2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 24.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 24.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā – vislielākais dzīvokļos mītošo īpatsvars ES; Jēkabpilī šonedēļ mazāko klašu skolēniem mācības notiks attālināti; un Radžu ūdenskrātuves galvenajā peldvietā pacelts Zilais karogs.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina neizmantot satiksmei Baltkrievijas gaisa telpu;  50 populārākās Imanta Kalniņa dziesmas izdotas nošu grāmatā; un Vai arī šonedēļ gaidāmas lietavas?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā samazinās saslimšana ar Covid-19, Lauksaimniecības organizācijas pieprasa Plešam atvainošanos par tos aizskarošu reklāmu; un Rīgas pilī būvnieki uzgājuši ap 600 gadu senu krāsni

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā – vislielākais dzīvokļos mītošo īpatsvars ES; Jēkabpilī šonedēļ mazāko klašu skolēniem mācības notiks attālināti; un Radžu ūdenskrātuves galvenajā peldvietā pacelts Zilais karogs.

Latvijā ir augstākais dzīvokļos mītošo īpatsvars starp 14 Eiropa Savienības valstīm, par kurām dati apkopoti "Eurostat”. Latvijā 66% iedzīvotāju mitinās dzīvokļos, nevis privātmājās. Eiropas Savienības statistikas dati par 2019. gadu liecina, ka vidēji ES 46,1% iedzīvotāju apmetušies dzīvokļos. Kopš 2005. gada, no kura par Latviju tiek vākta statistika, proporcijas starp dzīvokļos un mājās dzīvojošajiem ir maz mainījušās – 3,5% robežās par labu mājām. 

Uz vakancēm skolēnu darbam vasarā vairākās darbavietās ir tik sīva konkurence, ka visi gribētāji pie darba nemaz netiks. Līdz šim saņemti aptuveni 7 tūkstoši 500 skolēnu pieteikumi, kas ir tieši tikpat daudz, cik pašlaik pieteiktas darbavietas. Situācija dažādās Latvijas vietās atšķiras, un atšķirībā no Rīgas,  skolēnu pieteikumus vēl gaida Nodarbinātības dienesta filiālēs Ogrē, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā un Cēsīs.

Minskā vakar ceļā no Atēnām uz Viļņu nosēdināta aviokompānijas "Ryanair" reisa lidmašīna, kurā atradies Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un galvenais redaktors Romāns Protasevičs. Līdz lidostai lidmašīnu pavadīja Baltkrievijas iznīcinātāji. Cihanouskas padomnieks starptautiskajos jautājumos Franaks Vjačorka tviterī paziņojis, ka Minskas varas iestādes sagrābušas lidmašīnu, lai vērstu represijas pret Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.
 
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs notikušo sauc par nepieņemamu un pretēju starptautiskajiem likumiem. "Lidmašīna un VISI pasažieri nekavējoties jāatlaiž, un viņiem jāturpina ceļš līdz galamērķim. Starptautiskajai reakcijai jābūt stingrai un efektīvai," norādīja politiķis. Rinkevičs informē, ka ministrijai ir informācija par diviem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri atrodas Minskā nosēdinātajā "Ryanair" lidmašīnā.

Itālijas ziemeļos, Pjemontas reģionā, nogāžoties gaisa trošu ceļa vagoniņam, vakar gājuši bojā deviņi cilvēki un divi bērni ar smagiem savainojumiem nogādāti Turīnas slimnīcā, paziņojuši Itālijas operatīvie dienesti. Nelaime notikusi iecienītā trošu ceļa maršrutā, kas tūristus no Strezas pilsētas Madžores uz Motarones klana virsotni. Vagoniņš nokritis stāvā, mežainā kalna nogāzē netālu no virsotnes. Avārijas cēlonis nav zināms. Glābšanas darbos tika iesaistīti divi helikopteri.

Nīderlandes pilsētā Roterdamā sestdien, 22. maijā noslēdzies 65. Starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls, kurā laurus plūca Itālijas rokgrupa “Måneskin” ar dziesmu “Zitti E Buoni”. Otrajā ierindojās Francijas dziedātāja Barbara Pravi ar dziesmu “Voilà”, bet trešajā vietā – Šveices mūziķis Gjon’s tears ar dziesmu “Tout l'Univers”. Vienīgie fināla dalībnieki no Baltijas Lietuvas grupa The Roop izcīnīja 8.vietu.  

Jau ziņots, ka Latviju Eirovīzijā šogad pārstāvēja Samanta Tīna ar dziesmu “The Moon Is Rising”, taču pēc dalības otrajā pusfinālā viņa finālam nekvalificējās. Dziesmu konkursa mājaslapā publicētā informācija liecina, ka Samanta Tīna ieguva vismazāk punktu, ierindojoties pēdējā – 17.vietā.  Otrajā pusfinālā piedalījās arī Igaunija, kas ierindojās 13. vietā.

Turpinām ziņas

No šodienas Jēkabpils 2.vidusskolā un Jēkabpils 3. vidusskolā 1- 4. klasēs mācības tiks organizētas attālināti, jo Jēkabpilī paaugstinājusies saslimstība ar Covid-19. Savukārt Valsts pārbaudes darbi un eksāmeni  notiek ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus.

No šodienas līdz 30.jūnijam uz remonta laiku tiks slēgs Brīvības ielas posms no Zvanītāju ielas līdz Celtnieku ielai. Pilsētas autobusi virzienā uz poliklīniku un ārpilsētas autobusi virzienā uz Salu kursēs pa Zaļo un Pormaļa ielām. Slēgtas pieturas Robežu iela un Celtnieku iela. Pietura Celtnieku iela Salas virzienam pārcelta pie stadiona uz Pormaļa ielas.

Un vēl

Pagājušās ndēļas nogalē, atklājot peldsezonu, Radžu ūdenskrātuves galvenajā peldvietā jau 12. reizi pacelts Zilai karogs. No piektdienas pludmalē sāka darbu speciālists, kas uzrauga kārtību un drošību peldvietā, kā arī iznomā peldlīdzekļus. Pludmales darba laiks no pulksten deviņiem rītā līdz deviņiem vakarā. No jūnija peldvietā strādās divi speciālisti. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina neizmantot satiksmei Baltkrievijas gaisa telpu;  50 populārākās Imanta Kalniņa dziesmas izdotas nošu grāmatā; un Vai arī šonedēļ gaidāmas lietavas?

Pagājušajā nedēļā vakcinēšanas pret Covid-19 temps Latvijā nedaudz samazinājies, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Pagājušajā nedēļā pirmo poti pret Covid-19 saņēmuši ap 37 tūkstoši cilvēku, bet vakcinēšanas procesu noslēguši - ap 57 tūkstoši cilvēku, tādējādi vidēji vakcinēti ap 13 tūkstoši 500 cilvēki dienā, kas ir otrs labākais nedēļas rādītājs līdz šim.

Eiropas Savienībā vismaz vienu poti pret Covid-19 saņēmuši gandrīz 40% iedzīvotāji. Līderpozīcījās ar 60% vakcinēto ir Malta. Eiropas Slimību un profilakses centrs informē arī, ka potēšanos pabeiguši 16,5% par 18 gadiem vecāku personu. Ļoti aktīvi vakcinācija notiek arī Ungārijā, Somijā, Kiprā un Beļģijā, kur vismaz vienu devu saņēmuši 45%–58% iedzīvotāju. Savukārt Latvijā vismaz viena preparātu deva injicēta 23,5% pilngadīgo iedzīvotāju, bet procesu pabeiguši 9,3% cilvēku.  

Latvijas izpratnē būtu veicami četri soļi saistībā ar nedēļas nogalē notikušo pasažieru lidmašīnas «Ryanair» sagrābšanu Baltkrievijas gaisa telpā, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņaprāt, pirmais solis būtu plašākas sektorālas ekonomiskās sankcijas, otrais solis – pārtraukt izmantot Baltkrievijas gaisa telpu starptautiskiem lidojumiem, bet trešais - pārtraukt apkalpot un uzņemt Baltkrievijas aviokompānijas, īpaši nacionālo aviokompāniju "Belavia". Tāpat arī jāvērtē Baltkrievijas hokeja izlases dalība pašlaik Rīgā notiekošajā pasaules hokeja čempionātā.

Viens no administratīvi teritoriālās reformas mērķiem ir lielajiem novadu centriem jaunpievienoto pagastu ceļu uzlabošana. Papildus ikgadējam Valsts ceļu fonda finansējumam trīs gados ceļu attīstībā plānots investēt 300 miljonus eiro. Taču Latvijas Pašvaldību savienība norāda, ka valsts vietējos ceļos iegulda pārāk maz un to sakārtošanai nav ilgtermiņa risinājumu. Novadu reformas 300 miljoni eiro ceļiem un ap 900 kilometru ceļa procentuāli ir ap 4,9% ceļu uzlabošanai, tajā skaitā vietējiem ceļiem pienesums būs 2,3%, bet tieši vietējie ceļi ir mugurkauls teritoriālajai reformai.

Turpinām ziņas

Sveicot izcilo latviešu komponistu Imantu Kalniņu 80 gadu jubilejā, izdevniecība MicRec latviešu populārās mūzikas nošu grāmatu sērijā izdevusi nošu grāmatu ar 50 populārāko Imanta Kalniņa dziesmu notīm un dziesmu vārdiem. Grāmatā iekļautas pazīstamākās melodijas, kuras izpildījuši Menuets, Turaidas Roze, Autobuss debesīs, Olga Rajecka, Ieva Akuratere, Austra Pumpre un daudzi citi.

Ar tēmu Dzīve pēc Covid? šodien, 24. maijā, sākas ikgadējais fotomākslas festivāls Rīgas Fotomēnesis. Rīgas Fotomēnesis iesāksies ar trim izstādēm publiskajā telpā. Avotu ielā būs skatāma starptautisko mākslinieku izstāde Dzīve pēc Covid?, kurā piedalās 14 mākslinieki no dažādām Eiropas valstīm -  Anglijā dzīvojošās polietes Anjas Redī ar kolāžām Brīnišķīgā jaunā pasaule,  latviešu mākslinieks Pēteris Ķimsis ar instalāciju Liela veiksme un Krievijas fotogrāfs Sergejs Stroiteļevs ar sēriju Iekšējais kaķis. Mākslas darbi apdzīvos afišu stendus, reklāmas laukumus, sienas un skatlogus no Avotu līdz pat J. Asara ielai. 

Un vēl

Sākot ar otrdienas pēcpusdienu, Latviju sasniegs jauns ciklons ar lietavām, tādēļ šonedēļ turpināsies pļavu un lauku applūšana daudzviet Vidzemē, kā arī vietām Zemgalē un Latgalē, brīdina sinoptiķi. Šonedēļ ievērojams nokrišņu daudzums gaidāms arī Kurzemē, bet šajā reģionā - atšķirībā no pārējās Latvijas - nebūs plūdu draudu. Plašākie plūdi iespējami Vidzemē un Zemgales austrumu daļā. Lietus Latvijā ieradīsies no dienvidrietumiem, visvairāk nokrišņu būs otrdienas vakarā un trešdien. Pastāv cerība, ka nedēļas nogalē paaugstināsies atmosfēras spiediens un vairs nelīs, bet pagaidām prognozes ir dažādas, tai skaitā iespējams stiprs lietus. Gaisa temperatūra šonedēļ būs līdzīga kā iepriekš - naktīs tā pārsvarā pazemināsies līdz +5..+10 grādiem un dienās galvenokārt saglabāsies zem +20 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā samazinās saslimšana ar Covid-19, Lauksaimniecības organizācijas pieprasa Plešam atvainošanos par tos aizskarošu reklāmu; un Rīgas pilī būvnieki uzgājuši ap 600 gadu senu krāsni

Nepilnas nedēļas laikā Covid-19 kumulatīvais divu nedēļu rādītājs Latvijā ir samazinājies par piektdaļu. Svētdien Latvijā atklāti 134 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi un ziņots par divu saslimušo nāvi, līdz ar to divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju svētdien sarucis līdz 355,3 gadījumiem. Vēl 19.maijā saslimstības kumulatīvais rādītājs Latvijā bija 448,8. 

Pašlaik kokmateriālu tirgū – dēļu un plātņu segmentā – ir vērojams būtisks cenu kāpums jeb burbulis, kas agri vai vēlu plīsīs. To Latvijas Radio atzina Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss. Viņš skaidroja, ka produkcijas cenu lielā mērā nosaka norises ārējos tirgos. Eiropā cenas zāģmateriāliem jeb dēļiem gada laikā kāpušas divkārt, bet ASV – pat trīskārt.  Latvijas Kokrūpniecības federācijas vadītājs norāda, ka pašreizējās koka pirmapstrādes produktu cenas nav adekvātas un atzīmē, ka visiem cilvēkiem, kas šovasar bija nolēmuši ko būvēt, labāk to nedarīt un atlikt darbus uz nākamo vasaru, kad situācija kokmateriālu tirgū varētu normalizēties. 

Eiropas Savienības un ASV reakcijai pret Baltkrievijas veikto civilās lidmašīnas sagrābšanu ir jābūt asai, un visos līmeņos, pretējā gadījumā mēs varam sagaidīt tikai formālu nosodījumu un sankcijas, aģentūrai LETA atzina Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Viņš uzskata, ka Baltkrievijai ne tikai jāatbrīvo aizturētais Baltkrievijas opozīcijas medija “Nexta” dibinātājs un galvenais redaktors Romāns Protasevičs, bet arī jāpieprasa sodīt aģentus, kuri piespieda lidmašīnu nosēsties Minskā.

Vakar, saņemot pretrunīgu informāciju par uz Minsku novirzīto komerciālo reisu, airBaltic nekavējoties lēma izvairīties no ielidošanas  Baltkrievijas gaisa telpā līdz brīdim, kamēr situācija kļūs skaidrāka un varas iestādes informēs par saviem lēmumiem,” liecina aviokompānijas pirmdien izplatītais paziņojums.Tā norāda, ka pasažieru un darbinieku drošība un veselība ir galvenā "airBaltic" prioritāte, un "airBaltic" pašlaik turpina uzmanīgi sekot līdzi situācijai.

Bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess sociālajā tīklā Twiter izteicies, ka Starptautiskajai hokeja federācijai vajadzētu izmest Baltkrieviju no Rīgā notiekošā pasaules čempionāta.Viņaprāt, tas vairāk nekā jebkas cits kaitētu hokeju mīlošajam diktatoram Lukašenko, parādot tūlītēju efektu valsts organizētajam terorismam. 

Turpinām ziņas

Vairākas Latvijas lauksaimniecības un mežsaimniecības nozari pārstāvošās organizācijas prasa Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu atvainoties par viņa vadītas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas administrētā Latvijas Vides aizsardzības fonda izplatīto audio reklāmu, kurā "tiek diskreditēta un publiski apmelota Latvijas lauksaimniecības nozare", informē organizāciju pārstāvji. Ja ministrs neatvainosies līdz 28.maijam, Latvijas lauksaimniecības un mežsaimniecības nevalstiskās organizācijas draud organizēt plaša mēroga lauksaimnieku protesta akcijas.

Latvijā kartupeļu sēklaudzētājiem visa sēkla ir izpirkta, aģentūrai LETA atzina Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle. Vaicāta par to, kā lauksaimniekiem veicas ar kartupeļu stādīšanas darbiem, Kraukle skaidro, ka situācija Latvijā ir dažāda – daži darbus jau pabeiguši, kamēr daudzi nav vēl sākuši, jo šogad pavasaris ir vēls un vēss, kā arī augsne daudzviet ir par slapju, lai tā tiktu apstādīta. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2020.gadā kartupeļi Latvijā tika audzēti 18 tūkstoši 112 hektāru platībā.

Līdz 28. maijam vēl var pieteikties uz finansiālu atbalstu vairākiem pasākumiem zivsaimniecībā un akvakultūrā. Inovāciju pasākumā paredzēts atbalstīt jaunu vai uzlabotu produktu izstrādi, kur kopējais pieejamais atbalsts zvejniecībai ir trīs miljoni eiro, bet akvakultūrai – 617,7 tūkstoši eiro. Savukārt zvejas un akvakultūras produktu apstrādes pasākumā pieejami 23,8 miljoni eiro.

Un vēl

Rīgas pils senākās daļas jeb kastelas būvdarbu gaitā atklāts jauns objekts. Eksperti lēš, ka tas varētu būt ap 600 gadus vecs pils virtuves pavards jeb krāsns. Šobrīd notiek vēsturiskā atraduma atsegšanas un attīrīšanas darbi, pēc tiem tiks uzsākta padziļināta izpēte. Atsegtās struktūras attiecas uz senāko pils būvperiodu – 14.–15.gadsimtu. Blakus 13., 14.gadsmita pils ķieģeļu mūriem atsegtais ķieģeļu mūrējums varētu būt pavards ēdiena gatavošanai vai siltgaisa apkures ierīce. 

Atstājiet komentāru