2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 3.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 3.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Līdz ar 36 pašvaldību ieviešanu darbu varētu sākt arī īpašas pārvaldības institūcijas; Tiesībsargs vērsies Satversmes tiesā par GMI neatbilstību Satversmei; un Ordeņu kapitulu vadīs Sarmīte Ēlerte.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits rosina likumā 17.martu noteikt par Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu; Jēkabpils domes budžeta ieņēmumu daļa samazinājusies par vairāk kā 1,7 miljoniem eiro; un Eksperti prognozē izmaiņas darba meklēšanas paradumos un kanālos.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ierosināta jauna ideja kā mazināt alkoholismu; Uzbrucējs parīzē nogalinājis četrrus policistus; un Zināms, kurš ir Latvijas bagātākais cilvēks.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Līdz ar 36 pašvaldību ieviešanu darbu varētu sākt arī īpašas pārvaldības institūcijas; Tiesībsargs vērsies Satversmes tiesā par GMI neatbilstību Satversmei; un Ordeņu kapitulu vadīs Sarmīte Ēlerte.

Rīgas dome un biedrība "Zolitūde 21.11." vienojušies par Rīgā, Priedaines ielā 20, esošā nama nākotni, paredzot, ka tas tomēr tiks labiekārtots dzīvošanai. Pēc īpašuma sadales, "Prana property" savā īpašumā apņemas nodrošināt virszemes daļas, kas ir brīva no apbūves, labiekārtošanu un jaunizveidotā zemesgabala fizisku nošķiršanu. Savukārt Rīgas dome par saviem līdzekļiem nodrošinās pazemes autostāvvietas daļas nojaukšanu, lai izveidotu pilnvērtīgu piemiņas vietu traģēdijā cietušajiem un ierīkotu skvēru.

Līdz ar Latvijas sadalīšanu 36 pašvaldībās, 2021.gadā darbu varētu sākt arī uz plānošanas reģionu bāzes veidotas otrā līmeņa pārvaldības institūcijas, kas nebūs vēlētas, šodien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā pastāstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Komisija bija aicinājusi ministru uz diskusiju, lai pārrunātu administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas gaitu. Runājot par otrā līmeņa pārvaldības ieviešanu, Pūce atgādināja, ka ministrijai ir dots uzdevums izvērtēt šī modeļa ieviešanu un jau oktobra izskaņā apspriešanai tiks nodots informatīvais ziņojums par to.

Rīgas rajona tiesas tiesnese Inese Biteniece, kurai bija iedalīta krimināllieta, kurā par korupciju apsūdzēts Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons, ir iesniegusi tieslietu ministram Jānim Bordānam iesniegumu, lūdzot viņu atbrīvot no amata pēc pašas vēlēšanās. Jau zināms, ka elektroniskā lietu sadales sistēma Rimševiča krimināllietu iedalījusi tiesnesei Gundegai Lapiņai. Pagaidām nav zināms vai Rimševiča lietai būs iespējams saglabāt iepriekš nozīmēto datumu. Sākotnēji lietu bija paredzēts sākt skatīt 4.novembrī.

Lielbritānijas valdība beidzot publiskojusi jauno “Brexit” piedāvājumu, ko tā iesniegusi Briselei. Tajā iekļauts kompromisa variants sāpīgajā Īrijas robežas jautājumā. Pēc jaunā plāna Ziemeļīrija paliktu Eiropas vienotajā preču tirgū, bet izstātos no muitas savienības. Taču, lai Džonsona piedāvātie risinājumi stātos spēkā, tie vēl būs jāapstiprina Briselē. Jauno “Brexit” piedāvājumu Eiropas Komisija saņēma vakar vakarā.

Turpinām ziņas

Tiesībsargs Juris Jansons ir vērsies Satversmes tiesā, lūdzot noteikt, ka esošais garantētais minimālo ienākumu jeb GMI līmenis ir neatbilstošs Satversmes 1. un 109.pantam. Tiesībsargs vēstulē norādīja, ka, viņaprāt, valdības noteiktais GMI līmenis, kas nenodrošina pat personas pamatvajadzības, nevar nodrošināt cilvēka cienīgu dzīves līmeni. Tāpat tiesībsarga ieskatā nav pieļaujama ilgstoša vistrūcīgāko iedzīvotāju daļas tiesību ignorēšana, kas norāda uz cieņas trūkumu attiecībā pret šiem cilvēkiem. Saskaņā ar Labklājības ministrijas statistiku 2017.gadā pabalstu GMI līmeņa nodrošināšanai saņēma 25 tūkstoši 823 personas.

Ar jaunu zarnu vēža testēšanas metodi ik gadu plānots pārbaudīt vismaz 417 tūkstoši 975 pacientus jeb aptuveni 70% no visiem Latvijas iedzīvotājiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem, vakar notikušajā preses konferencē pastāstīja ģimenes ārsts Ainis Dzalbs. Jaunā testa ieviešana no 1.oktobra līdz šī gada beigām izmaksās 742 tūkstoši eiro.

Sievietes tiek aicinātas veikt krūšu izmeklējumus tuvāk savai dzīvesvietai - Veselības Centrs 4 mobilajā mamogrāfā, kas Jēkabpilī ieradīsies 30.oktobrī un1., 7.un 21.novembrī pie Jēkabpils slimnīcas. Uz mamogrāfa pārbaudi sievietes aicinātas ierasties pēc iepriekšēja pieraksta! Plašāka informācija pa tālruni - 27 86 66 55.


Un vēl


Valsts prezidents Egils Levits apstiprinājis Ordeņu kapitula sastāvu, par tā kancleri ieceļot bijušo kultūras ministri, Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri Sarmīti Ēlerti. Ordeņu kapitula kancleru un locekļus Valsts prezidents ieceļ uz savu pilnvaru laiku. Ordeņu kapituls kā koleģiāla institūcija valsts apbalvojumu lietu pārzināšanai Latvijā tika izveidots 1938.gadā. Divreiz gadā lemjot par Triju Zvaigžņu ordeņa piešķiršanu, Ordeņu kapituls ik reizi izskata no 150 līdz 200 iesniegumiem.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Jēkabpils novada pašvaldība aicina līdz  25. oktobrim iesniegt Jēkabpils novada kandidātu aprakstus apbalvošanai 2019. gada Valsts svētkiem veltītajā sarīkojumā 16. novembrī Leimaņu tautas namā. Kandidātus apbalvošanai un Goda raksta piešķiršanai var izvirzīt Domes deputāti, domes komitejas, komisijas, darba grupas, pagastu pārvaldes, Jēkabpils novadā reģistrētās juridiskās personas, iestāžu un sabiedrisko organizāciju amatpersonas, iedzīvotāji – ne mazāk kā 5 Jēkabpils novada pilngadīgi iedzīvotāji, kuri iesniegumā norāda iesniedzēja parakstu, tā atšifrējumu un dzimšanas datus.

Pagājušā mācību gada pavasarī nodibinājums “Zinātnes un inovāciju parks” jau ceturto gadu izsludināja konkursu projektam “Dienasgrāmata”, kurā Latvijas skolām tiek izstrādātas individuāla satura un dizaina skolēnu dienasgrāmatas. Projekta noslēgumā skola iegūst savas skolas dienasgrāmatu 2019./2020. mācību gadam. Pēc tam tiek piesaistīts finansējums no Latvijas uzņēmumiem, kas dotu iespēju izglītības iestādēm, kuras piedalījušās šajā aktivitātē, saņemt skolēnu dienasgrāmatas bez maksas. Arī Zasas vidusskola iesaistījās šajā projektā, un par labāko tika atzīts (šobrīd) 8. klases skolnieka Nika Daniela darbs.

Savukārt Salas novadā projektā piedalījās Salas vidusskola un Biržu pamatskola. Novada skolu dienasgrāmatu tapšanu atbalstīja vietējie uzņēmēji. 

Turpinās projekts “Dabas daudzveidības saglabāšana Latvijas-Lietuvas pārrobežu reģiona mitrājos, izmantojot daudzveidīgus apsaimniekošanas pasākumus”. Projektā septembra nogalē Elkšņos notika  mācību seminārs vietējai sabiedrībai un zemju īpašniekiem, kas dzīvo Aizdumbles purva tuvumā. Semināru vadīja Jolanta Bāra, Daugavpils novada domes Dabas resursu nodaļas vadītāja. Septembrī notika arī trīs dienu mācību brauciens uz Latvijas un Lietuvas dabas parkiem un mitrājiem. Kopējās projekta izmaksas ir 374 tūkstoši 367 eiro.

Turpinām ziņas

Krustpils novads ir bagāts ne vien grezniem tautastērpiem, bet arī ar rotātu sadzīves priekšmetu kultūru. Lai saglabātu sadzīves tekstiliju darināšanas prasmes, Vīpes amatniecības centrā “Māzers” noris projekts “Krustpils novada segas”. Šis projekts veiksmīgi turpina jau iepriekš Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Valsts mežu atbalstītās Zemgales kultūras programmas finansēto projektu mērķus – apzināt un izpētīt Krustpils novada tekstiliju bagātības, kā arī nodot to darināšanas prasmes mūsdienu amatniekiem.  Tādējādi arī mūsdienās radīti rokdarbi saglabā apkārtnei raksturīgas iezīmes un projektā radītās segas pilnīgi noteikti iekļausies tradicionālajā kultūras mantojumā.

Krustpils novada pašvaldības pārstāvji viesojās Baltkrievijas pilsētā Miori, kurā norisinājās ikgadējais ekoloģiskais festivāls «Жураўлі і журавіны Міёрскага краю» (“Miori novada dzērves un dzērvenes”). Festivālu apmeklēja  Krustpils novada pašvaldības izpilddirektors Raimonds Spēks kopā ar Krustpils novada pašvaldības pārstāvjiem un Anitas Gavares vadīto folkloras kopu “Vīraksne“.  Festivālā folkloras kopa priecēja vietējos iedzīvotājus un ciemiņus ar saviem priekšnesumiem.

Un vēl

Kokneses novads aicina apmeklēt "Latvijas piļu un muižu asociācijas" organizēto leģendu nakti Kokneses viduslaiku pilsdrupās. Pasākumā kopīgi atdzīvinās ticamus un neticamus notikumus senās pils un tās drupu mūžā. Leģendu vakars Kokneses viduslaiku pilsdrupās norisināsies 26.oktobrī. Ieeja pasākumā bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits rosina likumā 17.martu noteikt par Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu; Jēkabpils domes budžeta ieņēmumu daļa samazinājusies par vairāk kā 1,7 miljoniem eiro; un Eksperti prognozē izmaiņas darba meklēšanas paradumos un kanālos.

Valsts prezidents Egils Levits rosina parlamentu likumā noteikt 17.martu kā Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu un 15.oktobri kā Valsts valodas dienu. Levits Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai ir nosūtījis attiecīgos rosinājumus grozījumu likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" pilnveidei. Valsts prezidents paudis viedokli, ka "Latvijas valstiskuma otrā gadsimta sākumā ir nepieciešams atgriezt sabiedrības sociālajā atmiņā zināšanas par Latvijas patriotu pretošanos okupācijas režīmiem un godināt mūsu varoņus, kuri uzturēja Latvijas tautas prasību pēc savas valsts un neatkarības dzīvu visos okupācijas gados. 


ASV Konektikutas štatā vakar nogāzās Otrā pasaules kara bumbvedējs ar 13 pasažieriem un apkalpes locekļiem, un katastrofā gājuši bojā vismaz septiņi cilvēki, ziņoja vietējie mediji. Lidmašīna "Boeing B-17", kuru ASV Gaisa spēki bija izmantojuši karā pret Vāciju un Japānu, nogāzās Bredlijas Starptautiskajā lidostā, mēģinot nolaisties. Lidmašīnu, kurā bija 10 pasažieri un trīs apkalpes locekļi, bija nofraktējis uzņēmums "Collings Foundation", kas ar senām lidmašīnām par maksu vizina aviācijas entuziastus. Katastrofas cēlonis vēl nav noskaidrots.


Turpinām ziņas


Vakar Jēkabpils pilsētas domes sēdē apstiprināja budžeta grozījumus.  Tajos, salīdzinot ar šī gada maija budžeta grozījumiem, ieņēmumu sadaļa samazinājusies par 1 miljonu 793 tūkstoši 963 eiro un izdevumu sadaļa samazinājusies par 472 tūkstoši 214 eiro. Izdevumu pārsniegumu pār ieņēmumiem veido aizņēmums no Valsts kases Eiropas Savienības fondu projekta īstenošanai. 


Jēkabpils mērs Aivars Kraps, pirms lēmuma pieņemšanas sacīja, ka domājot par līdzekļu pārdali, prioritāri vērtēja tieši izglītības iestāžu – skolu un pirmsskolas izglītības iestāžu - pieprasījumus. Piemēram, pirmsskolas izglītības iestādei “Kāpēcītis” piešķirts papildus finansējums zāles pļāvēja un jaunas bērnu gultas veļas iegādei, “Zvaigznītei” mēbeļu atjaunošanai divās grupās un taciņas labiekārtošanas darbiem, “Zvaniņam” - āra sporta laukuma labiekārtošanai, “Auseklītim” - vienpadsmit jaunu smilšu kastu uzstādīšanai, lieveņu remontam un jaunu ieejas vārtiņu uzstādīšanai, bet “Bērziņam” - sporta inventāra iegādei. Arī vispārējās izglītības iestādēm piešķirts papildus finansējums.


Veicot budžeta grozījumus, izdevumu sadaļā iekļauti vairāki papildinājumi: autostāvlaukuma jaunbūvei Palejas ielā 15A – 4005 eiro,laukuma ierīkošanai Viesītes ielā  - 5 tūkstoši 808 eiro un laukuma ierīkošanai Nameja ielā 14 – 4066 eiro, papildus finansējums video novērošanas kameru iegādei un uzstādīšanai – 3100 eiro, Kena parka tiltiņa izgaismošanai 1200 eiro, ielu ekspertīžu veikšanai 2019.gadā ekspluatācijā nododamajiem objektiem – 7000 eiro, ielu apgaismojuma tīkla Lielā - Miera ielā izbūvei un tehniskās shēmas izstrādei  - 7500 eiro, kā arī papildus finansējums pilsētas noformējumam Ziemassvētku periodā – 25 tūkstoši 500 eiro un vēl citām vajadzībām. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv. 


Un vēl


Šobrīd potenciālo darbinieku meklēšana notiek vairākos veidos. Visbiežāk darba devēji izvieto sludinājumus karjeras portālos un sociālos tīklos, kā arī veido atsevišķu karjeras sadaļu savā mājaslapā. Tāpat darbinieku meklēšanā tiek plaši izmantota ieteikšanas metode, proti, uzņēmuma darbinieki iesaka potenciālos kandidātus no savu draugu un paziņu loka. Eksperti prognozē, ka tuvākajos piecos gados darba meklēšanas kanāli mainīsies un nozares uzņēmumiem jau tagad ir jāsāk domāt, kā pielāgoties jaunajiem apstākļiem un izmantot tos sev par labu. Tie apzinās, ka konkurēt ar tādiem starptautiskiem milžiem kā "Facebook", "Google" un "LinkedIn" būs bezjēdzīgi.  Šobrīd internets ir kanāls numur viens, kur cilvēki lūkojas pēc jauna darba iespējām. 

Latvijā pieprasītāko amatu kategoriju augšgalā nemainīgi vairākus gadus ierindojas pārdošanas un tirdzniecības jomas. Tāpat tirgū trūkst klientu apkalpošanas speciālistu un daudz vakanču ir arī ražošanā un rūpniecībā, kur liels pieprasījums ir pēc zemākā līmeņa strādniekiem. Darbinieku iztrūkums jūtams arī transporta, loģistikas, piegādes, celtniecības un nekustamā īpašuma jomās. Aktuālas ir arī vakances tūrisma, viesnīcu un ēdināšanas sektorā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ierosināta jauna ideja kā mazināt alkoholismu; Uzbrucējs parīzē nogalinājis četrrus policistus; un Zināms, kurš ir Latvijas bagātākais cilvēks.

Finanšu ministrija rosina turpmāk pašvaldībām neparedzēt 19,6% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem, kā tas ticis praktizēts līdz šim. Šāds priekšlikums izriet no izskatīšanai piektdien, 4.oktobrī, valdības ārkārtas sēdē iesniegtā finanšu ministrijas sagatavotā Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības vienošanās un domstarpību protokola projekta. 


Pēc pašvaldību reformas deputātu skaits vietvarās varētu samazināties no tūkstoš 614 deputātiem līdz 705 domniekiem, kas būtu par 56% mazāk nekā patlaban, izriet no valsts sekretāru sanāksmē izsludinātājiem grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā. Grozījumi nepieciešami arī, lai nodrošinātu konkurētspēju ievēlējamo deputātu kopumam, tai skaitā radot iespējas nodalīt lēmējvaru no izpildvaras.
Lai cīnītos ar lētā odekolona un kosmētisko līdzekļu lietošanu apreibināšanas nolūkā, Veselības ministrija (VM) plāno sākt diskusijas par to cenas palielināšanu. Visbiežāk atsevišķi kosmētiskie līdzekļi apreibināšanās nolūkā tiek pirkti tikai un vienīgi tā iemesla dēļ, ka tie ir lētāki par legālo alkoholu. Taču jāņem vērā, ka šāda veida produktu iekšķīgas lietošanas sekas ir maz pētītas, jo statistika par šādu dzērienu lietošanu netiek veikta, līdz ar to nav iespējams noteikt, cik lielu kaitējumu tas nodara sabiedrībai kopumā. 

Turpinām ziņas

Kāds vīrietis šodien Parīzes policijas galvenajā mītnē uzbrucis ar nazi policistiem, četrus no viņiem nogalinot, bet pats ticis nošauts. Francijas mediji vēsta, ka uzbrucējs strādājis administratīvā amatā stingri apsargātajā ēkā un policisti viņi nošāvuši ēkas pagalmā. Izmeklētāji uzskata, ka uzbrukumu izraisījis strīds darba vietā.

Ģenerālprokuratūra atjaunojusi apsūdzību pret Jūrmalas domes priekšsēdētāju Gati Truksni (ZZS/LZP) lietā par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iespējamu nelikumīgu finansēšanu. Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurora pienākumu izpildītājs Māris Leja pabeidzis pārbaudi par nodaļas prokurora 5.septembra lēmumu, ar kuru izbeigta kriminālvajāšana lietā par ZZS iespējamu nelikumīgu finansēšanu pret vienu fizisku personu. Vakar Leja šo prokurora lēmumu atcēlis, uzdodot turpināt kriminālvajāšanu. Pārbaudē konstatēts, ka lēmuma par kriminālvajāšanas izbeigšanu pieņemšanai noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ nav bijis likumīga pamata. 

Un vēl

Latvijas miljonāru saraksta pirmajā vietā otro gadu pēc kārtas ierindots informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Mikrotīkls" līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš, liecina "Dienas Biznesa" apkopojums "100 Latvijas turīgākie cilvēki".  Riekstiņa bagātība lēsta 202 miljonu eiro apmērā, kas ir par 30 miljoniem eiro vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt otro un trešo vietu dala "Rietumu bankas" līdzīpašnieks Leonīds Esterkins un pašlikvidācijas stadijā esošās "ABLV Bank" līdzīpašnieks Ernests Bernis, kuru katra bagātība lēsta 120 miljonu eiro apmērā.

Atstājiet komentāru