2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 2.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 2.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija varētu noteikt derīguma termiņu Covid-19 sertifikātiem; No janvāra Jēkabpilī paaugstināsies maksa par apkuri; un Slēpošanas trases sākušas sezonu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Sākas pieteikšanās nodokļu samaksas termiņa pagarināšanai līdz 2023. gada vidum; Glābšanas dienests brīdina – atrasties uz ledus ir bīstami; un Naktī Igaunijas pierobežā gaisa temperatūra sasniegusi mīnus 15 grādus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgā, stacijas ēkas tunelī vienā no kafejnīcām iebrukuši griesti; Daugavpilī plāno būvēt vēl vienu tiltu pāri Daugavai; un Kā šogad Ziemassvētkiem rotāts ASV Baltais nams?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija varētu noteikt derīguma termiņu Covid-19 sertifikātiem; No janvāra Jēkabpilī paaugstināsies maksa par apkuri; un Slēpošanas trases sākušas sezonu.

Latvija varētu noteikt derīguma termiņu Covid-19 sertifikātiem, intervijā latvijas televīzijai atklājis veselības ministrs Daniels Pavļuts no “Attīstībai/Par!”. Līdz šim Latvija ir atturējusies no derīguma termiņa noteikšanas Covid-19 sertifikātiem, un šoruden  Nacionālajā veselības dienestā pauda, ka šo nosacījumu mainīt nav plānots. Savukārt nu Pavļuts norādīja, ka virknē Eiropas valstu ir noteikts šāds termiņš. Viņaprāt, arī Latvija virzīsies uz to, lai noteiktu deviņu mēnešu termiņu Covid-19 sertifikātiem, līdzīgi kā Eiropas Savienība to varētu darīt attiecībā uz ceļošanu. Tātad sertifikātiem būtu gala datums, un attiecīgi, lai tas tiktu pagarināts, būtu jāveic balstvakcinācija.

Pēc tam, kad uzņēmums “Ekspress laboratorija” atzina, ka nespēs piecu dienu laikā piegādāt četrus miljonus Covid-19 antigēna testu, Aizsardzības ministrija šo piegādi uzticējusi nākamajam pretendentam – SIA “Brief”, kas sola, ka izdosies paštestus piegādāt. Līguma summa ir 4,1 miljons eiro bez PVN. Tikmēr veselības ministrs atzinis, ka līdzšinējo piegāžu problēmu dēļ Latvijā nākamnedēļ varētu pietrūkt Covid-19 paštestu skolām. 

Jau ziņots, ka SIA “Brief” vārds saistīts ar neveiksmīgu dzeloņstiepļu iepirkumu austrumu robežas vajadzībām. Uzņēmums gan notikušajā vaino Nodrošinājuma valsts aģentūras rīcību, par ko jau vērsies Valsts kontrolē un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā. 

Eiropas Savienības diplomāti vakar apstiprinājuši jaunas sankcijas Baltkrievijai, kas tiks piemērotas 28 personām un kompānijām un iestādēm, tajā skaitā Baltkrievijas un Sīrijas aviokompānijām "Belavia" un "Cham Wings". Piektā sankciju pakete pieņemta, reaģējot uz Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko pret ES izvērsto hibrīduzbrukumu. Sankcijas tiek noteiktas 17 personām un 11 kompānijām vai iestādēm un stāsies spēkā no šodienas.

Vismaz 11 Eiropas savienības valstīs apstiprināti Covid-19 vīrusa paveida omikrona gadījumi. Kopumā reģistrēti 59 gadījumi, no tiem 16 Nīderlandē, 14 Portugālē un deviņi Vācijā, apliecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs. Vēl pa četriem gadījumiem reģistrēti Dānijā un Itālijā, pa trim Austrijā un Zviedrijā, pa diviem Beļģijā un Spānijā, pa vienam Čehijā un Francijas aizjūras teritorijā Reinjonā. Eksperti gan brīdina, ka omikrons izplatījies plašāk, nekā liecina oficiālās aplēses.

Turpinām ziņas

No 1.janvāra Jēkabpilī, SIA “Jēkabpils siltums” klientiem paaugstināsies maksa par saņemto siltumenerģiju. Plānots, ka apkures tarifs būs 65,52 eiro par megavastundu līdzšinējo 54,22 eiro bez PVN vietā jeb par 20,84 procentiem lielāks nekā ir patlaban. Uzņēmuma vadītājs Aleksandrs Karpenko sarunā ar Jēkabpils Radio1 sacīja, ka neraugoties uz to, ka sezonas sākumā tika solīts, ka šoziem tarifi nepaaugstināsies, straujo cenu pieauguma dēļ energoresursiem, to tomēr nāksies darīt. Viņš arī ar Radio1 starpniecību atvainojas iedzīvotājiem par solījumu nepaaugstināt šoziem apkures tarifus, jo, kad tas tika solīts, bija plānots lūgt regulatoram paaugstināt tarifu ierastā procesā, kas ilgst gadu, taču straujais energoresursu cenu kāpums piespiedis uzņēmumu izmantot ātrāko ceļu tarifu paaugstinaāšanai. Plašāk lasiet portālā radio1.lv. 

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, Jēkabpils novadā no 1.jūlija līdz 1.decembrim kopumā reģistrēti 3 tūkstoši 351 saslimšanas gadījums ar Covid-19.  Tajā skaitā jūlijā – 18, augustā – 92, septembrī – 586, bet oktobrī – 1909, savukārt novembrī -746. Līdz ar to novembrī saslimstība ar Covid-19, salīdzinājumā ar oktobri, Jēkabpils novadā samazinājusies par 2,5 reizēm. Patlaban jeb divu pēdējo nedēļu laikā novadā reģistrēti – 190 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Bet 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpils novadā patlaban ir 468,3 saslimušie.

Un vēl

Jau divas dienas Cēsu pusē Žagarkalnā slēpošanas trasēs ir sākta sniega pūšana, lai jau drīzumā varētu uzņemt pirmos slēpotājus. Šogad agri atnākusī ziema ar baltu segu nosegusi zemi un kokus, taču, lai slēpotu, Vidzemes pusē sniega ir pamaz, tāpēc palīgā jāņem pūtēji. Kad darbu būs beigušas sniega sagatavošanas mašīnas, sniegs tiks izlīdzināts un pieblietēts. Trasi klās aptuveni 20–30 centimetru bieza sniega kārta. Tas ir minimums, lai varētu uzņemt slēpotājus un sniegs nepazustu pie pirmā nelielā atkušņa. Darbam gatavojas arī citas slēpošanas trases. Taču šogad visiem, kuri dosies uz kalniem, jārēķinās, ka ziemas prieki kļuvuši dārgāki. Elektroenerģijas cenu kāpuma dēļ pieaugušas biļešu cenas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Sākas pieteikšanās nodokļu samaksas termiņa pagarināšanai līdz 2023. gada vidum; Glābšanas dienests brīdina – atrasties uz ledus ir bīstami; un Naktī Igaunijas pierobežā gaisa temperatūra sasniegusi mīnus 15 grādus.

No šodienas tie nodokļu maksātāji, kuri no 11. oktobra nevar veikt savu saimniecisko darbību sakarā ar Covid-19 pandēmijā izsludinātās ārkārtējās situācijas noteiktajiem aizliegumiem, kas ir pamatdarbības veids, var savus nodokļu maksājumus sadalīt termiņos vai atlikt to samaksu uz laiku līdz 2023. gada 30. jūnijam. Šim nodokļu atbalsta pasākumam nodokļu maksātāji var pieteikties Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, aizpildot īpaši tam paredzētu veidlapu, ne vēlāk kā 15 dienu laikā no nodokļu samaksas termiņa iestāšanās vai 30 dienu laikā no šodienas, 2. decembra.

Saeima Šodien nodeva izskatīšanai parlamenta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā Valsts prezidenta Egila Levita iesniegtos grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredz atjaunot valsts ministrus, kuriem būtu skaidra politiskā atbildība par pārnozaru jomām.  Lai modernizētu valsts pārvaldību un uzlabotu horizontālo politiku īstenošanu, Valsts prezidents piedāvā šādu jautājumu pārzināšanai Ministru kabineta iekārtas likumā paredzēt tiesības nepieciešamības gadījumā iecelt politiski atbildīgas amatpersonas - valsts ministrus. Levits norāda, ka iespēja iecelt valsts ministrus dotu lielāku elastību valdības strukturēšanā un politiskās atbildības jomu noteikšanā.

Vairākās Eiropas valstīs sākusies gripas izplatība. Par gripas uzsākšanos ziņojušas astoņas valstis: Azerbaidžāna, Bosnija un Hercegovina, Kirgizstāna, Dānija, Igaunija, Gruzija, Slovākija un Kosova, 15 valstis informēja par atsevišķu gadījumu atklāšanu, bet Kirgizstāna par reģionālo gripas izplatību. Pagaidām Latvijā laboratoriski nav apstiprināts neviens gripas saslimšanas gadījums,  taču pagājušajā nedēļā ir ziņots viens klīniski apstiprināts gripas gadījums Rīgā.  Mediķi atgādina, ka, gatavojoties šī gada gripas sezonai, vēl nav par vēlu vakcinēties. 

Turpinām ziņas

Laikā, kad uz ūdenstilpēm veidojas ledus kārta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina būt piesardzīgiem. Neraugoties uz sniega segu, ledus joprojām ir plāns, tādēļ atrasties uz ūdenstilpju ledus ir bīstami. Ik gadu ziemā vairāk nekā desmit cilvēku ielūst ledū un noslīkst. Vakar saņemti trīs izsaukumi, ka ledū ielūzis cilvēks un dzīvnieki – Kocēnu novadā līdzcilvēki bija palīdzējuši izkļūt no ūdens vienam cilvēkam, savukārt Gulbenes un Smiltenes novadā uz ūdenstilpēm ledū bija ielūzuši suņi. VUGD aicina iedzīvotājus būt līdzatbildīgiem, neriskēt ar savu veselību un dzīvību, kā arī nepaiet vienaldzīgi garām, ja redz, ka bērni vai jaunieši slidinās pa nedrošo ledu, – brīdināt viņus par bīstamību. Savukārt, ja pamanāt, ka cilvēki ir aizgājuši pārāk tālu no krasta vai arī, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties zvaniet 112, norādīja dienestā.

Tukumā kādu sievieti policija sodījusi par kārtības sargu izsaukšanu pēc vīra aizlieguma pirkt alkoholu. Trešdien policisti saņēma informāciju, ka Tukumā kādā dzīvoklī notiek ģimenes konflikts – sieviete dienas laikā lietojusi alkoholiskos dzērienus un vakarā vēlējusies doties iegādāties vēl alkoholu, bet viņas dzīvesbiedrs no tā centies atrunāt, tāpēc sieviete izsaukusi policiju. Uzklausot abas personas, likumsargi pieņēma lēmumu, ka nav noticis likumpārkāpums un sieviete apzināti nepamatoti izsaukusi policiju. Par notikušo sākts administratīvā pārkāpuma process un sievietei piemērots naudas sods – 35 eiro.

Un vēl

Trešdienas vakarā Vidzemes galējos ziemeļos, pateicoties skaidrām debesīm un lēnam vējam, strauji pazeminājās gaisa temperatūra, pusnaktī Veclaicenes pagastā sasniedzot minus 15 grādus, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām. Rūjienas un Valgas novērojumu stacijā gaisa temperatūra noslīdēja attiecīgi līdz -14,3 un -14,4 grādiem. Iepriekšējā zemākā gaisa temperatūra šosezon bija -7,7 grādi 22.novembrī Daugavpilī. Šorīt plkst.5 gaisa temperatūra Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +0,4 grādiem Rucavā līdz -7,2 grādiem Alūksnē.

Visā Latvijā ir apmācies laiks, snieg un puteņo, vietām - galvenokārt Liepājas pusē - iespējams arī lietus un atkala. Redzamība sniegputenī vietām brīžiem samazinās līdz 300-600 metriem. Sniega segas biezums novērojumu staciju laukumos piecos rītā bija no 0-2 centimetriem Ventspilī, Saldū, Ainažos un Rūjienā līdz 22 centimetriem Līvānu novadā un 25 centimetriem Rēzeknē. Trešdien stiprākā snigšana reģistrēta Siguldā, kur sniega kārtas augstums pieauga no astoņiem līdz 20 centimetriem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgā, stacijas ēkas tunelī vienā no kafejnīcām iebrukuši griesti; Daugavpilī plāno būvēt vēl vienu tiltu pāri Daugavai; un Kā šogad Ziemassvētkiem rotāts ASV Baltais nams?

Rīgā šodien pēcpusdienā Stacijas ēkas tunelī kafejnīcā “Sala” iebrukuši griesti. VUGD izsaukumu uz notikuma vietu saņēma plkst.14.22. Pēc notikušā pie Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vērsies viens cilvēks. No ēkas evakuēti ap 100 cilvēku. Griesti iegruvuši Stacijas ēkā, kur netālu notiek dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" būvdarbi. Bīstamā teritorija ierobežota, notiek telpu pārbaude

Dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" Rīgas Centrālās stacijas būvdarbu veicējas pilnsabiedrības "BeReRix" drošības vadītājs Džoels Silva aģentūrai LETA apstiprināja, ka ir bojāti griesti. Silva skaidro, ka bojājumi ir lokāli, stacija turpina darboties bez pārtraukumiem. Negadījuma vietā pašlaik strādā būvinženieri, kuri novērtē bojājuma apmērus, lai novērstu jebkādus riskus un sagatavotu veidu, kā droši novirzīt būvtehniku no iegruvuma teritorijas. Sākotnējais novērtējums liecina, ka iebrukums ir noticis, būvtehnikai braucot pāri apslēptai un nekur nedokumentētai ventilācijas vai līdzīgai šahtai. Ņemot vērā, ka būvdarbi rada mazāku slodzi, nekā pirms tam šajā vietā izvietotās dzelzceļa sliedes ar vilcienu kustību, negadījuma iemesli šobrīd tiek rūpīgi analizēti, lai pieņemtu lēmumu par turpmāku rīcību. 

Traģiski bojā gājušā Nacionālās hokeja līgas kluba Kolumbusas Blue Jackets latviešu vārtsarga Matīsa Kivlenieka lietā policija apsūdzības nevienam nav uzrādījusi un lieta slēgta, trešdien paziņoja štata prokuratūra. 24 gadus vecā "Blue Jackets" vārtsarga nāves cēlonis ir bijis negadījums, teikts prokuratūras paziņojumā.

Latvijā turpina sarukt Covid-19 saslimstības kumulatīvais rādītājs. Trešdien Latvijā atklāti 712 Covid-19 gadījumi un reģistrēti 19 Covid-19 pacientu nāves gadījumi. Divu nedēļu kumulatīvās saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pagājušās diennakts laikā sarucis no 599,5 līdz 572,6 gadījumiem. Pēdējo reizi šis rādītājs zemāks par 600 bija 3.oktobrī, kad tas bija 585,3. No aizvadītajā diennaktī reģistrētajiem Covid-19 slimniekiem 423 jeb 59,4% bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, kamēr 289 bija vakcinējušies. No pagājušajā diennaktī mirušajiem ar Covid-19 inficētajiem visi bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši.

Turpinām ziņas

Daugavpilī šobrīd, kad transporta kustība ir liela un esošais tilts pār Daugavu noveco, aktualizējies jautājums par jauna tilta nepieciešamību, skaidroja Daugavpils domes vadība, dodot uzdevumu pilsētas atbildīgajiem dienestiem uzsākt jaunā tilta būvniecības izvērtēšanas darbus. Pēc provizoriskām aplēsēm jauna tilta būvniecība varētu izmaksāt vairāk nekā 30 miljonus eiro. Daugavpili, līdzīgi kā arī citas Latvijas pilsētas, kas izvietotas pie upēm, Daugava sadala divās daļās. Šobrīd abus krastus Daugavpilī savieno viens dzelzceļa tilts vilcieniem un tilts autotransportam un gājējiem ar simbolisku nosaukumu – Vienības tilts. Tuvākais tilts pāri Daugavai atrodas 15 kilometru attālumā Sventes pagastā. Pirmie soļi jauna tilta būvniecības idejas īstenošanā jau sperti.

Šodien visā valsts teritorijā vēl turpinās snigšana, braukšanas apstākļi ir apgrūtināti, un to uzlabošana prasīs laiku. Patlaban uz valsts autoceļiem strādā vairāk nekā 130 valsts "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienību. Autobraucējiem jārēķinās, ka satiksme visas dienas garumā būs palēnināta, tāpēc Latvijas valsts ceļi aicina plānot papildu laiku braucieniem un savlaicīgi doties ceļā. Stiprās snigšanas dēļ apgrūtināti braukšanas apstākļi ir uz visiem valsts galvenajiem autoceļiem. Apgrūtināta braukšana ir arī uz reģionālajiem autoceļiem visā Latvijā.

Naktī uz piektdienu visā valstī turpinās intensīvi snigt, kā rezultātā sniega segas biezums palielināsies vēl par 5–7 centimetriem, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Arī piektdien snigšana turpināsies visā Latvijā, brīžiem putinās un redzamība pastiprināsies līdz 500 – 1000 metriem un ceļi būs slideni. Saistībā ar gaidāmajiem laikapstākļiem ir izsludināts dzeltenais brīdinājums. Tas nozīmē, ka snigšana var kavēt transporta kustību uz ceļiem, kā arī gājēju pārvietošanos. Atsevišķos rajonos var tikt traucētas āra aktivitātes. Iedzīvotājiem jābūt uzmanīgiem gan ejot, gan braucot ar divriteni vai auto.

Un vēl

ASV prezidenta rezidencē mājas rotāšana uz Ziemassvētkiem tradicionāli ir Pirmās lēdijas pienākums. Šogad šis uzdevums pirmoreiz ir Džilas Baidenas ziņā, kas dizaina pamatā izvēlējusies frāzi – dāvanas no visas sirds, vēsta "Washington Post". Ikviena Baltā nama istaba noformēta individuāli. Tradicionālās piparkūku mājiņas, kas ik gadu rotā Balto namu, šogad ir veselas astoņas, turklāt tās izskatās kā sabiedriskās ēkas, ieskaitot ugunsdzēsēju depo, skolu un slimnīcu. Parādes ēdamzālē novietotas divas lielas egles, ko rotā kādreizējo ASV prezidentu fotogrāfijas kopā ar viņu sievām. Kopumā Baltajā namā šogad vieta atrasta 41 svētku eglei. Rotāšanai izmantoti teju divi kilometri svētku lentīšu, 300 sveces un ap 80 tūkstošiem svētku lampiņu. Prezidenta kundzei talkā nāca brīvprātīgie.

Atstājiet komentāru