2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 30.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 30.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc ieceļošanas Latvijā varētu prasīt veikt Covid-19 testus; Šodien transporta kustībai būs slēgts Vecpilsētas laukums Jēkabpilī; un Zināms, kur vakar uzsnigusi biezākā sniega sega.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas savienības tiesa atceļ imunitāti Rimševicam; Jēkabpils novada pašvaldība piemēros 7,5 reizes lielāku nekustamā īpašuma nodokli, mājokļiem, kuros nav deklarēta neviena persona; un Upēs un ezeros pamazām sāk veidoties ledus sega.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Domstarpību dēļ atliek lemšanu par obligātu Covid-19 testu ieceļotājiem Latvijā; Jēkabpils autobusu parkam sniega dēļ neizdodas izpildīt visus reisus; un Dziļais sniegs pamatīgi apgrūtinājis Jēkabpils galvenās Ziemassvētku egles nociršanu un nogādāšanu Vepilsētas laukumā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc ieceļošanas Latvijā varētu prasīt veikt Covid-19 testus; Šodien transporta kustībai būs slēgts Vecpilsētas laukums Jēkabpilī; un Zināms, kur vakar uzsnigusi biezākā sniega sega.

Valdība šodien plāno pieņemt noteikumus par nepieciešamību veikt Covid-19 PĶR jeb laboratorijas testu pirms ieceļošanas Latvijā. Valdība šobrīd cieši seko līdzi informācijai par jauno Covid-19 omikrona paveidu. Piektdien valdība lēma apturēt ieceļošanu valstī no vairākām šī vīrusa paveida skartajām valstīm. Patlaban Operatīvās vadības grupa vēl strādā pie tā, kādos gadījumos PĶR tests būs nepieciešams. 

Valdība šodien lems arī par atļauju rīkot Ziemassvētku tirdziņus “zaļajā” režīmā, proti, personām ar Covid-19 sertifikātu. Iecerēts, ka Ekonomikas ministrija neregulēs maksimāli pieļaujamo tirgotāju skaitu, jo to lemšot katra pašvaldība. Turpmākajās diskusijās Ekonomikas ministrija solīja censties panākt, lai noteiktos gadījumos Ziemassvētku tirdziņus drīkstētu rīkot arī “sarkanajā” režīmā.

Ņemot vērā, ka vēl nav skaidrības par Covid-19 antigēna testu izdales kārtību un to pieejamību iedzīvotājiem, šodien valdībā plānots lemt, ka prasība klātienē strādājošajiem veikt Covid-19 skrīningu ar ātrajiem antigēnu testiem divas reizes nedēļā nebūs obligāta. Vēl gan nav skaidrs, kā valsts varētu kompensēt testus tiem uzņēmējiem, kas vēlēsies veikt darbinieku testēšanu. Pie šī mehānisma vēl tiek strādāts Operatīvās vadības grupā.

Tāpat arī valdība  šodien  uzklausīs informatīvo ziņojumu par ieceri no nākamā gada samazināt obligātā iepirkuma komponentes  maksājumu elektroenerģijas rēķinos par 65 procentiem. Tāpat šodien Ministru kabineta darba kārtībā iekļauts jautājums par atbalsta pasākuma turpināšanu slēgtajām nozarēm, kuras šobrīd nevar strādāt Covid-19 ierobežojumu dēļ.

Zviedrijas parlaments vakar valsts premjerministres amatā atkārtoti apstiprinājis Magdalēnu Andešsoni. Pirmo reizi viņa par valdības vadītāju kļuva vien pirms piecām dienām, taču pēc dažām amatā pavadītām stundām demisionēja, jo valdību pameta viena no koalīcijas partijām. Andešsone tagad kļūs par Zviedrijas 34. premjerministri un pirmo sievieti Zviedrijas valdības vadītājas amatā. Lai arī Zviedrija tiek uzskatīta par vienu no progresīvākajām valstīm Eiropā dzimumu līdztiesības jomā, augstākajā politiskajā amatā līdz šim bijuši tikai vīrieši. Andešsone jau šodien gatavojas iepazīstināt ar nākamās valdības sastāvu. 

Turpinām ziņas

Šodien līdz pulksten sešiem vakarā Transporta līdzekļu satiksmei ir slēgts Vecpilsētas laukums Jēkabpilī. Šodien uz pilsētu tiks atvesta galvenā egle un visas dienas garumā notiks tās uzstādīšana Vecpilsētas laukumā. Jau ziņots, ka šī gada galvenā pilsētas Ziemassvētku rota nocirsta Viesītes mežos.

Tikmēr Aizkraukles pilsētas centrālajā laukumā  jau vakar atvesta un novietota Ziemassvētku egle, kas iedzīvotājus un pilsētas viesus priecēs līdz pat janvārim, informē Staburags. Egli pašvaldībai bez samaksas atvēlēja akciju sabiedrība “Latvijas Valsts meži” un tā augusi Seces pagastā, Tīrā purva malā. Tagad  to paredzēts izdaiļot, un dekorācijām galvenokārt izmantos pagājušā gada rotājumus, tos papildinot. Iedegt Ziemassvētku egli noteikti paredzēts līdz Otrajai adventei, un pašvaldībā vēl lemj, kā to izdarīt vislabāk.

Un vēl

Vakar Latvijā visvairāk snidzis Sēlijā - līdz septiņiem vakarā sniega segas biezums Jēkabpilī sasniedza 15 centimetrus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Rožupē, Līvānu novadā, izveidojusies 14 centimetrus bieza sniega kārta, Rēzeknē uzsniguši 13 centimetri, Gulbenē un Madonā - 10 centimetri sniega. Citās novērojumu stacijās izmērītais sniega biezums bija mazāks. 

Sēlijā, Vidzemē un Latgalē stipri sniga arī pagājušajā naktī, vietām austrumos snigšana turpināsies līdz pēcpusdienai. 

Šorīt un dienā Latgalē gaidāmas spēcīgas vēja brāzmas - līdz 18 metriem sekundē. Daudzviet ir izveidojušies sniega sanesumi un ir slikta redzamība. Pārvietojoties iedzīvotājiem jābūt ļoti uzmanīgiem un jāieplāno ilgāks laiks ceļā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas savienības tiesa atceļ imunitāti Rimševicam; Jēkabpils novada pašvaldība piemēros 7,5 reizes lielāku nekustamā īpašuma nodokli, mājokļiem, kuros nav deklarēta neviena persona; un Upēs un ezeros pamazām sāk veidoties ledus sega.

Bijušajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam pret viņu sāktajā kriminālprocesā nav piemērojama Eiropas Centrālās bankas padomes locekļa imunitāte. Tā atzinusi Eiropas Savienības Tiesa, kas šodien pasludinājusi spriedumu lietā par imunitātes atcelšanu Rimšēvičam. 

Šā gada desmit mēnešos valsts konsolidētajā kopbudžetā izdevumi ievērojami pārsniedza ieņēmumus, tādējādi deficīts sasniedza 924,7 miljonus eiro, kas ir par 514,8 miljoniem eiro vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Finanšu ministrija skaidro, ka šogad kopumā augstāku deficīta līmeni nosaka valdības apstiprinātais atbalsts tautsaimniecībai Covid-19 seku mazināšanai, ievērojami kāpinot kopbudžeta izdevumu apmēru. Kopbudžeta ieņēmumi desmit mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn palielinājušies par 1,05 miljardiem eiro jeb 11,3%.

Saistībā ar epidemioloģisko situāciju, inficēšanās gadījumu īpatsvaru un infekcijas izplatības riskus, ir izdots rīkojums, ar kuru līdz 31.decembrim pagarināti visās ieslodzījuma vietās, arī Jēkabpils cietumā, noteiktie ierobežojumi. Pārtrauktas ieslodzīto satikšanās ar radiniekiem un citām personām, pārtraukta ieslodzītajiem paredzēto pienesumu pieņemšana, ieslodzīto laulību reģistrācija, ģimenes dienu organizēšana, pieaugušo izglītības programmu apguve, brīvā laika pasākumu norise ieslodzītajiem un citas aktivitātes.

Rīt Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina ikvienu pievienoties jaunas platformas "Mākslas kolekcija 2020" atklāšanas pasākumam tiešsaistē. No 1. decembra Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā iepazīt vairāk nekā 300 mūsdienu vizuālās mākslas darbus no muzeja krājuma tiešsaistes platformā "Mākslas kolekcija 2020". Tiešsaistes platforma ir digitālais katalogs, kurā sniegta informācija latviešu un angļu valodā gan par projektu kopumā, gan par katra mākslas darba tapšanas apstākļiem un ideju, pievienota tehniskā informācija un attēls vai video ieskats. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība no 2022.gada 1.janvāra piemēros 7,5 reizes lielāku nekustamā īpašuma nodokli dzīvojamām mājām, kurās nav deklarēta neviena persona. To paredz pašvaldības pieņemtie saistošie noteikumi šī gada 23.septembrī. Maksa par nekustamo īpašumu būs atkarīga no tā  kadastrālās vērtības. Piemēram, ja mājoklī deklarēta viena vai vairākas cenas un tā kadastrālā vērtība ir 4755 eiro, tad nekustamā īpašuma nodoklis ir 9,51 eiro. Savukārt, ja šādā mājoklī nav deklarēta neviena persona, nekustamā īpašuma nodoklis būs 71,33 eiro. Ja mājokļa kadastrālā vērtība ir 10 tūkstoši 550 eiro, tad nekustamā īpašuma nodoklis dzīvojamai mājai, kurā ir deklarētas personas būs 21,10 eiro, bet mājoklī, kurā nav neviens deklarēts – 158,25 eiro. Plašāk par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Jēkabpils novadā no 2022.gada lasiet portālā Radio1.lv, sadaļā -pašvaldības ziņas.

Jau tradicionāli, sagaidot valsts svētkus Jēkabpilī pašvaldības administrācijas un iestāžu darbiniekiem tiek izmaksātas naudas balvas. Šogad naudas balvas apmērs bija 100 eiro pirms nodokļu nomaksas. Kā informē pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis, tās tika izmaksātas 770 darbiniekiem. Tātad, ja naudas balvas 100 eiro apmērā tika izmaksātas 770 darbiniekiem, tad kopumā naudas balvām iztērēti 77 tūkstoši eiro. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

Ūdenstilpes Latvijā pamazām pārklājas ar ledus kārtu, pirmie aizsaluši dīķi un seklākie ezeri Vidzemē un Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija. Ūdens līmenis upēs svārstās, bet Daugavā - pakāpeniski paaugstinās. Tuvākajās diennaktīs ūdens līmenis upēs galvenokārt pazemināsies, bet Daugavā tas paaugstināsies saistībā ar lietavām upes augštecē. Kopš mēneša sākuma ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils cēlies par pusmetru, pie Daugavpils - par metru. Snigšanas dēļ upēs gaidāma sniega putra, sāksies ledus veidošanās process, tā ietekmē upēs iespējamas krasākas ūdens līmeņa svārstības. Zem sniega segas arī lielā salā ledus var saglabāties plāns. Tāpēc kāpt uz pirmā nedrošā ledus ir bīstami, uzsver hidrologi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Domstarpību dēļ atliek lemšanu par obligātu Covid-19 testu ieceļotājiem Latvijā; Jēkabpils autobusu parkam sniega dēļ neizdodas izpildīt visus reisus; un Dziļais sniegs pamatīgi apgrūtinājis Jēkabpils galvenās Ziemassvētku egles nociršanu un nogādāšanu Vepilsētas laukumā.

Valdība domstarpību dēļ šodien līdz piektdienai, 3. decembrim, atlika lemšanu par Veselības ministrijas rosināto prasību visiem ieceļotājiem pirms braukšanas uz Latviju uzrādīt Covid-19 testa rezultātu. Priekšlikums paredz, ka visiem ieceļotājiem pirms ieceļošanas Latvijā būs nepieciešamas veikt Covid-19 laboratorisko testu. Tests būs jāveic ne agrāk kā 72 stundas pirms ieceļošanas Latvijā, un tā rezultāts būs jāuzrāda pirms iekāpšanas regulāro pasažieru pārvadājumu transportlīdzeklī. Šī prasība neattiektos uz privātajiem pasažieru pārvadājumiem. 

Darbinieku Covid-19 testēšana ar ātrajiem testiem tomēr būs brīvprātīga. To paredz šodien valdībā apstiprinātie grozījumi ārkārtējās situācijas rīkojumā. Paredzēts, ka darba devējs izstrādās iekšējo kārtību Covid-19 skrīninga veikšanai darba vietā, ko iekļauj iekšējā kontroles sistēmā epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai, tai skaitā aprakstot testu veikšanas un rezultātu paziņošanas, kā arī kontroles procedūras un rīcību pozitīva Covid-19 testa gadījumā. Testēšanas izmaksas tiks segtas no darba devēja līdzekļiem.

Ielu tirdziņi, tajā skaitā Ziemassvētku tirdziņi, kas līdz šim bija liegti, tomēr drīkstēs notikt, bet tikai "zaļajā režīmā" - tātad būs pieejami personām ar Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikātu, to paredz valdības šodien atbalstītie grozījumi rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu". Noteikts, ka ielu tirdzniecības organizatoram ielu tirdzniecības organizēšanas vietā jānodrošina darbība epidemioloģiski drošā vidē. 

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils autobusu parks” maršruta autobusi šodien vairākos reisos pieputināto ceļu dēļ nav varējuši nokļūt līdz galapunktam. Sarunā ar Radio1 SIA “Jēkabpils autobusu parks” valdes priekšsēdētājs Jānis Ščerbickis sacīja, ka patlaban vēl nevar minēt precīzu reisu skaitu, kuros šoferiem nav izdevies nokļūt līdz galapunktam, aktuālo informāciju dispečerdienests apkopos dienas beigās. Patlaban zināms, ka neizpildīti ir vairāki reisi un vienā gadījumā šoferim nācies rakt laukā kupenā iestigušu autobusu.  SIA “Jēkabpils autobusu parks” vadītāja vietniece Aija Vetere precizēja, ka patlaban zināms, ka aizbraukt  līdz maršruta galapunktam autobusu vadītājiem šodien nav izdevies Zasas, Sunākstes, Pāpuļu un Mežaratītes virzienos, taču precīzāka informācija tiks sniegta, kad būs apkopota visas dienu reisu izpilde. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Jēkabpils brigādes galvenā ārsta palīdze Vita Beniņa sarunā ar Radio1 sacīja, ka ātrās palīdzības brigādēm ir izdevies veikt visus izsaukumus un pagaidām lielu problēmu sniega dēļ neesot bijis. Viņa norādīja, ka iespējams vēl nav bijuši izsaukumi uz attālākajām vietām laukos, kur lielākas kupenas. Visās ātrās palīdzības automašīnās esot arī sniega lāpstas, kuras, ja nepieciešams, var likt lietā. Tāpat arī situācijās, kad mediķiem neizbraucama ceļa dēļ neizdodas nokļūt līdz pacientam, palīgā tiek saukts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. 

SIA JK Namu pārvalde apsaimniekoto daudzdzīvokļu māju iekšpagalmos šajās dienās aktīvi strādā gan sētnieki, gan traktortehnika, lai atbrīvotu teritoriju no sniega. Namu pārvaldes galvenais inženieris Jānis Antonovs informē, ka sniega tīrīšanā iesaistītas trīs traktorvienības. Savukārt daudzdzīvokļu māju pagalmos - Krustpils pusē strādā astoņi, bet Jēkabpils pusē – 20 sētnieki. Darbā tiek izmantotas lāpstas, zaru slotas, kā arī smiltis un sāls, lai nokaisītu slidenās ielas un ietves. Lai pagūtu notīrīt visas ietves pie daudzstāvu mājām, sētnieki darbu sāk rīta agrumā.

Un vēl

Sniegputenis, kura rezultātā Jēkabpilī un Jēkabpils novadā pagājušās diennakts laikā sniega segas biezums pieauga gandrīz līdz 20 centimetriem, un daudzviet puteņa laikā izveidojās pamatīgi sniega sanesumi, sagādājis nopietnas problēmas SIA “Jēkabpils pakalpojumi” komandai, kurai šodien vajadzēja uz Vecpilsētas laukumu Jēkabpilī atgādāt galveno Ziemassvētku egli. Smagā tehnika, kas devās pēc egles ir vairākkārt iestigusi kupenās un tai nācies rakties laukā, lai turpinātu ceļu. Vēl līdz pulksten četriem pēcpusdienā nebija izdevies tikt līdz egles ciršanai. Taču, kā informē SIA “Jēkabpils pakalpojumi” sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Kancāne, uzņēmuma brigāde ir apņēmības pilna nepadoties sniega kupenām un jau šovakar atvest uz pilsētu svētku egli.

Atstājiet komentāru