2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Mums raksta: Līvānu novada izpilddirektors un būvinženieris nepiekrīt domes priekšsēdētāja vietnieces viedoklim par apgaismojumu

Mums raksta: Līvānu novada izpilddirektors un būvinženieris nepiekrīt domes priekšsēdētāja vietnieces viedoklim par apgaismojumu

Pagājušajā nedēļā Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle (LA) , sociālajā vietnē Facebook publicēja viedokli, kurā izteica neapmierinātību ar pašvaldības kolēģu darbu stilu, pārmetot, ka pēc dotā uzdevuma vairāku dienu garumā pilsētā netiek noregulēts ielu apgaismojums atbilstoši diennakts tumšajam laikam.  Gintas Kraukles izteikto viedokli sociālajā vietnē publicēja arī portāls Radio1.lv. Pēc šīs publikācijas esam saņēmuši vēstuli no Līvānu novada domes izpilddirektora Ulda Skreivera un būvinženiera Aināra Skromāna, kurā viņi izsaka savu viedokli un redzējumu Līvānu ielu apgaismojuma nodrošināšanā.

Publicējam saņemtos viedokļus:

“Izpilddirektora viedoklis:

Viena no jūtīgākajām pilsētas saimniecības nozarēm ir ielu apgaismojums. Tā nu ir iegājies, kad vienam ir gaišs, tad otram ir tumšs. Pārfrazējot tautas parunu, tad viens izrāda simpātijas mājas saimniecei, otrs klusiņām flirtē ar jaunkundzi. Var droši teikt, cik cilvēku, tik arī viedokļu.

Līvānu iedzīvotāji ļoti bieži sazinās ar atbildīgajiem darbiniekiem par šo jautājumu, tai skaitā arī ar mani. Neatklāšu lielu noslēpumu, ka absolūtā vairākumā gadījumu iedzīvotāji uztraucas par to, ka ielu apgaismojums deg pārāk ilgi. Līvānieši, tāpat kā citu Latvijas pilsētu iedzīvotāji, pēc būtības ir taupīgi cilvēki un uztraucas par nodokļu maksātāju nomaksāto nodokļu pareizu izlietošanu.

Negribu tagad iedziļināties tehniskos sīkumos, bet gribu pateikt tikai to, ka pašlaik lielā daļā Līvānu pilsētas ir izbūvēta moderna, energotaupoša un sertificēta ielu apgaismojuma sistēma, kas atbilst visām prasībām, ko mūsdienās izvirza šādām sistēmām. To vada datorizēti.

Lai sabalansētu visas intereses, tad ielu apgaismojuma sistēma ir noregulēta tā, lai apmierinātu visu intereses. Šajā lietā nevar vadīties pēc senā principa, ka gaismu izslēdz pēc pēdējā, jo vienmēr atradīsies kāds, kurš dzīvi vēro tikai pa aizkaru spraugu savā dzīvoklī un kuram tumšs liksies arī ap pusdienlaiku.

Līvānu novada domes vadība ir labi informēta par ielu apgaismojuma sistēmas darbību  un vadību. Pēc priekšsēdētāja vietnieces G. Kraukles lūguma apgaismojuma izslēgšanās laiks mehāniski tika koriģēts divas reizes. Nedēļā pirms pāriešanas uz ziemas laiku  tas izslēdzas apmēram 20 minūtes vēlāk kā kaimiņpilsētās.

Tāpēc man nav skaidrs, tāds domes priekšsēdētāja vietnieces G. Kraukles izvēlētais jautājuma risināšanas veids, kad vienkāršs tehniskas dabas  jautājums tiek pacelts tādā līmenī, kad nodokļu maksātāju apmaksātās publikācijās masu saziņas līdzekļos tiek sacelta histērija un prasti apvainoti pašvaldības darbinieki. 


Šādai rīcībai varētu būt vairāki iemesli. Sākšu ar vienkāršāko, proti, priekšsēdētāja vietnieces izvēlētais jautājuma risināšanas ceļš parāda viņas kā vadītājas mazspēju risināt šāda tipa jautājumus. Diemžēl vai par laimi mums visiem, ne visu var sakārtot un atrisināt sēžot sociālajos tīklos, ko arī parādīja iedzīvotāju reakcija uz šiem skaļajiem paziņojumiem. 

Liekas, ka svarīgākais iemesls šādiem paziņojumiem slēpjas tajā apstāklī, ka par katru cenu ir nepieciešams diskreditēt sabiedrības acīs skaļajā paziņojumā minētos darbiniekus, jo kā izrādās viņi ar vairākiem iesniegumiem vasarā ir vērsušies tiesībsargājošās instancēs par iespējamām koruptīvām darbībām  vairākos pašvaldības realizētajos projektos.

Tādēļ nobeigumā gribu pateikt, ka man nav kauns par savu darbinieku darbu, kas šajos grūtajos pandēmijas laikos apzinīgi pilda savus darba pienākumus neskatoties uz spiedienu, ko uz viņiem izrāda augstākā domes vadība, tāpat man arī nav kauns par savu darbu, ko godprātīgi pildu jau gandrīz divdesmit gadu pilsētas un novada labā, neskatoties uz spiedienu, kas tiek izdarīts uz mani safabricējot krimināllietu, izteiktajiem disciplinārsodiem un organizētajām kampaņām sociālajos tīklos.


Līvānu novada domes Būvniecības un infrastruktūras daļas būvinženiera viedoklis par ielu apgaismojumu Līvānu novadā

Līvānu novadā ir ieviesta moderna ielu apgaismojuma sistēma, kas ieviesta arī citās Latvijas pilsētās un pašvaldībās un darbojas pēc vienota principa. Ielu apgaismojuma sistēma ir moderna un inovatīva ielu apgaismojuma kontroles un vadības sistēma, kura ļauj ekonomēt līdzekļus un rūpēties par vidi. Laternu ieslēgšana/izslēgšana ir precīza, apgaismojums tiek izmantots lietderīgi un maksimāli efektīvi. Apgaismojuma ieslēgšanās un izslēgšanās ir automātiski noregulēta atbilstoši saules lēkta un rieta laikiem – tas iedegas 5-10 minūtes pēc saulrieta un izslēdzas 5-10 minūtes pirms saullēkta, ņemot vērā vairākus faktorus, ko analizē vadības sistēma. Šis ieslēgšanās un izslēgšanās laiks ir optimāls un efektīvs risinājums, kur tiek nodrošināta pietiekama ielas apgaismošana, atbilstoši normatīvo aktu prasībām, un efektīvi tiek izmantoti elektroenerģijas resursi. Vēlās nakts stundās, kad cilvēku ielās ir mazāk, izslēdzot katru trešo laternu, kur ir Na tipa gaismekļi vai aptumšojot apgaismojumu, kur ir LED tipa gaismekļi, tādējādi iespējams ietaupīt līdz pat 40% patērētās elektroenerģijas. Tādējādi tiek taupīta elektroenerģija, to netērējot diennakts gaišajā laikā. Esam arī iepriekš saņēmuši iedzīvotāju gan ierosinājumus gan sūdzības par ielas apgaismojuma ieslēgšanās laikiem, kādam tas ir par ātru, kādam tas ir par vēlu, bet pašvaldība, ievērojot normatīvo aktu prasības, maksimāli lietderīgi un efektīvi izmanto ielu apgaismojuma infrastruktūru, lai nodrošinātu drošību pilsētas ielās un uz gājēju/ velobraucēju ceļiem.

Uzskatu, ka pašvaldības priekšsēdētājas vietnieces publiski izteiktie pārmetumi, ka viņai esot kauns par atsevišķu darbinieku darbu ir nekorekti. Pēdējā mēneša laikā ne es, ne izpilddirektors, ne kāds cits kolēģis, izņemot priekšsēdētājas vietnieci nav saņēmuši ne rakstisku, ne mutisku sūdzību par ielas apgaismojuma darbības laiku. Ir saņemtas sūdzības, ka atsevišķās ielās nedarbojas pa kādam gaismeklim un iespēju robežās tiek veikti darbi, lai sakārtotu bojātās vietas. Vēršu uzmanību, ka ielu apgaismojuma sistēmas darbības laiks ir sabalansēts ar pašvaldības finanšu iespējām, ievērojot normatīvo aktu prasības. Pašvaldība, katru gadu iegulda līdzekļus pilsētas apgaismojuma uzlabošanai, lai uzstādītu energoefektīvāku apgaismojumu, lai taupītu pašvaldības līdzekļus, jo ne vienam nav noslēpums, ka elektroenerģijas cenas aug un aug arī ielas apgaismojuma uzturēšanas izmaksas.

Vēršu arī uzmanību, ka pašvaldības priekšsēdētāja vietniece pati ir gan publiski, gan arī projektu vadības sapulcēs izteikusies, cik labs un inovatīvs ir ielu apgaismojums Līvānu pilsētā, ka tiek pielietotas jaunākās tehnoloģijas, kas spēj optimāli darboties un ietaupīt pašvaldības līdzekļus. Priekšsēdētāja vietniece arī labi zina ielas apgaismojuma sistēmas darbības principus un pašvaldības finanšu iespējas.

Esmu arī rakstiski griezies pie priekšsēdētāja vietnieces, ar aicinājumu sniegt argumentētu un pamatotu informāciju par ielu apgaismojuma darbību, jo pretējā gadījumā šis ierakst viņas privātajā Facebook kontā un Radio 1 mājas lapā ir maldinošs un tendenciozs ar mērķī nomelnot vai aizvainot darbiniekus, kas darbojas pie pilsētas apgaismojuma sistēmas. “


Saistīta ziņa: Ginta Kraukle: Man ir kauns par šādu pašvaldības kolēģu darba stilu un es ar to nesamierināšos

Komentāri (0-10/49)

  • Urā!
    14.11.2021 01:58
    Urā! Beidzot viss ir kārtībā! Vakarnakt laternas spīdēja vēl 2:20 un šonakt 1:58 tāpat. Domājams, ka tas ir īpaši noderīgi laikā, kad jau 20:00 visiem jābūt mājās. Jeb šīs gaismas iluminācijas pagalmu stabos ir par godu valsts svētkiem?
  • Zaķis
    04.11.2021 12:11
    Eu ko te dirsties, palasat kundzes feisbuku, tur komentētāji rakstīja ka gaiš un ko te ņemties. Gribējās kundzei pazīmēties un apdirst citus, bet saņēma pati kakiņu uz savas blondās galviņas
  • Astro
    04.11.2021 11:55
    Khe khe Kraukle sāka ka kauns viņai, bet ko viņa saka vajadzīgs vēl pavērtēt. Kraukle var arī pateikt slēgt pusdienlaikā ārā un ko tad? No raksta saprotams, ka tāds aparatūra visur un viss cikinieka strāda, tikai tur Kraukles nav. Stulbs jautājums, varbūt Kraukle tajā rītā brilles nebija uzmaukusi, jo bildē ir ar brillēm.
  • khe khe
    04.11.2021 09:03
    Izslēdziet un ieslēdziet gaismu puskrēslā un viss būs ok.
    Kraukle teica, ka no rīta gaisma tiek izslēgta jau melnā tumsā. Kam šitie divi te suņa murgus sarakstījuši?
  • Mjā
    04.11.2021 00:00
    Klasisks piemērs, kur nomenklatūras deģenerāte cenšas tēlot baigo gudrīti, bet nesaprot, ka speciālisti ir kompetentāki. Arlabunakti
  • Atstumtais
    03.11.2021 23:57
    Nesaprotu, kāpēc tāda lūgšanas un vaimanāšana! Šeit ir vienīgi un galīgi jāpieprasa atbildība.
  • Prosts
    03.11.2021 23:26
    Da tur jau nav vainīgi visi datorščiki. Tur viens ir podļiza Jurčiks seksafonists.
  • Zb
    03.11.2021 23:21
    Marš gulēt līvānu vanckari!
  • Matiss
    03.11.2021 23:18
    Blja tie domes datoriki vispār afigeļi, strādājiet savu darbu un nesēdiet feisbukā lai nobloķētu mani un manas bildes par domes darbu. Beidziet rakstīt feisbukam sūdzības par manu profilu, lai mani bloķē. Pieņemta vesela brigāde datoriku kuri tikai izkalpojas lai nekur slikti raksti vai bildes par Līvānu mēru un vietnieci.
  • Qwert
    03.11.2021 23:12
    Vispār jau interesanti, ko tagad mājās sēžot Vaivods un Kraukle kombinē. Pieļauju domu būs rīt pavēle abus darbiniekus atlaist.

Atstājiet komentāru