb 13% iedzīvotāju Mātes dienu nesvin.

Salīdzinoši biežāk Mātes dienu par nozīmīgu uzskata iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 24 gadiem, latvieši, studenti, skolnieki, laucinieki, kā arī Pierīgas un Latgales iedzīvotāji. Savukārt starp tiem, kas nesvin Mātes dienu, biežāk ir iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 59 gadiem, iedzīvotāji ar vidējo speciālo izglītību, kā arī tie, kas dzīvo vieni paši vai divatā.

Jēkabpilī šodien nav paredzēti nekādi pasākumi vai koncerti, kā tas bijis citos gados, bet par apsveikumu Mātes dienā varētu uzskatīt vakar Jēkabpils Tautas namā notikušo sieviešu kora "Unda" piecu gadu jubilejas koncertu.

Ceturtdiena.lv

Atstājiet komentāru