2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 27.septembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 27.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils poliklīnikā šodien atklāj gremošanas sistēmas slimību reģionālo pētījuma GISTAR centru; No šodienas līdz svētdienai Jēkabpilī un Krustpils novadā norisināsies Zemessardzes mācības; un Aizkraukles mūzikas skolas direktores amatā apstiprina Dainu Delveri

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Bioloģiskajās ģimenēs atgriezušies seši no 47 glābējsilītēs ievietotajiem bērniem; Kādi pacienti tiek gaidīti jaunatklātajā gremošanas sistēmu pētījumu centrā Jēkabpils poliklīnikā? Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienām un oktobra sākumam?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Sociālie partneri nemierā ar budžeta projektu, tomēr to virzīs skatīšanai Saeimā;Kur Miķeļdienas gadatirgi norisināsies brīvdienās? Un Preiļu novada domei ievēlēts jauns izpilddirektors.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils poliklīnikā šodien atklāj gremošanas sistēmas slimību reģionālo pētījuma GISTAR centru; No šodienas līdz svētdienai Jēkabpilī un Krustpils novadā norisināsies Zemessardzes mācības; un Aizkraukles mūzikas skolas direktores amatā apstiprina Dainu Delveri


Šodien Jēkabpils poliklīnikā oficiāli atklās gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījuma GISTAR reģionālo centru. Sadarbībā ar Jēkabpils reģionālo slimnīcu 2. septembrī darbu uzsāka Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta realizētais gremošanas trakta slimību profilakses pētījuma GISTAR reģionālais centrs Jēkabpilī. Šobrīd centrs ir veiksmīgi aizvadījis trīs pirmās darba nedēļas, kuru laikā to ir apmeklējuši jau 95 respondenti. Kopumā pētījumā iekļauti 8 tūkstoši 411 respondenti.


Iepirkumu uzraudzības birojā reģionālie pasažieru pārvadātāji iesnieguši divas sūdzības Autotransporta direkcijas izsludinātajā iepirkuma konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu laika periodā no 2021.gada līdz 2030.gadam. Vienu sūdzību 19.septembrī iesniedzis SIA “Sabiedriskais autobuss”, bet otru 25.septembrī iesnieguši deviņi pārvadātāji, to vidū arī SIA “Jēkabpils autobusu parks”. Sūdzību izskatīšanas termiņš vēl nav noteikts.

Turpinām ziņas


No 27. līdz 29. septembrim Zemessardzes 3. Latgales brigādes teritorijā notiks lauka taktiskais vingrinājums “Zobens 2019”. Militārais vingrinājums notiks arī Jēkabpilī, Krustpils novada Kūku un Mežāres pagastā. Telefonsarunā ar Radio1 Zemessardzes 56.kājinieku bataljona komandieris Vents Kodors stāsta plašāk par militāro mācību norisi.

Audioieraksts


Un vēl


Vakar Aizkraukles novada domes sēdē apstiprināta Pētera Barisona Aizkraukles Mūzikas skolas jaunā direktore. Amatam izraudzīta šīs skolas skolotāja Daina Delvere, kas no 1. augusta pildīja skolas direktora pienākumus. Jau ziņots, ka vakancei pieteicās septiņi kandidāti. Uz pārrunām aicināja divus spēcīgākos pretendentus, no kuriem Delvere ieguva augstāko novērtējumu. 


Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Pagājušajā nedēļā Līvānu iedzīvotāja Helēna Pudāne svinēja 100 gadu jubileju. Lielajos svētkos viņu sveica radi un draugi, kā arī Līvānu novada pašvaldība. Domes priekšsēdētājs Andris Vaivods pasniedza gaviļniecei pagodināšanas rakstu, Līvānu stikla pūšanas darbnīcā tapušo stikla trauku un naudas balvu 150 eiro apmērā. Savos 100 gados Helēnas kundze joprojām ir ar staltu muguru, slaida un safrizēta. Visu mūžu viņai paticis pucēties un krāsoties, tērpties skaistās kleitās. Arī 100 gadu vecumā viņa joprojām ir šarmanta, gaumīgi ģērbta un sievišķīgi koķeta. Jubilāres pagalmā šoruden atkārtoti uzziedējusi tēva vēl 70. gadu sākumā stādītā vīteņroze. Tā nekad neesot bijis un mājinieki spriež, ka tas – jubilārei par godu.  Plašāk stāstu par Heleņu Pudāni un foto no viņas mūža gadsimta garumā lasiet un skatieties pašvaldības mājaslapā livani.lv.



Šīs nedēļas sākumā, 24.septembrī ārvalstu vēstnieki ikgadējā reģionālā braucienā apmeklēja Līvānus. Reģionālajā braucienā piedalījās vairāk kā 30 Latvijā akreditētie rezidējošie un nerezidējošie ārvalstu vēstnieki un starptautisko organizāciju pārstāvji. Viesi Līvānos ieradās ar pārceltuvi Dignāja – Līvāni, uz kuras viņus sveica folkloras kopa “Turki”. Līvānu novada Kultūras centrā viesus sagaidja Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. Tika demonstrētas prezentācijas par Līvānu novadu un SIA “Light Guide Optics International” darbību. Muzikālo priekšnesumu viesiem sniedza koris “Rubus” un folkloras kopa “Ceiruleits”. Viesi apmeklēja Latgales Mākslas un amatniecības centru, kā arī tika aicināti uz vietējo ēdienu un dzērienu degustāciju un nelielu amatnieku un mājražotāju tirdziņu. Par muzikālo pavadījumu un viesu izkustināšanu rūpējās folkloras kopa “Turki”.


Līvānu novada pašvaldība jau otro gadu pēc kārtas organizēja uzņēmējdarbības atbalsta konkursu “Līvānu novads VAR”. Konkursa mērķis ir sniegt pašvaldības atbalstu novadā esošo mazo un vidējo komercsabiedrību un saimnieciskās darbības veicēju projektiem. Finansējums tiek sniegts produkcijas un pakalpojumu klāsta pilnveidošanai, kā arī jaunu darba vietu veidošanai Līvānu novadā. Šogad kopā tika saņemti 10 projektu pieteikumi, no kuriem pašvaldība finansiāli atbalstīja piecus uzņēmumus par kopējo summu – 7 tūkstoši 59 eiro. 

Līdzekļi tika piešķirti individuālajam komersantam “Kamēlija L”, lai skaistumkopšanas nolūkiem varētu iegādāties mikro adatu ierīci ar vienreizējām adatiņām, tāpat individuālajam komersantam “Foto fabrika”, lai varētu iegādāties foto spoguli, SIA “Ganpekri”, lai ēdināšanas pakalpojumu uzlabošanai varētu iegādāties sakņu griezēju, planetāro mikseri un galda aukstuma vitrīnu, kā arī SIA “Salika”, kas par iegūto finansējumu iegādāsies cauruļu slīpmašīnu metāla konstrukciju ražošanai. Vēl atbalstu saņēma stikla māksliniece Inga Salmiņa, kura finansējumu izmantos stikla slīpēšanas iekārtas iegādei.


Turpinām ziņas


Līvāniešus aicina apmeklēt stikla mākslas darbu izstādi “BŪT/TO BE”, kura būs apskatāma Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē no 1. oktobra līdz 9. novembrim.  Izstādē piedalīsies Latvijas mākslas akadēmijas Vizuāli Plastiskās mākslas nodaļas Stikla mākslas apakšnozares pasniedzēji Inguna Audere, Ilze Dūdiņa, Inita Ēmane, Agnese Gedule, Vineta Groza, Sandra Utāne, bakalaura un maģistra programmu studenti, Dace Mola, Marta Romanovska, Linda Virbale, Renāte Zeimule, Kitija Almane. Izstāde tiek rīkota Latvijas Mākslas akadēmijas simtgades jubilejas gadā.

Sestdien, 5.oktobrī, pulksten 13.00 Līvānu novada kulktūras centrā par godu Starptautiskajai senioru dienai Līvānu novada pensionāru biedrība un Līvānu novada Kultūras centrs aicina uz senioru rudens balli “Kļavlapu virpulī”. Koncerta īpašais viesis Dainis Skutelis. Laipni aicināts ikviens Līvānu novada seniors. Dalību pasākumā var pieteikt Līvānu novada Kultūras centra kasē vai zvanot pa tālruni 65307114.



Un vēl


No 5.oktobra līdz 9.novembrim, Līvānu novada kapsētās norisināsies svecīšu vakari. Plašāka informācija par to kados datumos un cikos katrā novada pagasta kapsētā norisināsies svecīšu vakars, informācija pieejama pašvaldības mājaslapā livani.lv.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Bioloģiskajās ģimenēs atgriezušies seši no 47 glābējsilītēs ievietotajiem bērniem; Kādi pacienti tiek gaidīti jaunatklātajā gremošanas sistēmu pētījumu centrā Jēkabpils poliklīnikā? Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienām un oktobra sākumam?

Valsts policija atklājusi teju trīs gadus ilgušu nelegālās televīzijas “biznesu”, kuru Latgalē un Rīgas reģionā īstenojušas četras personas, par nelegālo pakalpojumu šajā laikā iekasējot vismaz 136 000 eiro. Viņi ar nelegālo nodrošināja aptuveni 800 mājsaimniecību. Policija aicina arī iedzīvotājus informēt Kibernoziegumu apkarošanas nodaļu, ja tiek konstatēta negodprātīga televīzijas apraides operatora rīcība.

Ik gadu visā Latvijas teritorijā izvietotajās projekta "Babybox" glābējsilītēs tiek ievietoti vidēji pieci bērni, kuri ir no stundas līdz apmēram mēnesim veci. Projekta mērķis ir pasargāt jaundzimušos bērnus, kuru bioloģiskie vecāki gatavi pastrādāt noziegumu pret savu bērnu, izveidot palīdzības tīklu, lai nodrošinātu psiholoģisku un praktisku palīdzību vecākiem, kuri apsver sava bērna pamešanu, kā arī veicināt diskusiju Latvijas sabiedrībā par ģimenes plānošanas nozīmi un bērna dzīvības vērtību. Glābējsilītēs kopumā atstāti 47 bērni, no kuriem seši atgriezušies bioloģiskajās ģimenēs. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils reģionālās slimnīcas poliklīnikā šodien svinīgi tika atklāts gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījuma GISTAR reģionālais centrs, kurš atrodas ēkas otrajā stāvā.  Svinīgajā pasākumā projekta īstenotājus sveica slimnīcas valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova un Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola. Ar uzrunu uzstājās šī projekta vadošais pētnieks, Latvijas universitātes profesors un klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors un arī gastroentorologs, kurš strādā gremošanas slimību centrā “Gastro” Mārcis Leja. Tāpat arī pasākuma dalībniekus uzrunāja ārsta palīdze un projekta zinātniskā asistente Sendija Vītola. Projekts vērsts uz ļaundabīgo slimību profilaksi jeb kuņģa vēža profilaksi. Kādi pacienti tiks izmeklēti projekta laikā plašāk stāsta profesors Mārcis Leja.

Audio

Un vēl

Septembra pēdējās trijās dienās, kā arī oktobrī laikapstākļus Latvijā noteiks cikloni, tādēļ bieži līs un gaidāms arī brāzmains vējš, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un "Global Forecast System" prognozes. Pirmā lietus zona ieradīsies no dienvidrietumiem agrā sestdienas rītā, valsts austrumus tā sasniegs pēcpusdienā. Arī septembra pēdējā svētdienā un pirmdienā brīžiem gaidāms lietus, starp mākoņiem uzspīdēs saule. Vējš lēni līdz mēreni stipri pūtīs no dienvidu puses. Sākoties oktobrim, laiks kļūs vēsāks un arī pēcpusdienā gaisa temperatūra brīžiem būs zemāka par +10 grādiem, taču tikai dažās naktīs termometra stabiņš vietām noslīdēs mazliet zem nulles atzīmes.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Sociālie partneri nemierā ar budžeta projektu, tomēr to virzīs skatīšanai Saeimā;Kur Miķeļdienas gadatirgi norisināsies brīvdienās? Un Preiļu novada domei ievēlēts jauns izpilddirektors.


Gan arodbiedrību līderi, gan Latvijas Darba devēju konfederācija nejūtas sadzirdēti 2020.gada valsts budžeta veidošanas procesā. Lai gan vienprātība par budžeta projektu nav, to virzīs skatīšanai Saeimā. Valdības sociālie partneri Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē atzina, ka kopumā nenoraida budžeta projektu un novērtē, piemēram, veselības un izglītības jomām paredzēto finansējuma pieaugumu, taču vēlētos plašāku iesaisti sarunās par budžeta veidošanu.Jau ziņots, ka Valsts budžets 2020. gadam pārsniegs desmit miljardus eiro un tas būs par aptuveni 500 miljoniem vairāk nekā šogad.


Prokuratūra pretēji Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pozīcijai ir nolēmusi sašaurināt apsūdzības Rīgas 1.slimnīcas lietā aizdomās turētajām personām, tajā skaitā Rīgas domes deputātam, slimnīcas valdes loceklim Genādijam Sevastjanovam. KNAB rosināja Sevastjanovu, bijušo būvfirmas "Torenberg" valdes locekli Aleksandru Kreiceru un tobrīd "Torenberg" tehnisko direktoru Magnusu Kurpuševu apsūdzēt par krāpšanas mēģinājumu personu grupā. Prokuratūra patlaban ir lēmusi savādāk, uzrādot personām apsūdzību par dokumentu viltošanu. Krimināllikums par dokumentu viltošanu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.


2019.gada pirmajos astoņos mēnešos tiesai nodotas 45 krimināllietas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Tas ir divreiz vairāk nekā pērn visa gada garumā. Līdz 31.augustam tiesai nodotas 45 krimināllietas 75 personu apsūdzībā pēc Krimināllikuma 195.panta, proti par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. 2018.gadā šādas lietas bija 23 un 54 personu apsūdzības, bet 2017.gadā – 10 lielas un 33 personu apsūdzības.

Turpinām ziņas


Sestdien, 28. septembrī kopā ar tradicionālo rudens Miķeļdienas gadatirgu atjaunotajā laukumā Raiņa bulvārī, kuru turpmāk dēvēs par Svētku laukumu, norisināsies laukuma iedancošanas pasākums. Deju maratons norisināsies vairāk kā 12 stundu garumā un tiks apvienots ar dažādu stilu deju priekšnesumiem un meistarklasēm, interesantām viktorīnām un noslēdzošo ballīti. 


Savukārt svētdien, 29.septembrī  Krustpils saliņā norisināsies Miķeļdienas gadatirgu. Tajā saimnieces piedāvās pašu gatavotus sierus, kārdinošus pīrāgus, pašceptu maizi un vēl neskaitāmus gardumus. Savukārt amatnieku teltīs būs iespējams atrast gan etnogrāfiskus, gan mūsdienīgus linu izstrādājumus, keramiku, rotas, koka karotes un daudz ko citu. Miķeļdienas gadatirgus gaisotni kuplinās arī kultūras programma ar dziesmām un dejām. Būs arī svarcēlāju klubs ar savu programmu, kuri palīdzēs nosvērt smagāko ķirbi. Skanēs mūzika, folkloras ansambļi skandēs dziesmas, un dejotāji rudens lapu izkrāsotajā zālē griezīs dančus.


Un vēl

Preiļu novada domes sēdē notika balsojums par jauno domes izpilddirektoru un šim amatam izvēlēts Aldis Džeriņš. Viņa kandidatūra izpilddirektora amatam tika izvēlēta konkursa kārtībā. Amata konkursā piedalījās 5 pretendenti, pēc pamatkritēriju izvērtēšanas uz konkursa otro kārtu komisija aicināja divus pretendentus, kuri atbilda konkursa nolikuma prasībām. Izvērtējot abas kandidatūras, komisija pieņēma lēmumu, ka vispiemērotākā izpilddirektora amatam ir Alda Džeriņa kandidatūra.

Atstājiet komentāru