2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 18.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 18.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītājs šodien sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi; Apdraudēti 13% Eiropas putnu sugu; un No šodienas braukšanas maksas atlaides nepiemēros, ja nebūs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Strauji pieauguši vakcinācijas tempi; Kādas ir Jēkabpils novada nākamā gada budžeta prioritātes; un Ko liecina jaunākās sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības ministrs aicina nekavējoties valstī noteikt stingru mājsēdi; Policija aizdomās par fiktīvas vakcinācijas pret Covid-19 veikšanu aiztur trīs personas; un ASV zoodārza ziloņus izklaidē, ļaujot tiem šķaidīt milzu ķirbjus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītājs šodien sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi; Apdraudēti 13% Eiropas putnu sugu; un No šodienas braukšanas maksas atlaides nepiemēros, ja nebūs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Covid-19 krīzes attīstības negatīvo tendenču dēļ Ministru prezidents Krišjānis Kariņš no Jaunās vienotības šodien pulksten divos dienā sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi. Veselības ministrs Daniels Pavļuts no Attīstībai Par atzīst, ka acīmredzot nāksies lemt par vēl stingrākiem ierobežojumiem, jo jaunākie ierobežojumi nav devuši gaidīto efektu. Vaicāts par to, kādi varētu būt vēl stingrāki ierobežojumi, par ko varētu lemt valdība, Pavļuts atbild, ka tas ir saistīts ar izglītības jomas darbību, pakalpojumu pieejamību un cilvēku pārvietošanās ierobežošanu.

Arī Jēkabpils novadā turpina pieaugt saslimstība ar Covid-19. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, Jēkabpils novadā no 1.jūlija līdz 17. oktobrim kopumā reģistrēti tūkstoš 548 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Divu pēdējo nedēļu laikā jeb 14 dienās Jēkabpils novadā reģistrēti – 712 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, kas ir ceturtais augstākais rādītājs valstī. Savukārt piektdien Jēkabpils novadā tika reģistrēts lielākais vienā diennaktī atklāto saslimšanas gadījumu ar Covid-19 skaits – 99, bet sestdien reģistrēti 66 saslimšanas gadījumi.  Pieaug arī 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpils novadā, patlaban tā ir tūkstoš 754,7  saslimušie, kas ir par trešdaļu vairāk kā vidēji Latvijā.

Saeimas “Saskaņas” frakcijas deputāti ar jautājumiem ir vērsušies pie veselības ministra Daniela Pavļuta, lūdzot sniegt papildu informāciju par Covid-19 statistiku. Parlamentārieši lūdz informēt par saslimstību ar Covid-19, minot laika intervālu no vakcinācijas pabeigšanas līdz saslimšanai, atsevišķi norādot arī informāciju par katra ražotāja vakcīnām atsevišķi. Tāpat lūdz sniegt statistikas datus par Covid-19 vīrusa paveidiem, ar kuriem saslimušas vakcinētas, "daļēji vakcinētas" vai nevakcinētas personas. Opozicionāri vēlas zināt, vai veselības ministrija analizē citu valstu vakcinācijas pieredzi un, kā tā izskaidro Izraēlas gadījumu, kad pēc tik augsta vakcinācijas līmeņa sasniegšanas, pēkšņi vērojams vēl augstāks saslimšanas un mirstības līmenis. Tāpat lūgts skaidrot, kā relatīvi vismazākā saslimstība un mirstība ir valstīs ar vismazāko vakcinācijas aptveri, piemēram, Ēģiptē.

“Atbalstīt Latvijas valsts galvenā brīvības simbola izgaismošanu ar mūsu ražotiem apgaismes balstiem, ir gods.” Tā saka metālražošanas uzņēmuma “Tecnopali North Europe”  pārstāvji, kuri Brīvības pieminekļa izgaismošanai dāvina 12 apgaismes balstus. Pamazām noslēdzas būvdarbi, lai Brīvības piemineklis iemirdzētos 18. novembrī. Ražotāji prognozē, ka balsti droši stāvēs vismaz gadus 20. Iecerēts, ka gaismekļi specifiski izmērītos leņķos izgaismos visus Brīvības pieminekļa tēlus.

Turpinām ziņas

Starptautiskās dabas aizsardzības organizāciju apvienības "BirdLife International" klajā laistais Eiropas putnu sarkanais saraksts liecina, ka apdraudēti 13% Eiropas putnu sugu. Sarakstā, izmantojot starptautiski pieņemtos kritērijus, izvērtēts 544 putnu sugu izmiršanas risks, apkopojot datus no vairāk nekā Eiropas 50 valstīm un teritorijām. Visvairāk apdraudētās putnu grupas ir jūras putni, pīles, bridējputni un plēsīgie putni. Visvairāk apdraudēto sugu saistīts ar jūru, lauksaimniecības zemēm, zālājiem un mitrājiem. Starp būtiskākajiem draudiem minētas liela mēroga zemes lietojuma pārmaiņas, intensīva lauksaimniecība, jūras resursu pārmērīga izmantošana, iekšzemes ūdeņu piesārņojums, neilgtspējīga mežu apsaimniekošana un infrastruktūras attīstība. 

Nepareizi izprotot pārtikas produktu derīguma termiņu norādes, Eiropas Savienībā cilvēki ik gadu nepamatoti izmet vairākus miljonus tonnu pārtikas. To ir secinājuši Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādē. Noskaidrots, ka cilvēki neizprot, ko nozīmē uz produktu iepakojuma rakstītais “Ieteicams līdz” vai “Izlietot līdz”. Zinātniskā institūta „BIOR” pārstāve Olga Valciņa skaidro, ka “izlietot līdz” nozīmē, ka pēc šī termiņa, līdz kuram ir jāizlieto obligāti, produktu lietot nedrīkst. Savukārt jēdzienu “Ieteicams līdz” izmanto tad, kad produkts, visbiežāk, ir ilgstoši glabājams istabas temperatūrā, un tas pēc šī termiņa joprojām nav kaitīgs veselībai.

Un vēl

Noteikts, ka ārkārtas situācijas laikā, no šodienas 18.oktobra braukšanas maksas atvieglojumi pilngadīgām personām, kurām nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, netiks piemēroti maršrutos, ko nodrošina sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējs, kurš saņem dotāciju no valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļiem. Lai primāri nodrošinātu skolēnu, studentu un izglītības iestāžu mācībspēku nokļūšanu uz un no mācību iestādēm pasažieru skaits transportlīdzeklī paliek tāds pats, kā noteikts iepriekš – tas nedrīkst pārsniegt 80% no transportlīdzekļa ietilpības.  Savukārt pasažieriem paliek spēkā obligāta prasība brauciena laikā lietot sejas maskas. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Strauji pieauguši vakcinācijas tempi; Kādas ir Jēkabpils novada nākamā gada budžeta prioritātes; un Ko liecina jaunākās sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?

Pēc valdības lēmuma daudziem strādājošajiem prasīt obligāti potēties pret Covid-19, pagājušajā nedēļā ir būtiski augusi vakcinēšanās aktivitāte, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Pagājušajā nedēļā Latvijā pret Covid-19 tikuši vakcinēti vismaz 73 tūkstoši cilvēku jeb ap 10 tūkstoši 500 cilvēki dienā, kas atpaliek no augstākās vakcinēšanās aktivitātes pavasara beigās un vasaras sākumā, taču ir uz pusi augstāk nekā vasarā. Salīdzinoši pirms nedēļas Latvijā potes pret Covid-19 saņēma ap 7 tūkstoši 300 cilvēki dienā, bet pirms mēneša - tikai 4 tūkstoši 700 cilvēki vidēji dienā.

No 18. līdz 24. oktobrim Varšavā, Polijā, notiek Baltijas valstu jauno teātra formu festivāls “Baltic Transfer”, ko rīko viens no vadošajiem Polijas teātriem “TR Warszawa” ar partneriem – Latvijas Jaunā teātra institūtu, Viļņas Jaunatnes teātri un “Vaba Lava” no Tallinas. Nedēļas garumā festivāls piedāvā vairākas izrādes un starpdisciplinārus darbus no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Festivālā būs pārstāvēti divi latviešu teātra mākslinieku darbi, kas tapuši “Vaba Lava” teātrī Tallinā – 21. oktobrī “TR Warszawa” rādīs Elmāra Seņkova izrādi “Divas garāžas”, savukārt 22. oktobrī – dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces un režisora Valtera Sīļa darbu “Mans brālēns”. 

Tradicionālā ceremonijā Grieķijā šodien iededza 2022.gada Pekinas ziemas olimpisko spēļu uguni. 24.tās ziemas olimpisko spēļu uguns tradicionāli uzliesmoja Hēras tempļa drupās Senajā Olimpijā, iedegta no saules stariem. Iedegto uguni nogādās nakšņošanai Atēnu Akropolē. Ķīnas delegācija olimpisko uguni saņems ceremonijā otrdien Atēnās vēsturiskajā "Panathinaikos" stadionā, kur paredzēts pulcēties tikai 200 akreditētām personām. No Atēnu starptautiskās lidostas olimpisko uguni ar līgumreisu trešdien nogādās Pekinā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldības nākamā gada budžeta prioritātes būs Eiropas Savienības fondu atbalstīto projektu līdzfinansēšana un ielu sakārtošana. Kā savas prioritātes 2022.gadā dome noteikusi pašvaldības līdzfinansējuma un priekšfinansējuma nodrošināšanu ES fondu, pašvaldības vai piesaistīto kredītlīdzekļu finansēto investīciju projektu realizācijai, kā arī pašvaldības ceļu un ielu infrastruktūras sakārtošanu, uzturēšanu un attīstību. Svarīga būs arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iekškvartālu publiskās infrastruktūras labiekārtošana. Tāpat kā prioritāte noteikta publiskās ārtelpas infrastruktūras pilnveide.

Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori pagājušajā nedēļā konstatējuši 16 Āfrikas cūku mēra jeb ĀCM saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā Latvijā. Saslimšana pagājušās darba nedēļas laikā konstatēta arī divām mežacūkām Jēkabpils novadā - pa vienai Rites un Sēlpils pagastos. Līdz ar to mežacūku populācijā Latvijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 278 mežacūkām 25 novada 99 pagastos un vienā pilsētā.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā iespējamas līdz šim lielākās lietavas un stiprākās vēja brāzmas šoruden, jau nedēļas sākumā lietum vietām pievienosies sniegs, nedēļas vidū gaidāms siltuma vilnis, bet nedēļas nogalē var veidoties sniega sega, prognozē sinoptiķi.
Naktī uz otrdienu daudzviet gaidāmi īslaicīgi nokrišņi - ne tikai lietus, bet arī ledus un sniega graudi, vietām slapjš sniegs. Nedēļas pirmās divas dienas būs visai saulainas, bet vēsas. Otrdienas rītā daudzviet Latvijā, savukārt naktī uz trešdienu valsts austrumos gaisa temperatūra noslīdēs nedaudz zem nulles. 

Nedēļas vidū ar spēcīgu dienvidrietumu vēju ieplūdīs silts gaiss, augstākā temperatūra varētu būt +15 grādi naktī uz ceturtdienu. Pretvēja piekrastē gaidāmas brāzmas līdz 20-25 metriem sekundē, un tik stiprs vējš šoruden Latvijā vēl nav bijis. Gaidāms arī spēcīgs lietus, nokrišņu summa vietām - ar lielāko varbūtību Kurzemē - var pārsniegt 30 milimetrus. Nedēļas nogalē kļūs aukstāks. Iespējams, lietu nomainīs sniegs un vietām veidosies sniega sega.

Pēdējos gados pirmais sniegs Latvijā reģistrēts galvenokārt oktobrī, dažkārt jau septembra beigās, savukārt 2011.gadā pirmais sniegs bija tikai 12.novembrī. Pagājušajā gadā pirmās sniegpārslas tika manītas 18.oktobrī Latgalē, bet 19.oktobra rītā daudzviet Vidzemē zemi pārklāja sniegs.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības ministrs aicina nekavējoties valstī noteikt stingru mājsēdi; Policija aizdomās par fiktīvas vakcinācijas pret Covid-19 veikšanu aiztur trīs personas; un ASV zoodārza ziloņus izklaidē, ļaujot tiem šķaidīt milzu ķirbjus.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts šodien sasauktajā Krīzes vadības padomē rosina noteikt Latvijā stingrus drošības pasākumus, kuri nekavējoties samazina kontaktu skaitu sabiedrībā par vismaz 40%. Paralēli līdzīgu paziņojumu ir izplatījusi koalīcijā ietilpstošā "Jaunā vienotība", kas arī sola aizstāvēt stingras mājsēdes noteikšanu uz vairākām nedēļām. Veselības ministrs rosina ieviest drošības pasākumu kopumu, pamatojoties uz tā dēvēto "D+ konceptu", kas pēc ministrijas iniciatīvas tika izstrādāts Krīzes vadības padomes sekretariātā jau martā alfa koronavīrusa paveida uzliesmojuma gadījumam. Pašlaik Latvijā strauji izplatās delta paveids, kas ir daudz lipīgāks par alfa paveidu. 

Tādējādi plānots rosināt, ka nenotiek nekādi sporta, izklaides, kultūras, amatieru, ēdināšanas, labsajūtas, pulcēšanās, reliģiskie un citi pasākumi klātienē, kā arī klātienes darbs notiek tikai ražošanā, būvniecībā, kritiskajā infrastruktūrā un sabiedrības funkciju nepārtrauktībai. Tāpat ieteikts pēc skolēnu brīvlaika vēl trīs nedēļas pavadīt attālinātajās mācībās, kamēr klātienē nenotiek nekādi interešu izglītības un ārpusskolas pasākumi, taču pirmsskolas izglītības iestādes bērniem, kuru vecākiem ir pienākums strādāt klātienē, turpina darboties.

Iekštelpās un ārtelpās tiks rosināts noteikt, ka pulcējas ne vairāk kā desmit personas no divām mājsaimniecībām, savukārt sabiedriskajā transportā - ja paredzamais aizpildījums ir virs 50%, obligāti jābūt atvērtiem logiem, netiek piemērotas braukšanas maksas atlaides, jālieto "FFP2" tipa maskas un pasākumu ievērošana stingri jāuzrauga. Ieteikto drošības pasākumu vidū ir arī prasība, ka visās darba vietās visiem darbiniekiem jāveic ikdienas veselības pārbaude un trīsreiz nedēļā - ātrie antigēnu testi, līdz 6 stundām saīsināta darba diena klātienē un no plkst.19 līdz plkst.6 - mājsēde. Tāpat rosina piekopt pastiprinātu pārkāpumu kontroli un ierobežot nebūtisku ieceļošanu.

Par šiem ierosinājumiem šodien spriež valdības vadītāja sasauktajā Krīzes vadības padomes sēdē.

Turpinām ziņas

Valsts policija pagājušajā nedēļā Cēsīs un Alūksnē aizdomās par fiktīvas vakcinācijas pret Covid-19 veikšanu aizturējusi trīs personas, no kurām divas ir medicīnas iestādes darbinieces. Policija pirms kāda laika saņēma informāciju par to, ka Cēsīs kāda persona, iespējams, par samaksu izsniedz fiktīvus vakcinācijas sertifikātus. Vidzemes reģiona pārvaldes amatpersonas svētdien aizdomās par šīm noziedzīgām darbībām aizturēja 1958. un 1966.gadā dzimušas sievietes. Viena no viņām ir medicīnas iestādes darbiniece. Tāpat, veicot izmeklēšanu un kratīšanas personu dzīvesvietās, tika izņemta skaidra nauda - vairāki tūkstoši eiro, kas, iespējams, iegūti noziedzīgā ceļā. Izmeklēšanā iegūta informācija, ka cena par vienu sertifikātu bijusi no 250 līdz 300 eiro. Aizturētās sievietes šobrīd atrodas izolatorā, un tiks lemts par drošības līdzekļu piemērošanu viņām.

Svētdien agri no rīta Jēkabpilī, Rīgas ielā, vīrietis vadot BMW markas automašīnu, nobrauca no ceļa braucamās daļas un ietriecās apgaismes stabā, to bojājot. Autovadītājs, pēc satiksmes negadījuma, pameta notikuma vietu, neziņojot par to noteiktā kārtībā.  Tiek skaidroti notikušā apstākļi. Policijā par notikušo sākts administratīvā pārkāpuma process.

Pagājušajā diennaktī Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē saņemta informācija par 85 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Ceļu satiksmes uzraudzības jomā  pieņemti 43 administratīvo pārkāpumu lēmumi, tai skaitā 24 par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā sāktas 4 lietvedības. Reģistrēti 9 ceļu satiksmes negadījumi bez fiziski cietušām personām.

Un vēl

ASV Portlendā esošā Oregonas zoodārzā, gatavojoties hellovīnam, ziloņi šķaida ķirbjus. Šāda izklaide zoodārza ziloņiem pagājušās nedēļas nogalē notika jau 23.šo reizi. Šāds pasākums tiek rīkots, ievadot halovīnu, ko Savienotajās Valstīs plaši atzīmē katru gadu. Ziloņiem pasākums varēja šķist diezgan jautrs, turklāt ķirbjus pēc sašķaidīšanas varēja likt arī uz kārā zoba. Lielos ķirbjus, kuri katrs svēra vairākus simtus kilogramu, ziedoja kāds īpaši milzu dārzeņu audzēšanai veltīts entuziastu klubs. 

Atstājiet komentāru