2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.0ktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.0ktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ar nākamo nedēļu slimnīcas pārtrauks sniegt plānveida pakalpojumus; Atklāts piemiņas cilnis Aleksandram Čakam; un Grieķijā pirmdien tradicionālā ceremonijā tiks iedegta Pekinas olimpisko spēļu uguns.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien pirmo reizi tiek atzīmēta valsts valodas diena; Kur visvairāk Latvijā pieķerti kukuļdevēji? Un kad gaidāms pirmais sniegs?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Akcijā aicina pieteikt nejēdzīgākos šķēršļus konkurencei; Saistībā ar būvniekam izvirzītajām apsūdzībām apturēta finansējuma izmaksa Jēkabpils novada pašvaldībai; un Vai skolēniem testus veiks arī brīvlaikā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ar nākamo nedēļu slimnīcas pārtrauks sniegt plānveida pakalpojumus; Atklāts piemiņas cilnis Aleksandram Čakam; un Grieķijā pirmdien tradicionālā ceremonijā tiks iedegta Pekinas olimpisko spēļu uguns.

Strauji pieaugot saslimstībai ar Covid-19 un pacientu skaitam slimnīcās, Valsts operatīvā medicīniskā komisija vakar nolēma pārtraukt plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu slimnīcās ar nākamās nedēļas pirmdienu, 18.oktobri. Lēmums pieņemts, lai varētu nodrošināt papildu ārstniecības personāla resursus un pārprofilēt gultasvietas neatliekamo, akūto un Covid-19 pacientu ārstēšanai. Epidemioloģiskās prognozes liecina, ka slimnīcu noslodze Covid-19 pacientu dēļ turpinās strauji pieaugt. Stacionēto Covid-19 pacientu skaits šobrīd ir pieaudzis līdz 954, turklāt 116 no šiem pacientiem ir ar smagu slimības gaitu. 

27.toI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises plānotas 2023.gadā laikā no 30.jūnija līdz 9.jūlijam. Norises laiku, saskaņā ar Dziesmu svētku likumu, vēl jāapstiprina Ministru Kabinetam. Patlaban, ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus, ir sākta gatavošanās svētkiem. Dziesmu svētku organizatori norāda, ja 2022.gada pirmajā pusē tiks konstatēts, ka kolektīviem nav iespējas kvalitatīvi sagatavot svētku repertuāru, tad līdz nākamā gada maijam jautājums tiks aktualizēts Dziesmu un deju svētku padomē, lai lemtu par iespējamu svētku pārcelšanu.

Latvijā šogad deviņos mēnešos reģistrētas 40 tūkstoši 415 lietotas vieglās automašīnas, kas ir par 21,9% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Auto asociācijas apkopotā informācija. Populārākās šogad deviņos mēnešos bija BMW markas lietotas vieglās automašīnas - reģistrēti 6 tūkstoši 759 šādi spēkrati. Seko "Volkswagen" - reģistrēti 6 tūkstoši 159 spēkrati, bet trešajā vietā ierindojas  Volvo" - reģistrētas 5 tūkstoši 728 šādas lietotas vieglās automašīnas.

Eiropas Reģionu komiteja aicinājusi Eiropas Savienībā ieviest amatniecības un rūpniecības ražojumu izcelsmes ģeogrāfiskās norādes. Šāds priekšlikums iekļauts viedoklī, kas pieņemts šonedēļ notiekošajā Reģionu komitejas plenārsesijā. Kā piemēru izmantojot pārtikas produktu ģeogrāfiskās izcelsmes norādes, jaunā sistēma palīdzētu cīnīties pret viltošanu, nosargāt darbavietas un ražojumus, kas ir daļa no Eiropas kultūras mantojuma. 

Turpinām ziņas

Atzīmējot izcilā latviešu dzejnieka Aleksandra Čaka 120. dzimšanas dienu, pie nama Lāčplēša ielā 48 šodien atklāts mākslinieka Aivara Vilipsōna veidots piemiņas cilnis Čakam. Par vadmotīvu tam izraudzītas dzejnieka rindas no dzejoļa “Pilsētas zēns” – Es no torņiem un skursteņiem mācījos/Vēl pirms miršanas debesīs kāpt. Namā Lāčplēša ielā 48 Aleksandrs Čaks ar ģimeni dzīvoja no 1937. līdz 1950. gadam, tā ir arī dzejnieka pēdējā dzīves vieta. Jau vairāk nekā divdesmit gadus ēkā darbojas Aleksandra Čaka muzejs. Lāčplēša ielas namā pavadītais laiks dzejniekam bijis radošs un piepildīts. Tajā laikā izdots dzejoļu krājums “Iedomu spārni” un poēmu cikla “Mūžības skartie” pirmā grāmata.

Atzīmējot izcilā dzejnieka jubileju, ceturtdien notika pasākums arī Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā, kur tika sumināti divi dzejas dižgari – Aleksandrs Čaks un Sergejs Jeseņins. Pasākums bija bilingvāls – latviešu un krievu valodā. Tika lasīta abu dzejnieku dzeja gan orģinālvalodās, gan tulkojumā – Čaka krievu valodā, bet Jeseņina latviešu valodā. Pasākumā dziesmas ar Čaka un Jeseņina vārdiem izpildīja Pēteris Draņevičs un Krustpils kultūras nama ansamblis “Bariņa”. Pasākumu vadīja Zinaīda Rabša un Tatjana Grahoļska-Krjukovska. Pasākuma dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar abu autoru literatūras izstādi. Literārā pēcpusdiena noritēja zaļajā režīmā. Plašāk par pasākumu un foto no skatieties portālā Radio1.lv.

Un vēl

Senajā Olimpijā Grieķijā pirmdien tradicionālā ceremonijā tiks iedegta Pekinas olimpisko spēļu uguns. Saistībā ar Covid-19 izplatības mazināšanai noteiktajiem ierobežojumiem olimpiskās lāpas iedegšana Olimpijā notiks bez skatītājiem un arī klātesošo mediju pārstāvju skaits būs ierobežots. Kā ierasts, olimpiskās uguns iedegšana notiks teatralizētā ceremonijā antīkā Olimpijas stadiona drupās, kur 776.gadā pirms mūsu ēras pirmoreiz notika olimpiskās spēles. Otrdien Atēnās bez skatītāju klātbūtnes olimpiskā lāpa oficiāli tiks nodota Pekinas spēļu organizatoriem. Ķīnas galvaspilsēta, kur no 4. līdz 20.februārim notiks ziemas olimpiskās spēles, kļūs par pirmo pilsētu pasaulē, kas rīkojusi gan ziemas, gan vasaras olimpiskās spēles.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien pirmo reizi tiek atzīmēta valsts valodas diena; Kur visvairāk Latvijā pieķerti kukuļdevēji? Un kad gaidāms pirmais sniegs?

Lai īpaši godātu latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā šodien, 15. oktobrī, atzīmē Valsts valodas dienu. Šādu dienu oktobrī atzīmējam pirmo reizi pēc Valsts prezidenta Egila Levita ierosinājuma. Šāds datums izvēlēts, jo 1998. gada 15. oktobrī latviešu valoda tika nostiprināta Satversmē kā oficiālā valoda valstī. Valsts prezidents Egils Levits mudina atcerēties, ka valoda ir viens no centrālajiem elementiem, kas veido katras nācijas un valsts īpašo patību vai identitāti. Ja nebūtu latviešu valodā runājošas nācijas un tās politiskā griba apvienot latviešu apdzīvotās zemes valstiskā veidojumā, tad tādas Latvijas nemaz nebūtu. 

Covid-19 pandēmija daudz straujāk ir iekustinājusi pārmaiņas darba tirgū, kas ir saistītas ar attālināto darbu un informācijas tehnoloģiju risinājumu izmantošanu. Pētījumi liecina, ka pēc pandēmijas dažas no iepriekš salīdzinoši maz izmantotām darba formām iegūs daudz lielāku nozīmi. Savukārt automatizācija nākamās desmitgades laikā liks mainīt profesiju vienam no katriem 16 strādājošajiem. Turklāt milzīgs izaicinājums būs tieši zemāk atalgoto darbinieku kvalifikācijas celšana, jo viņiem pieejamo darbavietu skaits saruks visstraujāk. 

Latvijā šogad astoņos mēnešos pieaudzis  meža produktu imports. Tos ieveda 899,852 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 48,3% vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā. No kopējā meža produkcijas importa lielāko īpatsvaru jeb 70,1% veidoja koksne un tās izstrādājumi, kurus Latvijā ieveda 630,712 miljonu eiro vērtībā. Salīdzinot ar 2020.gada astoņiem mēnešiem, koksnes un tās izstrādājumu imports ir palielinājies par 75,3%.

Lai sniegtu palīdzību bērniem ar iedzimtām sirdskaitēm, Bērnu slimnīcā turpmāk būs pieejama Baltijā mūsdienīgākā kardioķirurģijas hibrīdoperāciju zāle. Šajā zālē, apvienojot vairākas sirds ķirurģijā plaši izmantotas tehnoloģijas, tiek veiktas vairāk nekā 30 dažāda veida sirdskaišu operācijas. Aktuālākais jauninājums ir jaunākās paaudzes digitālais angiogrāfs – īpaša rentgena iekārta, kas ar speciālas kontrastvielas palīdzību ļauj izmeklēt asinsvadus. Jaunā hibrīdoperāciju zāle ļaus veikt vairāk procedūru, neatverot krūškurvi, problēmvietai piekļūstot caur asinsvadiem.

Turpinām ziņas

Ja visā Latvijā 2020. gadā uz ceļiem notverti 32 kukuļdevēji, tad lielais vairums no tiem – 20 – kukuli piedāvājuši policistiem Zemgalē. Līdzīga dinamika saglabājusies arī 2021. gadā – līdz 1. septembrim aizturēti 35 kukuļdevēji, no tiem 25 – Zemgales reģionā, liecina Valsts policijas (VP) apkopotā informācija. Lai arī sabiedrības izpratne par korupciju ir uzlabojusies, tomēr joprojām daļa iedzīvotāju neapzinās, ka kukuļdošana jebkādā apmērā ir krimināli sodāma, liecina valsts policijas  veikts pētījums. Tāpēc šī gada rudenī tiek uzsākta apjomīga kampaņa, lai mazinātu korupcijas apjomu uz Latvijas ceļiem.

Kā liecina sākotnējā informācija, 14. oktobrī Bauskas novada Brunavas pagastā no kravas automašīnas  Renault Magnum' piekabes tika nozagtas 612 pudeles alkoholiskā dzēriena "Finlandia Lime", Radio1 informēja Valsts policijas pārstāve Dace Kalniņa. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess. Šobrīd notiek izmeklēšana un plašākus komentārus likumsargi pagaidām nesniedz.

Un vēl

Oktobra sākums ir aizvadīts ar ļoti sausu laiku, taču šonedēļ jau biežāk lija, jo sevišķi Kurzemē. Arī nākamās septiņas dienas būs salīdzinoši lietainas, un pastāv iespēja, ka tiks novērots pirmais sniegs, prognozē Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Sinoptiķi prognozē, ka nākamās darba nedēļas izskaņā mūsu reģionā ieplūdīs vēsākas gaisa masas un pastāv iespēja, ka pirmo reizi šajā rudens sezonā tiks novērots sniegs un zemes virsmu dažviet īslaicīgi pārklās neliela sniega kārtiņa.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Akcijā aicina pieteikt nejēdzīgākos šķēršļus konkurencei; Saistībā ar būvniekam izvirzītajām apsūdzībām apturēta finansējuma izmaksa Jēkabpils novada pašvaldībai; un Vai skolēniem testus veiks arī brīvlaikā?

Konkurences padome, sadarbojoties ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, aicina piedalīties akcijā "Nejēdzīgākais šķērslis konkurencei - 2021", kurā jāpiesaka nepamatoti ierobežojumi konkurencei, kas radušies no publisku personu - valsts, pašvaldību un to kapitālsabiedrību – darbības. Anketu var aizpildīt ikviens sabiedrības pārstāvis, kurš novērojis vai saskāries ar nepamatotu konkurenci. Akcija notiek no 15.oktobra līdz 25.novembrim. Lai piedalītos akcijā, interesentiem ir jāaizpilda elektroniski sagatavota anketa, kas pieejama Konkurences padomes mājaslapā. Pirmo trīs vietu ieguvēji tiks apbalvoti Pasaules Konkurences dienā decembrī.

Pārtikas tirgotājiem, lai varētu ievērot visas ar Covid-19 saistītās prasības, jārēķinās ar papildu izdevumiem. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka līdz 15. novembrim visiem mazumtirdzniecībā nodarbinātajiem, kuriem darba pienākums paredz kontaktu ar klientiem, ir jāvakcinējas. Līdz 19. oktobrim darba devēji var izmantot ātros testus nevakcinēto darbinieku pārbaudei, bet pēc šī datuma būs derīgi tikai laboratorijas testi, kas ir ievērojami dārgāki. Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis norāda, ka pārtikas mazumtirdzniecībā nodarbināti aptuveni 25 tūkstoši cilvēku un problēma ar darba roku trūkumu ir bijusi aktuāla vienmēr. Cik procenti darbinieku darbu pārtikas mazumtirdzniecībā pēc 15. novembra pametīs, nevēloties vakcinēties, šobrīd prognozēt esot grūti.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits, no Jaunās konservatīvo partijas, pieļauj, ka drīzumā sabiedriskajā transportā drīkstēs braukt tikai pasažieri ar sejas respiratoriem. Šādu priekšlikumu gatavojot Veselības ministrija. Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Linkaitis jau izplatījis aicinājumu iegādāties un ikdienā izmantot FFP2 maskas, it īpaši sabiedriskajā transportā.

Šonedēļ ir palielinājusies transportlīdzekļu rinda pirms Terehovas muitas kontroles punkta, tādēļ, lai samazinātu gaidīšanas laiku, Valsts ieņēmumu dienests aicina kravu pārvadātājus robežu šķērsot caur Grebņevas kontroles punktu. Terehovā rindu veido ap 200 līdz 400 automašīnu. Turpretī pie Grebņevas kontroles punkta piektdien no rīta rindu veidoja vien 30 transportlīdzekļi.

Turpinām ziņas

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra jeb CFLA apturējusi finansējumu Krustpils pils A korpusa būvdarbu izmaksu segšanai, atsaucoties uz apsūdzībām, kas izteiktas par objekta būvnieka SIA “Erbauer Group” darbību. Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars no Nacionālās apvienības, tiekoties preses konferencē ar vietējo mediju žurnālistiem sacīja, ka tas ir saistīts ar projekta “Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā” īstenošanu. Situācija tāda ir tāpēc, ka ES līdzfinansētajos projektos ir tā saucamais nulles tolerances princips pret aizdomām par krāpšanu vai normatīvo aktu pārkāpumiem. Un konkrētajā gadījumā šādus iespējamus apstākļus ir konstatējusi kompetenta institūcija. Kārlis Stars piebilda, ka CFLA pagaidām esot apturējusi pēdējo līdzfinansējuma maksājumu – 150 tūkstoši eiro, kas ieplānots kredīta daļas atdošanai. Taču tas esot ilgtermiņa kredīts, ņemts uz 30 gadiem, un pašvaldība esot pārliecināta, ka finansējums tiks saņemts.

Sēlpils pagasta Vīķu ezerā šonedēļ ielaisti līdaku mazuļi. Šāda projekta aktivitāte bijušajā Salas novadā notika pirmo reizi. Atbilstoši projektam ezerā ielaists ap 7tūkstoši līdaku. Vīķu ezerā ielaistie līdaku mazuļi audzēti Aizkraukles novada audzētavā SIA «W – 4» Seces pagastā.

Un vēl

Ņemot vērā augstos inficēšanās ar Covid-19 rādītājus, arī rudens brīvlaikā, no 18. līdz 24. oktobrim, 1.–12. klašu skolēnu testēšanu rutīnas skrīninga ietvaros laboratorijas veiks pēc ierastā grafika. Testēšanai izglītības iestādēs jānotiek epidemioloģiski drošos apstākļos, samazinot kontaktu laiku, lai nerastos jauni inficēšanās riski. Ja objektīvu iemeslu dēļ skolēns nevarēs ierasties uz testēšanu savā izglītības iestādē, piemēram, ir slims vai neatrodas Latvijā, viņam būs iespēja veikt testu jebkurā "BIOR","MFD" laboratorijas, Centrālās laboratorijas, E.Gulbja laboratorijas filiālēs visā Latvijā, piesakoties pa tālruni konkrētajā filiālē.

Atstājiet komentāru