2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Līvānu novada dome par pilnvaru apturēšanu deputātiem bez Covid-19 sertifikāta varētu lemt pēc nedēļas

Līvānu novada dome par pilnvaru apturēšanu deputātiem bez Covid-19 sertifikāta varētu lemt pēc nedēļas

Līvānu novada dome par pilnvaru apturēšanu deputātiem bez Covid-19 sertifikāta plāno lemt pēc nedēļas, kārtējā domes sēdē 25.novembrī, informē pašvaldībā.

Novada Vēlēšanu komisijas apkopotā informācija liecina, ka Līvānu novada domē ir divi deputāti no 15, kuri nav uzrādījuši Covid-19 sertifikātu. Ņemot vērā, ka domes deputāta pilnvaras īstenot ir tiesīgs tikai tāds deputāts, kurš līdz 15.novembrim ir ieguvis un uzrādījis pašvaldības vēlēšanu komisijai sertifikātu, šie divi deputāti šodien domes komiteju sēdēs nepiedalīsies.

Vēlēšanu komisija tuvākajā domes sēdē ziņos par domniekiem, kuri nav uzrādījuši sertifikātu. Lēmumu par deputātu pilnvaru apturēšanu pieņems dome, un nākamā Līvānu novada domes sēde būs 25.novembrī.

LETA jau ziņoja, ka Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par pagaidu papildus prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", kas nosaka, ka no 15.novembra tiek apturētas pret Covid-19 nevakcinēto vai to nepārslimojošo pašvaldības domes deputātu pilnvaras.

Likumā noteikts, ka pašvaldības domes deputāta pilnvaras īstenot ir tiesīgs tikai tāds deputāts, kurš līdz 2021.gada 15.novembrim ir ieguvis un uzrādījis pašvaldības vēlēšanu komisijai Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, kā arī deputāts, kurš saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsīlija atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku un uzrādījis sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu.

Uz deputāta pilnvaru apturēšanas laiku viņa vietā Pašvaldības domes vēlēšanu likumā noteiktajā kārtībā stāsies nākamais kandidāts, kurš ieguvis sertifikātu. Ja aizvietotais deputāts iegūs Covid-19 sertifikātu, viņš varēs atsākt pildīt deputāta pienākumus.

Likuma autori skaidro, ka šīs prasības tiek noteiktas, lai nodrošinātu sabiedrības veselības un drošības interesēm atbilstošu rīcību Covid-19 infekcijas izplatības apstākļos, sekmētu uzticēšanos valstī īstenotajai Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības politikai, solidarizētos ar pārējām valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā kapitālsabiedrību amatpersonām un darbiniekiem, nodrošinot taisnīgu attieksmi Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanas pasākumu īstenošanā, kā arī vairotu uzticēšanos valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā Saeimas darbībai.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Arturs Toms Plešs (AP) 5.novembrī informēja, ka saskaņā ar pašvaldību sniegto informāciju 92% no deputātiem būs vakcinēti, sākuši vakcinācijas kursu vai ir pārslimojuši Covid-19 vīrusu. Novembra sākumā nevakcinēti deputāti bija 20 pašvaldībās, tādējādi šīs 20 pašvaldības arī pēc 15.novembra būs ar domes deputātiem, kuri nespēs uzrādīt sertifikātu.

Saskaņā ar ministra sniegto informāciju pa kādam deputātam bez Covid-19 sertifikāta ir Liepājā, Rēzeknē, Daugavpilī, Dienvidkurzemes, Ventspils, Jelgavas, Mārupes, Ķekavas, Ropažu, Siguldas, Limbažu, Cēsu, Valkas, Gulbenes, Alūksnes, Balvu, Varakļānu, Rēzeknes un Līvānu novadā.

Atstājiet komentāru