2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Līvānu Goda pilsonis 2021 – Jersikas pagasta iedzīvotājs, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Jānis Dimants

Līvānu Goda pilsonis 2021 – Jersikas pagasta iedzīvotājs, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Jānis Dimants

2021.gada 28. oktobra Līvānu novada domes sēdē deputāti lēma piešķirt augstāko Līvānu novada apbalvojumu – “Līvānu Goda pilsonis” – Līvānu novada Jersikas pagasta iedzīvotājam, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalierim, ilggadējam LTV ziņu raidījuma “Panorāma” galvenajam redaktoram un žurnālistam Jānim Dimantam. Apbalvojums piešķirts par nozīmīgu ieguldījumu žurnālistikas jomā, Latvijas lauku un zemnieku darba popularizēšanā, par lokālpatriotismu, kā arī par pozitīva Jersikas pagasta un Līvānu novada tēla veidošanu.

Kādreizējais LTV ziņu dienesta raidījuma “Panorāma” galvenais redaktors, vēlāk lauku korespondents, kas veidoja arī sižetus raidījumam “Savai zemītei”, grāmatas “Simtgades dullais letiņš. Apskaidrības. Jāņa Dimanta gabaliņi” autors un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Jānis Dimants šobrīd dzīvo Jersikas pagasta “Dimantos”. “Dimanti” ir Jāņa Dimanta dzimtā vieta. Viņš dzimis 1937.gada 2.februārī ļoti strādīgā zemnieku ģimenē, kura tolaik, Latvijas brīvvalsts laikā, apsaimniekoja 7 hektārus zemes. Skolas gaitas Jānis uzsāka Jersikas pamatskolā. Mācoties 4. vai 5. klasē, viņš jau zinājis, ka būs žurnālists.

Mērķtiecība Jāni pavadījusi ik uz soļa. Jau vidusskolas laikā savu karjeru viņš sāka Līvānu rajona laikraksta “Uzvaras ceļš” redakcijā. Jāņa tēvs bija kolhoza brigadieris, un puisis jau tad rakstījis par  lauksaimniecību. Viņš arī ļoti daudz lasīja, tai skaitā avīzes. Tālāk Jāņa ceļi veda uz Rīgu, kur viņš absolvējis Latvijas Valsts universitātes Juridisko fakultāti, bet par juristu nekad nav strādājis.

Savu mīļoto sievu Veroniku, ar kuru kopā nodzīvoti nu jau vairāk kā 62 gadi, Jānis Dimants sastapa Alūksnē, kur tolaik strādāja, un iemīlējās no pirmā skatiena. 2019. gada septembrī Dimantu pāris nosvinēja Dimanta kāzas. Laulāto lielākais prieks un lepnums ir abas meitas – Sandra un Džineta, četri mazbērni un viens mazmazbērns. Lielās jubilejas dienā Dimantu saime atklāja arī dzimtas ģerboni. Ģerboņa autors ir heraldikas speciālists Edgars Sims. Ģerbonī ir attēloti četri dimanti. Divi, kas vērsti viens uz augšu, viens uz leju, divi uz sāniem. Augšējais un apakšējais simbolizē vecvecākus un mazbērnus, vecākus un bērnus, bet malējie – attālākus radiniekus. Tas, ka viņi kopā salikti skatās uz četrām debespusēm, nozīmē, ka dzimta skatās plašajā pasaulē, bet vienlaikus ir plecu pie pleca. Zilā krāsa ģerbonī ir Latgales zilo ezeru krāsa, sudraba krāsa simbolizē vasaras saulgriežus, bet zelta krāsa ir Jersikas bagātās vēstures simbols. Jānis Dimants vienmēr bijis Jersikas patriots, ikvienā intervijā uzsver, ka nāk no Jersikas pagasta, un runā par to ar lielu lepnumu. Bieži siltiem vārdiem piemin arī savu pirmo skolu – Jersikas pamatskolu – un cer, ka tā turpinās pastāvēt un attīstīties.

Kāzu jubilejas dienā notika arī Jāņa Dimanta nesen izdotās grāmatas “Simtgades dullais letiņš. Apskaidrības. Jāņa Dimanta gabaliņi” prezentācija. Vairākas grāmatas Jāņa kungs dāvāja arī Līvānu novada pašvaldībai un novada bibliotēkām. Grāmatā autors pievēršas latviešu aizbraukšanai no savas valsts un sarežģītajai Latvijas demogrāfiskajai situācijai, kā arī tam, kas būtu jādara, lai Latvija un latvieši turpinātu pastāvēt. Jānis Dimants ir īsts savas zemes patriots, kuru vienmēr uztraucis un joprojām uztrauc viss valstī notiekošais.

Latvijas Televīzijā Jānis Dimants nokļuva, pārceļoties ar sievu Veroniku no Alūksnes uz Rīgu. Viņš atklāj, ka pirms tam Rīgā dažus mēnešus pastrādāts citās redakcijās, bet tad viņu pieņēma darbā “Panorāmā” par korespondentu, jau pēc dažiem gadiem viņš kļuva par vecāko redaktoru un tad ilgus gadus par “Panorāmas” galveno redaktoru.

Latvijas Televīzijā Jānis Dimants nostrādājis 40 gadus – no 1962. līdz 2002. gadam. 2002. gadā saņēmis LTV balvu par mūža ieguldījumu, bet 2017. g. apbalvots ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Plašsaziņas līdzekļiem sniegtajās intervijās Jānis Dimants atzīst: “Esmu bijis Latvijas zemnieku uzticības persona jeb zemnieku bruņinieks no Jersikas. Dimants pirmais uzzina visu, kas lauksaimniekiem uz sirds. Dodos pie zemniekiem kā pie savējiem. Pietika tik korespondentam piebraukt lauka malā, un zemnieki jau nāk un klāj vaļā visu, kas uz sirds. Nebija pat jājautā, atlika turēt tik mikrofonu”. ”Jānis Dimants, Panorāma”, - tā viņš mēdza sacīt kārtējā sižeta beigās. Savā darbā žurnālists ieguldīja sirdi un dvēseli. Kā pats atzīst, nekad nav centies kļūt populārs, atpazīstams, bet tāds kļuva, pateicoties savam talantam un lielajām darbaspējām, kas šajā dzimtā tiek nodoti no paaudzes paaudzē.

Jāņa Dimanta devums Jersikas pagastam un Līvānu novadam nav mērāms atsevišķos stāstos, bet gan viņa cienījamā mūža garumā, kas pavadīti nesūkstoties, bet darot un sevi ziedojot Latvijas zemniekiem, viņu darbiem un stāstiem. Esot par savas dzimtas un māju sargātāju. Vienkārši mīlot savu dzimto pusi un Latviju.

Tradicionāli apbalvojums tika piešķirts jūnijā un pasniegts Līvānu pilsētas svētku laikā, tomēr, ņemot vērā COVID-19 izplatību un noteiktos ierobežojumus, šogad apbalvojuma piešķiršana notika tikai rudenī. Apbalvojuma pasniegšana ir atlikta uz vēlāku, kad tas būs iespējams.

/Foto no Jāņa Dimanta privātā arhīva/

Avots: livani.lv

Komentāri (0-1/1)

  • Jurģis
    11.11.2021 17:55
    Jēkabpilī gan šogad neviens nav pelnījis goda nosaukumu un pateicību. Paldies Jēkabpils novada vadībai.

Atstājiet komentāru