2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Astrazena vakcīnu atzīst par drošu; Noskaidrots labākais darba devējs Latvijā; un Papildināts autoceļu saraksts, kur pavasara šķīdoņa dēļ noteikti ierobežojumi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 zi’ņās klausieties: Latvija saņem «Moderna» un  «AstraZeneca» vakcīnas pret Covid-19; Jēkabpils reģionālā slimnīca kapacitātes stiprināšanai šogad ieguldīs vairāk nekā 5,8 miljonus eiro; un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par laiku brīvdienās

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Tirgotāji atkārtoti aicina valdību atvērt visas tirdzniecības vietas; Mudina sodīt par PSRS armijas tehnikas izstādīšanu, nevis aizvākšanu; un Sākta parakstu vākšana, lai sākumskolas skolēniem mācības notiktu klātienē.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Astrazena vakcīnu atzīst par drošu; Noskaidrots labākais darba devējs Latvijā; un Papildināts autoceļu saraksts, kur pavasara šķīdoņa dēļ noteikti ierobežojumi.

Eiropas Zāļu aģentūra vakar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 atzina par drošu. Aģentūras drošuma komiteja norāda, ka ieguvumi no vakcīnas, aizsargājot cilvēkus no Covid-19 un ar to saistītajiem nāves un hospitalizācijas riskiem, atsver iespējamos citus blakus riskus. Tāpat arī komiteja arī ir secinājusi, ka vakcīna nav saistīta ar trombembolijas gadījumu vai asins recekļu riska pieaugumu. Tajā pašā laikā aģentūra pilnībā nenoraida saikni starp retiem trombembolijas gadījumiem un vakcīnu, tāpēc eksperti iesaka informēt ārstus un vakcīnu saņēmējus par iespējamajiem riskiem. 

Pēc šī paziņojuma arī Latvijā šodien varētu tikt atsākta vakcinācija ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19. Par to ir paziņojis veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Efektīvākai vakcīnu pret Covid-19 devu izmantošanai valdība ir atļāvusi izbraukuma vakcinācijas gadījumos vakcinēt arī personas, pie kuras mediķi ieradušies, mājsaimniecības locekļus. Tiek plānots, ka tuvākajā laikā tiks sākta izbraukuma vakcinācija dzīvesvietā tām personām, kuras pašas nevar doties uz vakcinācijas iestādi.

Ministru kabinets sadalīja finansējumu ministriju augstas gatavības projektiem 212 miljonu eiro apmērā. Pašvaldību augstas gatavības projektiem Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijai piešķirti 54,3 miljoni eiro. Līgumiem par projektu īstenošanu jābūt noslēgtiem līdz 1.augustam.

Bezdarbnieka palīdzības pabalsta izmaksas periodu no pašreizējiem četriem mēnešiem plānots pagarināt līdz sešiem mēnešiem. Kā informē Labklājības ministrija, šīs izmaiņas attieksies uz tiem bezdarbniekiem, kuri no jauna noteiktās ārkārtējās situācijas sākuma datuma - 2020.gada 9.novembra - un vēlāk ir bijuši bezdarbnieka palīdzības pabalsta saņēmēji.

Turpinām ziņas

Vakar svinīgā attālinātā ceremonijā tika apbalvoti aptaujas “TOP darba devējs” labākie un populārākie aizvadītā gada darba devēji, pie kuriem darba ņēmēji visvairāk vēlētos strādāt. Latvijas iekārojamākā darba devēja titulu, “TOP darba devējs 2020”, trešo gadu pēc kārtas, neizpaliekot sīvai cīņai ar 2. un 3. vietas ieguvējiem, attiecīgi SIA “Lidl Latvija” un “Accenture” Latvijas filiāle, nosargāja AS “Swedbank”. Savukārt titulu “Gada izaugsme” – darba devējs, kas sarakstā pakāpies par visvairāk pozīcijām, 39. vietām, ieguva – SIA “Lidl Latvija”.

Aptaujas dalībnieku balsojums atklāja arī populārākos un iekārojamākos darba devējus reģionos. 1. Vietu un titulu “TOP darba devējs 2020 Zemgalē” ieguva AS “Virši-A”, Kurzemē pirmo vietu saglabā SIA “”Ventspils nafta” termināls”, bet Vidzemē populārākais darba devējs  - AS “Cēsu alus”. Savukārt Latgalē par iekārotāko darbavietu tika atzīta AS “Latvijas maiznieks”.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļas speciālisti informē, ka Jēkabpils Valsts ģimnāzijā pārbūves darbi norit saskaņā ar grafiku. Pašlaik lielākais darbu apjoms norit jaunajā korpusā, kur tiek ierīkots jumta latojums, notiek fasādes apdares darbi, kā arī nenesošo starpsienu, grīdu un ventilācijas cauruļvadu demontāža un būvgružu utilizācija. Pakāpeniski tiek uzsākti arī nepieciešamie mūrēšanas darbi.  Savukārt, pārējos korpusos turpinās demontāža. Pārbūves darbus veic SIA “ZENG”.  

Un vēl

Turpinoties pavasara atkusnim, daudzviet uz grants autoceļiem iestājies šķīdonis, tāpēc autotransporta masas ierobežojumi ir ieviesti jau 620 valsts autoceļu posmos ar grants segumu. Patlaban visvairāk ierobežojumi ir ieviesti Jēkabpils apkārtnē 58 ceļu posmos, Ludzas apkārtnē 44 ceļu posmos un Ventspils apkārtnē - 38 posmos. Ogres un Madonas apkārtnē katrā pa 37, bet Daugavpils apkārtnē 36 ceļu posmiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 zi’ņās klausieties: Latvija saņem «Moderna» un  «AstraZeneca» vakcīnas pret Covid-19; Jēkabpils reģionālā slimnīca kapacitātes stiprināšanai šogad ieguldīs vairāk nekā 5,8 miljonus eiro; un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par laiku brīvdienās

Šodien Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmes noslēgumā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pauda neapmierinātību par "tukšo runāšanu" sanāksmes laikā un aicināja turpmāk sanāksmēs izskatīt konkrētus priekšlikumus. Kariņš uzsvēra, ka visi vēlas saprast, pēc kādiem algoritmiem var sākt atjaunot darbību konkrētās jomās un nozarēs, tāpēc aicināja konkrētus priekšlikumus iesniegt Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska vadītajai operatīvās vadības grupai.

Latvijā aizvadītajā diennaktī reģistrēti 622 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 10 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā veikti 16 tūkstoši 904 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 3,7%. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem – 372,7. 

Vakar Latvija saņēmusi ražotāja "Moderna" vakcīnas pret Covid-19 piegādes daļu – 16 tūkstoši 800 devas. Vēlu vakarā piegādātas arī "AstraZeneca" vakcīnas – 2 tūkstoši 400 devas. Daļa saņemto vakcīnu tiks rezervēta otrajai vakcīnas devai, pārējās vakcīnas tiks izmantotas, lai turpinātu iedzīvotāju vecumā virs 70 gadiem vakcināciju, ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieku un klientu vakcināciju, medicīnas iestāžu darbinieku vakcināciju, kā arī lai tuvākajā laikā uzsāktu vakcinēt iedzīvotājus ar hroniskām saslimšanām.

Turpinām ziņas

Pamatojoties uz SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” iesniegtajiem prasījumiem un nepieciešamības pamatojumu, trīs piešķīrumos, atbilstoši Veselības ministrijas izstrādātajam plānam slimnīcu kapacitātes stiprināšanai Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai, Ministru kabinets atbalstījis finansējuma piešķiršanu SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” 5 miljoni 884 tūkstoši 795 eiro apmērā. 
Pateicoties piešķirtajam valsts finansējumam, paredzēts izveidot un labiekārtot 80 gultas vidēji smagu pacientu ārstēšanai, veikt reanimācijas nodaļas paplašināšanas darbus un aprīkot intensīvās terapijas un reanimācijas gultas, kā arī veikt remontdarbus aptiekas noliktavas paplašināšanai un hemodialīzes kabineta izveidei - lai nodrošinātu atsevišķu plūsmu infekcijas pacientiem.

17.martā Saeimā pieņemts jaunais Dzīvojamo telpu īres likums, un plānots, ka tas stāsies spēkā šā gada 1.maijā. Galvenā norma, ko paredz jaunais likums, ir tā, ka turpmāk īres līgums būs uz noteiktu termiņu, un beztermiņa līgumi vairs nepastāvēs.  SIA JK Namu pārvalde aicina, ja dzīvojat neprivatizētā dzīvoklī, kas pieder Jēkabpils pilsētas pašvaldībai un īres līgums ar to ir noslēgts līdz 2002.gada 1.janvārim, aicinām apdomāt iespēju šo dzīvokli atpirkt, kā īpašnieks iegūstot vairākas priekšrocības un arī zināmu drošību par rītdienu. Jūs varēsiet ne tikai piedalīties savas mājas apsaimniekošanā, bet arī dāvināt, pārdot un atstāt mantojumā savu dzīvokli.

Šodien pulksten četros no rīta Jēkabpils un Pļaviņu ugunsdzēsēji glābēji devās uz Atpūtas ielu Jēkabpilī, kur vienstāva ēkā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienstāva ēkas jumts deg ar atklātu liesmu. Pārmeklējot ēku, cilvēki tajā netika atrasti. Ugunsgrēkā dega ēkas jumts un starpstāvu pārsegums 90 m2, kā arī pirmais stāvs 10 m2 platībā. Liesmas izdevās savaldīt un ugunsgrēku nodzēst ap pulksten astoņiem no rīta.

Un vēl

No sestdienas vakara līdz svētdienas pēcpusdienai Latvijā būs daudz nokrišņu, vietām valsts centrālajā un austrumu daļā - sevišķi Vidzemes rietumu novados - sniega sega kļūs par desmit centimetriem biezāka, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Nakts uz sestdienu būs auksta - gaisa temperatūra pazemināsies līdz -5..-15 grādiem, lielākais sals gaidāms Vidzemē. Sestdien no valsts ziemeļrietumiem debesis sāks apmākties, pastiprināsies rietumu, dienvidrietumu vējš un gaiss iesils līdz -2..+2 grādiem.
Nedēļas pēdējā diennaktī snigs un puteņos, daudzviet gaidāms arī slapjš sniegs un lietus, brāzmainu dienvidrietumu vēju nomainīs ziemeļrietumu vējš, gaisa temperatūra pakāpsies līdz 0..+4 grādiem. No otrdienas kļūs siltāks, un saulainākajās dienās gaisa temperatūra nākamnedēļ pakāpsies nedaudz virs +10 grādiem, bet dzestrākajās naktīs tā daudzviet noslīdēs zem nulles. Nokrišņu nākamajā nedēļā būs maz.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Tirgotāji atkārtoti aicina valdību atvērt visas tirdzniecības vietas; Mudina sodīt par PSRS armijas tehnikas izstādīšanu, nevis aizvākšanu; un Sākta parakstu vākšana, lai sākumskolas skolēniem mācības notiktu klātienē.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un tirdzniecības nozare atkārtoti aicina valdību pieņemt lēmumu par drošas tirdzniecības koncepta ieviešanu visām tirdzniecības vietām, tādējādi ļaujot atsākt darbību visiem tirdzniecības uzņēmumiem bez izņēmuma. Tirgotāji norāda, ka drošas tirdzniecības koncepts tika izstrādāts, kad saslimstība ar Covid-19 bija ļoti augsta, apmēram 800 cilvēkiem dienā, un jau tad esot bijis iespējams īstenot drošu tirdzniecību gan pircējiem, gan darbiniekiem. Pašreiz saslimstības rādītāji ir zem 400, un pilotprojektā ieviestais drošas tirdzniecības koncepts ir sevi pilnībā attaisnojis, tādējādi tirdzniecības un rūpniecības kamera atkārtoti norāda, ka valdībai ir strauji jāpieņem lēmums ļaut darbību atsākt visiem tirdzniecības uzņēmumiem bez izņēmuma.

Latvijā top vienas no pasaulē pieprasītākajām lidmašīnām ultravieglo lidaparātu klasē. Interese par tām ir tik liela, ka uzņēmums, kurā tās top, spiests pat meklēt papildu aviomehāniķus un inženierus. Šogad plānots uzbūvēt 10 lidmašīnas. “Tarragon” lidmašīnas ietilpst ultravieglo lidaparātu klasē un to būvē izmanto pašu ražotu oglekļa šķiedru un formas, arī savu dizainu, bet dzinējus iepērk no aviācijā atzītām firmām.”Tarragos” ir ļoti ātra. Kruīza ātrums ir 300 km stundā.

No šīs nedēļas atsākta aviosatiksme no Rīgas uz trešajām valstīm, un tūroperatori šomēnes atsāk arī čarterlidojumus uz Ēģiptes kūrortiem.
“Kantar TNS” aptaujā noskaidrots, vai iedzīvotāji šovasar plāno doties atpūtas ceļojumos ārpus Latvijas. Piektā daļa jeb 22% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka šogad plāno doties atpūtas braucienā uz ārvalstīm. Savukārt lielākā daļa respondentu – 66% – iedzīvotāju ir norādījuši, ka šogad neplāno doties atpūtas braucienā uz ārvalstīm.

Norvēģijas Piekrastes pārvalde no Transporta un sakaru ministrijas saņēma norīkojuma vēstuli, lai sāktu gatavoties Stadlandetas pussalas lielo jūras kuģu tuneļa projekta būvniecībai. Jau 2015. gadā norvēģi bija ieplānojuši uzbūvēt lielajiem jūras kuģiem 1,7 km garu, 26,5 metrus platu un 37 metrus augstu tuneli. Tas būtu pasaulē pirmais šāda veida tunelis. Nu arhitektu biroja “Snøhetta” projektētajam tunelim ir dota ilgi gaidītā zaļā gaisma. Ja viss notiks pēc plāna, pirmais pasaules liela mēroga kuģu tunelis tiks pabeigts 2025./2026. gadā.

Turpinām ziņas

Kopš februāra nogales Valsts policija izmeklē krimināllietu, kurā par piemiņas zīmes – lielgabala – nesankcionētu demontāžu Jēkabpilī vainīgo personu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat diviem gadiem. Savukārt Nacionālā apvienība cer panākt, lai nākotnē sodītu nevis par šādu pieminekļu demontāžu, bet par to izstādīšanu un uzturēšanu. Parlamentā partijai ir arī domubiedri. 

Tiek rosināts papildināt Administratīvo sodu likumu ar šāda satura pantu : Par bijušās PSRS vai nacistiskās Vācijas ieroču, kara tehnikas un tās elementu izstādīšanu publiskā vietā, ja tā pārsniedz 30 dienas, izņemot muzejus, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz septiņdesmit soda vienībām, bet juridiskai personai - līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām. Viena soda naudas vienība ir pieci eiro, tātad fiziskai personai, likumprojektam stājoties spējā, varētu piemērot 350 eiro sodu, bet juridiskai - 2900 eiro. Likumprojekta autors Edvīns Šnore neslēpj, ka dokuments tapis kā reakcija uz notikumiem Jēkabpilī un pauž, ka īpašnieks ir atbildīgs par to, kas notiek uz viņa zemes.

Un vēl

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sāk parakstu vākšanu par to, lai 1.-4. klašu skolēni varētu atsākt mācības klātienē, neskatoties uz 14 dienu reģiona kumulatīvo saslimstības rādītāju uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Tiesa, iniciatīvā norādīts, ka gadījumā, ja atsāktu mācības klātienē, būtu jāievēro visi epidemioloģiskās drošības pasākumi: distanci, maskas valkāšanu, roku un telpu dezinfekciju. Iniciatīvas autore Laura Ērkšķe norāda, ka vecāki ar tik maziem bērniem ir mazāk pievilcīgi darba devējam, jo, vecākam palīdzot mācību procesā bērnam, viņš nevar pilnvērtīgi veikt savus pienākumus.

Atstājiet komentāru