2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Šodien svin Vispasaules šokolādes dienu

Šodien svin Vispasaules šokolādes dienu

Vispasaules šokolādes dienu jau 20 gadus svin 11. jūlijā. To 1995. gadā pirmoreiz to atzīmēja Francijā, bet nu jau šie saldie svētki ieguvuši popularitāti teju visā pasaulē. Svētku laikā tiek popularizētas šokolādes labās īpašības un dažādās garšu nianses. ASV Šokolādes dienu atzīmē 28. oktobrī, bet Indijā to parasts atzīmēt 9. februārī. Jau vairākus gadus “Laima” ir ieviesusi jaunu tradīciju Latvijā atzīmēt šo dienu kopā ar lielu daļu pasaules valstu.


Seni izpētes avoti liecina, ka šokolāde cēlusies no Centrālās un Dienvidamerikas. Indiāņi izsenis izmantojuši samaltas un apceptas kakao koka augļu sēklas dzērienu pagatavošanai. Vārds šokolāde cēlies no acteku vārda čokolatl (rūgtais ūdens), ar ko acteki apzīmēja kakao dzērienu. Senie maiji kakao dzērienu sauca arī ar dievu dzērienu. Eiropā šokolādi ieveda spāņi un aristokrātu aprindās īpašu popularitāti tā ieguva 17. un 18. gadsimtā. Toreiz gan vienkāršā tauta nevarēja to atļauties, jo tā bija dārga. Šokolādi sauca arī par melno zeltu un to ēda, lai vairotu fizisko spēku un izturību.

Šodien, 11.jūlijā, saldumu fabrika “Laima” aicina ikvienu rīdzinieku un pilsētas viesi uz Vispasaules šokolādes dienas svinībām. Šogad visus svinētājus “Laima” priecēs ar īpašu tematiski iekārtotu džungļu oāzi pilsētas centrā, kurā būs iespēja sajusties kā īstos džungļos. Ikkatram svinību dalībniekam būs iespēja nofotografēties un iegūt unikālu fotogrāfiju no Vispasaules šokolādes dienas svinībām.

Atstājiet komentāru