2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Aicina uz Līvānu luterāņu baznīcas 90.gadadienas svētku dievkalpojumu

Aicina uz Līvānu luterāņu baznīcas 90.gadadienas svētku dievkalpojumu

Svētdien 29.maijā pulksten 15.00 notiks Līvānu evaņģeliski luteriskās baznīcas 90. gadadienas svētku dievkalpojums. Draudzes mācītājs Ēvalds Bērziņš Radio1.lv informēja, ka svētku dievkalpojumā kopā ar viņu piedalīsies un kalpos Daugavpils diacēzes bīskaps Einārs Alpe. Viņš piebilda, ka apmeklēt baznīcu un dievkalpojumu aicināti gan draudzes locekļi, gan visi citi interesenti.

Kā atsevišķa Krustpils draudzes vienība Līvānu draudze pastāv kopš 20. gadsimta sākuma. Tās garīgo dzīvi pārtrauca pirmais Pasaules karš, bet 1920. gada 19. septembrī notika draudzes locekļu pirmā pēckara sapulce. Darbs sākās no jauna: tika ievēlēta draudzes padome desmit cilvēku sastāvā. Par draudzes priekšnieku ievēlēja Juri Andžānu un jau novembrī draudze pieprasīja Līvānu miesta valdei piešķirt 20ha zemes draudzes vajadzībām.

1926. gada rudenī zemi draudzei piešķīra – 3 ha platībā. Šis īpašums baznīcai pieder joprojām, uz tā uzbūvēta luterāņu draudzes ēka Parka ielā 2.

Baznīcas projektu izstrādāja inženieris Pētersons no Krustpils. Pēc viņa aplēsēm, būve varētu izmaksāt 24 000 latu. Savu artavu baznīcas celtniecībai deva arī Baznīcas virsvalde. Celtniecībai ziedoja draudzes locekļi un labvēļi.

Pamatakmens tika ielikts 1929. gada rudenī, bet jau 1932. gada maijā būvdarbi bija pabeigti (kopumā baznīcas celtniecība izmaksāja 26 000 latu) un 29. maijā notika jaunā Līvānu evaņģēliski luteriskās draudzes dievnama iesvētīšana.

Komentāri (0-2/2)

  • Skolnieciņš
    06.07.2022 18:15
    Katram cilvēka ir tiesības ticēt jebkam. Katram cilvēkam ir tiesības izvēlēties kam ticēt, bet kam neticēt. Ticības brīvība ir svēta un neaizskarama. Bet vai mūsdienu Latvijā ir ticības brīvība? No sākta gala baltu tautas bija pagāni jeb daudzdievji. Baltu tautām bija savi Dievi un savas Dievietes. Tā bija pirms Vatikāns ar Romas pāvesta Inocenta Trešā rīkojumu nolēma veikt krusta karu pret baltu tautām. Tas izvērtās īstā baltu tautu genocīdā. Bet ko gan var gribēt no Vatikāna? Bībele ir pati asiņainākā grāmata uz Zemes. Ļaunums, kas nāk no Bībeles, ir neaptverams. Senāk tagadējās Palestīnas un Izraēlas teritorijā dzīvoja septiņas tautas – kānaānieši, hetieši, amorieši, ferisieši, chīvieši jebusieši – līdz brīdim, kad ebreju cilts Dievs Jahve ebrejiem apsolīja piena un medus upes. Mozus otrā grāmata (saukta EXODUS) 3. nodaļa 8. rindkopa: «Es esmu nolaidies, lai viņus izglābtu no ēģiptiešu rokām un tos izvestu no šīs zemes uz labu un plašu zemi, kur piens un medus tek, kānaāniešu, hetiešu, amoriešu, ferisiešu, chīviešu un jebusiešu zemi.». Un ebreji sekoja ebreju cilts Dieva Jahves norādījumiem ar fanātisku degsmi. Mozus piektā grāmata (saukta DEUTERONOMIUM) 21. nodaļas 16., 17. un 18. rindkopa: «Turpretī no šo kaimiņu tautu pilsētām, ko tas Kungs, tavs Dievs, tev dos tavās rokās, tev neko nebūs atstāt dzīvu, kam vien ir dzīva dvaša. Bet iznīcības lāsta piepildījumā tev ir jāiznīcina hetieši un amorieši, kānaānieši un ferisieši, hīvieši un jebusieši, kā tas Kungs. Tavs Dievs, tev ir pavēlējis. Lai tie jūs neiemācītu atdarināt visas tās negantības, kas tiem piemīt, un ko tie dara, kalpodami saviem dieviem, ka jūs neapgrēkotos pret to Kungu, savu Dievu.». Mozus otrajā grāmatā (Toras piecu grāmatu cikla otrajā grāmatā) ebreju cilts Dievs Jahve ebreju tautai sola labu zemi un pārticību, bet jau Mozus piektajā grāmatā (Toras piecu grāmatu ciklu noslēdzošajā grāmatā) ebreju cilts Dievs Jahve aicina ebreju tautu veikt veselu septiņu tautu genocīdu – totālu iznīcību. Un ebreji tam piekrīt, un ebreji to izdara. Rabīns Mozus neizsaka it nekādu sašutumu par šādu cietsirdīgu un prātam neaptveramu rīcību. Rabīnu Mozu viss pilnībā apmierina. Tādējādi, uzsākdams baltu tautu genocīdu un Baltijas zemju iekarošanu, Romas pāvests Inocents Trešais rīkojās kā Bībelē rakstīts. Prūši ir jau izzuduši. Nav tādas valsts kā Prūsija, nav arī prūšu valodas. Ne kānaānieši, ne hetieši, ne amorieši, ne ferisieši, ne chīvieši, ne jebusieši nelūdz ebreju tautai 40 000 000 eiro, jo šīs tautas ir nežēlīgi iznīcinātas ar ebreju tautas rokām. Šīs tautas vairs nevienam neprasa 40 000 000 eiro, ne arī citus labas gribas likumus.
    Paldies Dieviem! Latvijas Bībeles biedrība 1992. gadā veica vērienīgu darbu un laida klajā pilnu Bībeles izdevumu ar visiem oriģinālajiem tekstiem.
  • Skolnieciņš
    06.07.2022 17:37
    Labāk ir ticēt Sentēvu Dieviem — Latvju Dieviem — nekā ticēt senebreju mitoloģijai un ebreju monoteismam.

Atstājiet komentāru