2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits aicina ANO mainīties līdzi laikam, lai nezaudētu savu ietekmi;  Madonā par dubultslepkavību aizturētais vīrietis cietuma kamerā izdarījis pašnāvību; un Krustpils kultūras namā atklās fotografēto stāstu izstādi “Cieņpilna dzīve visiem”.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms par kādu summu pieaugs pensijas pēc indeksācijas; Kuras Latvijā ir visblīvāk apdzīvotās teritorijas? Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienām?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1  ziņās klausieties: Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai radušās aizdomas par izkrāptu Eiropas Savienības naudu; Kādas ir apkures izmaksas šajā sezonā? Un Jēkabpilī nedēļas nogalē būs Miķeļdienas gadatirgus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits aicina ANO mainīties līdzi laikam, lai nezaudētu savu ietekmi;  Madonā par dubultslepkavību aizturētais vīrietis cietuma kamerā izdarījis pašnāvību; un Krustpils kultūras namā atklās fotografēto stāstu izstādi “Cieņpilna dzīve visiem”.


Lai varētu efektīvi cīnīties ar aktuālajām problēmām, Apvienoto Nāciju Organizācijai ir jāmainās līdzi laikam, uzrunā ANO Ģenerālās asamblejas sesijas dalībniekiem Ņujorkā sacīja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Gan savas runas sākumā, gan arī noslēgumā viņš īsi atgādināja Latvijas un Baltijas vēsturē svarīgus notikumus un uzsvēra, cik svarīgi ir izmantot daudzpusējas sniegtās iespējas.

Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu neapvienot Konkurences padomi un Sabiedrisko pakalpošanas regulēšanas komisiju. Diskusijas par par šo abu iestāžu apvienošanu sākās ekonomikas krīzes gados, kad 2009.gadā šādu priekšlikumu piedāvāja toreizējais ekonomikas ministrs Artis Kampars. 2018.gadā iepriekšējais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens pauda, ka abu iestāžu apvienošana jāpaveic nākamajai valdībai. Savukārt pašreizējais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro uzskata, ka abas iestādes nebūtu jāapvieno, bet būtu jāpaplašina to funkcijas.


Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" rosina grozīt Atkritumu apsaimniekošanas likumu, paredzot novērst monopola iespējas atkritumu apsaimniekošanas jomā. Paredzēts, ka turpmāk pašvaldība, kuras iedzīvotāju skaits pārsniedz 50 tūkstoši, tās teritoriju sadala divās vai vairākās atsevišķās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonās un nodrošina, ka sadzīves atkritumu apsaimniekošanu veic vismaz divi uzņēmumi. Savukārt Rīgai, atbilstoši tās iedzīvotāju skaitam, būtu jānodrošina vismaz trīs atkritumu apsaimniekošanas zonas un trīs atkritumu apsaimniekotājus, kas nav viens tirgus dalībnieks. Tāpat arī turpmāk līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju varētu slēgt uz desmit, nevis 20 gadiem. 


Lielbritānijas Augstākā tiesa vakar par nelikumīgu atzinusi premjerministra Borisa Džonsona lēmumu apturēt parlamenta darbu. Tiesa nolēma, ka Džonsons, apturot parlamenta darbu piecas nedēļas pirms 31.oktobrī paredzētās izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), rīkojies nelikumīgi. Tiesa nolēma, ka lēmums par parlamenta darba apturēšanu nav spēkā un tagad parlamentam jāizlemj, kādu soli spert tālāk.


Turpinām ziņas


Pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" vērsies policijā pret Rīgas domes opozīcijas deputātu Valteru Bergu no Jaunās konservatīvās partijas par neizpaužamu ziņu izpaušanu. Runa ir par advokātu biroja "Novius" sagatavoto atzinumu, kurā, pēc Berga vārdiem, esot konstatēts pamats vērsties tiesā pret iepriekšējo uzņēmuma valdi par nesaimnieciskumu. Tikmēr atzinumam "Rīgas satiksme" bija noteikusi ierobežotas pieejamības statusu. Pats uzņēmums vēršanos pret deputātu nekomentē.


Par Madonas novadā pastrādāto dubultslepkavību aizdomās turētais vīrietis vakar pēcpusdienā cietuma kamerā izdarījis pašnāvību. Valsts policija  apstiprina, ka vīrietis pakāries īsi pēc pratināšanas, kurā sniedzis liecību par notikušo.Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis tūlīt pēc notikušā licis uzsākt dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu un izvērtētu vai īslaicīgās aizturēšanas vietu darbinieku faktiskā rīcība un veiktās darbības atbilst Valsts policijas iekšējiem noteikumiem par darba organizāciju īslaicīgās aizturēšanas vietās un vai veiktā kontrole bijusi pietiekama.

Jau ziņots, ka policija pirmdien aizturēja 1957. gadā dzimušu vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par divu vīriešu slepkavību, kuri tajā pašā dienā tika atrasti kādā Madonas novada purvā ar šautām brūcēm krūšu kurvī.  Policijas informācija liecināja, ka bijušais kūdras purva darbinieks ieradās savā kādreizējā darbavietā ar ieroci un nošāva divus bijušos kolēģus. Viņš pats vēlāk tika atrasts guļam savā automašīnā. Slepkavība izdarīta ar medību ieročiem, kuri bija reģistrēti uz aizturētā vārda.


Un vēl


Rīt, 26.aprīlī  pulksten četros pēcpusdienā Krustpils kultūras namā notiks fotografēto stāstu izstādes “Cieņpilna dzīve visiem” atklāšana. Tie ir fotografēti stāsti, kas raisa cilvēku izpratni par pasauli kā par savām globālajām mājām. Izstādē ir iekļauti labākie konkursa kārtā izraudzītie darbi no dažādām valstīm. Latvijā šo konkursu organizēja biedrība “Zaļā brīvība”. 

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu Kultūras namā jau piekto gadu norisinājās Jāzepa Pīgožņa balvas ainavu glezniecībā pasniegšanas ceremonija. Pasākuma režisors un vadītājs – izcilais kino režisors un Preiļu novada Goda pilsonis Jānis Streičs. Jāņa Strupuļa veidoto laureāta medaļu, Zelta diplomu un Preiļu novada domes piešķirto naudas balvu 3 tūkstoši eiro saņēma mākslinieks Nugzars Paksadze ar darbu “Pārmaiņu vējš”. Tika godināti 5. Jāzepa Pīgožņa vārdā nosauktā profesionālo mākslinieku plenēra dalībnieki, kuru darbus interesenti varēja apskatīt Kultūras nama zālē. Plenērā piedalījās 11 mākslinieki no visiem Latvijas novadiem.

Ceremonijas laikā noslēdzās arī otrais konkurss “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā jauniešiem”. 1. vietu ieguva Terēzes Zaķes mākslas studijas audzēkne Danata Jeļisejeva. Divas otrās vietas konkursā – Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēknēm Rūtai Mazurei – Siliņai un Diānai Rževskai. Trešajā vietā – Salaspils Mūzikas un mākslas skolas audzēkne Monika Teodora Rožkova. Šogad konkursā tika pārstāvētas 11 mākslas skolas ar 32 audzēkņu darbiem. 


Turpinām ziņas


Jauniešiem Preiļos ir iespēja pieteikties un aktīvi darboties Preiļu novada Jauniešu domē. Tās mērķi ir - nodrošināt Preiļu novada jauniešu interešu pārstāvniecību un aizstāvību, pozitīvi ietekmēt Preiļu novada jauniešu dzīvi un būt jauniešiem aktuālu jautājumu virzītājiem. Tāpēc jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem tiek aicināti pieteikties darbam jauniešu domē. Pieteikumi jāiesniedz jauniešu centrā “Četri”.


Sestdien, 28. septembrī kopā ar tradicionālo rudens Miķeļdienas gadatirgu atjaunotajā laukumā Raiņa bulvārī, kuru turpmāk dēvēs par Svētku laukumu, norisināsies laukuma iedancošanas pasākums. Deju maratons norisināsies vairāk kā 12 stundu garumā un tiks apvienots ar dažādu stilu deju priekšnesumiem un meistarklasēm, interesantām viktorīnām un noslēdzošo ballīti. Dienas viducī pulksten 12tos notiks Svētku laukuma svinīga atklāšana, kuras laikā Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda sveiks konkursa par nosaukumu laukumam Raiņa bulvārī  uzvarētājus. Savukārt dienas izskaņā laukumā noritēs bērnu disenīte, pēc kuras sekos deju ritmi pieaugušajiem kopā ar DJ Arti Skrūzmani.



Un vēl par atpūtas un kultūras pasākumiem 


Piektdien, 27. septembrī PREIĻOS, Jauniešu centrā “ČETRI”,būs Diskotēka kopā ar Dj Jānis Balodis. Ieejas maksa – 2 eiro. 


Sestdien, 28. septembrī no pulksten 9 līdz diviem dienā Preiļos, Raiņa bulvārī norisināsies Miķeļdienas rudens tirgus. 


Sestdien, 28. septembrī plkst. 13.00 Preiļu kultūras namā notiks  Senioru dienas sarīkojums. Programmā: aktīvāko senioru godināšana, tautas mākslas kolektīvu apsveikumi, populārā dziedātājā Andra Skujas koncerts un iespēja izkustēties, piedaloties SVĒTKU laukuma deju maratonā.


3. oktobrī no plkst. 11.00 līdz 15.00 Preiļu kultūras namā notiks aktīvo iedzīvotāju forums “Darām pa savam”. Forumā aicināts piedalīties Preiļu, Aglonas, Līvānu, Riebiņu un Vārkavas novada ikviens iedzīvotājs.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms par kādu summu pieaugs pensijas pēc indeksācijas; Kuras Latvijā ir visblīvāk apdzīvotās teritorijas? Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienām?

Pēc indeksācijas 1. oktobrī maksimālais pensijas pieaugums būs apmēram 45 eiro. Labklājības ministre Ramona Petraviča informē, ka no 1. oktobra tiks palielināta pensija vai tās daļa, kas nepārsniedz 420 eiro. Ja pensija ir līdz 420 eiro, tiks indeksēta visa pensija, savukārt, ja pensija ir lielāka par 420 eiro, tad tiks indeksēta tikai 420 eiro, bet daļa, kas pārsniedz, tā netiks indeksēta.

Esošajās Jēkabpils dzīvnieku patversmes telpās visas normatīvo aktu prasības nevar izpildīt, komentējot Pārtikas un veterinārā dienesta atklātos pārkāpumus, norāda SIA "Jēkabpils pakalpojumi" teritoriju apsaimniekošanas speciāliste Inguna Avotiņa. Tieši "Jēkabpils pakalpojumi" nodrošina pilsētas patversmes uzturēšanu, un, pēc kapitālsabiedrības pārstāves teiktā, patversme ir ļoti maza, un visas prasības izpildīt esošajās telpās nav reāli. Savukārt, palielinot katram dzīvniekam noteikto kvadratūru, patversme varēs uzņemt uz pusi mazāk dzīvnieku. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi paziņojusi par oficiālas impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanu pret ASV prezidentu Donaldu Trampu, sakot, ka viņš pārkāpis konstitūciju, mēģinot panākt palīdzību no Ukrainas, lai kaitētu savam politiskajam sāncensim Džo Baidenam. Tikmēr Tramps tviterī nosodīja impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanu kā "raganu medību atkritumus". Šī izmeklēšana ir pirmais solis procedūrā, kas var novest pie Trampa impīčmenta. Atgādinām, ka impīčments ir īpaši noteikumi, pēc kuriem dažās valstīs likumdošanas vara tiesā sauc pie atbildības augstas valsts amatpersonas un notiek šo personu lietu izskatīšana. 

Turpinām ziņas

Centrālā statistikas pārvalde pirmo reizi publicējusi datus par blīvi apdzīvotām teritorijām Latvijā, kas ir alternatīvs rādītājs esošajām administratīvajām teritorijām un teritoriālajām vienībām – pilsētām un ciemiem. Blīvi apdzīvota teritorija ir no administratīvā un teritoriālā iedalījuma neatkarīga, nošķirta teritorija – apmešanās vai darba vieta, kurā viens otram kaimiņos vai netālu dzīvo vai strādā vismaz 50 pastāvīgie iedzīvotāji. Vislielākā blīvi apdzīvotā teritorija ir Rīga - 676 tūkstoši 383 iedzīvotāji. Savukārt pēc nodarbināto skaita vislielākās blīvi apdzīvotās teritorijas - ir Ziemeļu iela pie Starptautiskās lidostas "Rīga" - tūkstoš 596 nodarbināto un Liepājas biznesa centrs - tūkstoš 189.


Latvijas iedzīvotāji jūt mazāku empātiju, uzticēšanos, un ir salīdzinoši mazāk tendēti uz sadarbību nekā daudzu citu pēckomunisma valstu iedzīvotāji, secināts Latvijas Universitātes pētījumā. Tiek norādīts, ka postpadomju valstu konteksts ir īpaši nepateicīgs sabiedriskā labuma radīšanai gan padomju mantojuma, gan pārmaiņu laika pieredzes dēļ. Gatavību ieguldīt sabiedriskajā labumā un iesaisti kolektīvajā rīcībā ietekmē piesaistes sajūta noteiktai vietai un kopienai, tomēr piesaiste kopienai lokālā identitātē Latvijā iedzīvotājiem ir ļoti vāja. Tas mazina ziedošanu, rūpes par ekoloģiju un sabiedrisko labumu kopumā.

Un vēl


Brīvdienās mūsu reģionā laika apstākļi mainīsies, jo ieradīsies cikloni no Rietumeiropas, līdz ar to būs mitrāks un vējaināks, liecina prognozes.Vēl līdz piektdienai izmaiņu nebūs - dienas lielākoties saulainas un mazliet siltākas, nekā nedēļas pirmajā pusē, bet naktis gan dzestras. Sestdienas naktī mākoņu kļūs vairāk, tādēļ nakts siltāka un temperatūra zem nulles vairs nenoslīdēs, bet dienā, sākot no rietumiem, visā valstī brīžiem līs. Svētdien ir cerības, ka biežāk uzspīdēs saule, bet daudzviet joprojām gaidāms īslaicīgs lietus. Temperatūra brīvdienās +10..+15 grādi. Nākamnedēļ Baltiju sasniegs jauns, spēcīgāks Atlantijas ciklons, kas atnesīs stiprāku lietu un brāzmaināku vēju - piekrastē ap 20 metriem sekundē.
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1  ziņās klausieties: Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai radušās aizdomas par izkrāptu Eiropas Savienības naudu; Kādas ir apkures izmaksas šajā sezonā? Un Jēkabpilī nedēļas nogalē būs Miķeļdienas gadatirgus.


Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija konceptuāli atbalstīja ieceri 2022.gadā gaidāmajās Saeimas vēlēšanās nodrošināt iespēju balsot jebkurā iecirknī. Šajā jautājumā gala lēmums gan vēl nav pieņemts. Darbam pie nepieciešamo likuma grozījumu virzības būtu jāsākas vēlākais decembrī vai janvārī.


Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai radušās aizdomas par izkrāptu Eiropas Savienības naudu - 626 tūkstoši eiro - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizētajos fiktīvajos darījuma braucienos, šodien vēsta laikraksts Latvijas Avīze. Savukārt tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš portālam "Delfi" kategoriski noraidījis šo informāciju un sauc to par apmelojumiem. Kameras organizētajām tirdzniecības misijām kopējais uzņēmumu pieprasītais atbalsta apmērs  ir 1,737 miljoni eiro, no kura uzņēmumiem izmaksāti 1,6 miljoni. Šobrīd kriminālprocesa dēļ ieturēts un neizmaksāts 151 tūkstotis eiro, kas ir ceturtā daļa no iespējami izkrāptās summas. Patlaban aizdomīga un attiecīgi izmeklēšanā ir katra trešā kameras organizētā misija.


Šobrīd nav nekādu aizdomu par policistu nolaidību, strādājot ar vīrieti, kurš Madonas novadā aizturēts aizdomās par dubultslepkavības izdarīšanu, bet pēc atskurbšanas no pamatīga alkohola reibuma un nopratināšanas izdarījis pašnāvību īslaicīgās aizturēšanas vietā. Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dmitrijs Trofimovs informē, ka policisti rīkojušies saskaņā ar reglamentu, nekavējoties reaģējot uz notikušo un viņu darbībās pārkāpumi nav konstatēti.


Bijušais "Danske Bank" Igaunijas filiāles vadītājs Aivars Rehe atrasts miris, Igaunijas sabiedriskajam medijam ERR apliecināja policija. Rehes līķis atrasts šodien viņa paša dārzā. Saskaņā ar ERR rīcībā esošo informāciju bijušais filiāles vadītājs izdarījis pašnāvību. Policija jau iepriekš bija lūgusi sabiedrības palīdzību Rehes meklēšanā. Policija uzskatīja, ka Rehes dzīvībai un veselībai draud nopietnas briesmas, kas saistītas ar viņa paša darbībām. Netika izslēgts, ka viņš var izdarīt pašnāvību.


Turpinām ziņas


Šajā apkures sezonā no lielākajām pilsētām augstākie siltumenerģijas tarifi ir Siguldā, bet zemākie – Daugavpilī, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas informācija. Siguldā, kur siltumapgādi nodrošina SIA “Wesemann-Sigulda”, siltumenerģijas tarifs ir 60,92 eiro par megavatstundu (MWh). Otrā vietā ir Cēsis, kurā SIA “Cēsu siltumtīkli” tarifs ir 60,58 eiro par MWh, bet Valmierā, kur siltumapgādes pakalpojumu nodrošina SIA “Valmieras ūdens”, tarifs ir 58,06 eiro par Mwh. Savukārt zemākais siltumenerģijas tarifs šajā sezonā ir Daugavpilī, kur SIA “Daugavpils siltumtīkli” siltumenerģiju piegādā par 44,59 eiro par Mwh. Jēkabpils tarifu ziņā Latvijas pilsētu vidū ieņem 11.to vietu. Te apkures tarifs ir 54,22 eiro par MWh, kur siltumapgādi nodrošina SIA “Jēkabpils siltums”.

Jau ziņots, ka no šīs nedēļas Jēkabpilī sākās apkures sezona un mājām siltumenerģijas padeve tiek pieslēgta pakāpeniski. SIA JK Namu pārvalde informēja, ka šīs nedēļas laikā apkures sezona sāksies visās uzņēmuma apsaimniekotajās ēkās.

Rīgas dome atbalstījusi ieceri daļai Rīgā esošā Klusā dārza dot paralēlnosaukumu – Ukrainas dārzs. Ar šādu lūgumu pašvaldībā vērsies Ukrainas vēstnieks Latvijā. Klusais dārzs atrodas Latgales priekšpilsētā, un to ierobežo Katoļu, Lazdonas, Daugavpils un Jēkabpils iela. Plānots, ka Ukrainas dārzs atradīsies teritorijā uz Jēkabpils ielas. Kopējā parka platība ir 4,73 hektāri.

Un vēl

Svētdien, 29.septembrī  Krustpils saliņā norisināsies Miķeļdienas gadatirgu. Tajā saimnieces piedāvās pašu gatavotus sierus, kārdinošus pīrāgus, pašceptu maizi un vēl neskaitāmus gardumus. Savukārt amatnieku teltīs būs iespējams atrast gan etnogrāfiskus, gan mūsdienīgus linu izstrādājumus, keramiku, rotas, koka karotes un daudz ko citu. Miķeļdienas gadatirgus gaisotni kuplinās arī kultūras programma ar dziesmām un dejām. Būs arī svarcēlāju klubs ar savu programmu, kuri palīdzēs nosvērt smagāko ķirbi. Skanēs mūzika, folkloras ansambļi skandēs dziesmas, un dejotāji rudens lapu izkrāsotajā zālē griezīs dančus.

Atstājiet komentāru