2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.oktobrī

Radio1 ziņās pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesa apturējusi Muižniekam nelabvēlīgo valdības lēmumu; Aicina iesniegt pieteikumus jēkabpiliešu apbalvošanai 18.novembrī; un Klimata pētījumā Baltijai prognozē 40 grādu karstas vasaras.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: ZZS pieprasa Šuplinskas demisiju; No šodienas  sākas lašveidīgo zivju ieguves lieguma periods; un Kad sinoptiķi prognozē pirmo sniegu Latvijā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB aizturējis "Latvijas valsts ceļu" valdes locekli Strodu; Eiropas Savienība liks ražotājiem izgatavot remontējamu sadzīves tehniku; un Septembrī Latvijā lijis vairāk par klimatisko normu.

Radio1 ziņās pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesa apturējusi Muižniekam nelabvēlīgo valdības lēmumu; Aicina iesniegt pieteikumus jēkabpiliešu apbalvošanai 18.novembrī; un Klimata pētījumā Baltijai prognozē 40 grādu karstas vasaras.


Administratīvā rajona tiesa vakar apturējusi Latvijas Universitātes (LU) rektoram Indriķim Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu, ar kuru viņš netika apstiprināts LU rektora amatā. Apturot Ministru kabineta rīkojuma darbību, tiek apturētas visas ar to radītās tiesiskās sekas. Tādējādi Gvido Straube zaudē rektora vietas izpildītāja statusu un par rektora pienākumu izpildītāju ir atzīstams Muižnieks. 


Pēc Veselības ministrijas (VM) rosinātās disciplinārlietas izbeigšanas no amata atkāpsies līdzšinējā Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktore Inga Milaševiča. Pamatojoties uz lēmuma par disciplinārsoda piemērošanu, līdzšinējai NVD vadītājai, kura turpmāk ieņems zemāka līmeņa amata vietu, izteikts arī disciplinārsods - mēnešalgas samazināšana. Jau vēstīts, ka veselības ministrijas pasūtītajos izvērtējuma ziņojumos par iepriekš veiktajiem informācijas un komunikāciju tehnoloģijas (IKT) iepirkumiem paustas aizdomas par iespējamiem pārkāpumiem.
Pārbaudes tiek veiktas divos IKT projektos - par veselības ministrijas IKT centralizācijas projektu, ka arī par NVD organizēto Veselības aprūpes finansēšanas likuma rīka ieviešanu.


Mazumtirdzniecības apgrozījums šā gada augustā, salīdzinot ar 2018. gada augustu, pieauga par 3,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,7%, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, par 5,5%, autodegvielas – palielinājās par 2%.


Augstākā tiesa (AT) noraidījusi spiegošanā Krievijas labā apsūdzētā AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) ceļu meistara Aleksandra Krasnopjorova advokāta kasācijas sūdzību un tas nozīmē, ka vīrietim jāizcieš trīs gadu un divu mēnešu cietumsods. Tagad par Augstākās tiesas lēmumu tiks informēta pirmās instances tiesa, lai nodrošinātu sprieduma izpildi. Ar personas nogādāšanu ieslodzījuma vietā nodarbosies Valsts policija. Jau ziņ ots, ka apsūdzētais, pārfilmējot no LDz videonovērošanas sistēmām tiešsaistes režīmā un video arhīviem, nelikumīgi ieguva ziņas par NATO militārās tehnikas pārvietošanos Latvijas teritorijā.


Turpinām ziņas


Jēkabpils pilsētas pašvaldības Apbalvojumu piešķiršanas komisija aicina iesniegt priekšlikumus jēkabpiliešu apbalvošanai Latvijas Republikas proklamēšanas 101. gadadienas svinīgajā pasākumā Krustpils kultūras namā 18.novembrī. Apbalvojumi tiks pasniegti trīs kategorijās: “Jēkabpils Goda pilsonis”, Goda raksts  un Atzinības raksts. Iesniegumi par ieteiktajām personām apbalvošanai pašvaldībā jāiesniedz līdz 10.oktobrim. Plašāka informācija, kā iesniegt priekšlikumus par jēkabpileiešu apbalvopšanu valsts svētjkos, pieejama pašvaldības mājaslapā.


No šodienas 1.oktobra līdz 17.decembrim katru otrdienas pēcpusdienu ikviens interesents tiek aicināts pavadīt Krustpils pilī, lai draudzīgās un aizraujošās sarunās dalītos ar saviem īpašajiem stāstiem. Šodien pulksten trijos dienā Krustpils pilī cikla „Vēsturiskās otrdienas” pirmajā pasākumā pāršķirs vienu no pilsētas patriotiskās vēstures lappusēm - „Latgales artilērijas pulkam-100”. Ieeja pasākumā ir bez maksas. Izstāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Zemgales plānošanas reģiona un Latvijas Valsts mežu finansiālu atbalstu.

UN vēl

Baltijas reģionu biežāk skars karstuma viļņi un augstākās gaisa temperatūras vasarās sasniegs 40 grādus pēc Celsija, prognozēts Baltijas nākotnes klimatisko apstākļu pētījumā, kas pasūtīts Rail Baltica dzelzceļa projektam. Pētījuma galvenais mērķis ir jaunās dzelzceļa līnijas būvniecībā rēķināties ar iespējamām klimata pārmaiņām visā līnijas kalpošanas ilgumā – tā, lai infrastruktūru būvētu ilgtspējīgu un piemērotu dažādiem laikapstākļiem. Kaut arī šādās ilgtermiņa prognozēs ir daudz pieņēmumu un nezināmā, pētījumā secināts, ka augstākas gaisa temperatūras atnesīs arī lietavu periodus un smagākus pērkona negaisus.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jēkabpils novada pašvaldība noslēgusi līgumu ar Pilnsabiedrību „Meliorācija priority” par būvdarbu veikšanu projektā „Meliorācijas sistēmas pārbūve un atjaunošana Jēkabpils novada Dunavas pagastā”, lai mazinātu plūdu risku.  Projektā veikta apauguma novākšana 8.69ha platībā. Būvnieki pārtīrīja grāvju gultnes 12,645 km garā posmā, ierīkoja videi draudzīgus meliorācijas sistēmas elementus – sedimentācijas baseinus, kas paredzēti ūdens plūsmas ātruma samazināšanai ūdenstecē. Darba procesā izrakto grunti izlīdzināja uz atbērtnes lauksaimniecības un meža zemēs, izlīdzināja mikroieplakas, izskalojumus, bebru alas. Projekta ieviešanas laikā ir veikti plānotie darbi – caurteku demontāža, būve un remonts, kā arī izteku sakārtošana. Projekta kopējās izmaksas 281 tūkstotis 720 eiro.

Pagājušajā nedēļā  tika atzīmēta Baltu vienības diena. Baltu vienības dienu atzīmē, pieminot 1236. gada 22. septembra vēsturiskos notikumus, baltu tautām Saules kaujā sakaujot krustnešu Zobenbrāļu ordeni. Kopš neatkarības atjaunošanas abas baltu valstis- Latvija un Lietuva- ir vienas no ciešākajiem sadarbības partneriem.  Ik gadu šajā datumā Latvijā un Lietuvā notiek kopīgi svētki- baltu kopienu pulcēšanās, svinīgas uzrunas, folkloras kopu sadziedāšanās un galvenokārt – uguns iedegšana senajos pilskalnos. Arī šoreiz pasākums tika atklāts ar Baltu vienības ugunskura aizdegšanas rituālu, kur katra folkloras kopa dziedāja sava etnogrāfiskā novada dziesmu. Baltu vienības ugunskurs tika iededzināts Kupišku pilskalnā Lietuvā, ko organizēja vietējais kultūras centrs un etnogrāfiskais muzejs. Starptautiskajā folkloras un senās amatniecības festivālā „Baltu vienības diena Kupišku pilskalnā” Latviju pārstāvēja Jēkabpils novada Dignājas pagasta folkloras kopa „Dignōjīši” ar vadītāju Aīda Bikauniece.

Rīt, 2. oktobrī  pulksten trijos dienā Jēkabpils novada Rubenes kultūras nama parkā projektā “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pieejamības uzlabošana Jēkabpils novada pašvaldībā” norisināsies nūjošanas pasākums visai ģimenei sadarbībā ar fizioterapeitu. Inventārs tiks nodrošināts, pasākums bez maksas, bez iepriekšējas pieteikšanās.

Turpinām ziņas

Viesītē projektā „Ilgtspējīgas, sabiedriskas un aktīvas Viesītes un Rokišķu kopienas” notika vadības darba grupas noslēguma sanāksme. Tajā piedalījās iesaistītās puses no Viesītes un Rokišķu pašvaldībām. Sanāksmes laikā tika prezentēti projekta ieviešanas  rezultāti abās pašvaldībās, sniegts vērtējums un atsauksmes un sagatavota nepieciešamā informācija atskaišu iesniegšanai. Sanāksmes otrajā daļā notika Viesītes pilsētā realizēto objektu apskate dabā. Projekta laikā abās apdzīvotajās vietās tika organizēti vairāki pasākumi ģimenēm, jauniešiem un senioriem, tika iegādāti piederumi - (liekā svara veste, izpletnis kā nodarbību vieta, mēģeņu komplekts par ātrās ēšanas produktu sastāvu, bumbas vingrošanai, spēles bērniem, 3D stends ar piemēriem par pasīva dzīvesveida sekām. Projekts noslēdzās  30. septembrī. Projekta kopējais finansējum 199 tūkstoši 650. eiro. 

Olimpiskā diena ir vienīgais vispasaules pasākums, ko ik gadus organizē Olimpiskā kustība. Arī Krustpils pamatskola aktīvi iesaistās šajā pasākumā un tradicionāli septembrī Olimpisko dienu rīko skolā. Šī gada devīze bija „Nāc un vingrot sāc!”, tās mērķis ir atgādināt ikvienam, ka rīta vingrošana ir ļoti svarīga ikdienas sastāvdaļa. Pēc pasākuma atklāšanas visi skolas skolēni, skolotāji, daži vecāki un tehniskie darbinieki vienojās kopīgai vingrošanai. Kā viesi šajā gadā uz skolu aicināja jēkabpilieti, pazīstamu skrējēju, Latvijas Čempionu maratonskrējienā Anatoliju Macuku. Pasākuma otrajā daļā klašu kolektīvi gāja pa dažādām „stacijām” un pildīja nestandarta uzdevumus, pie tam savstarpēji sacenšoties. Tiesnešu lomu pildīja 9.klases skolēni. Tādi pasākumi dažādo skolas ikdienu un saliedē kolektīvu.

Un vēl

Šodien pulksten četrospēcpusdienā Latgales Mākslas un amatniecības centrā atklās stikla mākslas darbu izstādi “BŪT/TO BE”. Izstāde apskatāma no 1. oktobra līdz 9.novembrim. IDEJA – eksperiments – realizācija – sadarbība – vienotība – vārdi, kas raksturo izstādi “BŪT/TO BE”.Izstāde tiek rīkota Latvijas Mākslas akadēmijas simtgades jubilejas gadā.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: ZZS pieprasa Šuplinskas demisiju; No šodienas  sākas lašveidīgo zivju ieguves lieguma periods; un Kad sinoptiķi prognozē pirmo sniegu Latvijā?

Pēc tam, kad Administratīvā rajona tiesa apturējusi Latvijas Universitātes rektoram Indriķim Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu, ar kuru viņš netika apstiprināts augstskolas rektora amatā, Saeimas opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība nolēmusi prasīt izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas demisiju. ZZS valde, izvērtējot izglītības un zinātnes ministres pēdējo mēnešu izteikumus un darbības, uzskata, ka ministre "ne vien ir demonstrējusi nekompetenci un nevēlēšanos sadarboties ar nozares pārstāvjiem, bet arī grāvusi Latvijas universitātes reputāciju, pieņemot prettiesisku lēmumu, par ko lēmusi arī tiesa". 

Viens no četriem Uzņēmumu reģistra datu atkalizmantotājiem – SIA Firmas.lv –  vērsies ar aicinājumu pie Saeimas deputātiem neatbalstīt steigā virzītos grozījumus likumā Par Uzņēmumu reģistru, kā arī lūdz izvērtēt Jāņa Bordāna vadītās Jaunās konservatīvās partijas pārstāvju personisko ieinteresētību likumprojekta virzīšanā. Likumprojekta izskatīšana iekļauta šodienas, 1. oktobra, Ministru kabineta sēdes darba kārtībā. Jāatgādina, ka jau pirms mēneša četras datu atkalizmantotāju kompānijas vēstulēs aicināja vairākas ministrijas, Valsts kanceleju un Konkurences padomi analizēt steigā virzītos likuma grozījumus un brīdināja par sekām valsts budžetam, ja likumprojekts stāsies spēkā. Šodien uz valdības sēdi virzītajā likumprojekta redakcijā saglabāta iepriekš speciālistu kritizētā «Reģistrācijas lietas sadalīšana publiskajā un nepubliskajā daļā». Tas nozīmē, ka iebildumi nav ņemti vērā un, ja grozījumus apstiprinās, uzņēmuma reģistra pakalpojumu izmantotāji vairs netiks pie būtiskas informācijas daļas.


Atbilstoši Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma pārejas noteikumiem no 2020.gada pieaugs no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmērs, vienlaikus paredzot to atsaisti no minimālās mēneša darba algas. Ministrijā norādīja, ka, ja no fonda šogad uzturlīdzekļi bērnam līdz septiņu gadu vecumam tiek izmaksāti 103,20 eiro apmērā ik mēnesi, tad nākamgad tie būs 107,50 eiro. Bērnam no septiņu gadu vecuma līdz 21 gadu vecumam šobrīd uzturlīdzekļi tiek izmaksāti 122,50 eiro apmērā ik mēnesi, savukārt no 2020.gada tiks maksāti 129 eiro.

Šodien indeksēs pensijas un atlīdzības vai to daļu apmēru, kas nepārsniedz 420 eiro mēnesī. Pensiju indeksāciju nodrošina valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kuras rīcībā ir visi nepieciešamie dati, un pārrēķins notiek automātiski. Savu pensijas apmēru ikviens var uzzināt portālā "www.latvija.lv" vai vēršoties jebkurā aģentūras nodaļā.

Turpinām ziņas

No šodienas, 1.oktobra, sākas lašveidīgo zivju ieguves lieguma periods, kas ilgs līdz 31. decembrim. Līdz gada nogalei vides inspektori pastiprinās kontroles lašu un taimiņu dabiskā nārsta upēs – Gaujā, Salacā, Ventā un to baseina upēs. Valsts vides dienests arī piesaistīs papildspēkus no pašvaldībām, Valsts policijas, robežsardzes un sabiedriskajiem vides inspektoriem. Lašveidīgo saudzēšanas laikā dienests aicina arī iedzīvotājus ziņot inspektoriem par iespējamu nelikumīgu šo zivju ieguvi.


Pircēji pārtikas veikalos arvien biežāk izvēlas pašapkalpošanās kases. Novērots, ka tajās lielākoties iepērkas cilvēki ar mazāku pirkumu grozu. Savukārt tradicionālās kases izvēlas tie, kuri nolēmuši iegādāties ko sveramu. Šīs kases gan nav vienīgais digitālais risinājums lielajos pārtikas veikalos. Pieejami arī pirmie pašapkalpošanās skeneri, digitālās cenu zīmes un tehnoloģija, kas paziņo darbiniekiem, ka tukšojas kāds plaukts. Tikmēr mazie veikali ieviest digitālos risinājumus vēl nesteidz. 

Un vēl

Pirmo sniegu varētu novērot šīs nedēļas beigās, kad Latvijā no jauna ieplūdīs ļoti vēsas arktiskās gaisa masas, tomēr to vēl nevar apgalvot ar augstu ticamības pakāpi, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Šobrīd iespējamību, ka Rīgā oktobra pirmajā nedēļā – no 1. līdz 7. oktobrim – uzsnigs pirmais sniegs, “Betsafe” bukmeikeri raksturo ar koeficientu 2.50, kamēr prognoze, ka pirmais sniegs gaidāms vēlāk, saņēmusi koeficientu 1.47. Vēsturiski visagrāk pirmais sniegs novērots Ainažos, kur 1969. gada 19. septembrī tika reģistrēts slapjš sniegs. Savukārt agrākā pirmā sniega sega 1973. gada 23. septembrī tika novērota Rēzeknē, kur izveidojās pat trīs centimetrus bieza sniega kārta.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB aizturējis "Latvijas valsts ceļu" valdes locekli Strodu; Eiropas Savienība liks ražotājiem izgatavot remontējamu sadzīves tehniku; un Septembrī Latvijā lijis vairāk par klimatisko normu. 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šodien aizturējis VAS "Latvijas valsts ceļi" valdes locekli Edgaru Strodu. Tāpat KNAB pie Stroda veicis kratīšanu. Pagaidām plašāka informācija par Stroda aizturēšanu netiek sniegta.

Augstākās tiesas senatore Marika Senkāne nav konstatējusi pamatu ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atlaišanai. Viņa norāda, ka atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai pārbaudes materiālu izvērtēšanai un atzinuma sniegšanai tiks sasaukts Augstākās tiesas plēnums. Senkāne šodien žurnālistiem stāstīja, ka nav izjutusi nekādu spiedienu, izvērtējot ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atlaišanas no amata pamatotību.

Dailes teātris panācis mutisku vienošanos ar teātra līdzšinējo māksliniecisko vadītāju, režisoru Dž.Dž.Džilindžeru par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu tuvākajā laikā, paziņojumā medijiem informē Kultūras ministrijas pārstāve Inga Vasiļjeva. Kultūras ministrs Nauris Puntulis un ministrijas pārstāvji 1. oktobrī tikās ar Dailes teātra valdes locekli Andri Vītolu, lai pārrunātu situāciju Dailes teātrī. Tikšanās laikā Vītols informēja par aktieru kolektīva prasību veikt izmaiņas teātra mākslinieciskajā vadībā. Panākta vienošanās, ka izmaiņām jānotiek tuvāko divu nedēļu laikā.

Valsts kontrole ir vērsusies KNAB par iespējamiem pārkāpumiem pašvaldību deputātu atlīdzības noteikšanā. Saskaņā ar Valsts kases mājas lapā publicētiem pārskatiem, pašvaldību budžetu izdevumi atlīdzībai 2018.gadā bija 1,17 miljardi eiro, kas ir par 7% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Lielāko daļu jeb 78% no pašvaldību atlīdzības izdevumiem veido izdevumi atalgojumam - to apmērs bija 913,9 miljoni eiro. Revīzijā secināts, ka, apkopojot no zvērinātiem revidentiem saņemto un pašvaldību iesniegto informāciju, joprojām 62 pašvaldībās domes deputātiem, kuri neieņem algotu amatu domē, mēnešalgas stundas likme pārsniedz Atlīdzības likumā noteiktos ierobežojumus.

Turpinām ziņas

No nākamā gada garantēto minimālo ienākumu līmeni (GMI) palielina no 53 līdz 64 eiro, liecina šodien valdībā apstiprinātie grozījumi Noteikumos par garantēto minimālo ienākumu līmeni. Vienlaikus plāns paredz 2021.gadā pārskatīt GMI līmeni, vienojoties par to ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības sarunās par 2021.gada budžetu. Tiesībsargs septembra sākumā medijiem pauda viedokli, ka GMI palielināšana no 53 uz 64 eiro mēnesī neko nerisinās. Viņaprāt, šis solis vērtējams vien kā manipulatīvs solis, lai sabiedrībai radītu priekšstatu, ka kaut kas tiek darīts.

Pērn gandrīz 70,5 tūkstoši nodokļu maksātāju savlaicīgi nesaņēma iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus tādēļ, ka Valsts ieņēmumu dienests neizmanto tā rīcībā esošo informāciju. Tāpat gandrīz piecarpus tūkstošiem pensionāru ar invaliditāti jau vairākus gadus tiek kavēta pensiju izmaksa pilnā apmērā tādēļ, ka valsts iestāžu nekvalitatīvas savstarpējās sadarbības dēļ netiek automātiski piemēroti nodokļu atvieglojumi. Bet birokrātisku un nesaprotamu barjeru dēļ labticīgi patentmaksātāji kļūst par likuma pārkāpējiem, paši to pat nenojaušot, secinājusi valsts kontrole un un uzsver, ka šie pārkāpumi nav konstatēti pirmo gadu. Valsts kontrole norāda, ka VID ir jāsper solis pretī iedzīvotājiem, lai mazinātu tiem nevajadzīgo administratīvo slogu un nodrošinātu visu ienākumu savlaicīgu saņemšanu ik mēnesi, nevis pēc gada vai gadiem.

Veļas mašīna saplīst līdz ar garantijas beigām un vairs nav labojama? Eiropas Savienībā šo dzīves realitāti iecerēts mainīt no 2021.gada, kad ražotājiem tiks prasīts ražot nomaināmas detaļas un arī tehnikas konstrukcijā paredzēt iespējas tās nomainīt, nesabojājot ierīci. Noteiktumi, kas attieksies uz uzņēmumiem, kuri vēlas savu produkciju pārdot bloka vienotajā tirgū, stāsies spēkā no 2021.gada aprīļa. Jaunie noteikumi attieksies uz apgaismes ierīcēm, veļas mašīnām, trauku mazgājamām mašīnām un ledusskapjiem.

Un vēl

Septembrī Latvijā lijis vairāk par klimatisko normu, bet vidējā gaisa temperatūra bijusi tuvu tai, liecina sinoptiķu sniegtā informācija. Lietainākais reģions bijis Vidzemes rietumu un centrālā daļā. Visvairāk nokrišņu fiksēts netālu no Cēsīm esošajā Priekuļu novērojumu stacijā - 175 litri uz kvadrātmetru, kas ir pat mazliet vairāk nekā divkārša mēneša norma. Krietni sausāks laiks bija Zemgalē un vietām Vidzemes dienvidos. Ar laika apstākļu ekstrēmiem izcēlusies Madona. Tur fiksēta gan mēneša augstākā, gan zemākā gaisa temperatūra Latvijā, proti, 7. septembra pēcpusdienā tur bija +29,5 grādi, bet 26. septembra rītā sals līdz -3,2 grādiem. Turklāt mēneša vidū Madonā plosījās arī virpuļviesulis, kas sabojāja vairāku ēku jumtus un nolauza desmitiem koku.

Atstājiet komentāru