2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Par karavīru formastērpu prettiesisku valkāšanu paredzēts naudassods; Eiropas Parlamenta deputāti noraida Lielbritānijas priekšlikumu saistībā ar Brexit; un Kādi ir zinātnieku jaunākie atklājumi par Saules sistēmu?

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas un Lietuvas prezidenti cer panākt abu valstu jūras robežlīguma ratifikāciju; Pēdējo nedēļu laikā bankrotējušas vairākas Eiropas aviosabiedrības; un Aukstuma viļņa ietekmē jau nākamnedēļ beigsies zelta rudens

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vietējie uzņēmēji Latvijā plāno attīstīt jaunu veikalu tīklu; Ukrainā avarējusi transporta lidmašīna; un Jēkabpilī izgaismots Kena parka tiltiņš.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Par karavīru formastērpu prettiesisku valkāšanu paredzēts naudassods; Eiropas Parlamenta deputāti noraida Lielbritānijas priekšlikumu saistībā ar Brexit; un Kādi ir zinātnieku jaunākie atklājumi par Saules sistēmu?

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma cīņai pret hibrīdkara draudiem kādu laiku iepriekš sagatavotos likuma grozījumus Militārā dienesta likumā, kas paredz  fiziskajām personām līdz 2 tūkstoši, bet juridiskajām personām - līdz 20 tūkstoši eiro palielināt maksimālo sodu par karavīru formastērpa prettiesisku valkāšanu. Arī par atšķirības zīmju prettiesisku apriti tiks piemērots līdzīgs sods. 

Latvijas pase saglabājusi 10. spēcīgākās pases pozīcijas pasaulē – to liecina oktobra sākumā publiskotais Šveices uzņēmuma “Henley&Partners” ikgadējais pārskats, kurā pasaules valstu pases sakārtotas atbilstoši to īpašnieku iespējām sasniegt ceļojumu mērķus bez vīzām. Latvijas pilsoņi ar savu personas dokumentu bez vīzas var apceļot 180 no 218 valstīm. Igaunija ar 179 punktiem ir 11. vietā, bet Lietuva ar 181 punktu 9. vietā – tātad visaugstāk no Baltijas valstīm. Pasaulē visspēcīgākās ir Japānas un Singapūras pases. To īpašnieki bez vīzas var apceļot 190 valstis. Starp Eiropas valstīm “visnevērtīgākā” ir Kosovas pase.

Šogad Lielā Kristapa balvu mūža ieguldījumam filmu mākslā pasniegs režisoram Varim Braslam. Jāatzīmē, ka Varis Brasla ir režisors, kurš saņēmis līdz šim visvairāk (četrus) Lielā Kristapa apbalvojumus labākās spēlfilmas kategorijā. Savukārt labākās aktrises nomināciju saņēmušas Anta Aizupe, Elza Gauja, Inese Pudža un Kristīne Nevarauska. Savukārt labākā aktiera nomināciju saņēmuši Andris Keišs, Āris Matesovičs, Jēkabs Reinis, Mārtiņš Kalita  un Valentīns Novopoļskis.


Turpinām ar ārvalstu vēstīm


Eiropas Parlamenta deputāti ir noraidījuši jaunāko Lielbritānijas valdības priekšlikumu par izstāšanās līguma izmaiņām. “Brexit” komitejas deputāti uzskata, ka Borisa Džonsona valdības ierosinājums ir pārāk neskaidrs, ka tas apdraud miera procesu uz Īrijas salas un dod vienpusējas veto tiesības Ziemeļīrijas parlamentam, kas šobrīd nemaz nedarbojas. Arī Īrijas premjers ļoti vēsi izteicās par Džonsona priekšlikumiem, norādot, ka ir pretruna starp to, ko viņš saka un kas ir rakstiskajos priekšlikumos.


ASV Federālās aviācijas pārvalde novembrī veiks testus, lai pārliecinātos, ka lidmašīnu evakuācija avārijas gadījumā ir pilnīgi droša un ātra, pieaugot bažām, ka mūsdienu vidējais statistiskais pasažieris kļūst arvien smagāks, bet lidsabiedrības lidmašīnās izvieto arvien mazākus krēslus, lai tādējādi ievietotu lidmašīnās vairāk cilvēku un gūtu lielāku peļņu, vēsta ASV raidorganizācija CNN. Šo testu mērķis ir noskaidrot, vai nepieciešams noteikt jaunu standartu attiecībā uz lidmašīnu krēslu izmēriem un minimālo attālumu starp tiem, tādējādi veicinot pasažieru drošību.


Vai Facebook komentārs šķiet nomelnojošs? Tiesas Eiropas Savienības dalībvalstīs turpmāk varēs likt populārajam sociālam tīklam izdzēst lietotāju publicētus komentārus, ja tie būs atzīti par pretlikumīgiem, tā lēmusi bloka augstākā tiesa. Eiropas Savienības tiesa arī norādījusi, ka bloka tiesību akti pieļauj, ka šādam nacionālās tiesas izpildrakstam ir ietekme, kas attiecas uz visu pasauli piemērojamo starptautisko tiesību ietvaros.

Un vēl

Mūsu Saules sistēmas malā norisinās visai dīvainas lietas. Virkne lielu, akmeņainu ķermeņu – lielākoties Koipera joslas asteroīdi un komētas – peld dīvainā orbītā, kas ir perpendikulāra lielākajai daļai orbītu Saules sistēmā. Visticamāk, eksistē kāds objekts, kas šos ķermeņus notur dīvainajā orbītā. Zinātnieki pieļauj, ka šis objekts varētu būt melnais caurums un tā rādiuss varētu būt vien pieci centimetri. Ja zinātniekiem ir taisnība, tad šāda izmēra melnā cauruma identificēšana būtu pamatīgs izaicinājums.


Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Iedzīvotāju forums "Darām pa savam" Preiļos pulcēja ne tikai Preiļu, Aglonas, Līvānu, Riebiņu, Vārkavas un blakus novadu iedzīvotājus, bet arī pašvaldību darbiniekus un uzņēmējus, kuri ir motivēti darboties sava novada attīstībai. Forumā tapa priekšlikumi un secinājumi, kā mainīt un attīstīt apkārtējo vidi, pievienojot savu artavu. Sākot no sava ciema iedzīvotāju degradācijas, kā arī bezdarba un nevēlēšanās strādāt problēmas un sāpes līdz lietām, ko var veikt pašu spēkiem - tādas bija tēmas, ko apsprieda foruma dalībnieki. Foruma dalībnieki izteica priekšlikumu, ka vajadzētu vairāk popularizēt brīvprātīgo darbu un tajā iesaistīt jauniešus. Tāpat lielāka uzmanība būtu jāvērš informācijas pieejamībai labdarības jomā.

Aicina Līvānu novada skolēnus piedalīties konkursā „Mana biznesa ideja 2019”, iesniedzot aizpildītu pieteikuma veidlapu un sagatavojot savas biznesa idejas prezentāciju. Biznesa idejas vērtēs konkursa komisija piecu ekspertu sastāvā. Katra biznesa ideja saņems speciālistu padomus un ieteikumus tās veiksmīgai realizēšanai. Vērtēšana norisināsies divās vecuma grupās: 5.-9. klase un 10.-12.klase. Konkursa rezultātā tiks apbalvotas 3 labākās biznesa idejas katrā vecuma grupā, kur katram uzvarētājam pasniegs naudas balvu 50 eiro vērtībā. Paredzēts pasniegt arī pateicības balvas par dalību konkursā. Pieteikumu pašvaldībā var iesniegt līdz 31. oktobrim.


1. oktobrī, Starptautiskajā veco ļaužu dienā, Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle, Rožupes pagasta pārvaldes vadītājs Andris Neicenieks, kā arī pagasta sociālās darbinieces apmeklēja Līvānu novada sociālās aprūpes centru "Rožlejas", lai sveiktu tā iemītniekus senioru svētkos. Viesi bija atveduši cienastu - saldumus un kliņģeri, arī "Rožleju" personāls bija sarūpējis sirmgalvjiem gardu mielastu - pašu sietas ruletes un salātus, pašceptas kūkas un pīrādziņus, konfektes un cepumus. Kā atzina "Rožleju" seniori, viņi tiek lutināti gan svētkos, gan arī ikdienā.


Turpinām ziņas


Šogad Pasaules lielākās mācību stundas vadmotīvs ir kopīgas nākotnes veidošana balstoties uz 2015.gadā ANO pieņemtās rezolūcijas “Mūsu pasaules pārveide: ilgtspējīgas attīstības programma 2030.gadam” mērķiem. 26.septembrī šajā akcijā iesaistījās Līvānu 2.vidusskolas skolēni, skolotāji un bibliotekāre. Akcijas laikā ar globālajiem mērķiem iepazinās 29 cilvēki. Krievu valodas un literatūras skolotāja Valentīna Ivanova stundu 8.klasē veltīja tīram ūdenim un planētas aizsardzībai, par dabas ilgtspējas pamatu ņemot cilvēka attieksmi pret ūdeni. Savukārt 6.a klasē tika izmantots UNESCO.lv vietnē piedāvātais stundas plāns “Rakstot bērnības nākotni: visiem bērniem visas tiesības”. Skolēni apsprieda arī bērnu tiesības uz pilnvērtīgu bērnības laiku, ko nodrošina Bērnu tiesību konvencija un kurai šogad tiek atzīmēta 30. gadadiena. 


Līvānu novadā Karjeras nedēļa šogad sāksies ātrāk kā citur Latvijā, jo jau 10. oktobrī pie skolēniem ieradīsies Tehnobuss. Turpmākās aktivitātes norisināsies no 14. līdz 18.oktobrim. Šī gada Karjeras nedēļas fokusā ir nākotnes profesijas. Karjeras nedēļa šogad tiek aizvadīta ar saukli “Ielogojies nākotnē!”, rosinot jauniešus apzināties straujās izmaiņas tehnoloģijās, sabiedrībā un vidē, kas nosaka nepieciešamību jau tagad attīstīt specifiskas prasmes un kompetences, lai veiksmīgi iekļautos nākotnes darba tirgū. Ar karjeras nedēļas plānu un paredzētajiem pasākumiem Līvānu novadā var iepazīties pašvaldības mājaslapā livani.lv.

Un vēl par pasākumiem

Šodien Līvānu pilsētas parkā pretī Fabrikas ielai Latvijas Pašvaldību savienības Meža dienu projekā iestādītas 14 Kanādas kļavas (Rojal Red). Kociņu stādīšanā piedalījās SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” pārstāvji, Līvānu novada domes darbinieki un Līvānu novada domes deputāti.


Šodien pulksten piecos pēcpusdienā Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā notiks dzejas lasījumi, kas dos iespēju izteikties Līvānu novada iedzīvotājiem, kuri raksta dzeju par sev un sabiedrībai aktuālām tēmām, kuri vēlas satikt savus domubiedrus un savus klausītājus. Aicina visus – gan dzejas rakstītājus, gan dzejas cienītājus uz Dzejas dienu izskaņas pasākumu bibliotēkā!


Sestdien, 5.oktobrī, pulksten vienos dienā Līvānu novada kultūras centrā par godu Starptautiskajai senioru dienai Līvānu novada pensionāru biedrība un Līvānu novada Kultūras centrs aicina uz senioru rudens balli “Kļavlapu virpulī”. Koncerta īpašais viesis Dainis Skutelis. 


Otrdien, 8. oktobrī  pulksten četros pēcpusdienā, biedrības “Baltā māja” otrajā stāvā, biedrības “Baltā māja” dzejas draugu klubs aicina uz tikšanos. Tēma: Viljams Šekspīrs (1564 – 1616) – angļu dramaturgs un dzejnieks, kurš teica: “Ir milzu teātris šī pasaule...” “Kā jums tīk?” 



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas un Lietuvas prezidenti cer panākt abu valstu jūras robežlīguma ratifikāciju; Pēdējo nedēļu laikā bankrotējušas vairākas Eiropas aviosabiedrības; un Aukstuma viļņa ietekmē jau nākamnedēļ beigsies zelta rudens


Rīgas apgabaltiesa šodien pilnībā noraidīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvnieku - pilnsabiedrības "Nacionālo būvkompāniju apvienība" - prasību par 12 miljoni 134 tūkstoši 532 eiro piedziņu no valsts. Pušu starpā ir strīds par to, kādi būvniecības izmaksu izmaiņu koeficienti piemērojami atbilstoši līguma Speciālo noteikumu 13.8.apakšpunktā pielīgtajam - cēloņsakarīgi, par cik katrā ceturksnī palielinājušās vai samazinājušās būvniecības izmaksas inflācijas/deflācijas ietekmē.


Lietuvas un Latvijas prezidenti pēc tikšanās Viļņā ceturtdien paziņojuši, ka vēlas paātrināt sarunas par abu valstu jūras robežlīgumu, lai to varētu apstiprināt nākamo četru gadu laikā. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda kopīgā preses konferencē ar Latvijas prezidentu Egilu Levitu sacīja, ka abas valstis ir vienojušās, ka līgums ar jūras dzīļu resursu izmantojumu ir jāapstiprina kopā ar robežlīgumu.



Rīgas Starptautiskajā kino festivālā, kas norisināsies no 17. līdz 27. oktobrim, nacionālās pirmizrādes piedzīvos vairākas Latvijas filmas, kuras jau atzinīgi novērtētas citos starptautiskos kinofestivālos, tajā skaitā Karlovi Varu galvenās balvas ieguvēja – filma “Nemirstīgie”, kā arī Lailas Pakalniņas melnbaltā “Karote”. Pirmo reizi uz lielā ekrāna būs redzama arī Kārļa Lesiņa drāma “Izmisums” par depresiju ar Kasparu Zāli galvenajā lomā un Latvijas-Vācijas kopražojums “Geparda dzimšana” – dokumentāls stāsts par kādu leģendāru mīlas stāstu, kas savienoja Stāmerienu un Sicīliju. 



Turpinām ziņas


Bankrota pieteikumu iesniegusi Slovēnijas nacionālā aviokompānija “Adria Airways”. Pēdējo nedēļu laikā līdzīgs liktenis piemeklējis arī divas Francijas  lidsabiedrības.  “Adria Airways” paziņojumā norādīts, ka lēmuma iemesls ir likviditātes trūkums un tiesai ir jāizskata šis pieteikums trīs dienu laikā. Savukārt Slovēnijas Civilās aviācijas aģentūra informēja, ka ir anulējusi aviokompānijas licenci un neviena no tās lidmašīnām nedrīkst pacelties gaisā.


Cilvēku darbības rezultātā atmosfērā nokļūst desmitiem reižu vairāk siltumnīcas efektu izraisošo gāzu nekā vulkānu izvirdumos. Par to ziņo britu raidorganizācija BBC, atsaucoties uz ASV galvaspilsētā Vašingtonā bāzēta pētniecības centra datiem.  Zinātnieki aprēķinājuši, ka uz mūsu planētas kopumā ir apmēram 43,5 gigatonnas oglekļa, un lielākā daļa no tā paslēpta planētas dzīlēs. Vulkāni un tiem līdzīgi dabas objekti katru gadu atmosfērā nogādā apmēram 0,4  gigatonnas oglekļa, savukārt cilvēku darbības rezultātā ap mūsu planētu gāzes veidā nonāk no 40 līdz 100 reižu vairāk šī ķīmiskā elementa.


Un vēl

Tuvākajās naktīs teju visā valstī gaisa temperatūra noslīdēs zem nulles, aukstums izraisīs strauju lapkriti un tādēļ jau nākamnedēļ - agrāk nekā citos gados - lielākā daļa Latvijas koki kļūs kaili, prognozē sinoptiķi. Sestdienas rītā daudzviet valstī, naktī uz svētdienu un pirmdienu jau praktiski visā teritorijā gaidāms sals, kas vietām var sasniegt -4..-6 grādus, pārspējot aukstuma rekordus. Dažviet veidosies migla un sarma. Dienas laikā gaiss iesils līdz +4..+9 grādiem.


Naktīs un no rītiem vietām var veidoties apledojums - galvenokārt uz tiltiem un ceļiem ūdens tuvumā, kā arī vietās, kur pāri gājuši lietus un sniega mākoņi.
Nākamnedēļ Latvijā pakāpeniski paaugstināsies gaisa temperatūra un būs vairāk nokrišņu, nedēļas sākumā vietām iespējams sniegs. Autovadītāji tiek aicināti mainīgajos laika apstākļos būt īpaši piesardzīgi, ieturēt lielāku distanci, neveikt straujus manevrus, kā arī izvēlieties braukšanas apstākļiem atbilstošu ātrumu.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vietējie uzņēmēji Latvijā plāno attīstīt jaunu veikalu tīklu; Ukrainā avarējusi transporta lidmašīna; un Jēkabpilī izgaismots Kena parka tiltiņš.


Patlaban vēl nav kandidātu saraksta uz Latvijas Bankas prezidenta amatu, un tas dara bažas, šodien Delfi TV intervijā ar Jāni Domburu sacījis Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Jautāts, vai viņam pašam padomā ir kāds konkrēts kandidāts, Kariņš atbildēja apstiprinoši. Viņš pieļāva iespēju, ka katram valdošās koalīcijas partnerim varētu būt savs kandidāts Latvijas Bankas prezidenta amatam. Valdības vadītājs prognozēja, ka būs garš saraksts ar kandidātiem un asa cīņa par šo amatu.


Administratīvā rajona tiesa ir ierosinājusi administratīvo lietu saistībā ar Jāņa Bordāna vadītās Tieslietu ministrijas rīcību, nesniedzot informāciju par tās it kā ieplānoto, bet pēc tam paklusām atcelto “visaptverošo tieslietu sistēmas auditu”, un uzdevusi ministrijai mēneša laikā sniegt tiesai rakstveida paskaidrojumus. 

Apvienojoties vietējiem mazumtirdzniecības veikalu tīklu uzņēmumiem, dibināts SIA “Latvian Retail Management”, kurš plāno attīstīt jaunu veikalu tīkla zīmolu “Citro” ar vairāk nekā 70 tirdzniecības vietām visā Latvijā. Līdz šim apvienību veidojošo uzņēmumu mazumtirdzniecības vietas tika pārstāvētas ar zīmolu “top!”, taču pakāpeniski veikali mainīs nosaukumu uz jauno zīmolu un no 2020. gada janvāra tiks pārstāvēti ar vienotu zīmolu “Citro”.


Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Veicot piespiedu nolaišanās manevru Ļvovas lidostā, avarējusi transporta lidmašīna “An-12”, gājuši bojā pieci cilvēki, bet vēl trīs cilvēki guvuši smagus ievainojumus, ziņo Krievijas medijs “Meduza”. Kopumā lidmašīnā bija septiņi apkalpes locekļi un viens cilvēks, kas pavadīja lidmašīnā vesto kravu. Kā vēsta Ukrainas Ārkārtas situāciju dienests, lidmašīna no radaru ekrāniem pazuda šorīt plkst.7.10 pēc vietējā laika. 19 minūtes vēlāk lidmašīnas apkalpe paziņoja, ka tā veiks avārijas nosēšanos.


Polijas dienvidos zemestrīcē ogļraktuvē gājis bojā viens un ievainoti deviņi cilvēki, paziņojušas amatpersonas. Zemestrīce notikusi ceturtdien raktuvē Silēzijas vojevodistes Ruda Slonskas pilsētā. Šahtā atradušies 17 ogļrači. Viens no viņiem smagi ievainots un miris. No pārējiem 16 ogļračiem deviņi guvuši lūzumus un citas traumas. Zemestrīces stiprums bijis trīs magnitūdas pēc Rihtera skalas. Līdz ar to Polijas ogļu ieguves šahtās šogad dzīvību zaudējuši jau 22 cilvēki. 

Franču policistam, kurš Parīzē šonedēļ nodūris četrus savus kolēģus, naktī pirms uzbrukuma bijusi psihiska lēkme, tā atklājusi viņa sieva.Jau ziņots, ka 45 gadus vecais Mikaels Arpons, kurš strādājis biroja darbu policijas iecirknī Parīzē trešdien metās virsū saviem kolēģiem ar nazi. Viņš sadūris kopumā piecus cilvēkus, no kuriem četri ir miruši. Piektā cietusī ir smagā stāvoklī un ārsti cīnās par viņas dzīvību.

Un vēl

Šonedēļ Jēkabpilī, Kena parka tiltiņš, kas ved pāri parkā esošajam kanālam, tika aprīkots ar dekoratīvu LED apgaismojumu, lai padarītu gaišākus tumšos rudens vakarus un radītu patīkamu atmosfēru parka apmeklētājiem, dodoties naksnīgās pastaigās. Tiltiņa apgaismojums ieslēgsies automātiski, vienlaikus ar pilsētas ielu apgaismojumu. Izmantotā LED tehnoloģija ļaus nodrošināt apgaismojumam ilgāku mūžu, vienlaicīgi patērējot pēc iespējas mazāk elektroenerģijas. Darbu kopējās izmaksas sastāda tūkstoš 157 eiro.

Atstājiet komentāru