2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 30.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 30.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rindas uz valsts apmaksātām konsultācijām pie speciālistiem svārstās no 0 līdz 575 dienām; Vairāk nekā 70% iedzīvotāju domā, ka Latvija tiek pārvaldīta ietekmīgu grupu interesēs; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku šonedēļ?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Aicina pieteikties brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksu atmaksai; Policija pastiprināti kontrolēs bērnu drošu sprādzēšanos automašīnās; un Cik daudz naudas iedzīvotāji atvēl apģērba iegādei?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeimai būs iespēja lemt un tikt vaļā no elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes sistēmas nepareizas izmantošanas; Vatikānā atklāta migrantu problēmai veltīta skulptūru grupa; un Vētras dēļ Vācijas ziemeļos šodien vairākas stundas bija traucēta vilcienu satiksme.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rindas uz valsts apmaksātām konsultācijām pie speciālistiem svārstās no 0 līdz 575 dienām; Vairāk nekā 70% iedzīvotāju domā, ka Latvija tiek pārvaldīta ietekmīgu grupu interesēs; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku šonedēļ?


Rindas uz valsts apmaksātām konsultācijām pie speciālistiem svārstās no 0 līdz pat 575 dienām, liecina mājaslapā "Rindapiearsta.lv" pieejamā informācija par valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu pieejamību uz 1.septembri. Šajā mājaslapā ikviens var izvēlēties sev nepieciešamo speciālistu vai izmeklējumu, kā arī reģionu, un uzzināt, vai un kādas uz konkrēto pakalpojumu ir gaidīšanas rindas. To garums ārstniecības iestādēs būtiski atšķiras. Piemēram, konsultācija diabētiskās pēdas aprūpes kabinetā Rīgā pieejama ne ātrāk kā 15 dienās, turklāt septiņās ārstniecības iestādēs gaidīšanas ilgums pārsniedz 100 dienas. Bez rindas diabētiskās pēdas aprūpes kabineta pakalpojums pieejams sešās ārstniecības iestādēs Latvijā, tajā skaitā Jēkabpilī. Garākā rinda pēc šī pakalpojuma ir 160 dienas. Plašāka informācija par rindām pie ārstiem atrodama mājaslapā rindaspiearsta.lv.




Paredzēts, ka par katru Saeimas vēlēšanās iegūtu balsi partijas katru gadu saņems 5,5 eiro, kas ir gandrīz 7,7 reizes vairāk nekā līdz šim, teikts šis nedēļas valdības sēdei Tieslietu ministrijas sagatavotajos grozījumos Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā. Līdz šim 2% barjeru vēlēšanās pārvarējušās partijas saņēma finansējumu 0,71 eiro apmērā par katru saņemto vēlētāju balsi. Vēl plānots, ka partijas katru gadu saņems bāzes finansējumu 100 tūkstoši eiro. Patlaban likums paredz fiziskas personas veikta ziedojuma, politiskajai partijai maksimālo summu gadā 50 minimālo mēnešalgu apmērā. Likumprojekts paredz, ka valsts budžeta finansējuma saņemšanas gadījumā minētā summa vienai politiskajai partijai nedrīkst pārsniegt 14 minimālo mēnešalgu apmēru.


Igaunijā sestdien notika piemiņas pasākumi, godinot pirms 25 gadiem prāmja "Estonia" katastrofas upuru piemiņu. Skumjo gadskārtu pieminēs bojāgājušo tuvinieki, kas apvienojušies biedrībā "Memento Mare" ("Piemini jūru"). Pie traģēdijas upuru pieminekļa "Pārrautā līnija" Rannaveravas pakalnā Tallinā tika nolikti vainagi un noturēts aizlūgums. Jau ziņots, ka prāmis "Estonia" nogrima 1994.gada 28.septembra rītā, kad tas bija ceļā no Tallinas uz Stokholmu. Uz tā bija 989 pasažieri un apkalpes locekļi. Tika izglābti tikai 138 cilvēki, no kuriem viens vēlāk nomira slimnīcā. Šī ir katastrofa ar vislielāko upuru skaitu, kas notikusi Baltijas jūrā miera laikā. 

Turpinām ziņas




Arvien mazāk cilvēku domā, ka Latvija tiek pārvaldīta tikai atsevišķu ietekmīgu grupu interesēs, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Šogad jūnijā iedzīvotājiem tika lūgts vērtēt, kā interesēs, viņuprāt, tiek pārvaldīta Latvija - tās iedzīvotāju vai arī tikai atsevišķu ietekmīgu grupu interesēs. Par to, ka Latvija tiek pārvaldīta atsevišķu ietekmīgu grupu interesēs, ir pārliecināti 73% Latvijas iedzīvotāju.

Latvijas bezdarbnieku un darba meklētāju interešu aizstāvības biedrība aicina atbalstīt sabiedrības iniciatīvu portāla manabalss.lv iniciatīvu kas aicina 10% no partiju ziedojumiem novirzīt smagi slimu bērnu ārstēšanai. Iniciatīvā tiek piedāvāts ieviest nodokli no partiju ziedojumiem, 10% apmērā, kau arī faktiski tā būtu neliela summa - tikai nedaudz vairāk par 200 tūkstošiem eiro, tomēr pēc biedrības domām tā ir pietiekama summa, lai nodrošinātu ārstēšanu vismaz dažiem bērniem.

Un vēl

Šajā darba nedēļā laikapstākļus noteiks ciklonu darbība - līdz ar to debesis bieži klās mākoņi, līs lietus un sākot ar nedēļas vidu, Latvijā pakāpeniski ieplūdīs aukstāka gaisa masa. Naktīs vietām austrumos gaisa temperatūra pazemināsies līdz 0...+2 grādiem pēc Celsija. Pēc šī brīža prognozēm brīvdienās pastiprināsies anticiklons līdz ar to laiks kļūs sausāks, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Nedēļas vidū valsts teritorijā ieplūdīs vēsāks gaiss, un, ja vēl dienas laikā gaiss iesils līdz +10...+14 grādiem, tad jau naktis paliks vēsākas. Savukārt brīvdienās virs Skandināvijas pastiprināsies anticiklons, līdz ar to gaidāms sauss, bet joprojām vēss laiks.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs piektdien aizturējis Ķekavas novada domes priekšsēdētāja pirmo vietnieku Aigaru Vītolu, kas ievēlēts no Latvijas Zemnieku savienības saraksta. Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Ķekavas novada pašvaldības amatpersona, iespējams, pieprasīja uzņēmējam kukuli 30 tūkstoši eiro, lai uzņēmējs saņemtu pēdējo maksājumu no Ķekavas novada pašvaldības par būvdarbu veikšanu projektā. Aizturētais Aigars Vītols savu vainu noliedz, taču nolēmis uzņemties politisko atbildību un atkāpties no amata saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzsākto kukuļošanas lietas izmeklēšanu.


Līdz 31. oktobrim Kokneses tūrisma informācijas centrā apskatāma vasaras izskaņā atklāta gleznu izstāde, kas apvieno mazliet no Latvijas, Ziemeļamerikas un, iespējams, arī Japānas. Kanādā un Latvijā praktizējošās latviešu mākslinieces Sabīnes Līvas ainavas gleznojumu izstādē ir aplūkojami abstrakti dabas portreti, kas radīti kaligrāfijai pielīdzināmā akurātumā. Sabīne Līva ir dzimusi Rīgā, Latvijā un Latvijas Mākslas Akadēmijā apguvusi tekstilmākslu, pēcāk turpinājusi studijas glezniecībā Ontario Mākslas un Dizaina koledžā Toronto, Kanādā un Florencē, Itālijā.


Turpinām ziņas


Novadu reformā Jēkabpils apkārtnē plānots apvienot sešas vietvaras. Tādējādi jaunajā novada būtu 10 reizes vairāk iedzīvotāju nekā pašreizējā Jēkabpils novadā un trīs reizes mazāk pašvaldības deputātu nekā pašlaik sešos apkārtnes novados. To, kur atradīsies jaunā, kopējā pašvaldība, to pagaidām neviens nezina. Toties zināms ir valdības plāns apvienot sešas vietvaras šajā apkārtnē: tagadējais Jēkabpils novads ar Jēkabpils pilsētu un vēl Aknīstes, Krustpils, Salas un Viesītes novadi. Pašreizējo 64 deputātu vietā būtu vairs tikai 19. Iedzīvotāju kopskaits – aptuveni 42 tūkstoši.
Pagaidām Jēkabpils novadā ir 10 reizes mazāk – tikai aptuveni 4 tūkstoši 400 iedzīvotāji.


Teritorijas attīstības indekss, kur ņemti vērā ekonomiskie un demogrāfiskie rādītāji, Jēkabpils novadam dod 91.vietu no 119. Tiesa, attīstības dinamikas ziņā tas tiek slavēts, jo pērn izdevies tikt laukā no tā saukto “apātisko” novadu grupas. Taču Jēkabpils novads Zemgalē izceļas ar to, ka visstraujāk iztukšojies no iedzīvotājiem.


Prognozē, ka līdz 2030.gadam novads būs zaudējis pusi no saviem iedzīvotājiem. Saliekot kopā dažādas prognozes, varētu būt ap 6% ietaupījums no attiecīgās teritorijas budžeta, proti, 93 eiro uz vienu iedzīvotāju.


Un vēl


Latvijā visvecākais, svētais dižozols atrodas Valmieras pusē - “Sīmanēnos”. Tas ir 532 gadus vecs. Diemžēl ozols šī gada vētras nav izturējis, ziņoja raidījums “Vides fakti”. Speciālisti vēl spriež par Sīmanēnu ozola nākotni, tikmēr brīvprātīgie ir darījuši visu, lai ozola dzīvais zars zaļotu vēl vairākus gadus. Vides aktīvisti ir noraizējušies, ka šādu dižozolu liktenis Latvijā nevienu neinteresē, rūpes par tiem daudzviet atstātas brīvprātīgo ziņā. Patlaban mūsu valstī apdraudēti vismaz 1000 dižkoku, kuri pamesti novārtā. Kopumā Latvijā oficiāli ir reģistrēti 10 tūkstoši 46 dižkoki.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Aicina pieteikties brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksu atmaksai; Policija pastiprināti kontrolēs bērnu drošu sprādzēšanos automašīnās; un Cik daudz naudas iedzīvotāji atvēl apģērba iegādei?

Zināmi jaunākie partiju reitingi. Saskaņa, kas Saeimas vēlēšanās ieguva lielāko deputātu mandātu skaitu, strauji zaudē popularitāti. Tiesa, tas atšķirībā no savulaik otras populārākās partijas – KPV LV nav Saskaņai laupījis līdera pozīcijas partiju reitingā. Socioloģisko pētījumu centra SKDS septembra sākumā veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka vispopulārākā partija joprojām ir Saskaņa. Savukārt KPV LV, kas saskaņā ar Saeimas vēlēšanu rezultātiem bija otra populārākā partija, savus reitingus zaudējusi, šķiet, neatgūstami. Tā jau mēnešiem ilgi starp Saeimā iekļuvušajām partijām ar viszemāko reitingu. Aiz Saskaņas otra populārākā partija ir tās politiskā spektra pretpols - Nacionālā apvienība. Trešās populārākās partijas godu septembrī guvusi Zaļo un Zemnieku savienība.


Iedzīvotāji, kuri brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas veikuši klātienē, piemēram, kādā Latvijas Pasta nodaļā vai Nacionālā veselības dienesta (NVD) nodaļās, aicināti vērsties ar iesniegumu NVD, norādot bankas konta numuru, uz kuru atmaksāt.  Īpaši aicināti iesniegt iesniegumus personas, kuras veikušas maksājumu caur banku klātienē, kā arī “PNB bankas” klientus.


Eiropas Parlamentā šodien sākās topošo komisāru uzklausīšana. Šī procedūra ilgs aptuveni pusotru nedēļu. Lielākais jautājums pašlaik ir par to, kas turpmāk notiks ar kandidātiem no Ungārijas un Rumānijas, kurus interešu konfliktu dēļ ir noraidījuši Eiropas Parlamenta Juridiskās komisijas deputāti. 


Turpinām ziņas

Valsts policija šodien sāk informatīvu kampaņu, kuras laikā likumsargi pastiprināti kontrolēs bērnu drošu pārvadāšanu automašīnās – drošības jostu un bērnu sēdeklīšu pareizu lietošanu. Valsts policija joprojām konstatē daudz negadījumu, kuros cieš bērni tāpēc, ka viņi nav bijuši piesprādzēti vai nav atradušies bērnu sēdeklītī. Kā liecina Valsts policijas statistika, 2018.gadā ceļu satiksmes negadījumos cietuši 236, bet bojā gājuši četri bērni – pasažieri vecumā līdz 12 gadiem. Savukārt šogad līdz 24.septembrim ceļu satiksmes negadījumos cietuši 160 bērni, bet bojā gājuši divi. 

Šogad biedrības „Jēkabpils NVO resursu centrs” rīkotais Vidusdaugavas reģiona nevalstisko organizāciju (NVO) forums, vienkopus pulcējot dažādu profilu NVO pārstāvjus un aktīvos iedzīvotājus, notiks 30.oktobrī plkst. 15:00, Jēkabpils Tautas namā. To vadīs pilsoniski aktīvs cilvēks, NVO eksperte un zināšanu pārneses biedrības “RA.DU” vadītāja Rasma Pīpiķe. Arī Foruma saturiski radošajām darba grupām būs kompetenti un pieredzējuši vadītāji. Jau šobrīd ir izsludināta pieteikšanās, gan rakstot elektroniski nvoresursi@inbox.lv, gan mājaslapā www.jekabpilsnvo.lv pieejama elektroniskā anketa, gan iespējams zvanīt 25971492 (Maira). Visus interesentus aicina  līdz 20.oktobrim pieteikt savu dalību forumā. 


Un vēl


Latvijā 69% aptaujāto iedzīvotāju apģērba iegādei tērē līdz 300 eiro gadā, liecina vides apsaimniekotāja “Latvijas zaļais punkts” aptauja par iedzīvotāju atkritumu šķirošanas paradumiem. Aptaujā secināts, ka tēriņu apmēram par apģērbu ir tendence stabili pieaugt, palielinoties respondenta rīcībā esošajiem naudas līdzekļiem – 56% aptaujāto, kuru ikmēneša ienākumi pārsniedz 1200 eiro, apģērba iegādei ik gadu atvēl vairāk nekā 300 eiro. Tāpat aptaujā secināts, ka jauna apģērba iegādei nedaudz vairāk tērē vīrieši – apģērba iegādei līdz 300 eiro atvēl 40% vīriešu un 35% sieviešu, bet līdz 500 eiro tērē 14% vīriešu un 12% sieviešu. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeimai būs iespēja lemt un tikt vaļā no elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes sistēmas nepareizas izmantošanas; Vatikānā atklāta migrantu problēmai veltīta skulptūru grupa; un Vētras dēļ Vācijas ziemeļos šodien vairākas stundas bija traucēta vilcienu satiksme.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes vadītāja Dace Ķezbere ir nolēmusi atkāpties no padomes vadītāja amata ar 15.decembri, šodien, tiekoties ar Latvijas Televīzijas darbiniekiem, paziņojusi Ķezbere. Pagājušajā nedēļā arī Saeimas kuluāros tika spriests, ka Ķezbere šonedēļ varētu paziņot par NEPLP priekšsēdētājas amata pamešanu, tāpēc bija “iepauzēts” darbs pie Saeimas lēmumprojekta sagatavošanas par viņas atbrīvošanu amata. 

Saeimai būs iespēja lemt un tikt vaļā no elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes sistēmas nepareizas izmantošanas, tomēr joprojām ir aktuāls jautājums, kā to vislabāk izdarīt, šodien OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Premjers norādīja, ka no ekonomikas ministra Ralfa Nemiro gaida starpziņojumu, kādā veidā tiks izveidots jauns kontroles mehānisms, lai OIK sistēmas finansiālo atbalstu nesaņemtu tie, kuri neražo elektroenerģiju. 

Viens no mehānismiem elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes likvidēšanai būtu atbilstoša “sloga” jeb maksājuma uzlikšana oglekļa dioksīda piesārņojuma jeb emisiju radītājiem, informē ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro. OIK likvidēšana nozīmēs, ka “mēs to vairs neredzēsim savos rēķinos”, paziņoja Nemiro. Politiķis skaidroja, – lai to panāktu, līdzekļi netiks ņemti tikai no budžeta, bet arī atbilstoši Eiropas Savienības nosacījumiem ieviešot principu “piesārņotājs maksā”. Kā to ieviest praksē, vēl tiks spriests. 

Pateicoties samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes piemērošanai Latvijai raksturīgajiem augļiem, dārzeņiem un ogām, jūtami pieaudzis un stabilizējies pieprasījums pēc vietējiem dārzeņiem, kā arī sarukusi ēnu ekonomika jeb tā dēvētais pelēkais tirgus, liecina Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes dalīborganizācijas, biedrības “Latvijas dārznieks” sniegtā informācija. 

Turpinājumā dažas ārvalstu vēstis. 

Vatikānā atklāta migrantu problēmai veltīta skulptūru grupa. Ceremonijā piedalījās arī katoļu baznīcas pāvests Francisks. Uzrunā viņš norādīja, ka mūsdienu pasaule kļūst aizvien elitārāka un nežēlīgāka pret atstumtajiem cilvēkiem, bet attīstības valstīm bieži tiek atņemti vislabākie dabas un cilvēku resursi. 

Vētras dēļ Vācijas ziemeļos šodien vairākas stundas bija traucēta vilcienu satiksme, izcēlušies plūdi un uz laiku slēgts Berlīnes zooloģiskais dārzs. Šorīt uz laiku tika apturēti vilcieni tālsatiksmes līnijās no Berlīnes uz Hamburgu un Hanoveri. Netālu no Volfsburgas ātrgaitas vilciens ietriecās kokā, kas vētras laikā bija nogāzes uz sliedēm. Vilciena vadītājs guva vieglus ievainojumus. Meteorologi prognozē, ka Vācijas ziemeļos un austrumos spēcīgs vējš saglabāsies arī šo pēcpusdien. 

Tokijas Olimpiādes organizatori aizvadītajā nedēļā paziņoja, ka anulējuši 6900 biļetes, kas iegādātas ar interneta starpniecību, jo to pircēji reģistrējuši neīstus personu apliecinošus dokumentus. Kopējā biļešu vērtība tiek lēsta 1,6 miljonu ASV dolāru vērtībā.  Vēl gan nav skaidrs, kas vainojams šajā nodarījumā, tomēr vietējie mediji vēsta, ka sacensību organizatoriem jau ir aizdomas par vienu konkrētu grupu.

Atstājiet komentāru