2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 3.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 3.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pēta pirmos Covid-19 paraugus ar omikrona variantam līdzīgām mutācijām; Lielajām pilsētām bažas par elektroenerģijas sadārdzinājuma ietekmi uz pašvaldību budžetiem; un Šodien Jēkabpilī iedegs galveno pilsētas egli.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc bērniem starp pirmo un otro pret Covid-19 vakcīnu noteikts trīs mēnešu intervals? Kāda situācija ir gaļas un piena produktu tirgū? Un Vai Ziemassvētki šogad būs balti?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pret Covid-19 pilnībā vakcinējušies teju 1,2 miljoni Latvijas iedzīvotāju; Ģimenes aicina izdzīvot Ziemassvētku stāstu Raiņa un Aspazijas vasarnīcā; un Kāds būs galvenais novēlējums šogad Ziemassvētkos?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pēta pirmos Covid-19 paraugus ar omikrona variantam līdzīgām mutācijām; Lielajām pilsētām bažas par elektroenerģijas sadārdzinājuma ietekmi uz pašvaldību budžetiem; un Šodien Jēkabpilī iedegs galveno pilsētas egli.

Laboratorijā Latvijā sākts sekvencēt astoņus aizdomīgus Covid-19 paraugus, kuriem ir jaunajam omikrona variantam raksturīgas mutācijas, vēsta "Panorāma". Aizdomīgie paraugi nogādāti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas laboratorijā pārbaudei. Laboratorijas vadītājs gan uzsver, ka vēl nevar pateikt, vai tiešām jaunais variants Latvijā nonācis, jo tādas pašas mutācijas ir arī iepriekš izplatītajam vīrusa alfa variantam. Atbildi, vai paraugos ir omikrona variants, varētu sniegt nākamnedēļ.

Informāciju un komunikāciju tehnoloģiju balva "Platīna pele" "Uzņēmuma digitālā transformācija" lielo uzņēmumu kategorijā šogad pasniegta AS "Rīgas Starptautiskā autoosta" par autobusu satiksmes reisu vadības un automatizācijas sistēmu, ko izstrādāja SIA "Latvijas mobilais telefons". Kategorijā "Valsts digitālā transformācija" sadaļā "Pakalpojumi" balvu saņēma Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sadarbībā ar Centrālo vēlēšanu komisiju par Elektronisko tiešsaistes vēlētāju reģistru 2021.gada pašvaldību vēlēšanās, ko veidoja SIA "Soaar". Sadaļā "Sistēmas" par labākajiem atzīti SIA "ZZ Dats" ar digitālā Covid-19 sertifikāta izstrādi, kas tapa, sadarbojoties "ZZ Dats" ar apakšuzņēmējiem SIA "Kleintech Services" un SIA "Mobilly". Sadaļā "Sistēmas" tika pasniegta arī uzņēmuma SIA "Tet" speciālbalva, ko saņēma Valsts kanceleja par valsts un pašvaldību iestāžu tīmekļvietņu vienotās platformas izstrādi.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par negadījumu, kad Rīgas dzelzceļa pasažieru stacijā vienā no tuneļiem kādai kafejnīcai iegruvuši griesti. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgi nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību. Kriminālprocess sākts par faktu, nevis konkrētu personu. Kā ziņots, Rīgas dzelzceļa pasažieru stacijā ceturtdien vienā no tuneļiem kādai kafejnīcai iegruvuši griesti un no ēkas evakuēti aptuveni 100 cilvēki.

Lietuvas uzņēmēji Ķīnā vairs nevar atmuitot savas preces, jo Pekina, sākot no decembra, dzēsusi Lietuvu no savas muitas sistēmas. Par to portālu "15min" informējis uzņēmējs, kas uz Ķīnu eksportē kokmateriālus. Šo ziņu apliecinājis arī Lietuvas Rūpnieku konfederācijas prezidents Vidmants Janulevičs. To, ka iespējami šķēršļi Lietuvas produkcijas iekļūšanai Ķīnā, ziņu aģentūrai BNS apliecinājusi arī Lietuvas Ārlietu ministrija. Tā norādījusi, ka centīsies panākt, lai uz notikušo reaģē Eiropas Savienība.

Kā ziņots, Pekinu šogad saniknojis Lietuvas lēmums atļaut Taivānai veidot pārstāvniecību Lietuvā, tās nosaukumā lietojot vārdu "Taivāna", jo Ķīna cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. 

Turpinām ziņas

Latvijas Lielo pilsētu asociācija pauž bažas par elektroenerģijas resursu cenu straujo kāpumu un ietekmi uz pašvaldību budžetiem, kā rezultātā var tikt apdraudēta turpmāka pašvaldību funkciju nodrošināšana. Valstspilsētu aplēses liecina, ka atsevišķās pašvaldībās energoresursu izmaksu pieaugums nākamgad lēšams pat līdz 60%, bet atsevišķās pašvaldību kapitālsabiedrībās tas pārsniegs pat 90%. Piemēram, Liepājā, Jēkabpilī, Ogrē un Rīgā izmaksu pieaugums lēšams pat viena līdz divu miljonu eiro apmērā par elektroenerģijas resursiem pašvaldības darba nodrošināšanai. Tā rezultātā valstspilsētu aplēses liecina, ka elektroenerģijas izmaksu kāpums rada būtisku slodzi pašvaldību budžetiem un var apdraudēt pilnvērtīgu pašvaldību funkciju izpildi 2022.gadā, ja netiks rastas papildu finansējuma iespējas budžeta izdevumu atslogošanai.

Gaisa temperatūras paaugstināšanās ilgtermiņā var novest pie lauksaimniecības ražas bojāejas, tādēļ Menas Universitātes zinātnieki ASV strādā pie jaunām kartupeļu šķirnēm, kas būtu izturīgākas pret ekstremālām temperatūras maiņām. Izaicinājums un bieds lauksaimniekiem ir arī kaitēkļi, kas savairojušies līdz ar mitro klimatu, piemēram, sevišķi bīstamas jaunai ražai ir tā saucamās Kolorādo vaboles jeb kartupeļu lapgrauži. Šo problēmu varētu risināt, kultivējot šķirnes, kuru lapas ir salīdzinoši stiegrainākas un plānākas, lai kukaiņi pa tām iespējami mazāk pārvietotos un lai būtu mazāk jāizmanto pesticīdi. Taču šis process ir salīdzinoši ilgs. Lai arī ASV lauksaimniecības pētniecības iestādēs pašlaik norit pirmie testi, jaunas šķirnes izveidei nepieciešami vismaz 10 gadi un vēl 2 līdz 5 gadi, lai to padarītu par komercproduktu.

Un vēl

Šodien pēcpusdienā, kad satumsīs Vecpilsētas laukumā tiks iedegta pilsētas galvenā Ziemassvētku egle. Dekorācijās ap egli būs izmantoti izklaidējoši elementi, dekoratīvi sniegavīri, kamanas un citi gaismekļi, kas svētku noskaņu izstaro gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā. Savukārt galvenajai Jēkabpils pilsētas egle tērpsies košās, zelta tematikas dekorācijās – gan gaismas virtenēs, gan bumbās, gan pilsētai individualizētos elementos. Egles iedegšanas pasākumam būs arī muzikāls noformējums, mūzika skanēs ierakstā no pastiprinātājiem, kurus šogad iecerēts izvietot uz grāmatnīcas “Aisma” balkona. Vecpilsētas laukumā būs arī dažas teltis, kur tirgotāji varēs piedāvāt savus labumus tiem, kuri būs atnākuši vērot iedegto egli. Šodien Vecpilsētas laukums būs daļēji slēgts transporta kustībai.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc bērniem starp pirmo un otro pret Covid-19 vakcīnu noteikts trīs mēnešu intervals? Kāda situācija ir gaļas un piena produktu tirgū? Un Vai Ziemassvētki šogad būs balti?

Lēmums noteikt trīs mēnešu intervālu starp pirmo un otro vakcīnas pret Covid-19 devu bērniem vecumā no pieciem līdz 11 gadiem pieņemts, ņemot vērā apsvērumus saistībā ar potenciālajām blaknēm, kā arī jaunā SARS-CoV-2 omikrona paveida parādīšanos, kas ir raisījis īslaicīgas neskaidrības par pašreizējo vakcīnu efektivitāti pret to. Eiropas Zāļu aģentūra 25. novembrī apstiprināja "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas izmantošanu bērniem vecumā no pieciem līdz 11 gadiem, nosakot, ka šai grupai vakcīnas deva būs mazāka nekā tā, kas tiek lietota cilvēkiem no 12 gadu vecuma, un ka tā tiks ievadīta divās injekcijās augšdelma muskulī ar trīs nedēļu starplaiku. Latvijas imunizācijas speciālisti šajā gadījumā gan lēma šo starplaiku pagarināt līdz trīs mēnešiem. 

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Saeimas deputāts Edgars Tavars no ZZS paziņojis, ka Aivars Lembergs Rīgas Centrālcietumā saslimis ar Covid-19. Deputāts norāda, ka Lembergs jau trīs mēnešus lūdzis balstvakcīnas saņemšanu, ko viņam regulāri atteikuši. Tā rezultātā bijušajam Ventspils mēram ceturtdien bijis pozitīvs Covid-19 tests.

Vakar vakarā Vācijā notika svinīga ceremonija par godu Angelas Merkeles aiziešanai no Vācijas kancleres amata. Vācijas bruņoto spēku rīkotā ceremonija “Vakara rītausma” bija pēdējais nozīmīgais pasākums, Merkelei esot Vācijas kancleres amatā, kuru viņa ieņēma 16 gadus. Oficiāli kancleres amatu Merkele atstās 8.decembrī, kad parlaments balsos par Olafa Šolca apstiprināšanu kanclera amatā. 

Mančestras "United" zvaigzne Portugāles futbolists Krištianu Ronaldu vakar Anglijas premjerlīgas spēlē guva divus vārtus, palīdzot savai komandai izcīnīt uzvaru pār Londonas "Arsenal" ar rezultātu 3:2. Šajā mačā Ronaldu guva gan 800., gan 801. vārtus oficiālos mačos un kļuva par pirmo futbolistu pasaulē ar 800 gūtajiem vārtiem. Profesionālās futbola karjeras laikā Portugāles futbolists ir guvis 450 vārtus Madrides "Real" labā, 101 Turīnas "Juventus" rindās, 130 spēlējot Mančestras "United" kreklā un 115 Portugāles futbola izlasē.

Turpinām ziņas

Turpinās cūkgaļas iepirkuma cenas kritums, Latvijā ražotāji joprojām strādā zem pašizmaksas, bet veikalos gada laikā cenas mainījušās maz. Zemkopības ministrijas dati rāda – cūkgaļas iepirkuma cena Latvijā šogad oktobrī bija vidēji par 18,4% mazāka nekā pirms gada attiecīgajā mēnesī, savukārt pret septembri – par 22,9% zemāka. Vērtējot pēdējo četru gadu griezumā, šobrīd tā sasniegusi viszemāko līmeni. Tikmēr Latvijas Cūku audzētāju asociācija norāda, ka ražotāji joprojām strādā zem pašizmaksas un cenu samazināšanās esot vērojama visā Eiropā.

Latvijā pienu saražo vairāk, nekā spēj patērēt, turklāt ik gadu, neraugoties uz ganāmpulku skaita kritumu, izslauktā piena apjoms pieaug par 2%. No saražotā piena 33% pārstrādā uz vietas, 67% eksportē dažādu, tajā skaitā industriālu, produktu veidā – sūkalu pulveris, siers, sviests u. tml. Līdz ar to Latvijas piensaimniecība ir atkarīga no pasaules tirgus procesiem. Patlaban tendences liecina, ka tas ir stabils. Turklāt industriālie piena iepircēji ielāgojuši kovidlaika mācību, kad ierobežojumu dēļ loģistikas ķēdes kļuva neprognozējamas un daudzviet izveidojās piena produktu deficits, veido uzkrājumus. Līdz ar to piena iepirkuma cenas aug un tiek prognozēts, ka cenu kāpums turpināsies līdz nākamā gada pavasarim, bet tad gan varētu būt amerikāņu kalniņu scenārijs, kā tas piedzīvots 2013.–2014. gadā, kad pēc īslaicīgiem cenu rekordiem sekoja krass kritums. 

Un vēl

Tuvākajās diennaktīs Latvijā snigs mazāk, gaisa temperatūra pazemināsies, bet mēneša vidū gaidāms atkusnis, un līdz Ziemassvētkiem sniegs, iespējams, nokusīs, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Jau šīsdienas vakarā termometra stabiņš vietām noslīdēs līdz -10 grādiem, naktī uz sestdienu iespējams aukstums līdz -15 grādiem, bet dienas gaitā gaiss iesils līdz +1..-4 grādiem. Daudzviet snigs. Svētdien, vējam iegriežoties no ziemeļaustrumiem, gaisa temperatūra pazemināsies līdz -3..-8 grādiem, Vidzemē un Latgales ziemeļos - līdz -9..-14 grādiem. Daudzviet gaidāms neliels sniegs.

Nākamās nedēļas sākumā, iespējams, jau valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra noslīdēs zem -10..-15 grādiem. Gaidāms lēns vējš, brīžiem snigs. Nedēļas otrajā pusē laiks kļūs siltāks, sāks kust sniegs. Atbilstoši pašreizējām prognozēm nākamās nedēļas nogalē jau visā Latvijā gaidāms atkusnis. Pastāv augsta varbūtība, ka silts laiks saglabāsies ilgstoši. Siltuma un lietus ietekmē sniega sega līdz Ziemassvētkiem, iespējams, būs nokususi pilnībā.

Kā vēstīts iepriekš, ilgtermiņa prognozes liecina, ka, par spīti aukstajam un sniegotajam decembra sākumam, gada pēdējā mēneša vidējā gaisa temperatūra gaidāma nedaudz augstāka par normu, arī ziema kopumā tiek prognozēta mēreni silta.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pret Covid-19 pilnībā vakcinējušies teju 1,2 miljoni Latvijas iedzīvotāju; Ģimenes aicina izdzīvot Ziemassvētku stāstu Raiņa un Aspazijas vasarnīcā; un Kāds būs galvenais novēlējums šogad Ziemassvētkos?

Vakcinācijas pret Covid-19 pamata kursu līdz ceturtdienai ieskaitot ir noslēguši gandrīz 1,2 miljoni Latvijas iedzīvotāju, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati. Savukārt pie balstvakcīnas tikuši 84 tūkstoši 529 iedzīvotāji. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada jūlija sākumā provizoriski bija 1 miljons 882 tūkstoši 200 iedzīvotāju, tātad līdz šim kopumā vismaz pirmo poti vai "Janssen" vakcīnu pret Covid-19 saņēmuši 67,99% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu noslēguši 63,7% iedzīvotāju, no kuriem balstvakcīnu saņēmuši 7,05%, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti 723 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19 un saņemti ziņojumi par 16 mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem 407 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 316 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 7,2%. No mirušajiem 12 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, 4 – vakcinēti. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 587,3.

Situācija ar Covid-19 saslimstību šķietami stabilizējas, taču drošības nav un slimnīcās atzīst, ka ir redzams Covid-19 pacientu skaita samazinājums, taču tie, kuri tur atrodas, biežāk ir smagā stāvoklī. Kopš oktobra beigām četras nedēļas pēc kārtas bija Covid-19 saslimstības samazinājums, taču aizvadītajā nedēļā rādītāji atkal kāpuši par deviņiem procentiem pret iepriekšējo nedēļu. Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Ilze Arāja aicina neizdarīt pārsteidzīgas prognozes, jo nesen aizvadīta valsts svētku nedēļa, kurā bija vairākas brīvdienas. Tāpat sāktas mācības klātienē, tātad sākta arī skrīninga testēšana un saslimstības rādītāji var atkal pieaugt.

Straujais papīra cenas kāpums rada pamatīgu spriedzi tipogrāfijām, grāmatu un preses izdevējiem, kā arī iepakojuma ražotājiem. Papīra cenas kāpums sākās vasaras vidū, un nu jau cena pieaugusi par 20%. Faktu, ka papīra cenas pieaugums rada pamatīgu spriedzi, atzīst arī SIA “Poligrāfijas grupa Mūkusala” pārdošanas un klientu servisa vadītāj Renāte Dubrovska, sakot, ka tik pamatīgu papīra cenas lēcienu uzņēmums pastāvēšanas vēsturē pieredz pirmo reizi. Turklāt tās nav vienīgās izmaksas, kas pamatīgi sadārdzina ražošanu. Dubrovska atzina, ka papīra ražotājiem ir visas kārtis pieprasīt augstāku samaksu pat ar atpakaļejošu datumu, jo papīrs kļuvis par deficīta preci. Tas tādēļ, ka pērnā gada beigās un šogad vairākas papīra rūpnīcas Eiropā pārtrauca savu darbību, jo bija pārprodukcija. Tomēr situācija ir strauji mainījusies.

Āfrikas austrumos plašā reģionā, kas stiepjas pār Kenijas ziemeļiem, Etiopijas dienvidiem un Somāliju, sausums apdraud vismaz 26 miljonus cilvēku, vēsta BBC. Lietus sezonā nokrišņu bijis mazāk nekā ierasts, kā dēļ plašā reģionā jau līdz šim no ūdens trūkuma nobeigušies līdz pat 70% liellopu, kas daudziem šajā apvidū ir vienīgais vai galvenais ienākumu un turības avots. Sausums pieturēsies vismaz līdz pat nākamajai lietus sezonai, kura gaidāma vien nākamā gada vidū. Problēmas apmēru apzināšanu ievērojami apgrūtina arī nedrošā situācija Somālijā, kā arī kopš pagājušā rudens aktivizējusies karadarbība Etiopijā, kas līdz šim gan lielākoties skārusi valsts ziemeļdaļu.

Turpinām ziņas

Raiņa un Aspazijas vasarnīca aicina ģimenes decembra pirmssvētku sestdienās - 4., 11., 18. decembrī izdzīvot Ziemassvētku stāstu muzejā. Pasākumā varēs uzzināt, kā Rainis vasarnīcā pavadīja vienus no saviem Ziemassvētkiem, kādus apsveikumus sūtīja un saņēma, ar ko cienāja atnākušos ciemiņus. Muzeja apmeklējuma laikā būs iespēja apskatīt dzejnieku senās istabas un izzināt dažādus stāstus, iepazīt pastkaršu sūtīšanas tradīciju, mācīties dzejoļus un padarīt svētkus gaišākus vientuļiem senioriem Raiņa dzimtajā Sēlijas novadā, rakstot tiem vēstules un Ziemassvētku apsveikumus, kurus muzeja rūķi nogādās īsi pirms svētkiem.

Mūsu planētai decembrī pietuvosies 300 un 800 metru diametrā lieli asteroīdi. Bīstamību gan tie neradīs, un asteroīdu sadursme ar zemi nav gaidāma. Pirmais, 300 metrus lielais asteroīds Nereus, Zemei pietuvosies 11. decembrī. Tas palidos garām Zemei apmēram 10 reizes tālāk, nekā atrodas Mēness. Savukārt 17. decembrī vēl nedaudz tālāk no Zemes palidos gandrīz 800 metrus liels asteroīds. 

Un vēl

86% no “Mēness aptiekas” rīkotās iedzīvotāju aptaujas respondentiem saviem draugiem un tuviniekiem Ziemassvētkos un Jaunajā gadā vēlēs labu veselību! Savukārt tādi vēlējumi kā: lai daudz naudas, skaisti ceļojumi, daudz prieka un jautrības, lai darbs sniedz gandarījumu – viņiem šī gada nogalē šķiet salīdzinoši maznozīmīgāki – izvēloties vairākas atbildes, par šiem vēlējumiem apstiprinoši atbildējuši tikai 31%-46% aptaujāto. Aptaujā atklātais vēlreiz apstiprina, ka laba veselība iedzīvotājiem ir ļoti svarīga un tās nekad nevar būt par daudz!

Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru